Skocz do zawartości

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Preferowana firma? (158 użytkowników oddało głos)

Preferowana firma?

1. Głosowano Garmin (67 głosów [42.41%])

Procent z głosów: 42.41%

2. CycleOps (1 głosów [0.63%])

Procent z głosów: 0.63%

3. Sigma (16 głosów [10.13%])

Procent z głosów: 10.13%

4. Polar (14 głosów [8.86%])

Procent z głosów: 8.86%

5. Cateye (1 głosów [0.63%])

Procent z głosów: 0.63%

6. VDO (2 głosów [1.27%])

Procent z głosów: 1.27%

7. inne (13 głosów [8.23%])

Procent z głosów: 8.23%

8. Głosowano Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 głosów [24.05%])

Procent z głosów: 24.05%

9. Głosowano iPhone (6 głosów [3.80%])

Procent z głosów: 3.80%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#321 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 09 marzec 2015 - 13:05

Fajna dyskusja, dorzucę od siebie, jak mamy telefon, jako licznik to nie musimy zabierać drugiego telefonu (w przypadku kiedy mamy za licznik Garmina to musimy targać jeszcze telefon  :) )

Kupujemy do telefonu kartę Play za 10 zł  z ważnością na jeden rok - do sytuacji awaryjnych wystarczy. :)

Mam pytanko - chcę używać Galaxy SIII, jako licznika, niestety ten telefon nie posiada ANT+ czy jak kupię opaskę z Lidla z BT to sparuję ją z IPBike  i Stravą ?

Wasz System. :P

#322 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 marzec 2015 - 13:22

Jeśłi myśłisz o Bluetooth BLE to prawd.nie będzie działać.

Do tego musisz mieć co najmniej Androida 4.3 i Bluetooth 4.0 ( w tym telefonie chyba jakaś starsza wersja Androida)

Czekaj S3 Tto może ma 4.3 ale S3 MINI chyba nie.

#323 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 09 marzec 2015 - 13:36

Galaxy SIII ma Andka 4.3 i Bluetooth 4.0  czyli opaska z Lidla zadziała ? 

#324 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 marzec 2015 - 13:45

Jak tak to myślę że powinno chodziś , ale najlepiej by było poszukać może ktoś używa żeby mieć 100% pewności. 

(Ten Lidlowski to na pewni jest w systemie BLE ?)

#325 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 marzec 2015 - 13:57

Tak, pisało w wymaganiach tej opaski, że telefon musi mieć Androida min.4.3 i Bluetooth 4.0

Czyli nie powinno być problemu. Reszta to kwestia aplikacji w telefonie.

#326 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 09 marzec 2015 - 14:31

Tylko chyba z Galaxy SIII może być problem - Android 4.3 miał wnieść dla tego telefonu wsparcie ANT+ i jak się okazało był to błąd - bo Galaxy SIII wsparcia nie otrzymał.

Chyba można w Lidlu wziąść na "próbę" i potem odnieść tą opaskę.

Zapytam tylko - telefon po bluetooth powinien tą opaskę znaleźć czy muszę mieć np. IPBike, żeby telefon wyszukał opaskę ??

#327 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 marzec 2015 - 15:51

Włączasz w telefonie BT i wykrywa opaske, nie potrzeba żadnej aplikacji.

#328 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 16:47

A ja mam takie pytanko o rozbieżności danych ;)

Licznik rowerowy jako punkt odniesienia:

Dystans: 71,64
Czas jazdy: 3:20:48
Średnia: 21,40
Vmax: 41,39

Ipbike z czujnikami HR + Cad/Speed:
Dystans: 71,869
Czas jazdy: 3:18:15

Średnia: 21,7
Vmax: 41,4

Kalorie: 2115
Kadencja max: 121
Kadencja avg: 70
Puls max: 162
Puls avg: 111

Upload ipbike do Stravy:
Dystans: 71,7
Czas jazdy: 3:42:08
Średnia: 19,4
Vmax: 47,9
Kalorie: 1425
Kadencja max: 196
Kadencja avg: 64
Puls max: 162
Puls avg: 112

Jeśli chodzi o kalorie to już doczytałem, że Strava nie uwzględnia tętna do obliczeń, więc póki nie mam miernika mocy to te kalorie dość mocno zaniża.

Ciekawi mnie jednak skąd aż taka rozbieżność w czasie jazdy? 20 minut sobie dodało?
Kadencja max też z kosmosu trochę.

