Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#881 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 21 August 2011 - 23:01

carloss,
Nie tyle palce mi ścierpły co cały przód stopy, ale okazalo się że za mocno zapięłam klamrę i po zluzowaniu wszystko było ok. Wentylują się znośnie, mogłoby być lepiej. W każdym razie jechało mi się dobrze. Oczywiście próba chodzenia w nich to masakra, lepiej jechać wszędzie.
Nie wiem co jeszcze napisać ponieważ nigdy wcześniej takich butów nie miałam i nie mam porównania. To z wentylacją to tylko na drodze porównania do butów MTB, no ale tamte to przeznaczone również do chodzenia i nie takie twarde.

#882 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 22 August 2011 - 20:02

Wirek, aha. Pytałem o drętwienie palców itd bo oczywiście ja mam podobnie. W sumie niby głupota, ot poluzować zapięcie, ale jak zapne tak żeby było krążenie to wg mnie jest za luźno i jak chce troche pocisnąć to luz wydaje się za duży...

#883 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 22 August 2011 - 20:28

Czy duży luz? Bo ja wiem, na początku jak poluzowalam to jakis tam był, ale po jakimś czasie chyba stopa trochę napuchla, rozgrzala się i ten luz zniknął. Myślę że to chyba wynika z kształtu samej stopy a mi akurat te buty pasują. Niczego sobie nie obtarłam itd. Bardzo wyraźnie za to czułam że podeszwa jest twarda i nic się nie wygina i nie czulam wlaściwie w którym miejscu dokladnie jest pedał. Myślę że nabiorę dopiero wprawy jak pedałować a sama taka książkowa zasada żeby kręcić większe koła niż korba pozwala sprawdza się w przypadku tych butów jak skorupa i jest ok. Tyle że dla mnie to męczące.
Przyzwyczaję się :mrgreen: To tak jak do nowego roweru

#884 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 22 August 2011 - 23:05

Fakt. podeszwa sztywna jest a co do napuchnięcia stopy to napewno też prawda.
Może jestem jakis przewrażliwiony:D czasem jak ciągnę pod górkę (a ostatnio miałem naprawde górska trasę) to mi ten luz przeszkadza....ale fakt, buty wygodne. w sumie wygodniejsze niz dobre buty do chodzenia:)

#885 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 August 2011 - 06:54

Mierzyłem ostatnio trzewiki specialized sport comp... i śmieszna sprawa, rozmiar 29cm ciśnie w palcach (na szerokość, na długość ok) a z kolei 29.5cm jest już za luźny w przodzie stopy. I teraz nie wiem jak to rozegrać. Jeszcze muszę shimano obadać, bo maja 29.2cm, wiec moze akurat siądzie ;)

Ale pytanie do Was, w kwestii praktyczniej. Na ile te buciki Wam się rozbijają? czy faktycznie to jest 1mm (same syntetyki, to nie powinno się to mocno rozciągać) czy może więcej?

A ja dzisiaj sobie fundnęłam

Obrazek

:mrgreen:

Jutro zobaczę czy będę syczeć

fajne, kupiłaś via internet czy stacjonarnie?

#886 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądJózefów

Posted 25 August 2011 - 07:36

To zalezy od butow, ale generalnie nawet syntetyki sie rozbijaja, czasem nawet dosc znaczenie. Nie ma reguly jak bardzo rozbije sie but, ale wszystkie buty ktore mialem sie rozbily, tylko jedne bardziej drugie mniej, buty mtb adidasa na karbonowej podeszwie rozbily sie napewno sporo wiecej niz 1mm. Niektorzy pisza ze jak podeszwa karbonowa to but sie nie rozbija. To sa glupoty, podeszwa nie ma nic do tego, podeszwa moze stracic sztywnosc i latwiej sie uginac ale to nie ma wplywu na rozciagajaca sie cholewke.

#887 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 posts
  • SkądPabianice

Posted 27 August 2011 - 15:06

Ma ktoś jakieś porównanie butów Shimano, tzn. czy każdy z ich modeli jest tak samo szeroki i długi ?
Miałem R077, mierzyłem R087 i były takie same, ale jak z wyższymi modelami ? Chciałem zamówić R132 ale nie mam możliwości przymierzenia. Słyszałem już od jednej osoby, że wszystkie są takie same, brać w ciemno, ale może ktoś ma inne doświadczenie.

#888 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 27 August 2011 - 20:01

A ja dzisiaj sobie fundnęłam

Jutro zobaczę czy będę syczeć

fajne, kupiłaś via internet czy stacjonarnie?

Normalnie w sklepie :mrgreen:

#889 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 29 August 2011 - 06:26

Ma ktoś jakieś porównanie butów Shimano, tzn. czy każdy z ich modeli jest tak samo szeroki i długi ?
Miałem R077, mierzyłem R087 i były takie same, ale jak z wyższymi modelami ? Chciałem zamówić R132 ale nie mam możliwości przymierzenia. Słyszałem już od jednej osoby, że wszystkie są takie same, brać w ciemno, ale może ktoś ma inne doświadczenie.

Kupiłem kiedyś r300. Według tabelki miały mieć 25,2 cm a mają 26.

#890 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 29 August 2011 - 23:01

Co by tematów nie mnożyć bez celu szybkie pytanie w tym dziale : prał ktoś butki w pralce ? jakie efekty i minusy ew . /sidi jak coś/ Nie chce mi się szorować , jak już mus ręcznie to zapodajcie Wasze patenty
dziękuje z góry

#891 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 29 August 2011 - 23:11

Co by tematów nie mnożyć bez celu szybkie pytanie w tym dziale : prał ktoś butki w pralce ? jakie efekty i minusy ew . /sidi jak coś/ Nie chce mi się szorować , jak już mus ręcznie to zapodajcie Wasze patenty
dziękuje z góry

Time Ulteam Carbon: dwa razy pralka i żyją.

#892 Hazi

Hazi
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • SkądDarłowo

Posted 30 August 2011 - 12:21

Kupiłem kiedyś r300. Według tabelki miały mieć 25,2 cm a mają 26.

Ja brałem kiedyś w ciemno R-131, i powiedziano mi abym wziął numer większe(było OK)
Przy R-132 też pisze aby brać numer większe.Przecież zawsze możesz odesłać i wymienić jak Tobie nie będą pasowały.

#893 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 posts
  • SkądPabianice

Posted 30 August 2011 - 12:25

Numer większe od poprzednich Shimano ? W 077 miałem trochę luzu jeszcze w bucie, wiec 47 chyba byłyby za duże.

Poza tym nei ma dostępnego rozmiaru 47, jest tylko 46.

#894 Hazi

Hazi
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • SkądDarłowo

Posted 30 August 2011 - 15:01

Numer większe od rozmiaru stopy,a nie od poprzednich butów. Jak masz rozmiar 46 stopy,to powinieneś brać 47 buty. Jak nie ma 47 to spróbuj wziąc 46,może będą dobre. Dowiedz się najpierw czy jak będą za małe, będzie możliwość zwrotu jak nie posiadają rozmiaru 47 na wymianę.

#895 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 posts
  • SkądPabianice

Posted 30 August 2011 - 19:54

Dobra, dzięki za porady.

#896 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 September 2011 - 20:02

Dzisiaj pierwsza jazda na sidi ergo2, jej jakie one sztywne !!! do tej pory miałem sidi zeta (5 lat użytkowania) i są już trochę jak kapcie :-)

Czy można by prosić autora lub inne doświadczone osoby o rozwinięcie tematu?

Stoję przed wyborem butów do roweru szosowego i mocno się zastanawiam czy jest sens inwestycji w naprawdę dobre i drogie buty? Czy osoby mające doświadczenie zarówno z tańszymi modelami jak i drogimi z karbonową podeszwą mogłyby się wypowiedzieć? Co daje realnie owa mityczna "sztywność" której parametrami tak rajcują się producenci? Jestem w stanie zainwestować sporą kasę (nawet do 1000zł) w dobre buty - ale nie chciałbym, żeby po 200km okazało się, że te 1000zł poszło jak krew w piach ;-)

Moje oczekiwania - nie interesują mnie jakoś specjalnie osiągi szybkościowe, natomiast bardzo zależy mi na wygodzie w czasie jazdy, jestem miłośnikiem bardzo długich dystansów (300km i więcej). Dotychczas jeździłem w butach z pułapu ok. 300zł (aczkolwiek pedały SPD, nie szosowe) i na dłuższych trasach zdarzały się nieraz problemy z drętwieniem stóp czy sporą niewygodą. Czy wysokiej klasy sztywna karbonowa jest w stanie na to pomóc, czy jednak owa sztywność służy czemuś zupełnie innemu?

#897 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądKraków-Bronowice

Posted 01 September 2011 - 20:57

michal2, też miałem taki dylemat, czy wydać trochę więcej kasy na buty i wyszło m, że tak. Też preferuję dłuższe dystanse, szczególnie po górach, i też jeździłem do tej pory w tanim spd. Efekt , czasami ból nie dawał jechać dalej. No i pożyczyłem od znajomego s-worksy , na próbę. No i to jest to. Dzięki sztywności podeszwy nacisk stopy rozkłada się chyba bardziej równomiernie, nie ma szansy wyczuć pracujący blok. Jak będę kupował buty to na pewno coś z górnej półki. Nawet jakby z kasą było cienko to wolałbym mieć dobre buty kosztem osprzętu czy kółek.

#898 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 posts
  • SkądMazowsze

Posted 01 September 2011 - 22:31

Kup dobre buty, nie będziesz żałował. Poświęć też sporo czasu na dobre dopasowanie- może warto pomyśleć o CustomFit'ach od Shimano?

#899 guciogustaw

guciogustaw
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądZielona Góra, Poland

Posted 02 September 2011 - 01:10

@justas, czyli na dłuższe trasy lepiej jeździć w butach szosowych, a nie w MTB?

#900 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 posts
  • SkądMazowsze

Posted 02 September 2011 - 13:13

Tu nie chodzi o rodzaj buta, tylko o wielkość pedału i bloku. W pedałach szosowych blok jest większy, więc "nie wbija" się tak bardzo w stopę.