Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specialized Venge

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 grudzień 2012 - 15:56

Witam :-)
w dziale powitań napisałem krótkie info o sobie, a tu będzie o moim nowym projekcie na tą zimę.

Rama: Specialized Venge Pro "L"
Widelec: Specialized Venge Pro
Mostek: Ritchey WTC C260 Wet Black 100mm
Kierownica: Ritchey WCS Carbon UD Curve 420mm
Sztyca: Specialized Venge Aero
Siodło: Selle Italia SLR Kit Carbonio
Koła:
Korba:
Kaseta:
Łańcuch:
Hamulce:
Przerzutki p i t:
Okablowanie:
Gumy:
Pedały:
Koszyk: Specialized
Gumy na klamkach:
Owijka: Eleganza

Waga: planowana < 7kg

Najpierw obecne maszyny:
Spec:
https://picasaweb.go...633592367184754
Cannon:
https://picasaweb.go...845479532458786

Zdjęcia nowego projektu jeszcze nie prezentuje, bo nie zrobiłem w dobrej jakości, ale kilka słów na pewno mogę już napisać Od zawsze chodziła mi po głowie lekka (być może poniżej granicy UCI) karbonowa szosa, no i przede wszystkim miała być piękna... Zakupiłem zatem ramę Speca, Venge Pro, w biało czarnym malowaniu z 2012r. Po długich bojach z własną głową mam już także siodło SLR kit carbonio, i kokpit na który składa się mostek i karbonowa kierownica Ritcheya, Logic (420mm, bez przesady z szerokością). Generalnie sprzęt będzie "jankeski". Druga opcja, "włoska", upadła z powodu nieudanego zakupu Bianchi Oltre...

Tak jak napisałem, rower będzie składany na amerykańskich komponentach. Na pewno wiem już że osprzęt będzie nowy Sram Red. Nie wiem co zrobić z kołami, będą szytki, ale czy obręcz 50mm karbon z Chin, czy coś innego to nadal kwestia otwarta.

Kokpit jak widać w pełni wybrany, amerykański Ritchey i włoskie Selle... Owijka z naturalnej białej perforowanej skóry.

Problem pojawił się w przypadku siodła, które ma pręty 7x9,6mm. Nie wchodzi w oryginalny zacisk speca. Trzeba zamawiać za 135pln specjalny do tej sztycy... Drugi problem to support, dalej nie rozczaiłem tematu, ale chyba będę musiał coś dokupić aby wsadzić tam bb30 Srama wraz z korbą Red? Środek ma 61mm x 48mm.

Na szybko wrzucam wagę komponentów, trochę się zawiodłem na kierownicy...
Zestaw ramowy 1899g (rama L, sztyca, stery, widelec, kapsel, koszyk na bidon, wszystkie śruby)
kierownica 223g
mostek 105g
owijka 93g (nie ciąta)
siodlo 125g

EDIT:

Obiecane zdjęcia poniżej, na razie widać wczesny etap budowy, ale mam nadzieje że w przeciągu miesiąca dojdą albo koła albo osprzęt. Widać problem z szynami siodła, potrrzeba zamówić inny "clamp" od speca, błachostka 135pln :-)

Dylematów osprzętowych sporych nie mam, generalnie sprawa toczy się tylko czy korba będzie klasyczna czy kompakt :-)

Gorzej jeśli chodzi o koła, dzisiaj wypatrzyłem Ksyrium SLR na oponę i zastanawiam się nad nimi... Generalnie w pierwotnym planie były właściwie chinole 50mm zjakiegoś aliexpress. Są też do nabycia Zipp 303 ale te koła nie leżą mi wizualnie, jak zresztą żadne z klasycznymi szprychami... Chyba muszę jeszcze przemyśleć sprawę, bo nie jestem zawodowcem a jeździć będę dość sporo, także po podkrakowskich dziurach, więc koła muszą być raczej z tych niezawodnych, czy karbon podoła? No i temat przewodni, czy opony i alu dalej pozwolą wciąż myśleć o zejściu w okolice 6,5kg :-)

Here we go:

Album: https://picasaweb.go...97965/SpecRoad#

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

/ Poproś czasem moderatora, jeśli chcesz zmienić w znaczący sposób swój post (dotyczy się to obszernych postów) ;) Bury

#2 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 21 grudzień 2012 - 09:26

A więc... czekamy na fotki.
Zapowiada się ciekawie, szacun za to że sam składasz, zawsze kibicuję takim projektom.
P.S. fajne fotki z wypadów...

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 grudzień 2012 - 11:08

Jak to mowia, nie ma zdjec, nie ma roweru ;-)

Bardziej chamerykanskich kol nie dostaniesz: zipp, enve. Oprocz tego ze firmy z ussa to, jeszcze produkuja u siebie.

