Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#761 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:32

GreQ, o siłę rzepów bym się nie obawiał. Trzymają solidnie i nie ma co się w czsie jazdy luzowac na rzepie, bo niby jak? To nie to co sznurówka w trampkach ;)
A o tym, że nie powinno się chodzić w butach szosowych, a jak już zachodzi potrzeba przejścia się w nich, to trzeba się tej sztuki nauczyć (chociaż żadna to filozofia), to chyba każdy wie ...
Ja akurat sporo ganiałem w butach szosowych, jak jeszcze po mieście śmigałem w nich na ostrzaku, aż do momentu zakupu butów typowych dla MTB i prejściu na pedzie odpowiednie, więc dosyć szybko podeszwa mi zmiękła. To tak gwoli wytłumaczenia :) Co nie zmienia faktu, że (przynajmniej w moim przypadku) czuć różnicę po przejściu z podeszwy 'z jakiegoś tam plastiku' na karbonową.

#762 murzynek

murzynek
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 23 kwiecień 2011 - 11:32

Witam wszystkich, mam pytanie kupiłem buty Adidas Race niestety po założeniu wydaje mi się że są za ciasne czuje ucisk na zewnetrznej stronie stopy chociaż rozmiar jest ok iteraz nie wiem czy je wymienić/sprzedać czy one sie troche rozciagna a nie chce sprawdzac doswiadczalnie bo jak się okaże że jednak nie to już ich nie wymienię.

#763 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 kwiecień 2011 - 17:09

Zuku jak masz jakieś problemy z systemem BOA i buty nie są na gwarancji musisz je rozkręcić, bo pewnie w środku się poplątało (ja tak miałem). Niestety żeby to zrobić potrzebny jest specjalny kluczyk...
System BOA ma to do siebie, że po jakimś czasie właśnie mogą dziać się tego typu rzeczy... mi dziś np. pękła linka, ale na szczęście za wczasu kupiłem zapasową i sobie wymieniłem :)
pzdr

#764 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 24 kwiecień 2011 - 21:32

Virenque no dzieki za porady, na szczęście poradziłem sobie a już zaczynałem powoli klnąć na ten super Hamerykański patent, ale jak zobaczyłem że ja tu zawiniłem (nie wiem jak to się stało ale przekręciło mi się to kółko całkiem w druga stronę i dziwiłem się że tak naprawdę ruch odkręcający nie zaciągał mi linki) a dodatkowo widząc że na ich stronie można za friko łącznie z wysyłką zamówić sobie zestaw naprawczy kółka i linki to zmieniłem o nich zdanie - zobaczymy na jak długo. Tu ich stronka z tym że kółka mają tylko czarne http://www2.boatechn...om/warranty.php

mówisz że wymieniłeś u siebie już linki, a jak z kółkami jak żywotność tego systemu długo na tym jeździłeś?
pzdr.

#765 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 kwiecień 2011 - 11:36

Ja na nich przejeździłem cały ubiegły sezon plus ten. Generalnie z kółkami nic się nie dzieje, w zasadzie to prosty mechanizm, więc nie ma się co psuć, jedyne co się może dziać to złe nawijanie i wtedy może się przyblokować.
Jeśli chodzi o linki to niestety, moje dostały w kość po maratonie w Łobzie, gdzie jechałem cały czas w ulewie i ochraniaczach, teraz na takie warunki już bym tych butów nie brał.
Zestaw naprawczy wysyłają, ale nie jestem pewien czy do Polski, sprawdziłeś to ?
Ja kupiłem samą linkę z kluczykiem bez kółka chyba w AirBike.pl
pzdr

#766 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 25 kwiecień 2011 - 19:31

nie, nie sprawdzałem ale z listy rozwijanej w adresie jest możliwość wybrania Polski więc domyślam się że tak, też dałem ciut więcej za butki i chciałbym aby mi trochę więcej posłużyły i zastanawiam się na pokrowcem z lycry takim letnim, mam nadzieje ze stopa się w tym nie poci.

#767 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 kwiecień 2011 - 16:53

Czy ma ktoś porównanie Sidi vs Lake, jeśli chodzi o szerokość buta?? Konkretnie na wysokości pierwszego paska od strony palców.
Chcę kupić jeden z modeli Lake. Jak dotąd jedynie Sidi były mi tylko lekko za szerokie, w przeciwieństwie do Specialized czy Shimano, w których bez 2 kompletów dodatkowych wkładek ani rusz.

#768 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 27 kwiecień 2011 - 17:21

Ciekawe, S-Works'y wydają mi się dużo węższe od shimano. Jaki model speca mierzyłaś ?

#769 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 kwiecień 2011 - 17:37

hmm, ciężko mi sobie przypomnieć, co to był za model. Nie ma ich na stronie sprzedawcy. Ale cena nie wskazywała na S-works.
Najlepiej TE na mnie leżały. Niestety kolor zupełnie nie pasuje.
Znalazłam TAKIE Lake. Na innych forach znalazłam informację, że na długość wypadają podobnie do Sidi. Nie wiem jak na szerokość. A to dla mnie ważne, bo mam długą i bardzo wąską stopę. A buty w dużych rozmiarach automatycznie są szersze.

#770 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 28 kwiecień 2011 - 05:56

Podeszwa tych Lake wygląda dość tandetnie i ma jakiś system a'la boa tylko nie wiadomo jaki i gdzie szukać części jak się coś zepsuje. Jak pasowały Ci jedne Sidi to inne też powinny a tu link pewnie dobierzesz i kolor. Nie wiem jak jest w Poznaniu ale we Wrocławiu nawet jak nie mają to sprowadzą.

#771 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 28 kwiecień 2011 - 18:42

Jesli dystrybutor nie klamie to w tych butach nie jest cos w stylu boa tylko prawdziwe boa, a podeszwa to wlokno szklane i nylon wiec powinna byc sztywna.

#772 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 kwiecień 2011 - 22:55

Dobrać bym dobrała. Ale jedyne Sidi poniżej 600 zł kończą się na rozmiarze o numer za małym... Dlatego właśnie chciałam się dowiedzieć, jak Lake wypadają na szerokość.

#773 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 kwiecień 2011 - 00:16

Dzisiaj pierwsza jazda na sidi ergo2, jej jakie one sztywne !!! do tej pory miałem sidi zeta (5 lat użytkowania) i są już trochę jak kapcie :-)

#774 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 29 kwiecień 2011 - 05:56

Dobrać bym dobrała. Ale jedyne Sidi poniżej 600 zł kończą się na rozmiarze o numer za małym... Dlatego właśnie chciałam się dowiedzieć, jak Lake wypadają na szerokość.

W Twoim wypadku może chodzić o magiczne słowo Women's przy nazwie buta.
Może tu link
coś znajdziesz. Lista sprzedawców Speca w Poznaniu też jest długa.

#775 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 29 kwiecień 2011 - 12:51

Mam pytanie czy ktoś może używa butów sidi zeta?
Mam dosyć szeroką stopę i nie wiem czy nie będą za ciasne
I proszę o ogólne opinie na temat tego modelu

#776 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwiecień 2011 - 21:18

Dostałam odpowiedź od handlowców Lake'a
Lake shoes will not work for you, they are wider than Shimano. You should
stick to the Sidi, Diadora, or Mavic brands.

jacekmw, z tego co wiem, wszystkie Sidi wypadają wąsko na tle innych producentów. Wydaje mi się, że i ten model będzie w zgodzie z polityką firmy. Ale to tylko domysły.

Jak Mavic'ki wypadają na długość w porównaniu z rozmiarówką innych firm?

#777 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 30 kwiecień 2011 - 07:30

Jesli maviki nie maja zmienionego kopyta w stosunku do adidasa, to w stosunku do speca na dlugosc sa niemal identyczne (obydwa wydawaly mi sie identyczne na dlugosc, roznily sie szerokoscia). W stosunku do shimano sa dluzsze (przy tym samym rozmiarze shimano byly za krotkie dla mnie)

#778 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 30 kwiecień 2011 - 08:41

jeżeli chodzi o rozmiary to tu jest fajna tabela http://www.centrumro...aRozmiarow.aspx
A JAKA FIRMA PRODUKUJE BUTY WZGLĘDNIE NAJSZERSZE?
co powiecie o butach SHIMANO SH-R105 z CARBONOWĄ PODESZWĄ ?

#779 kuman0

kuman0
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądbusko

Napisano 30 kwiecień 2011 - 08:46

witam

znalazłem takie coś na allegro:

http://moda.allegro....1588679750.html

i teraz moje pytanie co o nich sądzicie?
Co to za mocowanie? look?
i po co jest ten plastik przykręcony na środku?

pozdrawiam

#780 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 30 kwiecień 2011 - 08:54

MYŚLĘ, ŻE TEN PLASTIK JEST DO ZWYKŁYCH PEDAŁÓW
A PO JEGO ODKRĘCENIU ZOSTAJĄ TRZY DZIURY WYDAJE SIĘ ŻE DO MOCOWANIA LOOK
ALE JA RACZEJ DOŁOŻĘ TROCHĘ PIENIĘDZY I KUPIE SHIMANO