Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda na trenażerze

105 odpowiedzi w tym temacie

#81 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 28 listopad 2013 - 07:22

Są 2 książki podłożone, więc rower jest +/- wypoziomowany.

Jeszcze dodam, że zmiana wysokości siodełka, czy przesunięcie go nic nie daje.

Kwestia tkwi we wkładanym wysiłku do jazdy  ;-) Im mocniej naciskasz na pedały, tym siodło jest mniej obciążane, nie potrzebujesz już dużego punktu podparcia, bo większą część wagi ciała przejmują nogi. W przypadku, kiedy jesteś ciężki, działa to na niekorzyść komfortu jazdy. Każdy ambitniejszy amator jeżdżący te 4h w okresie budowania podstaw przyzna, że problem z bolącym tyłkiem pojawia się dopiero w ostatniej części treningu, kiedy przychodzi czas na lekkie kręcenie - bez względu na rodzaj i twardość siodła. 

#82 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 28 listopad 2013 - 17:45

Faktycznie im lżej kręcę, tym dyskomfort jest większy, ale podniesienie przedniego koła o te dodatkowe kilka cm zdecydowanie pomogło. 

Dzięki za rady.

I tu, jakby ktoś chciał wykorzystywać patent z dodatkową książką (lub kilkoma), trzeba uważać na prostatę. Efektem za wysokiego podniesienia przedniego koła może być mrowienie/drętwienie. I jest to najbardziej nieprzyjemne drętwienie jakiego w życiu doświadczyłem.

#83 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 styczeń 2015 - 10:02

Czy podkładając pod przednią część trenażera rolkowego np. cegły, aby uzyskać "imitację podjazdu" nie uszkodzę konstrukcji rolek ?

Robił ktoś tak w ogóle ? Jeśli tak to ile mniej więcej podkładał cm, żeby uzyskać 4-6%nachylenia podjazdu (4-6cm ? :) ).

#84 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 styczeń 2015 - 10:42

A na jakiej zasadzie miałoby to imitować podjazd? :D

• Robert74 lubi to

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#85 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 styczeń 2015 - 10:49

Będzie "pod górkę" jak podłoży się coś pod przednią część rolki czy ja mylę się ?

#86 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 styczeń 2015 - 11:05

Pod górkę będzie, ale nie bedzie ciężej :)
Poza tym trochę strach, że rower spadnie z rolki przesuwając się do tyłu.

Ja, aby było "pod górkę", hamowałem za pomocą starych kapci przednią rolkę. :)

#87 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 26 styczeń 2015 - 18:11

Spuść lekko powietrze w przedniej oponie, albo przesuń przednią rolkę o "jeden ząbek" do przodu. Tak by oś koła przedniego była za osią rolki. To troszkę zwiększy Ci obciążenie.

#88 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 30 styczeń 2015 - 11:51

Mam kilka pytań:
1) Czy jeździsz przy otwartym oknie ? Ew. Czy otwierasz okno w pokoju obok ?
2) Jaką masz temperaturę podczas jazdy na trenazerze w pokoju ?
3) Czy masz wiatrak ? Ustawiony wprost na ciało czy jakoś inaczej ?
4) jeździsz w koszulce czy na gola klatę i dlaczego ?
5) ile pijesz przez godzinę jazdy na trenazerze ?

#89 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 13:54

1. Zależy od temperatury i czy któryś sąsiad akurat nie pali w piecu :(

2. Teraz około 10 stopni. Jeżdzę w garażu.

3. Tak i do tego dość mocny. Ustawiam na tułów. Nogi tylko muska podmuch.

4. W potówce, ale zaczynam ubrany w bluze.

5. Zależy od treningu (rodzaj/instensyność, długość). Dużo piłem jażdżąc bez wentylatora (nawet 1 litr/h).

#90 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 styczeń 2015 - 14:03

1. Garaż nieogrzewany

2. 10-12 st.

