Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#861 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 postów

Napisano 14 czerwiec 2016 - 22:33

Przez długi czas miałem buty sidi o bardzo cieniutkim materiale z cała masa dziurek także w części przedniej buta co powodowało dobra wentylacje stopy w szczególności podczas upałów. Niestety buty się rozkleiły i musiałem kupić nowe. Kupiłem northwave które maja niby siateczkę i jakieś dziurki od dołu jednakże w temperaturze ponad 20 C robi się gorąco w bucie co powoduje odparzenia stopy pod blokami. Są jakieś cienkie buty szosowe letnie?

https://www.rosebike...e/buty-szosowe/

są SIDI są i Giro, perforowane prawie na całej długości. Dość trwałe.  

Zwrot i wymiana na inny rozmiar za darmo.

#862 Zachar

Zachar
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2016 - 17:06

Czy ktoś zna te buty, może coś o nich powiedzieć? Przymierzałem buty NW, SIDI, Diadora, Shimano i zawsze coś moja stopa nie może się ułożyć, tutaj jest dobrze. Warto?

http://twomark.pl/bu...mp-road,p,29645

Chce kupić je do Time Xpresso 6

#863 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1111 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 lipiec 2016 - 14:05

Ktoś tutaj używa Shimano R321 i może jakieś wrażenia podrzucić?

W anglojęzycznej recenzji czytałem, że jeśli komuś nie zależy na custom fit i termoformowaniu to model R171 jest wystarczający. Jednak tańsza wersja ma jedną wadę, nie występuje w wersji niebiesko-żółtej :)

Trzepak 

"MAMIL"

#864 Rowerowymaniak

Rowerowymaniak
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 13 lipiec 2016 - 10:37

Przymierzam się do zakupu butów szosowych. Do tej pory jeździłem w zestawie SH M088 plus PD M520 i doszedłem do wniosku że czas na przesiadke na coś przeznaczonego stricte na szosę. Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenie z butami Shimano RP5 vel RP500? Jak się mają do modelu RP3? Warto dopłacić ok 100 zł do płytki z węgla w podeszwie? Uparłem się na Shimano, bo wiem w ciemno jaki rozmiar kupić (48), ale jeśli w cenie ok 380-400 zł można kupić o wiele lepsze buty, to czekam na sugestie.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

#865 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1111 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 lipiec 2016 - 10:23

Shimano pochwaliło sie na swoim profilu butami-prezentami, które zasponsorują zawodnikom i zawodniczkom w Rio.

Jeszcze jakaś inna wersja niż niedawno zapowiedziany model RP7, również z systemem BOA.

13725083_1238142506196796_43970715128189

Trzepak 

"MAMIL"

#866 a_mich5

a_mich5
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 20 lipiec 2016 - 22:17

Cześć wszystkim,

od paru dni zacząłem szukać butów pasujących na moją stopę. Otóż mam pewien problem: przy długości stopy ok. 297 mm mam ją bardzo wąską z niskim pobiciem. Niestety taki rozmiar spowodowany jest przez największy paluch, który jest dużo dłuższy w stosunku do pozostałych. 

Na początku kupiłem Shimano r088 r. 48, buty szerokie, kapciowate, dobre jedynie na długość. Zamieniłem je (kierując się budżetem oraz opiniami z tego tematu) na Mavic Avenge w rozm. 47 1/3 - jest lepiej ale i tak żeby wystarczająco mocno spiąć klamrę muszę jeździć w 2 wkładkach. Buty na długość są dobre. Stwierdziłem, że chciałbym kupić jakieś buty z którymi nie będę musiał kombinować tak jak w przypadku poprzednich, dlatego podjechałem do pobliskiego sklepu przymierzyć Sidi (Level oraz Genius), które podobno są dosyć wąskie. Rozmiar 46- za mały, 47 - za duży, brak połówek od rozmiaru 46 w górę. Dodatkowo dosyć duża wolna przestrzeń nad palcami- odpadają.

Dziś przyszły zamówione Fizik R5b w rozmiarze 46, niestety tak jak Mavici- żeby było dobrze na wysokość muszę dać 2 wkładki ale i tak nie jest idealnie (but się "spłyca", wysuwa się pięta przy ciągnięciu za pedał). System boa trochę ratuje sytuacje ale muszę go spinać bardzo mocno żeby noga siedziała w miarę dobrze. Ogółem nie jest tak komfortowo jakbym tego oczekiwał.

I tu kieruję pytanie- jakie oprócz w/w firmy produkują jeszcze węższe/o mniejszej objętości obuwie albo jakie modele w porównaniu do tych które miałem mogą spełniać moje wymagania ? Nie mierzyłem Sidi Wire. Może w tym modelu dzięki systemowi żyłek but bardziej nadaję się na wąską stopę ?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki :)

#867 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 04 sierpień 2016 - 20:59

Panowie co się dzieje ze stroną https://www.superfeet.comnie można zamówić wkładki na wybranie rozmiaru nic nie reaguje?
Focus user! :-P

#868 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 sierpień 2016 - 06:43

Oni chyba nie prowadzą bezpośredniej sprzedaży.

#869 maron126

maron126
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 05 sierpień 2016 - 07:29

Cześć wszystkim,

od paru dni zacząłem szukać butów pasujących na moją stopę. Otóż mam pewien problem: przy długości stopy ok. 297 mm mam ją bardzo wąską z niskim pobiciem. Niestety taki rozmiar spowodowany jest przez największy paluch, który jest dużo dłuższy w stosunku do pozostałych. 

Na początku kupiłem Shimano r088 r. 48, buty szerokie, kapciowate, dobre jedynie na długość. Zamieniłem je (kierując się budżetem oraz opiniami z tego tematu) na Mavic Avenge w rozm. 47 1/3 - jest lepiej ale i tak żeby wystarczająco mocno spiąć klamrę muszę jeździć w 2 wkładkach. Buty na długość są dobre. Stwierdziłem, że chciałbym kupić jakieś buty z którymi nie będę musiał kombinować tak jak w przypadku poprzednich, dlatego podjechałem do pobliskiego sklepu przymierzyć Sidi (Level oraz Genius), które podobno są dosyć wąskie. Rozmiar 46- za mały, 47 - za duży, brak połówek od rozmiaru 46 w górę. Dodatkowo dosyć duża wolna przestrzeń nad palcami- odpadają.

Dziś przyszły zamówione Fizik R5b w rozmiarze 46, niestety tak jak Mavici- żeby było dobrze na wysokość muszę dać 2 wkładki ale i tak nie jest idealnie (but się "spłyca", wysuwa się pięta przy ciągnięciu za pedał). System boa trochę ratuje sytuacje ale muszę go spinać bardzo mocno żeby noga siedziała w miarę dobrze. Ogółem nie jest tak komfortowo jakbym tego oczekiwał.

I tu kieruję pytanie- jakie oprócz w/w firmy produkują jeszcze węższe/o mniejszej objętości obuwie albo jakie modele w porównaniu do tych które miałem mogą spełniać moje wymagania ? Nie mierzyłem Sidi Wire. Może w tym modelu dzięki systemowi żyłek but bardziej nadaję się na wąską stopę ?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki :)

Jeżeli tyle zmieniałeś butów to tylko musisz gdzieś jechać i przymierzać,miałem ten sam problem z sidi level,mam na oku po dwa modele scott i speca.Ale przymierzałem w sklepach różne modele w różnych cenach.Każda stopa jest inna a dobrze dopasowany but to podstawa,w spd mam jakiś niski model butów shimano od prawie 5 lat i jest ok.,a w spd sl sidi level i niezbyt się czuje,czyli tylko dobrze dobrać bo za dużo będziesz miał butów na półce. 

#870 klu88

klu88
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 05 sierpień 2016 - 12:39

Shimano pochwaliło sie na swoim profilu butami-prezentami, które zasponsorują zawodnikom i zawodniczkom w Rio.

Jeszcze jakaś inna wersja niż niedawno zapowiedziany model RP7, również z systemem BOA.

Wszyscy producenci dają jakieś gadżety w dziwnych kolorach w tym roku, nasi szosowcy jakby ubrali te buty na rowerach od speca to już w ogóle jak choinka by wyglądali :P

#871 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 05 sierpień 2016 - 16:56

Oni chyba nie prowadzą bezpośredniej sprzedaży.

To co w takim razie kupić sprawdzonego z wkładek?

#872 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 sierpień 2016 - 17:34

Na Wiggle superfeet carbon sa w fajnej cenie ale to tez zależy jakich szukasz wkladek.

#873 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 05 sierpień 2016 - 19:47

Coś lepszego od tych w sidi. :P

#874 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 sierpień 2016 - 19:59

Jak wykroisz na wzor z grubszej tektury, juz bedzie lepiej ;)
Ja potrzebowalem podparcia luku, carbon sprawuje sie doskonale od ponad 2 lat.

#875 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 05 sierpień 2016 - 22:46

Jak miałem wcześniej inne buty sidi, obecnie ergo 4 to występują te same bóle pięty z przodu po lewej stronie. Poszukam może znajdę.

#876 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 06 sierpień 2016 - 12:36

Kupowałem na amazonie, bo strona superfeet od dawna ma problemy. Myślałem, że z tymi wkładkami to trochę przereklamowane, ale wkładka Carbon w butach Wire to genialne połączenie. Trzeba było się trochę przyzwyczaić.

#877 rafalb

rafalb
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 06 sierpień 2016 - 13:48

ale wkładka Carbon w butach Wire to genialne połączenie. Trzeba było się trochę przyzwyczaić.

Potwierdzam :) Sidi Wire z oryginalnymi wkładkami-tekturami powodowały po 2h jazdy delikatny ból w okolicach małego palca. Dzięki informacji 1415chris na temat w/w wkładek zakupiłem Superfeet Carbon i juz po pierwszym użyciu było dużo lepiej. Po 2 tygodniach jak wkładka dostosowała się do stopy w butach jest taki sam komfort jak w ciepłych kapciach :) Dzięki 1415chris za dzielenie się wieloma cennymi informacjami na forum.

#878 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 06 sierpień 2016 - 14:32

Wychodzi na to żę nie trzeba kupować tego na zagranicznych sklepach. U nas kosztują około 200zł.

#879 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 sierpień 2016 - 15:34

Z Wiggle z przesylka caly czas taniej o 35zl.

#880 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 06 sierpień 2016 - 16:14

Rozmiar F będzie dopiero dostępny w połowie sierpnia. Mam rozmiar sidi 46.

Dodaj odpowiedź