Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#521 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 27 maj 2010 - 21:05

Nie rozumiem co wy chcecie od butów shimano. (...) Są bardzo dobre w swojej cenie, popularne Jak chcecie być elitarni to ok, ale wtedy trzeba przeznaczyć na buty duzo więcej ;)

Mam rower na Campie, wiec nie chcialem Shimano, ot takie ideologiczne zboczenie moje. Nie, nie jestem elitarny, moje pierwsze zatrzaski to spd m540 + buty shimanowskie, zestaw zrobil 20 tys km i nadal jezdzi na oryginalnych blokach, a wiadomo jak wyglada sprawa w mtb (20 maratonow), taplane w blocie po kolana, topione w strumykach, w kaluzach, widzialy taki syf ze las tropikalny to pikus, nadal zreszta jezdza w zimowce, ale w szosie chcialem cos innego, mam shimano w zimowce, sidi w mtb i wlasnie teraz czas na diadore i time`a. A co, lubie nowe rzeczy ;-)

#522 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 21:47

Jedyny słuszny wybór to buty specialized. Zadowolony szosowymi wersją pro z klamrą na karbonie, postanowiłem zakupić również buty do mtb, żyłki świetnie trzymają, skok naciągu żyłki jest tak mały że można idealnie dociągnąć.
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#523 paulinka40

paulinka40
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 27 maj 2010 - 23:01

a sidi raiden?jak z nimi? bo jesli te northwave hornet i scotty sie nie nadaja,to moze te?patrzylam tez ergo lighty,ale sa na 3 rzepy,a sidi na 2.

#524 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 maj 2010 - 23:17

Co do estetyki vs pragmatyki to ja wole postawić na pragmatykę - wole mieć lepsze buty z karbonową podeszwą, niż gorsze a ładniejsze. Ale swoją drogą mi moje się podobają, wyglądają bardziej jak normalne buty, a nie jakieś srebne dziwactwa. No ale estetyka to kwestia indywidualna.

Co do wyboru i northwaveów to paulinka40, zadaj sobie pytanie jaki masz kształt stopy bo to też jest ważne, bo np. wspomniane dmt są dość wąskie, a northwave właśnie szersze. co do 3 rzepów to sa lepsze niż dwa. A w sidi płacisz tyle za markę.

Northwave są dość wygodne, fajnie leżą i nawet nieźle wygladają (choć ja chyba inne mierzyłem). Podeszwa, hmm, w porównaniu do mojej nie jest mega sztywna, ale ok. Chociaż myślę że można lepsze buty znaleźć (podejrzewam ;) Ja bym polecał jednak shimano, bo można znaleźć teraz przecenione. Sidi także dobry wybór (choć wolał bym wyższy model shimano niż najniższy sidi ;)

A tak w ogóle to polecam przejść się gdzieś do sklepu i przymierzyć, bo najważniejsza jest wygoda i pod tym kątem należy szukać butów, muszą być dopasowane, a nie szukać przez neta, czy pytać na forum - bo tu każdy będzie chwalił swoje ;) Każdy ma swoje sympatie co do marek i antypatie, więc wiadomo jak to jest.

kr1zje, to lepiej się pochwal ile za nie dałeś, bo ja za swoje 200 z hakiem :mrgreen:

#525 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maj 2010 - 10:41

paulinka40, najlepsze z tych czterech propozycji są scotty.

Bartosz, Zapłaciłem za nie 60% ceny katalogowej, model 2008 albo 2007. Mój rozmiar, ostatnia para, musiałem je wziąć :lol:

#526 paulinka40

paulinka40
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 28 maj 2010 - 11:55

XOLRLARRIN-MEGA DZIEKUJE ZA TA STRONE.Takie tanie te raiden,ze szok mimo,ze to rok 2008,to je dzis wzielam u siebie w miescie:)

#527 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 maj 2010 - 16:30

paulinka40, to przyjemnego pedałowania w takim razie ;-)

#528 paulinka40

paulinka40
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 28 maj 2010 - 18:27

a dziekuje Bartosz:D

#529 mruwa13

mruwa13
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 maj 2010 - 22:17

Można się kiedyś umówić na wspólne kręcenie.Kolega Vivi też pewnie będzie chętny :D

#530 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 28 maj 2010 - 23:36

Ja tez, ja tez ale nie zasmiecajmy watku ;-)

#531 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 maj 2010 - 00:22

Chłopaki, nie podrywajcie koleżanki ;-)

...byłem pierwszy :mrgreen: :mrgreen:

Dobra, koniec głupot, bo i późna pora, sorry za little ot :roll:

#532 dezelter

dezelter
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 maj 2010 - 13:48

A jakie najlepiej pedały do systemu SPD-SL?

#533 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 29 maj 2010 - 14:33

dezelter, To zależy ile możesz wydać. Co do wyboru to tylko modele shimano.

#534 dezelter

dezelter
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 maj 2010 - 18:41

Wolałbym nie wydawać więcej niż 300zł.
Ale jeśli to jest dobre, to dołożę:
http://www.allegro.p...zmiar_42_5.html
Brać? Mój rozmiar... :-)

#535 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2010 - 12:58

A dla czego akurat shimano?? :shock:

#536 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 maj 2010 - 14:54

Bo tylko Shimano robi SPD-SL. Inni producenci robią inne systemy, np Look keo. Bloki nie są ze sobą kompatybilne, ale rozstaw otworów jest ten sam.

#537 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 30 maj 2010 - 15:02

A dla czego akurat shimano?? :shock:

Kolega dezelter wyżej napisał "A jakie najlepiej pedały do systemu SPD-SL?" to napisałem. Chyba mu o buty chodziło :roll:

#538 dezelter

dezelter
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 maj 2010 - 18:06

A czy do butów LOOK pasują bloki SPD-SL?

#539 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2010 - 20:02

A czy do butów LOOK pasują bloki SPD-SL?

Do butów tak, ale do pedalów już nie ;) Ale bloki zawsze masz z pedalami jak kupujesz nowe, więc no problem ;) Tak apropo to chodziło ci zapewne o pedały look i buty shimano ;)

Bo tylko Shimano robi SPD-SL. Inni producenci robią inne systemy, np Look keo. Bloki nie są ze sobą kompatybilne, ale rozstaw otworów jest ten sam.

No właśnie, rozstaw ten sam, a koledze chodziło w ogóle o o automaty pisząc spd-sl (jak mniemam)

#540 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 01 czerwiec 2010 - 19:47

Dzisiejszy zakup. 340 zł
Dołączona grafika
Dołączona grafika