Panowie,mam krótkie pytanie.
Mam kasetę 105, użytkowaną na 2 łańcuchach 5701, przejechane około 5kkm, wiadomo łańcuchy nie pracują już cicho, ale jeszcze znośnie. Efektów przeskakiwania przy depnięciu nie mam, tylko przy zrzucaniu przy obciążeniu z dwóch najbardziej używanych koronek, łańcuch czasami się chwilę zastanowi i dopiero schodzi. ( ogólnie nie przeszkadza aż tak )Przy spokojnej jeździe efekt ten nie występuje.
Teraz, założyłem dziś łańcuch nówkę sztukę, oczywiście chodzi super cichutko, przeskakiwania przy depnięciu brak, ale podobnie jak na dwóch wcześniejszych łańcuchach, przy ciśnięciu potrafi się delikatnie " zastanowić' zanim zeskoczy przy tej najbardziej używanej koronce. W górę wchodzi bez żadnych problemów.
Teraz pytanie, co by było najlogiczniejsze.
1) czy kontynuować jazdę jeszcze jakiś czas na dwóch łańcuchach, które były używanie naprzemiennie razem z kaseta od początku, a nówkę sztukę założyć dopiero z nową kasetą?
2) czy zacząć używać tej nówki, ( przypomnę, że nic nie przeskakuje) i dojechać do końca kasetę?
No i jeszcze ogólnie, wiadomo- rozciągnięty łańcuch niszczy kasetę, z czy ta jedna /dwie trochę używane koronki, mogą znacząco wpłynąć na żywotność nowego łańcucha?
Wymiana kasety Czy zostawić łańcuch.
Started By
erico329
, 07 mar 2013 08:33
23 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 czerwiec 2013 - 13:07
A nie wolałbyś po prostu wymienić wytartej koronki? Zapłacisz 1/5 ceny kasety i z dużym prawdopodobieństwem możesz całkowicie rozwiązać problem ze zmianą biegów.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 19 czerwiec 2013 - 14:01
To też jest dobry pomysł, dzięki, można sprawdzić czy będzie latało, z pamięci, to będzie albo 16 z (Y1Z81600N) ,albo 17 (Y1ZD1700N) muszę sprawdzić.
Szukając po symbolu w google, to najwięcej w cyklotur, no i pisze że cs-5600, a moja jest cs-5700, jedno licho? Będzie pasować?
Szukając po symbolu w google, to najwięcej w cyklotur, no i pisze że cs-5600, a moja jest cs-5700, jedno licho? Będzie pasować?
Napisano 26 czerwiec 2013 - 23:11
http://techdocs.shim...69830703168.pdf
druga kolumna "interchangeability" - będzie śmigać aż miło, bo to ta sama koronka:)
druga kolumna "interchangeability" - będzie śmigać aż miło, bo to ta sama koronka:)