Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#501 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 sierpień 2014 - 10:16

Cześć,

zakupiłem białe buty szosowe, czym mogę je czyścić z brudu ? Bo od "klamry" na pasku są czarne ślady, a raczej rozpuszczalnik to chyba zbyt "gruba" sprawa ? :)

#502 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 sierpień 2014 - 14:14

Polecam chusteczki nawilżane dla dzieci - bardzo dobrze działają i nie niszczą butów.
  • B25CX lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#503 RYSZRD

RYSZRD
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPruszków

Napisano 25 sierpień 2014 - 10:21

WITAM

Jestem posiadaczem nowej szosy od około tygodnia i chciałbym kupić jakieś buciki i pedały, może coś polecicie.

Jeździłem przez parę dni na zatrzaskach od mtb w butach shimano. bardzo kiepsko mi się jechało (za miękko i za szerokie były).

Cały zestawik chciałbym zamknąć w +-700zł

dostałem dobrą cenę na te buty co myślicie o nich ?

http://www.specializ...hoes/elite-road

jakie pedały do tego polecicie ?:)

dziękuję za szybką pomoc :)

#504 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 03 wrzesień 2014 - 15:25

W tej cenie, z tymi butami, to tylko look keo easy lub shimano 540. Looki są bardzo lekkie. Jeżdżę na takich i są ok. Cena uzasadnia wymianę takich pedałów po jakimś czasie. Ja przejedzeżdżam ok 11k km (do tej pory ponad 8k km w tym roku).

A tych butów nie znam, ale wyglądają, jak najprostsze shimanosy r088.

#505 pine

pine
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 08 wrzesień 2014 - 16:38

Mavic Avenge czy Louis Garneau Revo XR3 ?

#506 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 wrzesień 2014 - 17:00

Te, które lepiej pasują do Twojej stopy.

rowerplus-logo-2.png

#507 Gosc_bjkosinsky_*

Gosc_bjkosinsky_*
  • Gość

Napisano 09 wrzesień 2014 - 10:52

Ostatnio to przerabiałem, ale ponieważ w przypadku zakupu butów Shimano przez net ryzyko nie trafienia z rozmiarem jest zbyt duże, więc musiałem się zdać na ofertę lokalnych sklepów.

Nie znalazłem nigdzie RT82 więc kupiłem M088. Mimo noszenia przeciętnie rozmiaru 43 w przypadku Shimano skończyło się na nr 45.

Przejechałem już w nich kilkanaście kilometrów. Wygodne, przewiewne, klamrę, w zależności od potrzeb, można przykręcić do dwóch dziur, dobrze trzymają girę, a podjazdów mam trochę w południowych okolicach miasta.

Nie mam im nic do zarzucenia.

a ja mam dylemat i problem :)

właśnie kupiłem M088 dwie pary 45 i 46 i nie wiem które zatrzymać

normalnie nosze buty 45, ale taki idealny dla mnie rozmiar to 44,5

no i teraz shimano buty 45 są dla mnie za małe (czuje jak mnie cisną po bokach i po kilkunastu minutach po wyjęciu buta stopa lekko odrętwiała), a z kolei 46 za duże (czuje jak mi przednia część stopy troszkę lata w bucie, przednie dwa rzepy zapięta na maxa)

i teraz nie wiem czy iść w stronę dyskomfortu, ale stopa idealnie usztywniona w bucie, czy w stronę komfortu i lekki luz w bucie, co pewnie będzie się przenosić na minimalne straty mocy podczas pedałowania, może grubszą skarpetką można to zniwelować

może mi ktoś coś poradzić w tym temacie ?

#508 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 wrzesień 2014 - 12:09

Ja normalnie noszę rozmiar 45.

Mam M088 i kupiłem rozmiar 46. Nie wyobrażam sobie 4 godzin jazdy w ciasnych butach. Tobie nogi drętwieją po kilkunastu minutach. Wyobrażasz sobie w nich kilka godzin? Do większych zawsze można dodać wkładkę, na jesień ubierzesz grubsza skarpetę, cokolwiek.

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#509 Gosc_bjkosinsky_*

Gosc_bjkosinsky_*
  • Gość

Napisano 09 wrzesień 2014 - 13:06

Ja normalnie noszę rozmiar 45.

