Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#381 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 maj 2009 - 22:37

Ergo-2 już nie mam. Teraz czas na Spece S-Works'y...Są genialne. Super wygodne.
Foto: http://karbonkrieg.o...ized/spec01.jpg
Zdjęć jest 16 - jeśli jesteście ciekawi to zmieniajcie numery w linku od 01 do 16.

Buty są białe, ale jest to perłowy kolor mający czerwono-fioletowy połysk. Bardzo ładnie to wygląda. Zapinanie fajne - jednym pokrętłem wciągającym stalową linkę zaciska się but. Aby poluzować linkę należy odciągnąć pokrętło, tak jak w zegarkach odciąga się koronę w celu ustawienia wskazówek/datownika.
Napiszę niedługo recenzję tych butów.

#382 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • Skądśląsk

Napisano 22 maj 2009 - 10:17

Witam!
Mam pytanie. Czy miał ktoś styczność z butami szosowymi Northwave?
Konkretnie interesuje mnie model Northwave Hornet.
Jeśli ktoś miał styczność z tymi butami to proszę o opinię.
Pozdrawiam.

#383 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 22 maj 2009 - 10:27

Karbon sprawdzaj tylko co jakis czas stan tej linki, znajomemu w modelu mtb poszla w czasie sprintu. Noga wyszla z buta przez co zaliczyl paskunda glebe, a but zostal w pedale.

#384 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 22 maj 2009 - 12:31

Nie no, Karbon - klasa nie buty :mrgreen: Ładnie wyglądają. W ogóle nie wiem czy nie ładniej od Sidi Ergo 2.

No i zdjęcia z wnętrza buta... wooow :shock:

tak swoją drogą oglądałem spece teraz niedawno i ... wyglądają dużo lepiej niż Shimano czy Mavic. Także czekam na wypłatę i do sklepu :-D

#385 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Napisano 25 maj 2009 - 14:45

to ja może podzielę się swoimi przmyśleniami w sprawie możliwości przymierzenia butów na śląsku. Spędziłam dzisiaj w Katowicach 4h (sic!) i przymierzyłam 1 (słownie JEDNĄ) parę butów szosowych w moim rozmiarze - 40 bądź 40,5

w innych sklepach dostępne były dodatkowe 3 (słownie TRZY) różniste modele butów szosowych, oczywiście nie w moim rozmiarze :-/ przymierzyłam więc modele MTB Speca i Shimano, oba pasowały w rozmiarze 40 z wkłądką długosci odpowednii: 25,5 oraz 25,2

Sidi i Diadora nie do zdobycia w trakcie 4 godzin poszukiwań - mam dość!!!

gdzie można przymierzyć więcej jak jedną parę butów w jednym sklepie na terenie Śląska? pomocy!!!!! ewentulanie pojade w kolejny weekend do Krakowa - podajcie mi proszę konkretne adresy sklepów z jakimś większym wyborem.

a w ogóle to zastanawiam się co to są za buty marki DMT - ktoś z Was w tym jeździ? Znalazłam interesujący model za dobrą chyba cenę: http://www.skleprowe...uct&prod_id=887
Jakieś przemyślenia?

pzdro,
Wonka

#386 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 28 czerwiec 2009 - 11:20

Witam, potrzebuję butów do jazdy na codzień, umożliwiających chodzenie (czyli MTB) i przede wszystkim tanich. Cena najchętniej do ok 250 PLN. Przejżałem sieć i znalazłem jak narazie to:

1. http://www.cyklotur....3010664&WSZDZ=T

2. http://www.allegro.p...46.html#gallery

3. http://www.allegro.p...ve_srebrne.html

4. http://www.allegro.p...niej_wa_wa.html

Macie może jakieś sugestie uwagi, lub prościej, które wybrać?

#387 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwiec 2009 - 11:43

Sh 076 to typowe buty tutystyczne z dosyć miękką podeszwą. Podobnie 086 - mają dodaną klamrę w stosunku do 076.
Te Mwave to jakiś paździerz. Podeszwa pewnie miękkie jak w bamboszach, dwa paski, tandetne materiały.
DMT są zapinane tylko na dwa paski i w dodatku są to rzepy, więc górne paski będą się luzowały.
Cannondale'e są zapinane już na 3 rzepy, więc można je lepiej dopasować. Wyglądają też jak buty turystyczne, ale są na pewno dobre.
Z tego co zalinkowałeś to albo Cannondale albo Sh. Ja bym jednak wolał coś ze sztywnieszją podeszwą, więc polecał bym dorzucić jeszcze 100-150 zł. Sztywność ma ogromne znaczenie bo mały blok SPD daje się we znaki punktowym uciskiem stopom obutym w obuwie z miękkimi podeszwami.

#388 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 28 czerwiec 2009 - 12:03

Karbon, dzięki za szybką odpowiedź. Budżet nie może przekroczyć 300 PLN już z wysyłką, więc dopłata odpada, z tą sztywnością to masz rację, ale to będą buty na dystanse do 50 km, więc nie powinno być problemu z bólem stóp.

#389 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwiec 2009 - 15:23

Jeśli nie na długie dystanse to zobacz jeszcze Sh 086. To samo co 076 tylko zapinane na klamrę. Może akurat aspekt luzowania się rzepów nie jest przekonujący, ale fakt spadku ich sprawności przy zabrudzeniu to ważny punkt.

#390 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 28 czerwiec 2009 - 16:46

Ja posiadam buty SH-MT20M - to te najtańsze z oferty na sznurowadła. Mam już parę lat te buty i są znakomite. Stopy to dopiero bolą jak się jeździ w zwykłych pedałach i trampkach. Są sztywne, przewiewne, mozna w nich chodzić. Do codziennej jazdy to bym nie przepłacał tylko brał te. Wątpię czy te droższe modele z niższej półki czymś się różnią konstrykcyjnie od tych (podeszwa), cholewka jest nieco inna ale po co przepłacać za design jak się liczy funkcjonalność.

Zaznaczam, że to sa moje jedyne buty do szosy i da się ostro jeździć na ustawkach, a można też zatrzymać się w lesie i poszukać grzybów.
Wystające sznurówki wpycham między stopę a cholewkę i nie ma problemu podczas jazdy.

#391 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 29 czerwiec 2009 - 07:31

Ja posiadam buty SH-MT20M - to te najtańsze z oferty na sznurowadła. Mam już parę lat te buty i są znakomite. Stopy to dopiero bolą jak się jeździ w zwykłych pedałach i trampkach. Są sztywne, przewiewne, mozna w nich chodzić.

Uwierz mi, że te buty nie są przewiewne.
Jak kupisz jakiś wyższy bardziej sportowy model to sam się przekonasz.
Zaczynałem od podobnych butów, też ze sznurówkami i rzepem. Owszem na jakieś wycieczki krajoznawcze jak znalazł, ale do ostrzejszej jazdy, treningów itp są moim zdaniem beznadziejne, a już w szczególności w ciepłe/gorące dni.

#392 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 czerwiec 2009 - 08:53

Niedawno Bikershop sprzedawał na allegro mocno przecenione Northwaye. Zobacz czy jeszcze są. pozdr

#393 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipiec 2009 - 22:17

Od wielu lat jeżdżę w butach Sidi Genius i Tecno. Buty stare, jeszcze bez wymiennych nieślizgających się "obcasów". Stopę mam normalną, niezbyt szeroką, ani zbyt wąską. Buciki pasują doskonale, choć może za sprawą dobrej regulacji. Przewiewność jest bardzo dobra, jedynie w Tecno, pod pokrętłem nieco mniejsza. Rozmiar 44 dokładnie przenosi się na rozmiar buta w "cywilu". Mimo wielu lat eksploatacji (ok 50 tys. km) i widocznych ran, m. inn. po kraksach, buty są nadal w doskonałej formie. Trzymają fason i nie rozeszły się.
Na zakończenie mała dygresja. Śruby dostarczane z blokami szosowymi przez Shimano są do moich Sidi zbyt krótkie. Trzymają ledwie kawałkiem gwintu, tak więc nie mogą być użyte z uwagi na bezpieczeństwo, wydaje się też, że mogą uszkodzić gwint w bucie. Śruby Sidi, są natomiast do bloków Shimano zbyt długie i wymagają skrócenia o ok. 1,5-2 mm.

#394 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • Skądśląsk

Napisano 10 lipiec 2009 - 09:20

Witam!

Interesują mnie buty Adidas Adistar Road Comp. Może się ktoś wypowiedzieć na temat tych butów? Może ktoś ich używał? Z góty dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

#395 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 lipiec 2009 - 11:29

Może wie ktoś co to za model butów Specialized? http://allegro.pl/it...we_rozm_48.html Szukałem na ich stronie ale takich nie znalazłem, więc nie wiem czy to taka okazja.

#396 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 25 lipiec 2009 - 11:49

Perttu, Może to jakiś starszy rocznik który zalegał gdzieś w sklepie, na stronie speca nie ma już tego modelu archiwalnego. Ewentualnie jakaś podróba ale to tylko domysły.

#397 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 lipiec 2009 - 12:39

Chyba znalazłem: to Specialized Comp Road z 2005 roku - http://www.roadbiker...27_2512crx.aspx

#398 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 lipiec 2009 - 14:44

A jeszcze jedno: jak wygląda rozmiarówka Specialized? Shimano zazwyczaj się kupuje o numer większe niż normalnie, Scott ma zazwyczaj normalnie, tylko nie słyszałem jak u Specializeda jest.

#399 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 lipiec 2009 - 15:41

Spec ma dziwne rozmiary. Na codzień noszę 42-43, kolarskie raczej 43, czasem 42 a Spece mam 41.

#400 lesiowaty91

lesiowaty91
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 25 lipiec 2009 - 23:58

Jakie byscie polecili buciki w miare tanie ale zeby nadwaly sie do uzytkowania a nie ze zaloze i po przejazdzce juz sie cos bedzie odklejac pod pedalka spd sl