
Nabiał - dobro, czy zło ?
#1
Napisano 04 październik 2012 - 16:04
To prawda, że jest coś takiego jak skaza białkowa, ale to wcale nie jest równoznaczne z tym, że nabiał to syf. Idąc tym tokiem rozumowania zboża to też syf, bo niektórzy nie tolerują glutenu, orzeszki ziemne to też syf bo są jednym z najczęściej uczulających pokarmów itp. Wszystkie produkty mogą alergizować i powodować nietolerancje, ale nie ma to związku z tym czy są syfem czy nie.
Istnieje także nietolerancja laktozy. Pojawia się najczęściej z wiekiem. Starsze osoby nieraz nie mogą nawet łyka mleka się napić bo od razu musza zasuwać do kibla. Ale to też nie oznacza, że mleko jest złe. Po prostu z wiekiem mamy co raz mniej mikroflory w jelitach odpowiedzialnej za rozkład laktozy. Można się z powrotem przyzwyczaić do jej trawienia, wystarczy codziennie pić małą ilość mleka i zwiększać dawki. Po miesiącu będzie można na luzaku walnąć litr duszkiem i nie powinno być problemów żołądkowych.
Co do soi, to też jest jak najbardziej w porządku. Tylko oczywiście w rozsądnych ilościach. Soja zawiera sporo substancji antyodżywczych i ma działanie antytarczycowe. Niemniej, negatywne efekty spożywania soi występują dopiero przy spożywaniu znacznych jej ilości przez dłuższy czas. Soja zawiera dużo pełnowartościowego białka, prawie wszystkie witaminy i minerały w znacznych ilościach i przeciwutleniacze.
Tak na zdrowy rozum, soja nie może być szkodliwa, bo na niej opiera się dieta słynących z długowieczności ludzi mieszkających na dalekim wschodzie.
Szejki to doskonała opcja. Warto je pić codziennie. Jest to sposób na przemycenie wielu wartościowych substancji. Ja często piję szejk z: banana, płaskiej łyżeczki masła orzechowego, łyżki siemienia lnianego, kilku migdałów, i do tego mleko - zwykłe, sojowe lub mieszanka obu. Samo zdrowie ;-)
Polecam też zestaw maliny+mięta+mleko
Pozdrawiam
#2
Napisano 10 październik 2012 - 00:09
A co do zapotrzebowania na wapn, to znajduje sie go sporo nie tylko w mleku, ale np takze w produktach roslinnych, np we wspomnianym mleku sojowym, w ktorym jest go 120mg w 100g, wiec chyba wystarczajaco

#3
Gosc_Spalacz_*
Napisano 10 październik 2012 - 07:18
Odnośnie samego nabiału, to kilka słów do jego zagorzałych fanów. Wielkie korporacje mleczarskie miały w interesie wypromowanie nabiału, inne miały zadanie zupełnie odwrotne, stąd tyle sprzecznych opinii. Klucz to zasięgnąć po informacje subiektywne. Przeprowadzone na szeroką skalę niezależne badania naukowe nie dowiodły pozytywnych skutków spożywania mleka. Nie został wykazany związek między konsumpcją nabiału a stanem kości - wszak organizm przyswaja tylko ~30% wapnia zawartego w mleku. Dodatkowo trawienie mleka (dużych jego ilości - 3-4 produkty mleczne dziennie) powoduje wydzielanie insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, który jest odpowiedzialny za starzenie się komórek i może działać rakotwórczo.
Podsumowując to tak jak pisałem wcześniej - małe ilości na pewno nie zaszkodzą, ale też nie pomogą. Białka mleka są świetnie przyswajalne przez organizm ludzki (90%?), ale bardzo długo się trawią zalegając w jelitach, tworząc śluz osiadający na jego brzegach (kazeina). Proteiny z mleka mieszają się z kwasem żołądkowym podczas trawienia i tworzą grudki z kazeiny i wapnia, które są ciężkostrawne - sam tego doświadczałem jedząc po 200g twarogu i ponad 0.5l mleka dziennie, ciągle wzdęty brzuch. Kazeina jest składnikiem klejów i farb, a także służy do spasania cieląt :-P
Chyba nie trzeba niczego dodawać?
#4
Napisano 10 październik 2012 - 09:46

A co do sojowego z biedronki to fakt, dzieki za zwrocenie uwagi. Choc moze jakiejs wielkiej roznicy to nie robi, a tych sztucznych barwnikow i chemi duzo tam nie ma. Za to o polowe tansze

Jak cos to w marcpolu jest hiszpanskie za 7zl

#6
Napisano 01 listopad 2012 - 18:29
Cytat
żeś to wymyślił czy przekopiował ?To coś w Biedronce to napój sojowy a nie mleko sojowe, jest tam wsad sojowy jakoś 96% + E418, E407 - cena robi swoje :-P
Odnośnie samego nabiału, to kilka słów do jego zagorzałych fanów. Wielkie korporacje mleczarskie miały w interesie wypromowanie nabiału, inne miały zadanie zupełnie odwrotne, stąd tyle sprzecznych opinii. Klucz to zasięgnąć po informacje subiektywne. Przeprowadzone na szeroką skalę niezależne badania naukowe nie dowiodły pozytywnych skutków spożywania mleka. Nie został wykazany związek między konsumpcją nabiału a stanem kości - wszak organizm przyswaja tylko ~30% wapnia zawartego w mleku. Dodatkowo trawienie mleka (dużych jego ilości - 3-4 produkty mleczne dziennie) powoduje wydzielanie insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, który jest odpowiedzialny za starzenie się komórek i może działać rakotwórczo.
Podsumowując to tak jak pisałem wcześniej - małe ilości na pewno nie zaszkodzą, ale też nie pomogą. Białka mleka są świetnie przyswajalne przez organizm ludzki (90%?), ale bardzo długo się trawią zalegając w jelitach, tworząc śluz osiadający na jego brzegach (kazeina). Proteiny z mleka mieszają się z kwasem żołądkowym podczas trawienia i tworzą grudki z kazeiny i wapnia, które są ciężkostrawne - sam tego doświadczałem jedząc po 200g twarogu i ponad 0.5l mleka dziennie, ciągle wzdęty brzuch. Kazeina jest składnikiem klejów i farb, a także służy do spasania cieląt :-P
Chyba nie trzeba niczego dodawać?
#8
Napisano 01 listopad 2012 - 19:23
Cytat
To bardzo dziwny argument przeciwko mleku. Równie dobrze można powiedzieć, że nasiona nie są do jedzenia, tylko do tego, żeby wyrosły z nich rośliny. A więc zboża i orzechy odpadają. Jajka nie nadają się do jedzenia wypadają kurom z du... i potem wykluwają się nich pisklaki. A więc jak mogą być zdrowe?Jak dowodzą liczne badania naukowe jak i sama natura, mleko krowie jest bardzo zdrowe ... dla cieląt :-)
Mleko to idealny koktajl składników odżywczych - pełnowartościowe białko, trochę niezdrowy tłuszcz, lekko niestrawna laktoza, dużo wapnia i witamin D, z grupy B... no dobra, nie taki idealny. Ale nie ma czegoś takiego jak żywność bez wad. Nie ma produktu, który byłby idealny.
#9
Napisano 01 listopad 2012 - 19:37
http://www.nutrivita...ry-mleczne.html
Klikając 'następne' u dołu strony, przechodzi się do kolejnych działów, gdzie opisane są dokładnie procesy powstawania mleka, jego analiza chemiczna, przetwory itd. itp. To chyba najlepsze kompendium wiedzy o mleku.
#10
Gosc_marvelo_*
Napisano 01 listopad 2012 - 20:04
Cytat
W dzisiejszych czasach chyba tak.Ale nie ma czegoś takiego jak żywność bez wad. Nie ma produktu, który byłby idealny.
Ale produkty mleczne są i tak stosunkowo mało popsute przez żądnych zysku tzw. "przetwórców żywności". Przetwory mięsne - to dopiero jest rozbój w biały dzień. Świat stanął na głowie, bo jak inaczej można zinterpretować informację, że w składzie szynki wędzonej jest woda (dodawana z zewnątrz) i różne wypełniacze (skrobia ziemniaczana, izolat białka sojowego, maltodekstryna), no i nawet trochę mięsa (konserwantów już się nie będę czepiał, bo niewielka ich ilość ma jakieś uzasadnienie). Wędlina, która miała w założeniu być sposobem konserwacji mięsa poprzez pozbawianie go wody, jest robiona z wody. I za to wszystko każą nam płacić po 50 zł za kilogram albo i więcej.
Aż szkoda tych zwierząt, które idą na rzeź po to, by skądinąd niezły pokarm, jakim jest ich mięso, został przerobiony na takie świństwo.
#11
Napisano 01 listopad 2012 - 20:26
Cytat
Cytat
To bardzo dziwny argument przeciwko mleku. Równie dobrze można powiedzieć, że nasiona nie są do jedzenia, tylko do tego, żeby wyrosły z nich rośliny. A więc zboża i orzechy odpadają. Jajka nie nadają się do jedzenia wypadają kurom z du... i potem wykluwają się nich pisklaki. A więc jak mogą być zdrowe?Jak dowodzą liczne badania naukowe jak i sama natura, mleko krowie jest bardzo zdrowe ... dla cieląt :-)
Mleko to idealny koktajl składników odżywczych - pełnowartościowe białko, trochę niezdrowy tłuszcz, lekko niestrawna laktoza, dużo wapnia i witamin D, z grupy B... no dobra, nie taki idealny. Ale nie ma czegoś takiego jak żywność bez wad. Nie ma produktu, który byłby idealny.
ja kiedyś powiedzmy trenowalem pilnie to piłem litr mleka dziennie z bananem, póżniej przczytalem ze ,mleko albo jego skłądnik coś tam wpływa na więzadła mięśni , ale mleko a nie popłuczyny z kartonu
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#13
Napisano 01 listopad 2012 - 21:45
#14
Gosc_marvelo_*
#15
Gosc_Spalacz_*
Napisano 02 listopad 2012 - 08:31
Przetwory mleczne są już ok, ale w odpowiednich ilościach i porach dnia. Szczególny pokłon dla białka serwatkowego.
#17
Napisano 02 listopad 2012 - 14:33
Dodaj odpowiedź
