Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#441 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 czerwiec 2014 - 21:02

Dzięki za odpowiedź. Czy jakieś konkretne pedały pod te buty (raczej kupię te r064 chyba, że coś innego polecacie)  możesz polecić ? Kompletnie nie mam pojęcia jakie pedały (z jakiej półki cenowej) powinienem kupić. 

#442 m__f

m__f
  • Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 27 czerwiec 2014 - 21:21

Istnieje w ogóle jakaś sensowna alternatywa do sh-r088? (czyli cena ok 300zł) Dodam że potrzebuję duży rozmiar - wkładka 30,5 cm wg. shimano rozm 48

#443 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2014 - 21:29

Lubelaczek, ja polecam swój zestaw: pedały XLC PD-S13 i buty Shimano R088

Przy stosunkowo niewielkiej dopłacie dostajesz but z trzema zapięciami (1 to klamra), zamiast dwóch. Różnica między na przykład R088 a R107 przy podobnym skoku cenowym już nie jest tak znaczna jeśli chodzi o konstrukcję buta.

Za komplet zapłaciłem 397 (265+119+13 przesyłka). Myślę, że to dobra cena za solidny zestaw dla amatora.

#444 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 czerwiec 2014 - 21:42

r064 to 209 zł, a może i uda mi się taniej. R088 z przesyłką najtaniej to 295zł. Czy te 3 klamry są tak mi niezbędne, żeby dopłacać niemal stówkę ? Nie mam tyle pary w nogach, żeby na podjazdach "rwać paski".

Ani się nie ścigam, ani specjalnie dużo nie jeżdżę (nieco ponad 2k km w tym roku, domyślam się, że dla wielu z was 2k km w miesiąc jest standardem). Wiadomo, że im lepiej, tym drożej... ale dla mnie też taniej to lepiej, więc jakiś złoty środek - coś w miarę dobrego i mieszczące się w studenckim budżecie chciałbym znaleźć.

#445 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2014 - 22:05

Zakładam, że koszty przesyłki musisz ponieść niezależnie od tego czy kupisz R064 czy R088 więc liczenie pierwszych bez kosztów wysyłki a drugich z kosztami jest trochę niekonsekwentne...

Oczywiście do niczego nie zamierzam przekonywać na siłę, bo nie ja będę w tych butach i pedałach jeździł. Moim zdaniem R088 to w tej chwili jedna z lepszych pozycji pod względem stosunku jakość/cena i tyle. Opinia jak każda inna.

#446 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 27 czerwiec 2014 - 22:37

Raczej spodziewam się opinii dlaczego warto dopłacić do tych butów - w sensie co konkretnie jest w nich lepszego ?

Może noga mniej się męczy,

albo siła jest lepiej przekazywana na pedał i przy tym samym wysiłku będę miał średnią większą o 0.02km/h,

może 2 zapięcia nie wystarczają do dobrego trzymania się nogi na podjazdach, a trzy paski już to zapewniają,

albo po prostu są solidniej wykonane przez co dłużej wytrzymają zanim się rozlecą... cokolwiek, bo jak na razie to wiem tylko, że ten but ma 3 zapięcia zamiast 2 i ma dobry stosunek cena jakość (jak dla mnie nawet 2 stówki za buty to ciężki szmal). 

Nie uważam Twojej opinii za niewiarygodną, tylko po prosty jest dla mnie mało użyteczna. Gdybym napisał jakieś porównanie tych dwóch butów to może bym się skusił. Jeśli masz dla mnie jeszcze trochę cierpliwości, to proszę o jakieś konkrety :)

Napisałem 295zł z przesyłką... bo akurat jak sobie patrzyłem najtańsze oferty na allegro to znalazłem 295zł + przesyłka 0zł (czyli wliczona w cenę), to tak bez większego zastanowienia napisałem. Faktycznie, są oferty za 285zł + 10zł przesyłka, co na jedno wychodzi, masz rację, że mogłem dla porównania podać cenę 285zł. Natomiast Twoje założenie, że muszę zapłacić za przesyłkę może się sprawdzić albo i nie (bo może wylicytuje za niższą kwotę i wtedy za przesyłkę zapłacę albo kupię po prostu w sklepie) - r064 są dostępne w moim mieście - mierzyłem je, wiem jaki rozmiar pasuje do mojej nogi, więc oprócz atutu jakim jest cena wiem, jak leży ten but na mojej nodze i jaki brać rozmiar. R-088 nie mierzyłem i nie wiem czy mam taką możliwość zrobić to w moim mieście.

Daj znać, gdzie mogę kupić R-088 za 265zł to może tą opcję rozważę... zawsze to 20zł taniej niż to co ja znalazłem... no i oczywiście proszę o konkrety, jakie korzyści będę miał z zapłacenia większej kwoty :)

#447 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwiec 2014 - 07:36

Pierwsza z brzegu zaleta-klamra, dzięki której możesz szybko, wygodnie i precyzyjnie dopinać but w czasie jazdy. Ale jeśli tego nie widzisz, to znaczy ze tego nie robisz i w zupełności wystarczą Ci buty tańsze lub równie dobrze możesz pewnie i w tenisowkach jeździć :-)

#448 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 28 czerwiec 2014 - 14:11

Używam Shimano ESHR088G, przy każdej jeździe już po paru km zaczynają mi drętwieć palce.

Posłuchałem rady mojej żony i poluzowałem paski, ale to nic nie dało. Gdybym zrobił to jeszcze bardziej to buty by mi pospadały.

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? 

#449 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwiec 2014 - 16:13

Tak... Musisz mieć bloki źle ustawione. Nie za bardzo do przodu masz je wysuniete?

#450 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 28 czerwiec 2014 - 16:18

Dzięki, o tym nie pomyślałem.

Poeksperymentuję w tym temacie.

#451 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 28 czerwiec 2014 - 17:54

Daj znać, gdzie mogę kupić R-088 za 265zł to może tą opcję rozważę... zawsze to 20zł taniej niż to co ja znalazłem... no i oczywiście proszę o konkrety, jakie korzyści będę miał z zapłacenia większej kwoty :)

Ja wiem gdzie kupić za 272 z odbiorem osobistym w wielu miastach PL.  Plus 13,5 złotych na inny zakup w sklepie.

Jak jesteś dalej zainteresowany to daj znać. 

#452 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2014 - 14:41

Lubelaczek, gołym okiem widać różnice między tymi butami, w tym wątku zresztą temat przewijał się kilka razy. Nie jeździłem w R064 ani żadnych innych butach szosowych i z zasady jak o czymś nie mam pojęcia to się nie wypowiadam.

Szukając butów dla siebie z góry odrzuciłem wszystkie konstrukcje "poniżej" zestawu klamra+2rzepy.

Czy te różnice przy Twoim stylu i oczekiwaniach uzasadniają zakup droższego modelu - musisz sobie sam odpowiedzieć.

Buty kupiłem w rowerplus.pl bo tam też brałem pedały i wyszła jedna przesyłka. Przy czym cena 265-275 jak ja szukałem to przewinęła mi się w kilku sklepach.

#453 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 29 czerwiec 2014 - 15:06

@GoscNiedzielny
Aktualnie jeżdżę na platformach w "tenisówkach", więc być może faktycznie jest mi to niepotrzebne. W każdym razie, zanim zdecydowałem się porozglądać za butami szosowymi skompletowałem sobie inne ważne akcesoria, jak strój, pulsometr, oświetlenie czy kask. Buty szosowe zostawiłem na koniec.

Domyślam się, że 3 zapięcia to lepsze trzymanie nogi niż dwa zapięcia, tylko nie sądzę bym na tyle silnie kręcił pedałami, że te 3 zapięcia są mi niezbędne - podejrzewam, że 2 wystarczą, a kupno lepszych butów... kojarzy mi się trochę z powiedzeniem "więcej sprzętu niż talentu". Zresztą - śmigam w tenisówkach, więc co ja tam wiem.

Ja wiem gdzie kupić za 272 z odbiorem osobistym w wielu miastach PL.  Plus 13,5 złotych na inny zakup w sklepie.

Jak jesteś dalej zainteresowany to daj znać. 

Jeśli to miasto to Lublin, to poproszę o o namiar. Nie wiem czy kupię R088 czy R064 czy jakieś inne, bo specjalnie mi się nie śpieszy z zakupem, ale dobrze jest mieć więcej możliwości do rozważenia.

Buty r-077 mają trzy zapięcia i ich cena jest podobna do tych R064. Opinie mają dość dobre (z tego co czytałem na innym forum). Co wy o nich sądzicie ?