Zastanawia mnie przy okazji, czy czasy pokonanych segmentów są wiarygodne skoro Strava do końca nie wie kiedy jadę a kiedy stoję? :)

Czy użytkownicy Garminów też mają takie akcje po wrzuceniu na Strave? :)

#329 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 marzec 2015 - 18:56

Pauzy były? Garmin dość szybko mi pauzuje bez ruchu, Strava krotkich przerw (nawet parominutowych) z importu nie uwzględnia i traktuje jako ruch, zaniżajac średnią. Kadencja zgodna z garminem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#330 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 marzec 2015 - 19:06

Przeciez nie zabierasz czujnikow CAD/sped ze soba do domu/stacji ben. Itp. Chodzi tutaj raczej o pasek pulsu.

Hmm, jakby to ująć aby było jasne i zrozumiałe dla każdego. Czujnika cad/speed oczywiście nie zabieram, bo jest przytwierdzony do roweru i nie sądzę aby złodziej próbował wyrwać go z tylnych widełek, pewnie nawet by go nie zauważył,  ale podejrzewam że 5 calowego smartfona wartego 1.500 zł (a nawet taką xperię acitve) zauważyłby bez problemu i w 2 sekundy zdjął, czy też zerwał z kierownicy. Więc tak, czujniki zostają na rowerze, a smartfon wędruje ze mną do sklepu/stacji benzynowej, i po powrocie do roweru nie ma problemu aby ponownie połączył się sam z czujnikami.

• big75 lubi to

#331 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 marzec 2015 - 20:48

@adamoz

Rower zawsze stoi  po powrocie???

A tak poważniej- w sobote przystanąłem na górce w Karpaczu w pobliży Wangu  , zastanawiałem się czy wejść do sklepu bo całkowicie bez picia od domu jechałem . W końcu zrezygnowałem min ze względu na to, że trochę się bałem o rower.

Postój trwał może kilka minut , nawet nie schodziłem z roweru( taka podpórka) - ale jak rozłączyło czujniki to skończyło się restartem telefonu.. Po resecie połączyłem na nowo ale po kilku kilometrach serducho rozłączyło na dobre. Już mi się nie chciało zatrzymywać bo do domu rzut beretem . Mam na kierownicy drugi licznik Sigmę gdzie tych ,,rwań'' czujników nie ma .

Widać problem prawd est po stronie Telefonu( czujniki Wahoo są chyba .OK) - pytanie czy to wina Androida , tego IPSENSOR, Ant Radio, Ant Plugins czy może aplikacji, której używam Locus.

W liczniiku jest tak, że jak ustawisz  np rower1 ( do niego czujniki )  to za każdym razem automatycznie łączy a w Androidzie ustawiam mu jakieś ,,czujniki-PREFERED '' a on i tak ma to gdzieś i szuka wszystkie , potem sam się gubi.Nie do końca je chyba pamięta -szczególnie ten kadencja/speed.

#332 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 09 marzec 2015 - 22:18

Pauzy były? Garmin dość szybko mi pauzuje bez ruchu, Strava krotkich przerw (nawet parominutowych) z importu nie uwzględnia i traktuje jako ruch, zaniżajac średnią. Kadencja zgodna z garminem.

No było trochę przerw podczas wypadu, ale i tak zdziwiłem się, że rozbieżności są aż tak duże.
W ipbike nie korzystam z autopauzy. No nieważne, widocznie pewnych kwestii się nie przeskoczy ;)

#333 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 marzec 2015 - 10:12

Postój trwał może kilka minut , nawet nie schodziłem z roweru( taka podpórka) - ale jak rozłączyło czujniki to skończyło się restartem telefonu.. Po resecie połączyłem na nowo ale po kilku kilometrach serducho rozłączyło na dobre. 

Moim zdaniem to wina opaski. Nie powinno rozłączać nawet jak stoisz, a odbiornik jest w zasięgu urządzenia nadającego(opaski).

Jesli rozłączyło w czasie jazdy, to już w ogóle anormalne.

Może bateria w opasce słaba? Albo jakies inne urządzenia zakłócające w pobliżu?

#334 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 marzec 2015 - 11:40

Rozłącza tylko na komórce- Sigma, która również jest na kierownicy pokazuje(wała) puls/kadencje cały czas.