Mam M088 i kupiłem rozmiar 46. Nie wyobrażam sobie 4 godzin jazdy w ciasnych butach. Tobie nogi drętwieją po kilkunastu minutach. Wyobrażasz sobie w nich kilka godzin? Do większych zawsze można dodać wkładkę, na jesień ubierzesz grubsza skarpetę, cokolwiek.

też tak powoli zaczynam myśleć czytają fora, dzięki za odp :)

#510 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 09 wrzesień 2014 - 13:22

Nie wyobrażam sobie, by w tak kluczowym miejscu, jak kolarski but, zostawiać pustą przestrzeń przed palcami.

Chyba, że jest to typ jazdy: luzik, amatorka.

But na długość powinien być dopasowany. Im bardziej profesjonalna jazda, tym mniejszy "luz" w bucie.

Zresztą podobne prawidła obowiązują w innych dyscyplinach (na zawodowym poziomie), w których istotny jest transfer energii za pośrednictwem stopy, np. łyżwiarstwo szybkie, narciarstwo alpejskie, rolki szybkie.

Jeśli są dobre na długość, a cisną na bokach, to tym, bym się aż tak nie przejmował. But z czasem powinien się nieco rozbić. Poza tym, masz chyba pewien wpływ na boczne dopasowanie buta, dozując siłę dociągnięcia pasków i klamry.

Dodanie grubszej czy drugiej wkładki jeśli chodzi o długość, nie wiele zmieni.

Miałem kiedyś podobny problem, bo mam dość szerokie stopy. W miejsce grubych i ciężkich wkładek Shimano, dałem cieniutkie z Sidi i problem zniknął.

O ile, mając na względzie pazerną naturę człowieka, z trudem, ale potrafię zrozumieć np. budowanie za dużych domów, kupowanie za dużych samochodów, czy spożywanie zbyt dużej ilość jedzenia. Tak wsadzaniu nóg w zbyt długie buty... mówię stanowcze nie ;)

#511 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 wrzesień 2014 - 13:28

Tym bardziej ze masz luz po maksymalnym naciagnieciu rzepow.

#512 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 10 wrzesień 2014 - 06:37

Producenci wrócili do starych wzorów.

http://www.giro.com/...mpire-vr90.html

Będą moje w przyszłym sezonie.

#513 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 wrzesień 2014 - 13:34

Przecież ten model już ze dwa lata jest w ofercie ;-)
Też mi się podobają i planowałem je kupić, ale jednak sznurówki mocno utrudniają regulację w czasie jazdy, a ja akurat często luzuję lub dopinam buty w czasie jazdy. Kupiłem finalnie Spece i nie żałuję. Jednak Boa to mistrzowskie rozwiązanie.

#514 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 wrzesień 2014 - 14:38

Wcześniej był szosowy. Wersja MTB to nowość.

rowerplus-logo-2.png

#515 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 wrzesień 2014 - 22:53

Wcześniej był szosowy. Wersja MTB to nowość.

Nie otwierałem linka, a z racji że forum szosowe to nawet mi to przez myśl nie przeszło :-)

#516 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2014 - 20:09

Szanowne koleżanki i koledzy,

Przymierzam się do kupna nowych butów szosowych. Budżet ok 600 PLN. Zależy mi aby zapięcie nie było tylko w postaci rzepów. Wybrałem kilka modeli, jeśli macie jakieś doświadczenia z niżej wymienionymi chętnie ke poznam . Rozważę również wasze propozycje.

http://www.rowerowys...l_94_13877.html

http://www.szurkowsk.../produkt?t=3259

http://allegro.pl/no...4615992266.html

#517 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 wrzesień 2014 - 21:52

Ja również szukam butów w tym budżecie, prawdopodobnie zdecyduje się na Northwave Torpedo Plus
http://bikecenter.pl...luo-yellow.html

Są też w białej wersji kolorystycznej.

#518 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 21 wrzesień 2014 - 22:28

Mavic to już wyższa półka, także te bym brał gdybym miał do dyspozycji taki budżet. Obczajcie Sidi Genius, dość ładne, ale mi się nieciekawie jeździło. Przede wszystkim zmierzyć!

#519 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 wrzesień 2014 - 11:24

Jeśli komuś pasuje kolor zielony, to tu jest dobra cena na SPIUKa 15:

http://www.bikeinn.c...-unisex/41956/p

#520 Look

Look
  • Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 24 wrzesień 2014 - 16:07

Mierzyłem Mavic Zxellium - bardzo fajnie leżą na nodze. Czy w związku z tym Mavic Galibier będzie leżał podobnie? Nigdzie nie mogę znaleźć go do przymiarki. Może ktoś też wie czym róznią się oba modele i jak to przekłada się na użytkowanie? Podejrzewam, że twardość, komponenty? Na pewno ceną :-D

Dodaj odpowiedź