Nie wiem czy to odpowiedni temat, ale doradźcie mi proszę jakie pedały warto kupić do tego typu butów - jak już wiecie, zależy mi na cenie i jakości wystarczającej do amatorskich przejażdżek :)

#454 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 29 czerwiec 2014 - 15:30

Ja kupiłem Shimano R088 i pedały Shimano R540. Do butów moja noga bardzo długo się przystosowywała a raczej but do nogi. Kupowałem przez internet i pasował na styk, luzów zero. Bawiłem się jakiś miesiąc z szukaniem komfortowej pozycji. Po długich kilometrach, bolesnym dopasowywaniu butów teraz wszystko jest ok. Musiałem wymienić wkładkę bo ta powodowała bóle ale teraz nie czuję buta na nodze. Wentylacja ok, trzymanie ok. Buty troszkę się ułożyły do nogi. Mogę polecić ten zestaw. 

#455 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 29 czerwiec 2014 - 15:37

Jeśli to miasto to Lublin, to poproszę o o namiar. Nie wiem czy kupię R088 czy R064 czy jakieś inne, bo specjalnie mi się nie śpieszy z zakupem, ale dobrze jest mieć więcej możliwości do rozważenia.

Proszę bardzo, jest i Lublin.

http://esklep.inters...himano-eshr088g

Najpierw kupujesz w sklepie coś najtańszego np wodę za 2 złote. Później rejestrujesz się na w programie lojalnościowym i ściągasz aplikację na telefon za co dostajesz 30zł na zakupy. Jako, że wydałeś 2 zł na wodę zostaje Ci 28zł bonusu.

300 - 28 = 272 zł. Dodatkowo z programu lojalnościowego do którego się zapisałeś dostajesz bon o wartości 5% zakupu. I tutaj uwaga, bardzo często wprowadzają promocję potrajającą bon  a więc możesz dostać i 15% wartości do wydania w tym sklepie.

Widzę, że w Lublinie nie mają akurat tych butów ale jak będziesz wiedział jaki rozmiar to Ci sprowadzą. A jak nie będą pasowały to po prostu nie kupisz.

#456 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2014 - 15:45

Lubelaczek, ja od 8 lat jeździłem tylko w platformach (i 3 miesiące odkąd mam szosę). Zatrzaski to inna bajka, serio, i mówię to mimo tego, że strasznie drętwieją mi stopy w butach szosowych co powoduje spory dyskomfort na razie. Może to kwestia przyzwyczajenia stopy, może dopasowania butów, może tego że są zbyt ciasne, a może ułożenia stopy. Nie wiem, poszukam przyczyny, ale na pewno nie żałuję przejścia na zatrzaski.

Tak sobie jeszcze myślę - jeśli to będzie Twój "pierwszy raz" to jeśli te kilkadziesiąt zł jest jakimś tam wyrzeczeniem to może faktycznie kup te tańsze - na 90% parę razy się wyłożysz w tych butach i im będą droższe tym bardziej będzie szkoda :) Moje mają 250 km, ale po dwóch wywrotkach przy prawie zerowej prędkości, 100km w deszczu i przenoszeniu w nich roweru po piaszczystym nasypie wyglądają.... no cóż... wyglądają jakby miały przejechane trochę więcej :)

#457 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29 czerwiec 2014 - 18:27

Dzięki! Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że podjąłem dobrą decyzję. Zamówiłem R088 + pedały xlc pd s13

Też interesuje mnie taki zestaw. Mógłbyś się jedak podzielić informcją gdzie znalazłeś te pedały ?? A jakie bloki do tego zesatwu?

#458 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 czerwiec 2014 - 18:41

Hej,

Buty SH-R088 w cenie 265 zł mogę dla Was zorganizować - chętnych zapraszam na priv.

Jeżeli chodzi o pedały, PD-S13 (@kamilzh - ten model jest kompatybilny z blokami Look Keo, przy czym bloki oczywiście jak zawsze są w komplecie) nie są aktualnie dostępne - wszystkie magazyny w Europie są puste, więc wątpię, czy ktokolwiek aktualnie je Wam zaoferuje. Zamiast nich w grę wchodzą np. popularne PD-R540.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#459 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2014 - 20:03

Wszystko (co, gdzie, kiedy, za ile) jest napisanie na dwóch ostatnich stronach. Nie wiem jak z dostępnością w tej chwili.

#460 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29 czerwiec 2014 - 22:05

Które pedały będą lepszym wyborem na początek przygody z szosówką PD-r550 czy XLC PD-S08 (na łożyskach maszynowych bo 550ki są na zwykłych ale może się mylę) bo są w podobnych cenach?? Lub jeżeli nie odczuję różnicy jako amator to może po co przepłacać i kupić tańsze pd-r540 bo nie ukrywam, że z kasą krucho...

Dodaj odpowiedź