Skocz do zawartości

Zdjęcie

KAC

44 odpowiedzi w tym temacie

#21 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 10 kwiecień 2013 - 08:51

chyba do promila :)

u2250y2014v3.gif

#22 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:05

Mało kto da więcej.

#23 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:15

travis brawo!
Czy to możliwe??? Tak cywilizowany kraj?? A pozawala pijakom na rowerze jeździć :) ?? A może my jesteśmy zacofani.

Kiedyś pod moim oknem policja trzymała moich kolegów, którzy wracali z oblewania matury (mieszkam przy lesie i często jedzie się tam rowerem i tak po prostu się szybciej wraca). Jeden chyba prowadził rower, a drugi jechał. Podmuchali coś koło 1,6 promila. Nie dawno pozdawali prawko. Rozmowa, płacze, prośby. W końcu panowie dostali pilne wezwanie i odpuścili groźnym bandytom. Czy tak to musi wyglądać??

#24 Gosc_sofasurfer_*

Gosc_sofasurfer_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:26

odpowiedzialność karna za prowadzenie w stanie nietrzeźwości pojazdów innych niż mechaniczne niebawem ma zostać zniesiona. tymczasem za obecny stan prawny w tym względzie możemy podziękować tym, którzy na rower pchają się ledwo trzymając się na nogach i którzy rzeczywiście stanowią zagrożenie dla innych uczestników ruchu. dotyczy to głównie obszarów wiejskich i małych miast.

#25 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:44

W polszy rzadzi statysyka i lenistwo, pala z prokiem ma wynik za "piwko na rowerze" tj groznego przestepce, jest skazanie, jest premia, jest super.
Robota latwa i przyjemna, nikt tego nie chce puszczac z dymem.
Podobnie rzecz wyglada z trawka i dragami na wlasny uzytek.

#26 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:57

To też prawda łatwiej złapać małolata ze skrętem na ulicy, i pijanego dziadka, niż uderzyć w hurtownika, albo złapać pijanego posła.

http://www.wykop.pl/...e-uniknal-kary/

#27 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 11 kwiecień 2013 - 22:04

Cytat

A teraz zagadka ile promili we krwi może mieć rowerzysta w Niemczech??

1,1 promila

Jak dla mnie trochę za dużo. Raz rozbiłem sobie gębę na rowerze wracając z osiemnastki i od tamtego czasu nie jeżdżę w takim stanie. Oślepiły mnie światła drogowe ciężarówki i spadłem z asfaltu.

Po jednym, może dwóch piwkach ok, ale to zależy też od natężenia ruchu - reakcje są wolniejsze od jazdy na trzeźwo i skupia się uwagę tylko na tym co przed sobą, nie zwracając uwagi na otoczenie.

Na kacu też mi się zdarza jeździć, ale wybieram wtedy jazdę po jakichś zadupiach i dopiero po dojściu do siebie.

#28 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 11 kwiecień 2013 - 22:21

Cytat

Po jednym, może dwóch piwkach ok, ale to zależy też od natężenia ruchu - reakcje są wolniejsze od jazdy na trzeźwo i skupia się uwagę tylko na tym co przed sobą, nie zwracając uwagi na otoczenie..

a to ciekawe bo ostatnio na discovery widzialem program w ktorym udowodniono empirycznie ze jest wlasnie totalnie na odwrot - podchmielony kierowca znacznie wieksza czesc czasu przeznaczal na ogladanie wszystkiego poza droga (mierzyli to urzadzeniem do sledzenia galek ocznych) - w konkretnym tescie wlasnie przez to zobaczyl za pozno wozek na drodze + wolniejszy czas reakcji i wynik byl wiadomy.

ale to tak ot.

bo wracajac do polski - jak ktos ma wracac po 3 piwkach do domu rowerem wieczorem to lepiej zeby zrobil to autem. oczywiscie nie jest to moja opinia, ale z punktu widzenia polskiego prawa tak to moze wlasnie byc - znacznie latwiej wieczorem zostac zlapanym przez sluzbiste (w krakowie maja nawet swoje spoty) na rowerze niz samochodem. a efekt ten sam.

#29 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2013 - 22:33

lovebeer pm'a nie mogę Ci wysłać, możesz podać nicka endo? co bym mógł dodać :) Wczoraj z Jozkiem tak rozmawiałem, przypomniał mi o Tobie, a widzę, że znów zaczynasz być aktywny :mrgreen:

No chyba, że sobie nie życzysz, jeżeli jest inaczej wyślij mi pm (Ty chyba możesz(?))

pzdr!

#30 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 kwiecień 2013 - 08:16

Cytat

bo wracajac do polski - jak ktos ma wracac po 3 piwkach do domu rowerem wieczorem to lepiej zeby zrobil to autem.

Weszła już ustawa, że nie ma obowiązku zabierania prawa jazdy z urzędu (tak jak dzieje się podczas jazdy autem) rowerzystom. Kolejna rzecz, to rowerem nie zrobisz komuś takiej krzywdy jak rozpędzonym autem.

