Jump to content

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 replies to this topic

Poll: Preferowana firma? (158 member(s) have cast votes)

Preferowana firma?

1. Voted Garmin (67 votes [42.41%])

Percentage of vote: 42.41%

2. CycleOps (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

3. Sigma (16 votes [10.13%])

Percentage of vote: 10.13%

4. Polar (14 votes [8.86%])

Percentage of vote: 8.86%

5. Cateye (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

6. VDO (2 votes [1.27%])

Percentage of vote: 1.27%

7. inne (13 votes [8.23%])

Percentage of vote: 8.23%

8. Voted Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 votes [24.05%])

Percentage of vote: 24.05%

9. Voted iPhone (6 votes [3.80%])

Percentage of vote: 3.80%

Vote Guests cannot vote

#121 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 17 September 2014 - 13:17

ooo, to ciekawy pomysł, chętnie też dowiem się tego.

Przy okazji zapytam o coś innego. Mam samsunga galaxy core plus, który (chyba?) nie ma ant+. Gdzieś coś znalazłem, ze są jakieś adaptery czy usb ant+ sticki aby umożliwić takiemu smartfonowi bez wbudowanego ant+ komunikację w tym systemie. Szukam po allegro itp i nic nie mogę znaleźć. Ktoś coś wie gdzie i za ile to można dostać ?

to byłby niezły pomysł, smartfon w kieszonce a na kierownicy licznik wyświetlajacy tylko podstawowe dane typu prędkosć ,kadencja, tetno, czas treningu.

#122 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 September 2014 - 13:20

A jak wyglada sprawa z baterią? I jak uchwyt posiadasz?

#123 krzychoo

krzychoo
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPomorskie

Posted 17 September 2014 - 13:27

na razie żadnego uchwytu nie posiadam i nie wiele o tym wiem gdyż dopiero zbieram wiedzę na ten temat gdyż zastanawiam się pomiedzy garminem edge 500 plus czujniki z decathlonu a używaniem smartfona z aplikacją ipbike + czujniki z decathlonu tyle, że jak pisałem telefon mi ant+ nie obsługuje i potrzebowałbym jakiś adapter/usb stick czy tam inne ustrojstwo. Nie wiem czy to się wtedy finansowo opłaci.

Wczoraj zrobiłem trening z uruchomionym ipbike na smartfonie w kieszonce i w domu popatrzyłem sobie na dane, wykresy itp. i wygląda to fajnie, gdyby jeszcze dorzucić dane z czujników tętna i kadencji to już w ogóle fajnie, a mieć to odpalone w uchwycie na kierownicy to już normalnie garmin ;)

#124 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 September 2014 - 13:33

krzychoo nie zauważyłem Twojego postu, moje pytanie było sierowane do spi630 ;-)

#125 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 September 2014 - 13:38

w airplane mode, z włączonym gps, obsługą czujników i wyświetlaczem przyciemnionym lecz nie wyłączonym i okresowo się podświetlającym (jak się machnie ręką w pobliżu to proximity sensor rozjaśni ekran) można zrobić 6+ godzin spokojnie. Na co dzień niczego nie wyłączam i na treningi dwu/trzy godzinne wystarcza. uchwyt mam sportypal, ale widziałem wiele kombinacji mocowania bezpośredio obudowy trytkami do mostka.

#126 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 September 2014 - 13:51

Dzięki. Bede bral taka opcje pod uwage. Ale może ktoś jeszcze bedzie mial inne propozycje

#127 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 posts

Posted 17 September 2014 - 15:12

Przy okazji zapytam o coś innego. Mam samsunga galaxy core plus, który (chyba?) nie ma ant+. Gdzieś coś znalazłem, ze są jakieś adaptery czy usb ant+ sticki aby umożliwić takiemu smartfonowi bez wbudowanego ant+ komunikację w tym systemie. Szukam po allegro itp i nic nie mogę znaleźć. Ktoś coś wie gdzie i za ile to można dostać ?

Potrzebujesz USB ANT+ stick (najlepiej micro). Jak się pośpieszysz to na allegro wyrwiesz w dobrej cenie. Ja mam takowy Suunto. Do telefonu podpina się go kabelkiem OTG USB-microUSB (za kilka zł). Działa to tylko z ipBike... taki miały minus. Dodatkowo majta Ci się taki kabel przy telefonie, zaczepia albo robi inne cuda. Średnio wygodne rozwiązanie.

Faktycznie lepszym sposobem jest zakup używanej xperii active (jeżeli znajdziesz w dobrej cenie). Żadnych kabli, wbudowana obsługa ANT+, wodoszczelne no i przyda się też na wypad na kajaki albo trening w deszczu (co kto lubi).

#128 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 17 September 2014 - 19:52

Jeszcze o baterii w Xperii Active ( choć już gdzies tam było)

Jak masz nową orginalną baterię to przy ekranie włączonym cały czas( no bo tylko taka opcja na rowerze jako jedyny licznik) ,podświetlaniu 100% i działającym Locusie ( nie iPBIKE - on chyba bardziej prądożerny) czas działania to 5h.( o ile powyłączamy wszystkie synchronizacje , wifi , bluetoth, aktualizacje i transfer danych) . Ten wynik jest powtarzalny. Jak kupimy bateryjkę ,, zamiennik'' niby 1600 mah ( np. andida cena 25-30 zł ) to przy tych samych stałych warunkach czas działania 4h. Te ''1600mah'' odpowiada gdzies 1000 mah orginalnnej. Sprawdzałem kiedyś na nartach w temp -10 i wynik było dokładnie takie sam 5h.
Teraz moja już 2 letnia orginalna baterja wytrzymuje mi 4h ( ale jeżdżę z trzema wtedy 0 problemów nawet na całodniowym wypadzie)

Jak podświetlanie damy na 50% ( wystarczające w 90 % przypadków) wtedy czas pracy wydłuży się o jakieś 1,5 h.

Dużo chyba zależy od programu , co w nim robimy , jak gęsto jest ślad zapisywany. Ja w Locusie mam Mapę+ pomiar przez ANT czyli serce, kadencje, temperaturę( Tempe Garmina) i jest ( było ) tak jak piszę czyli minimalny czas pracy 5h.

#129 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądŚląsk

Posted 18 September 2014 - 09:32

Licznik Bontrager Node 1.1, czy ktoś miał może z nim do czynienia? thisisant.com twierdzi, ze licznik jest kompatybilny z czujnikami predkosci/kadencji i tetna z b'twin

#130 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 September 2014 - 07:31

Node to nie smarfon, tak więc pytanie nie do tego wątku. Tak, aktualnie dostępne czujniki b'twina powinny być wykrywane przez wszystkie odbiorniki.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#131 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 14 October 2014 - 16:51

Znalazł ktoś z was jakąś listę smartfonów, które obsługują ANT+? Chcę zmienić telefon, lecz nie wiem czy trafię w odpowiedni model.

#132 CanyonRider

CanyonRider
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądŚląsk

Posted 14 October 2014 - 16:55

http://www.thisisant.../filter/~/60/~/

#133 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 14 October 2014 - 17:49

Jedyny Xperia, który nie obsługuje ANT+, to mój Xperia V. :-P

Za to od paru tygodni mam tablet, który, odkryłem, obsługuje ANT+. Może mieści się na kierownicy? ;-)

#134 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 October 2014 - 21:51

Jeśli na trenażer, to czemu nie.

A Xperii nieobsługujących Ant jest więcej niż tylko V, np. Z pierwszej generacji. Później już swój błąd naprawili.

#135 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 15 October 2014 - 08:28

Jeśli na trenażer, to czemu nie.

Tak poważnie, nie zamierzam używać ANT+ tableta do kolarstwa - oprócz apki Lepo, która mi liczy HRV, tętno spoczynkowe i test ortostatyczny.

Prawdopodobnie następny smartfon kiedyś kupię z ANT+, ale do kolarstwa jeszcze wolę dedykowane mierniki (tzn. Garmin). Dzisiaj 500, w przyszłości może 510, może 520 (już istnieją FR 220, 620 i 920XT), może prawdziwy zastępca 500 tymi samymi rozmiarami.

#136 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 15 October 2014 - 12:59

http://www.thisisant.../filter/~/60/~/

To ze Samsung Galaxy S5 obsluguje system Ant+, to mile zaskoczenie. Chyba czas pozegnac sie z iOS 😉
Using Tapatalk

#137 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 October 2014 - 10:56

Niekoniecznie - czujniki BT 4.0 tętno/prędkość/kadencja/nawet moc - robią się coraz popularniejsze i chyba nawet tańsze od ANT+. iOS (i oczywiście w miarę nowe ifony ;-)) obsługują BTLE, a i programów "sportowych" sporo na iOS się znajdzie.

Wracając do Bluetooth 4.0 - aktualnie porządny smartfon/tablet z androidem 4.3 (i wyżej)  powinien to obsługiwać i wygląda na to, że raczej ten protokół transmisyjny, a nie ANT będzie podstawą dla amatorskiego wykorzystania smartfonów w sporcie.

Patrząc na DX to ceny pasków z czujnikiem hr BT 4.0 to ok. $27, czujnik kadencji/prędkości $30. Razem niecałe $60 i już można cieszyć się rejestracją danych z roweru.

iPbike, a właściwie program zarządzający sensorami: IpSensorMan w wersji beta wspiera Bluetooth Low Energy, żeby dostać wersję beta, trzeba się zapisać na forum: IpSensorMan Btle beta, następnie: kliknąć ten link i zapisać się jako tester beta na Google Play.  Google w ciągu paru godzin udostępni (zamieni) istniejącą wersję zainstalowaną na smartfonie/tablecie na wersję beta.

Prędzej czy później zacznie się "wysyp" aplikacji wspierających BTLe. Chyba dla iOS jest ich więcej niż dla androida, ale to pewno kwestia czasu...

#138 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 16 October 2014 - 12:03

Ciekawe, czy kiedyś BTLE zastępuje ANT+ wszędzie - tzn. też w Garminach i podobnych, miernikach mocy, trenażerach.

Pamiętam kiedy kilka lat temu Polar uparcie odmawiał adopcji ANT+ w swoich nowych urządzeniach, zwłaszcza w swoich przyszłych pedałach z pomiarem mocy Kéo Power, uważając, że w przyszłości to BTLE będzie panowało na rynku. Wtedy uważałem, że to kolejny błąd moich fińskich rodaków.

#139 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 October 2014 - 12:20

święta wojna, jak z VHS/beta czy BlueRay/HD-DVD..
ANT jest lepszy od BTLE, czyli sytuacja może się powtórzyć. Czysta polityka.
No i nie jestem pewien czy Garmin jest wystarczająco mocnym graczem.

#140 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 16 October 2014 - 13:16

święta wojna, jak z VHS/beta czy BlueRay/HD-DVD..

Nie na temat, ale mój, trochę ekscentryczny, wujek ma system Beta , ale audio hi-fi, nie wideo, w domu i go uwielbia. Mówi, że jakość fantastyczna i cały sprzęt kosztował grosze. Nie wiem, czy kupuje/znajduje gdzieś muzykę na kasetach Beta, czy tylko nagrywa z radio na puste kasety.

Reply to this topic