Suport speca to takie bb30 tylko nieco krotsze. Zamiast standardowych 68mm, chociaz teraz to juz nie wiadomo co jest standardowe, jest 61mm.
Do zalozenia sramowskiej korby bb30 bedziesz potrzebowal podkladek, cos w tym stylu:

http://wheelsmfg.com...-bb-spacer.html

Miski jak i lozyska beda odsuniete na zew. od osi suportu po 3.5mm.

#4 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 grudzień 2012 - 13:01

No głupia sprawa, wykonam jakieś foty dzisiaj i wrzucę to co jest :-) Będą foty, będzie rower... Co do spacerów z tej strony którą podesłałeś, widziałem to już wcześniej na jakiś anglosaskich forach, problem z dostępnością po naszej stronie oceanu. Czy orientujecie się czy można te spacery dostać gdzieś w UE? Z drugiej strony kontaktowałem się już z naszym sklepami i coś tam kombinują, bo generalnie spec ma jakieś swoje podkładki, ale chyba z plastiku. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.

A koła... jasne że bym sobie kupił Zipp, ale budżet tego nie wytrzyma, może w kolejnym roku... W ogóle zastanawiam się czy nie kupić jakiś w miarę rozsądnych kółek w budżecie około 2kpln, aluminiowych, od znanego producenta, zamiast tych chińskich stożków. Bardzo różne krążą o nich opinie.

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:01

Rozsadne kola w budzecie 2k to rozsadny kierunek myslenia :) Jak lekko naciagniesz budzet do 2.5k to mozesz poskladac bardzo rozsadne kola na fajnych obreczach i niezlych piastach.
Jak masz przyszlosciowe mozliwosci zanabycia, nazwijmy to "lepszych" kol, to zaczekaj, odloz i tak zrob. Roznica miedzy chinskimi i ussa obreczami jest mniej wiecej taka sama jak roznica w ich cenie.

#6 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2012 - 00:30

Co do spacerów z tej strony którą podesłałeś, widziałem to już wcześniej na jakiś anglosaskich forach, problem z dostępnością po naszej stronie oceanu. Czy orientujecie się czy można te spacery dostać gdzieś w UE? Z drugiej strony kontaktowałem się już z naszym sklepami i coś tam kombinują, bo generalnie spec ma jakieś swoje podkładki, ale chyba z plastiku. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.

Spacery dziś rano widziałem w EvansCycles w Londynie założone do BMC TimeMachine na wystawie - zadzwoń i popytaj.

#7 Gosc_rower_*

Gosc_rower_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2012 - 09:09

Co do spacerów z tej strony którą podesłałeś, widziałem to już wcześniej na jakiś anglosaskich forach, problem z dostępnością po naszej stronie oceanu. Czy orientujecie się czy można te spacery dostać gdzieś w UE? Z drugiej strony kontaktowałem się już z naszym sklepami i coś tam kombinują, bo generalnie spec ma jakieś swoje podkładki, ale chyba z plastiku. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.

Spacery dziś rano widziałem w EvansCycles w Londynie założone do BMC TimeMachine na wystawie - zadzwoń i popytaj.

Tylko sklep niezbyt dobry, dużo czasu straciłem na odzyskanie pieniędzy

#8 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 grudzień 2012 - 09:46

Jedyne adaptery, jakie przychodza mi do glowy, ktore moglyby byc zalozone do BMC to pod shimano/sram gxp. BMC ma bb30.

Tu masz kolejna opcje (Belgia):

http://www.c-bear.co...om-bracket.html

#9 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 22 grudzień 2012 - 14:33

Super ramka , suport to osbb więc razem z rama powinieneś dostać takie nylonowe wkłady które robią z niego zwykle bb30 i wystarczy kupić srama pod bb 30 i bedzie cacy, jeśli chcesz shimano to tez sa redukcję i rownież dobrze chodzi, no ale jeśli spec to red .
Pzdr

#10 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 grudzień 2012 - 14:54

Ramka zgrabna gdzie brałes, ten zestaw u nas w polsce ? ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#11 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 grudzień 2012 - 18:22

Co do wkładu supportu, rzeczywiście takie wkłady ma w ofercie Specialized, nasz Airbike twierdzi że takowy posiada, na razie czekam na odpowiedź czy są pewni czy to dokładnie ta część której potrzebuje.

Ramka przyjechała z ebaya, z królestwa szosowych rowerów, czyli z Italii :-) Pochodzi z rozbiórki gotowego roweru na części, tak więc okazja na pewno lepsza niż oficjalne 2200E.