#335 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 15:58

Padło pytanie o widoczność w słońcu. Jest ok :)

Na 85% nie ma żadnych problemów z odczytaniem danych w okularach przeciwsłonecznych.
Nawet gdy ustawimy w Ipbike, aby ekran się automatycznie przygaszał to na tym

przygaszonym ekranie też można się dopatrzeć cyferek.

Swoją drogą fajna opcja z tym przygaszaniem i wybudzaniem za pomocą czujnika zbliżeniowego.
Na trasie nie raz mamy długie odcinki gdzie jedziemy równym tempem i wtedy przygaszony ekran zaoszczędzi trochę baterii.

Niestety dziś moja Xperia zresetowała się sama z siebie po godzinie jazdy :(

Dobrze, że miałem backup w postaci Navime odpalonego na głównym telefonie. Chociaż trasa zachowana ;)

#336 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 marzec 2015 - 22:11

Ciekawi mnie jednak skąd aż taka rozbieżność w czasie jazdy? 20 minut sobie dodało?

Kadencja max też z kosmosu trochę.

Zastanawia mnie przy okazji, czy czasy pokonanych segmentów są wiarygodne skoro Strava do końca nie wie kiedy jadę a kiedy stoję? :)

Cześć,

IMHO coś masz nie halo z przekazywaniem danych do Stravy. U mnie są zazwyczaj różnice, ale bardzo drobne. Przykład z dzisiaj:

IPBIKE - dytans 52,462 km, czas 1:46:23 (całkowity 1:50:06), po imporcie do Stravy przez funkcję upload: 51,3 km, czas ruchu 1:47:01 (całkowity 1:50:06). Jak widać czas dosyć zbliżony - róznica pół minuty przy blisko dwóch godzinach. Nawet trasa z dłuższymi postojami (2:06:36 vs 2:18:22) została zaimportowana do Stravy z różnicą kilku sekundową. Niewielkie różnice dystansu są zrozumiałe (czujnik vs GPS), ale aż tak dużych w czasie jazdy nie widziałem. Próbowałeś może próbować eksportować gpx albo tcx i dodawać manualnie do Stravy?

Pozdrawiam

#337 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 22:24

Tak jeszcze nie próbowałem.

Tymczasem inne porównanie z dzisiaj:

Licznik rowerowy:

- czas jazdy 4h 3min

Navime:

- czas ruchu 3h 57min

- czas całkowity 4h 20min

Navime -> eksport gpx -> upload gpx do Stravy:
- czas ruchu 4h 10min
- czas całkowity 4h 20min

Ciekawe tylko co ja mogę mieć "nie tak" z wysyłaniem do Stravy prosto z Ipbike skoro tam się praktycznie nic nie ustawia ;)
Testy trwają.

#338 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 marzec 2015 - 22:51

Ciekawe tylko co ja mogę mieć "nie tak" z wysyłaniem do Stravy prosto z Ipbike skoro tam się praktycznie nic nie ustawia ;)

Testy trwają.

"Są rzeczy na tym świecie, o których się filozofom nie śniło..." :-)

A tak na poważnie, to sam miałem inne, dziwne przejścia z IPBikiem:

1. Po instalacji, przy pierwszych próbach na stojaku, program podawał mi dokładnie 2 razy większą kadencję niż rzeczywista w podsumowaniu.Kręciłem ok 60 obr/min, a po zakończeniu trasy, statystyka pokazywała średnią 120. Ustąpiło samo...

2. Dodaję ręcznie ścieżki z IPBika do Endomondo via dropbox. Pliki gpx dają zawyżone prędkości na wykresie i dystans mniej więcej jak Strava (GPS), tcx pędkości prawidłowe, a dystans licznikowy - bądź tu mądry...

Stąd warto jednak pokombinować - może da się jakoś naprawić te Twoje różnice. Tak przy okazji - nie używam auto pausy w IPBiku, bo jakoś nie mogłem jej znaleźć w menu - jakaś wskazówka?

Pozdrawiam

#339 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2015 - 23:06

Ustawienia sprzętu - > treningu -> czas nieaktywności

#340 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 08:57

Ustawienia sprzętu - > treningu -> czas nieaktywności

W opisie jest, że to jest czas, po którym prędkość lub kadencja są zerowane. To chyba nie oznacza autopauzy treningu.
Wystarczy np jechać bez pedałowania, kadencja się wyzeruje na ekranie po np 5 sekundach, ale trening będzie trwał.
Przynajmniej ja to tak rozumiem ;)

Dodaj odpowiedź