Cześć wszystkim,
od paru dni zacząłem szukać butów pasujących na moją stopę. Otóż mam pewien problem: przy długości stopy ok. 297 mm mam ją bardzo wąską z niskim pobiciem. Niestety taki rozmiar spowodowany jest przez największy paluch, który jest dużo dłuższy w stosunku do pozostałych.
Na początku kupiłem Shimano r088 r. 48, buty szerokie, kapciowate, dobre jedynie na długość. Zamieniłem je (kierując się budżetem oraz opiniami z tego tematu) na Mavic Avenge w rozm. 47 1/3 - jest lepiej ale i tak żeby wystarczająco mocno spiąć klamrę muszę jeździć w 2 wkładkach. Buty na długość są dobre. Stwierdziłem, że chciałbym kupić jakieś buty z którymi nie będę musiał kombinować tak jak w przypadku poprzednich, dlatego podjechałem do pobliskiego sklepu przymierzyć Sidi (Level oraz Genius), które podobno są dosyć wąskie. Rozmiar 46- za mały, 47 - za duży, brak połówek od rozmiaru 46 w górę. Dodatkowo dosyć duża wolna przestrzeń nad palcami- odpadają.
Dziś przyszły zamówione Fizik R5b w rozmiarze 46, niestety tak jak Mavici- żeby było dobrze na wysokość muszę dać 2 wkładki ale i tak nie jest idealnie (but się "spłyca", wysuwa się pięta przy ciągnięciu za pedał). System boa trochę ratuje sytuacje ale muszę go spinać bardzo mocno żeby noga siedziała w miarę dobrze. Ogółem nie jest tak komfortowo jakbym tego oczekiwał.
I tu kieruję pytanie- jakie oprócz w/w firmy produkują jeszcze węższe/o mniejszej objętości obuwie albo jakie modele w porównaniu do tych które miałem mogą spełniać moje wymagania ? Nie mierzyłem Sidi Wire. Może w tym modelu dzięki systemowi żyłek but bardziej nadaję się na wąską stopę ?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki