Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#361 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2014 - 20:56

Nie sugerujcie się długością wkładki w SIDI, bo but ma specyficznie "wycofaną" piętę *(coś jakby "anatomicznie"), i do długości wkładki należy doliczyć min. 1cm ...jeśli nie 1,5cm ....

Tak jak napisał 1415chris, u mnie była sytuacja że 43 za małe, 44 za wielkie *(odczuwalnie) - stąd zapadła decyzja o zmianie celu zakupów ......

#362 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 maj 2014 - 21:28

W takim badz razie 43.5 zalatwil by Ci sprawe. Polowki sa od 38.5 do 46.5. Ja takiej fizycznie mozliwosci miec nie bede.

Update:

Nie do konca sprawdzily sie porady i tabelki, mowiace, zeby brac numer lub 1/2 numeru wiecej. Sidi Wire 48, przy innych firmach mam 47, sa za duze. W drodze jest rozmiar 47 ale mam przeczucie, ze te z kolei beda za male.

Poza tym swietne buty!

• mikroos lubi to

#363 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 20 maj 2014 - 23:58

A jaki masz normalny rozmiar uk 11? Czy 12

#364 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 06:09

Sidi Wire 48, przy innych firmach mam 47, sa za duze. W drodze jest rozmiar 47 ale mam przeczucie, ze te z kolei beda za male.

No to dokładnie to o czym pisałem parę postów wcześniej - nic dodać, nic ująć klasyka jeśli chodzi o Sidi, jak widać tajemnica spapranej rozmiarówki tkwi w "połówkach"  8-)

#365 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 maj 2014 - 06:27

Cywilny rozmiar 11-11.5, stopa 29.5-30cm.

#366 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 maj 2014 - 06:44

Sidi "połówkowe" przeważnie nie są ani o milimetr dłuższe od "pełnych numerów"! Są jedynie nieco szersze.

Bardziej zagmatwanego systemu numeracji nie ma żaden producent. Szkoda, że nie wszyscy mogą być jak Mavic... :roll:

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#367 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 06:54

Sidi ...

Bardziej zagmatwanego systemu numeracji nie ma żaden producent. Szkoda...

Dlatego wyszedłem ze sklepu (tzw. Sidi center z pełną rozmiarówką) z innymi butami, chociaż wszedłem do niego z jednym celem "Sidi, bez względu na canę" :/ i nie wyszło ... :/ Kupiłem buty Bont, a żeby było śmieszniej ... mam cywilny 43, tj. 27,5 cm, kupiłem buty Bont rozmiar 44,5 , ale Bont jak się okazuje przynajmniej na swojej stronie zrobił kalkulator który odpowiada temu co w realu jest ...ciągle jednak żal mi Sidi, kiedyś zrobię jeszcze jedno podejście  :-P

#368 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 21 maj 2014 - 08:53

No to Chris dla mnje będą dobre 48 :)

#369 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 maj 2014 - 09:18

Masz teraz nizsze ceny na sidi w CRC i Wiggle, do tego jak korzystasz z jakiś "cash back" portali, dodatkowo 2-3%.

#370 filip94

filip94
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 21 maj 2014 - 14:17

Witam, poszukuje jakis odpowiednich butow szosowych do maks 300zl. Moze shimano, mavic ? Co polecacie ? Mam rozmiar 43 (wkladka buta 27,5cm)

#371 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 22 maj 2014 - 07:53

Witam, poszukuje jakis odpowiednich butow szosowych do maks 300zl. Moze shimano, mavic ? Co polecacie ? Mam rozmiar 43 (wkladka buta 27,5cm)

Słuchaj nie obraź się, ale gdybyś przeczytał wątek od początku to myślę że znalazłbyś co najmniej w kilku miejscach podpowiedź na swoje strasznie ogólne pytanie  :-) Nie gniewaj się, domyślam się że jesteś początkujący i zaczynasz przygodę z kolarstwem - dla ułatwienia podpowiem Ci tylko że starsi koledzy tak naprawdę dobierają buty latami/albo jeżdżą w kilku różnych modelach żeby znaleźć ten swój ulubiony i dopasowany, i kolejna podpowiedź, but kolarski ma być sztywny i wygodny, jak sam się domyślasz te dwie cechy się nieco wykluczają i stąd kłopoty z odpowiednim doborem obuwia. Zatem poprzeglądaj wątek, pooglądaj oferty np. na allegro, zastanów się, a najlepiej poprzymierzaj  8-) ilość ofert niedrogich butów jest coraz większa i fajniejsza ... 

#372 escamillo

escamillo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2014 - 06:41

Filipie mogę ci polecić Louis Garneau Ventilator 2, jak jesteś z Warszawy to zapraszam do nas na przymiarkę lub zapytaj swój lokalny sklep o możliwość sprowadzenia

odezwij się do mnie [email protected]
http://www.sportmani...we/buty_szosowe

#373 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 postów
  • SkądSułkowice/Chynów

Napisano 27 maj 2014 - 09:52

Koledzy mam problem z piekącymi stopami, konkretnie śródstopiem jakby z przodu bloków. W tym roku udało mi się wydłużyć dystans do 100km i niestety gdzieś od 70km pojawia się pieczenie. Czy przyczyną tego mogą być moje archaiczne buty MT41 i spd? Czy zmiana butów na np. SH-R088 rozwiąże problem, zakładam że mają sztywniejszą podeszwę, być może tu tkwi szkopuł.

#374 escamillo

escamillo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2014 - 12:31

pieczenie lub drętwienie, może być spowodowane przez punktowy nacisk na śródstopie, sztywna podeszwa i dobre ustawienie bloków na pewno pomoże,
czy ze zmianą butów planujesz zmianę pedałów na szosowe, bo pedał szosowy z blokiem MTB mija się z celem

#375 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 postów
  • SkądSułkowice/Chynów

Napisano 27 maj 2014 - 14:13

Pedały też chyba kupię, mój zestaw ma 7lat , rower niby nie jest stricte szosowy (stevens strada 600) ale takie spełnia zadanie.

3 rower a jedne buty i pedały :-D Mam nadzieję że ruch wypinania jest podobny w spd-sl ( pięta na zewnątrz).

#376 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 27 maj 2014 - 20:05

Ruch wypinania jest identyczny. Ja pare kilometrów temu przesiadłem się z SPD na SPD SL i z wypinaniem/wpinaniem problemów nie mam. Wypina się identycznie. Nad wpinaniem trzeba troszkę popracować ale to kwestia przyzwyczajenia i tyle.

#377 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 27 maj 2014 - 22:29

Chris te sidi 47 dobre , i jeszcze jedno czy te 48 ktore miales byly duzo za duže ?

#378 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 28 maj 2014 - 14:24

Lepsze niż 48 ale ideału nie ma. Duży palec dochodzi do końca i mam wrażenie że nawet 1mm dłuższy but i byłoby super. Ale to też może jest spowodowane tym że dotychczasowe buty mogłyby być tyci mniejsze i mają inny kształt czuba i po prostu stopa inaczej się w takich dopasowanych butach"czuje".
47 bardzo dopasowany do stopy, 48 nie tylko że za długi to jeszcze za szeroki. Jeszcze porzymierzam ten 47 i zamawiam Gaerne żeby mieć bezpośrednie porównanie.

#379 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 31 maj 2014 - 18:01

Moze komus sie przyda.

Rok temu mialem na nogach Gaerne Chrono Carbon, poprzedni model. Co prawda nie mialem porownania do Sidi, te mialem 10 lat temu ale wydawaly mi sie mega wygodne i super dopasowane, rozmiar 47.

Model ze zdjec to tegoroczna wersja Chrono Carbon Plus, Plus myslalem, ze to tylko wersja kolorystyczna i rodzaj zastosowanego gornego materialu ale teraz zastanawiam sie, czy aby to Plus nie oznaczalo szerszych butow?

Pierwsze wrazenie po ich zalozeniu, gdzie jest to dopasowanie ale zaznaczam, ze to moze byc podyktowane wczesniejszymi przymiarkami Sidi, ktore sa duzo wezsze w przedniej czesci buta.

Widac to nawet na zdjeciach, Gaerne sa sporo szersze, nie na moja stope. Zeby miec dobrze dopasowany przod, musze je zamykac niemalze na maksa i to przed jazda, podczas ktorej, zawsze czuje, ze but mozna lekko domknac. Do tego but na czubie zaczyna sie lekko faldowac od zbyt duzego domkniecia pokretel. No ale to moze wlasnie jest to Plus, dla szerszych stop (?).

Takze w koncu stanelo na Sidi, gdzie dopasowanie jest, jak dla mnie bardzo dobre. Fakt, ze duzy palec dochodzi do konca buta okazal sie tylko kwestia przyzwyczajen do wczesniejszych nieco wiekszych butow. Podczas jazdy, po paru godzinach palce maj komfort, nic sie nie dzieje, w sumie po paru sekundach od ich zalozenia juz sie na to nie zwraca uwagi.

Jak dla mnie dopasowanie na 95%, te dodatkowe 5% dalbym za 1mm wiekszy luz na duzym palcu, gdybym mial te buty uzywac przez caly rok z grubszymi skarpetami w zimie. Ale ze moje wytyrane Vittorie trzymaja sie jeszcze jako tako, beda zameczane w morke i brudne dni a sidi beda na sloneczne letnie pozerstwo :)

Co do wykonania, buty na wysokim poziomie, nie kazdemu moze podobac sie wykonczenie Chrono Plus, matowy material, dla pocieszenia sa rowniez dostepne w wersji vernice (moze te sa wezsze). Tutaj lekka przewaga Sidi, w Gaerne laczenie podeszwy z reszta but nie jest tak precyzyjne jak u sasiadow z tej samej ulicy (ciekawostka Sidi i Gaerne sa z tej samej miejscowosci i moga do siebie rzucac kamieniami :) ).

Pokretla w Sidi sa bardziej siermiezne niz Boa w Chrono, tu zapinanie i odmykanie to czysta przyjemnosc i jest szybsze od systemu konkurencji. Do tego Boa daje dozywotnia gwarancje na swoje systemy, wiec jak sie cos z takim ustrojstwem dzieje, dostaje sie nowe za free (zapiecia, nie buty). W Sidi jednak trzeba wygrzebac te uchwyt, w tym czasie w Gaerne mozna juz wskakiwac na rower :)

Ale i tu nie ma oczywistych zwyciezcow i przegranych. Klapki na pokretlach w Sidi pozwalaja na lepsze dokrecenie zapiecia, bedzie to lepsze rozwiazanie dla tych, ktorzy preferuja mocne docisniecie zapiecia, a jak sie do tego doda mokre, spocone dlonie (tu z takimi to wogole jest zakazane aby podchodzic do takich butow ale to chyba kazdy wie) Sidowe klapki sa lepsze. No i jeszcze jedno, w Sidi mozna popuszczac linki po jednym "kliku", w Gaerne trzeba zapiecie kompletnie otworzyc, co w sumie nie jest tak tragiczne, zwazywszy, ze te pokretla chodza mega lekko i szybko.

Pare wizualizacji:

14310035701_99504c10ea_z.jpg

14126745420_f3239780db_z.jpg14126731830_f91463b413_z.jpg14310021371_e07eda5dd5_z.jpg

#380 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 31 maj 2014 - 22:06

Nooo, fajne.  A męskich nie było ?   :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź