Moze komus sie przyda.
Rok temu mialem na nogach Gaerne Chrono Carbon, poprzedni model. Co prawda nie mialem porownania do Sidi, te mialem 10 lat temu ale wydawaly mi sie mega wygodne i super dopasowane, rozmiar 47.
Model ze zdjec to tegoroczna wersja Chrono Carbon Plus, Plus myslalem, ze to tylko wersja kolorystyczna i rodzaj zastosowanego gornego materialu ale teraz zastanawiam sie, czy aby to Plus nie oznaczalo szerszych butow?
Pierwsze wrazenie po ich zalozeniu, gdzie jest to dopasowanie ale zaznaczam, ze to moze byc podyktowane wczesniejszymi przymiarkami Sidi, ktore sa duzo wezsze w przedniej czesci buta.
Widac to nawet na zdjeciach, Gaerne sa sporo szersze, nie na moja stope. Zeby miec dobrze dopasowany przod, musze je zamykac niemalze na maksa i to przed jazda, podczas ktorej, zawsze czuje, ze but mozna lekko domknac. Do tego but na czubie zaczyna sie lekko faldowac od zbyt duzego domkniecia pokretel. No ale to moze wlasnie jest to Plus, dla szerszych stop (?).
Takze w koncu stanelo na Sidi, gdzie dopasowanie jest, jak dla mnie bardzo dobre. Fakt, ze duzy palec dochodzi do konca buta okazal sie tylko kwestia przyzwyczajen do wczesniejszych nieco wiekszych butow. Podczas jazdy, po paru godzinach palce maj komfort, nic sie nie dzieje, w sumie po paru sekundach od ich zalozenia juz sie na to nie zwraca uwagi.
Jak dla mnie dopasowanie na 95%, te dodatkowe 5% dalbym za 1mm wiekszy luz na duzym palcu, gdybym mial te buty uzywac przez caly rok z grubszymi skarpetami w zimie. Ale ze moje wytyrane Vittorie trzymaja sie jeszcze jako tako, beda zameczane w morke i brudne dni a sidi beda na sloneczne letnie pozerstwo
Co do wykonania, buty na wysokim poziomie, nie kazdemu moze podobac sie wykonczenie Chrono Plus, matowy material, dla pocieszenia sa rowniez dostepne w wersji vernice (moze te sa wezsze). Tutaj lekka przewaga Sidi, w Gaerne laczenie podeszwy z reszta but nie jest tak precyzyjne jak u sasiadow z tej samej ulicy (ciekawostka Sidi i Gaerne sa z tej samej miejscowosci i moga do siebie rzucac kamieniami ).
Pokretla w Sidi sa bardziej siermiezne niz Boa w Chrono, tu zapinanie i odmykanie to czysta przyjemnosc i jest szybsze od systemu konkurencji. Do tego Boa daje dozywotnia gwarancje na swoje systemy, wiec jak sie cos z takim ustrojstwem dzieje, dostaje sie nowe za free (zapiecia, nie buty). W Sidi jednak trzeba wygrzebac te uchwyt, w tym czasie w Gaerne mozna juz wskakiwac na rower
Ale i tu nie ma oczywistych zwyciezcow i przegranych. Klapki na pokretlach w Sidi pozwalaja na lepsze dokrecenie zapiecia, bedzie to lepsze rozwiazanie dla tych, ktorzy preferuja mocne docisniecie zapiecia, a jak sie do tego doda mokre, spocone dlonie (tu z takimi to wogole jest zakazane aby podchodzic do takich butow ale to chyba kazdy wie) Sidowe klapki sa lepsze. No i jeszcze jedno, w Sidi mozna popuszczac linki po jednym "kliku", w Gaerne trzeba zapiecie kompletnie otworzyc, co w sumie nie jest tak tragiczne, zwazywszy, ze te pokretla chodza mega lekko i szybko.
Pare wizualizacji: