Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#781 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Posted 09 May 2011 - 14:19

Użytkuje ktoś może buty firmy Diadora?,lub chociaż miał styczność,wie mniej więcej coś o rozmiarówce?
Moja prawa stopa ma 26,3cm,lewa 25,9 w skarpetkach(nawet nie za cienkie),buty do biegania mam 42(ASICS)27CM wkładka i są idealne(jest ten niezbędny luz te ok.5mm).Zakładając,że buty rowerowe też mają mieć te 5mm luzu wybrałem rozmiar 43-27cm.Wszystko by się zgadzało bo słyszałem,że Diadora ma zaniżoną rozmiarówke o 1rozmiar.No i wszystko było by ok gdybym nie wyczytał u innego sprzedawcy,że rozmiar 43-to 26,5cm.Te 0,5cm w moim wypadku robi ogromną różnicę,a niestety nie mam możliwości nigdzie przymierzyć.Dodam,że na stronie jeszcze innego sklepu z tabeli rozmiarów Diadory wynika,że rozmiar 43=27,5cm? :-P

#782 marcinxy

marcinxy
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 May 2011 - 15:00

Zamierzam kupić sobie buty szosowe i nie wiem co zrobić aby móc jeździć w nich również moim drugim rowerem który jest MTB i ma zwykłe pedały?

#783 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 18 May 2011 - 16:24

marcinxy, to kup buty szosowe, ale z możliwością zamocowania bloków spd i zastosuj spd w obydwóch rowerach. Bardzo często tak robią - w drugą stronę się raczej nei spotkałem. Minusem jest podwójny koszt pedałów.

#784 oszo

oszo
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • Skądmałopolska

Posted 18 May 2011 - 16:40

Tylko nie wiem jak będziesz w razie czego podchodził w butach szosowych, może w drugą stronę,
buty MTB

#785 marcinxy

marcinxy
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 18 May 2011 - 21:07

Chyba jednak wybiorę buty MTB i zamontuję sobie ten sam rodzaj pedałów w obydwóch rowerach.

#786 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 19 May 2011 - 09:57

tfu.. o buty mtb mi chodziło, a napisałem o szosowych..

#787 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 May 2011 - 11:46

Zamierzam kupić sobie buty szosowe i nie wiem co zrobić aby móc jeździć w nich również moim drugim rowerem który jest MTB i ma zwykłe pedały?

Buty MTB i pedały Simano A600 do szosy. A do górala zwykłe spd jakieś, byle bloki pasowały.

#788 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 20 May 2011 - 20:15

Użytkuje ktoś może buty firmy Diadora?,lub chociaż miał styczność,wie mniej więcej coś o rozmiarówce?
Moja prawa stopa ma 26,3cm,lewa 25,9 w skarpetkach(nawet nie za cienkie),buty do biegania mam 42(ASICS)27CM wkładka i są idealne(jest ten niezbędny luz te ok.5mm).Zakładając,że buty rowerowe też mają mieć te 5mm luzu wybrałem rozmiar 43-27cm.Wszystko by się zgadzało bo słyszałem,że Diadora ma zaniżoną rozmiarówke o 1rozmiar.No i wszystko było by ok gdybym nie wyczytał u innego sprzedawcy,że rozmiar 43-to 26,5cm.Te 0,5cm w moim wypadku robi ogromną różnicę,a niestety nie mam możliwości nigdzie przymierzyć.Dodam,że na stronie jeszcze innego sklepu z tabeli rozmiarów Diadory wynika,że rozmiar 43=27,5cm? :-P

Mam szosowe Diadory i długość wkładki to 27,4 cm.

#789 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 20 May 2011 - 22:05

Sorki miałem złą miarę. Wkładka ma dokładnie 27,1 cm.
Pozdrawiam

#790 lara

lara
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądŚląskie

Posted 21 May 2011 - 17:02

Mam pytanie dotyczące wyboru butów do szosy> Zakupiłam pedałki Schimano SPD PD-M520, Wybór padł na system SPD mtb ze wzgledu na ewentualną możliwość "pieszego poruszania się "w butach w terenie;) Zastanawiam się nad wyborem odpowiednich butów, nie ukrywam że istotna jest dla mnie rozsądna cena, ale też proporcionalna do niej jakość. Zaproponujecie jakieś fajne sprawdzone modele ?(zauważyłam że zwykle są uniwersalne-meskie/damskie tylko nie zawsze pełna rozmiarówka)

#791 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 21 May 2011 - 20:56

Cześć,

Jeśli chcesz kupić buty MTB Shimano, to pamiętaj, o jednej zasadzie: ZAWSZE kupuj, o 1 rozmiar większe. Ja normalnie noszę 41/42 ale kiedy przymierzałem w sklepie buty Shimano to dobre były 43. Generalnie wszyscy to potwierdzają.