Co do kółek, centrumrowerowe posiada obecnie Mavic R-Sys za 2799pln. Co o tym myślicie? Ja widzę dwie wady i dwie zalety :-) Wady to że jest na opone a chciałem szytkę, oraz jeszcze to: http://www.tokyocycl...read.php?t=1956 :-p Z zalet widzę genialny wygląd tych rurek-szprych, chociaż nie ma stożka :-/, oraz druga zaleta czyli mój osobisty sentyment do firmy Mavic. Na razie rozczajam sytuację...

#12 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 grudzień 2012 - 20:04

Ten link z połamanymi Mavic r-sys to jest ze starszą wersją w roli głównej. Poprawiona wersja już się nie sypie.

#13 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 22 grudzień 2012 - 20:14

R-sys super koła ale raczej w górki , pagorki, rama aero więc koła tez takie powinny być , za ta kasę kupisz stożki , zobacz na stronie bdc mark- pol , ze złożeniem dobrych kółek tez powinno być ok , zapytaj forowiczów obeznanych w temacie w dziale składane koła , spike ma serwis jeśli się nie mylę .

#14 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 23 grudzień 2012 - 00:21

Ramka fajna rower zapowiada się super :) widzę hantelki na bicepsik ? :)

#15 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 grudzień 2012 - 11:28

mat777, wiem że to stara wersja, ale jak to mówią, niesmak pozostaje... :-) Pytanie co z nową wersją? Na ile jest mocniejsza, czy nie ropadnie się tak samo tylko że zamiast po roku to np. po dwóch? Nie wiem czy potrafiłbym jeździć bez codziennej dawki meliski na takich kołach :-)

W tym momencie wybieram koła, rzeczywiście wybór następuje pomiędzy dwoma wariantami, bedą albo jakieś firmowe koła alu, np wspomniane R-Sys, albo chińskie aero carbon. Tak jak piszesz, danielasu2, w terorii widziałbym coś na stożku, ale ceny firmowych stożków które nie waża tyle co hantle w tle są dosyć wysokie...

#16 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 grudzień 2012 - 12:51

W takich sytuacjach, trzeba zachowywac pewien dystans.
Bo jakby tak dobrze poszukac to zapewne i jakas zlamana rame speca tez sie znajdzie.
Oprocz powyzszego zdjecia Macikow, nie widzialem innych.

Skladasz dobry rower na dobrych komponentach, wiec imo nie warto oszczedzac na kolach.
Teraz rozgladnij sie za dobrymi alu. Bo i tak dobrze jest miec wiecej niz jeden zestaw kol.

Chyba, ze faktycznie masz duze cisnienie na karbony tanim kosztem, to pozostale aliexpress/alibaba.

#17 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 23 grudzień 2012 - 14:35

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jest różnica? Zrobisz jak uważasz, bo nikt nikomu nic nie może narzucać, ale zakładanie nawet najlepszych r-sys slr, które i tak są do kibla z tą ich powłoką nową, do ramy aero trochę źle wygląda. Podobnie jak taki gość z Holandii wsadził do Colnago C59 Zippy 808. Pewnych rzeczy się nie powinno łączyć, ale ludzie to robią, bo albo nie wiedzą tego albo mają w nosie opinię innych. Przy tej ramie nawet 303 wypadają blado, 404 to minimum. Jeśli chcesz dobre koła w niezbyt wysokiej cenie, to pomyśl o FFWD F6R. Jak dobrze poszperasz i takie tam, to na 240s i dobrych szprychach koła będą kosztować niewiele więcej jak r-sysy za 2800. Nie chcę nikogo urazić, bo sam myślałem o chińskich kółkach, ale kupiłeś fajną ramę, pakujesz w nią fajny osprzęt, to i warto wpakować tam fajne koła, które klasowo i wyglądowo będą pasować do ramy.

#18 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 23 grudzień 2012 - 15:33

Hall, a nie myślałeś o kołach FLO? Co prawda są dość ciężkie, ale właściwości aerodynamiczne mają na poziomie wynalazków wiodących w tej dziedzinie producentów - Hed, Zipp.

Przy takiej ramie nie masz wyjścia, musisz pójść w aerodynamikę, a nie wagę. ;-)

#19 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 23 grudzień 2012 - 17:10

Na tej stronie poszukaj maja niskie ceny
http://www.bike-components.de/
Moze fulcrum red wind dobre koła , zreszta jest tam cała gama producentów
Tak jak piszą ludzie musi być stożek do tej ramy lepiej troche do skarbonki dorzucić niż pchnąć się w rsys .
Możesz jeszcze spróbować w bikestacji oni składają sensowne koła za ok 3 tys bedą już dobre

#20 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 23 grudzień 2012 - 20:22

Zobacz na allegro, jak nie boisz się używek, to ktoś sprzedaje FFWD F6R pod szytkę za mniej jak rsysy (to nie ja, nikt ze znajomych, proszę nie traktować tego jako reklamy!).