Cytat

Raz rozbiłem sobie gębę na rowerze wracając z osiemnastki i od tamtego czasu nie jeżdżę w takim stanie. Oślepiły mnie światła drogowe ciężarówki i spadłem z asfaltu.

Nie mówię o sytuacjach ekstremalnych, chyba nikt po 3 piwach nie pojedzie drogą ekspresową i to w nocy. Mówię o sytuacjach gdzie zatrzymują dziadka, który jedzie po wsi a wypił 2 piwa pod sklepem, albo tak jak u mnie wraca się z lasu po grilu osiedlową drogą.

#31 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 12 kwiecień 2013 - 09:27

Cytat

Weszła już ustawa, że nie ma obowiązku zabierania prawa jazdy z urzędu (tak jak dzieje się podczas jazdy autem) rowerzystom. Kolejna rzecz, to rowerem nie zrobisz komuś takiej krzywdy jak rozpędzonym autem.

i myslisz ze jak nie masz prawa jazdy na rowerze ze soba to go nie stracisz jadac po pijaku ?

co do krzywdy to owszem, dlatego napisalem ze nie jest to moja opinia, ale raczej ani po trzezwemu ani tym bardziej po 3 piwach nie zakladasz ze komus zrobisz krzywde, prawda ?

#32 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 kwiecień 2013 - 09:50

LoveBeer, zupełnie nie o to mi chodziło. Teraz z urzędu kiedy jedziesz pijany pojazdem mechanicznym sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów (co ja nazwałem zabraniem prawa jazdy), w przypadku jazdy na rowerze taki zakaz nie musi zostać orzeczony.

Cytat

o do krzywdy to owszem, dlatego napisalem ze nie jest to moja opinia, ale raczej ani po trzezwemu ani tym bardziej po 3 piwach nie zakladasz ze komus zrobisz krzywde, prawda ?

Zgadzam się. Nigdy nikt nie zakłada, że zrobi komuś krzywdę. Ale sporo wypadków to kwestia alkoholu :/. Wolałbym w kogoś wjechać rowerem niż autem.

#33 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 12 kwiecień 2013 - 11:01

Cytat

Zgadzam się. Nigdy nikt nie zakłada, że zrobi komuś krzywdę. Ale sporo wypadków to kwestia alkoholu :/. Wolałbym w kogoś wjechać rowerem niż autem.

właśnie, nigdy nie słyszałem żeby pijany rowerzysta spowodował czyjąś śmierć (nie licząc samego siebie oczywiście)
nawet w kolizji z pieszym, to w większości wypadków rowerzysta jest bardziej potłuczony, a pieszy wychodzi bez szwanku.

tu klasyczny przypadek:

#34 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 kwiecień 2013 - 11:27

pijany może np spowodować wypadęk auta gdy kierowca robi ryzykowny manewr żeby ominąć

u2250y2014v3.gif

#35 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2013 - 13:50

Cytat

pijany może np spowodować wypadęk auta gdy kierowca robi ryzykowny manewr żeby ominąć

Rownie dobrze mozesz isc po chodniku, gdziekolwiek blisko drogi i kierowca moze wykonac ryzykowny manewr...
Tlumaczenie bezsensownych przepisow...

#36 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 12 kwiecień 2013 - 14:18

Cytat

właśnie, nigdy nie słyszałem żeby pijany rowerzysta spowodował czyjąś śmierć (nie licząc samego siebie oczywiście)
nawet w kolizji z pieszym, to w większości wypadków rowerzysta jest bardziej potłuczony, a pieszy wychodzi bez szwanku.

Nie do końca się zgodzę. Najczęściej pieszy nie zdaje sobie sprawy z sytuacji i kompletnie nieprzygotowany na zderzenie otrzymuje konkretne obrażenia. W większości przypadków są to albo dzieci (bo biegają bez koordynacji) lub osoby starsze. Dla kogoś starszego nawet zwykły upadek na chodnik potrafi być niewesoły. Należy dodać do tego fakt, że zazwyczaj kierownica rowerowa znajduje się na wysokości np. śledziony, rowerzysta chcąc w ostatnim momencie uniknąć zderzenia nagle skręca kierownicą...resztę chyba każdy sobie może wyobrazić.

#37 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2013 - 14:18

LoveBeer check endo :) poszedl zapek od jarka :-P

#38 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 październik 2013 - 11:22

http://www.wykop.pl/...o-wykroczeniem/

#39 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 21 październik 2013 - 10:29

To już nie ma w Niemczech 1,6 promila tylko 1,1 dla rowerzystów ??

S.

#40 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 21 październik 2013 - 17:12

nawet jak nie będzie winy rowerzysty a po badaniu wyjdzie jakiś promil - będzie winny i tak rowerzysta ...

Dodaj odpowiedź