Masło zawiera około 80% tłuszczu. Pełnotłuste mleko ma 3,2%. To oznacza, że w litrze mleka znajduje się dokładnie 32g tłuszczu, czyli 40 gramów masła, czyli 1/5 przeciętnej kostki. Nie dużo, ale trochę to jest.
Każdy ma swoje racje, ale jako świeżo upieczony dietetyk zapewniam, że zgodnie z współczesnym stanem wiedzy żywieniowej:
Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety
Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.
Natomiast historie o tym, że mleko powoduje stwardnienie rozsiane, chłoniaka, alzheimera i nie wiem co jeszcze można włożyć między bajki. Oczywiście nie ma nic złego w wierzeniu w bajki
Można ułożyć zdrową dietę bez nabiału, ale wymaga to więcej zachodu i suplemetacji wapniem.
Edit: a przeprasza, nie doczytałem, ze chodzi o mleko prosto od krowy. Ono ma około 3,6-3,8 % tłuszczu, a więc zebrałoby się z 1/4 kostki masła.