3. Na tułów drugi bieg

4. Zaczynam w bluzie, po rozgrzewce tylko w spodenkach

5. 0,3 l na h

#91 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 styczeń 2015 - 14:53

1. Otwieram balkon :)

2. Dokładnie trudno określić, pod koniec, jak już jest przyzwoicie wywietrzone to pewnie ok 13*C.

3. Wiatrak mam, ale nie chce mi się rozkładać :P

4. Goła klata + szelki nie założone.

5. jakieś 0,4-0,5l

Dodam że jeśli już jeżdżę 'na chomika' to są to treningi na trenażerze rolkowym, takiego na tylne koło nie posiadam. A więc intensywność jest raczej stosunkowo niewielka.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#92 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 styczeń 2015 - 22:48

1. minimalnie uchylone okno, pomieszczenie 20m w mieszkaniu
2. 20 stopni +/-
3. nie
4. bawełniany t-shirt
5. 0,7 ;)

#93 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 styczeń 2015 - 23:10

Okno uchylone w pokoju, w którym ćwiczę (jaki jest sens otwierać okno w pokoju obok?!), chłodne powietrze opada do podłogi, po drodze miesza się z cieplejszym, a nastepnie jest nadmuchiwane na tułów i głowę dużym (50cm) i mocnym wentylatorem podłogowym. Temperatura nadmuchu od 15 do 18 stopni (wg garmina). Na głowie bandana, nie lubie jak mi pot oczy zalewa, no i koszulka albo potówka, albo zwykla kolarska, tak aby odprowadzić pot z ciała, brak koszulki skutkuje spływem potu na rower, bawełna robi sie mokrą szmatą. A tak potnik nie jest potrzebny. Bidon izotoniku 0,7 na przeciętny trening. Większość treningów to w miarę krótkie (1h -1,5h), ale intensywne kręcenia - głównie strefy Z5, Z4, ewentualnie SS, No chyba, że tak jak teraz regeneracja miedzy cyklami to mogę w dolnych strefach nawet bez picia (Z1), ale i tak wentylator pracuje, choć na małej mocy, bo lubię czuć się sucho. W takich warunkach jedynie wilgoć zbiera się we wkładce spodenek, ale do 2,5-3h w Z3 da się kręcić bez ich zmiany.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#94 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 styczeń 2015 - 23:51

Że też nikt nie wymyślił by ta energia nie szła w powietrze tylko na cele użytkowe.

Podpiąć alternator od auta i ładować akumulatory. Wydajniejsze zimą od solarów  :-D  .

#95 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 styczeń 2015 - 14:38

Idzie na cele użytkowe: podgrzewa otoczenie, oszczedzasz na kosztach ogrzewania (no chyba, że masz okno otwarte - ocieplasz klimat!). Dolicz energię cieplną - w czasie pracy mięśni tylko do 1/3 wytworzonej energii, to ta, która służy do skurczu mięśni, reszta to ciepło, które musi być z ciała odprowadzone. Do tego służy pot, który parując schładza skórę i położone bezpośrednio pod nią naczynia kwionośne. Czyli generując np. 300W mocy przez 20 minut, tak na prawdę ok. 600 W musisz wypromieniować z ciała, żeby się nie ugotować. Liczenie na to, że bez wymuszonego przepływu powietrza w czasie intensywnego treningu organizm sobie poradzi, jest sporym błędem - goła klata nie pomoże, niska temperatura również. No i np. Tacx Bushido działa jak prądnica, dając energię do zasilania tak elektroniki, jak również hamulca.
  • qzn lubi to

#96 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 styczeń 2015 - 23:05

To oczywiście był taki żart. Jak człowiek siedzi na rowerku i kręci w miejscu przez dwie godziny, to różne dziwne myśli przychodzą do głowy.

#97 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 01 luty 2015 - 09:15

Trenażer nie jest dla słabych psychicznie ludzi. Ja od 15 minuty mam myśli samobójcze....

• Senninho lubi to

Kudos!

#98 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 01 luty 2015 - 10:57

Odpowiedzi na pytania kris-a:
1) Nieogrzewany garaż wolnostojący, murowany.
2) Kilka stopni wyższa niż na dworze (np. przy -5 st.C na dworze mam ok. -2 - 0 st.C w garażu)
3) Wentylacja naturalna
4) w temp. ok 0 st.C w garażu - lekko ocieplane długie spodnie i obecnie koszulka termo 100% merino
5) tyle (godzina) to bez picia - nawadniam się przed i po.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#99 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 luty 2015 - 16:43

patolog, nie przesadzaj, 15 minut to dopiero rozgrzewka, a gdzie zasadnicza część treningu? 😜

#100 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 01 luty 2015 - 18:03

patolog, nie przesadzaj, 15 minut to dopiero rozgrzewka, a gdzie zasadnicza część treningu? 😜

Nie wiem jak to się dzieje, ale schodząc na chwilę z trenażera ide do kuchni, przypadkowo otwieram szufladę i znajduję w niej sznurek...Wracając na trenażer moją uwagę zwraca klamka od drzwi...

lepiej nie ryzykować:)

• Wito_1 lubi to

Kudos!

Dodaj odpowiedź