#792 Beny2.8

Beny2.8
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądLublin

Posted 23 May 2011 - 16:07

Witam wszystkich.

Mam problem z wyborem butów (karbon + klamra). Generalnie zdecydowany jestem na Shimano. SH-R215 lub SH-R132. Który z tych byście polecali?

Druga sprawa to rozmiar. Na moje nieszczęście łapie się między 47 a 48 - dł. stopy to 29,3 / 29,4. Jak mierzyłem Shimano MT32(innych 47 ani 48 nie znalazłem) do dotykałem palcem do końca. Nie zauważyłem żeby były zbyt wąskie (nie wiem jaka tęgość[obw.] stopy jest dopuszczalny).

Można rozmiarowo porównać te buty miejskie do szosowych Shimano?
Nie mam pojęcia jak stopa pracuje podczas jazdy więc nie wiem czy to że dotykam palcem może przeszkadzać?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

#793 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 May 2011 - 16:20

ja bym wzięła większe na twoim miejscu. Pracę stopy możesz zaobserwować jak położysz ja na jakiejś miarce i wychylisz nieco ciało do przodu. Wtedy stopa wydłuża się. W moim przypadku o niecałe 0,5 cm, co czyni już prawie 1 rozmiar buta większy.

#794 Beny2.8

Beny2.8
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądLublin

Posted 23 May 2011 - 18:18

Czytałem też że buty mają tendencje do rozciągania - obawiam się czy po jakimś czasie stopa nie będzie latać.

Zrobiłem test i może moja stopa jest inna ale nie widzę żeby przy poruszaniu rozmiar się zwiększał :)

#795 micro

micro
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądKraków

Posted 25 May 2011 - 11:10

Orientuje sie ktos moze gdzie w krakowie mozna znalezc jakas wiekszy wybor butow shimano, z mozliwoscia przymierzenia ?

#796 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 May 2011 - 11:38

Cześć,

Jeśli chcesz kupić buty MTB Shimano, to pamiętaj, o jednej zasadzie: ZAWSZE kupuj, o 1 rozmiar większe. Ja normalnie noszę 41/42 ale kiedy przymierzałem w sklepie buty Shimano to dobre były 43. Generalnie wszyscy to potwierdzają.

Nie bardzo - dla mnie numer większy jest za duży, buty Shimano muszę dobierać o 0,5 numeru większe...
Generalnie to najlepiej przymierzyć. But rowerowy nie może być za luźny, za ciasny też nie (stopa będzie drętwieć)...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#797 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • Skądinternet

Posted 25 May 2011 - 12:16

krzy1976
mam zamiar kupić sidi zeta
jestem początkującym kolarzem
powiedz jak się sprawowały przez te pięć lat i czy warto je kupić
jak jest z szerokością buta bo mam dosyć szeroką nogę
pozdrawiam i czekam na wiadomość

#798 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 25 May 2011 - 13:22

Wg mnie sidi robi wąskie buty, a nie mam bardzo szerokiej stopy...nie jedzilem ale przymierzalem rózne modele i w koncu kupilem shimano...kazdy model inny zaden nie lezal jak trzeba jakies sztywne i niewygodne. niewyobrazalem sobie w nich jazdy..

#799 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • Skądinternet

Posted 25 May 2011 - 13:25

no właśnie shimano wydają się trochę szersze i zastanawiam się nad modelem SH-R105

#800 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 25 May 2011 - 13:27

jacekmw, też używam tych butów, zrobiłem na nich coś kolo 20tys km więc też mogę coś pomóc.

Buty wykonane bardzo dobrze, rzepy wystarczająco mocno trzymają stopę i nie luzują się. Wentylacja jak dla mnie na bardzo dobrym poziomie. Wytrzymałość buta po tym dystansie - buty poza otarciami na podeszwie i odrobinę szarymi napisami wyglądają jak nowe. Zero przetarć materiału itp.
Co do szerokości - Sidi produkuje dość wąskie buty, na szerokie stopy mają specjalne modele. Ale i tak wszystko okaże się jak przymierzysz.
Jak na pierwsze buty szczerze polecam.

I taka uwaga, kiedyś ktoś napisał że z Sidi jest problem bo to stopa dostosowuje się do buta a nie but do stopy. Mi wysokość podbicia stopy zmniejszyła się o jakieś 1,5cm więc szczera prawda.