Skocz do zawartości

Koła Fulcrum

103 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Cesiekk_*

Gosc_Cesiekk_*
  • Gość

Napisano 04 luty 2009 - 22:47

Widziałęm ostatnio katalog, w którym była zawarta oferta kół Fulcrum. To nowa firma, produkuje od 4 lat, a ma już wiele nagród i wielu zawodowcó jeździ na tych kółkach. Porównując do oferty Mavica stosunek wagi do ceny jest korzystny dla Fulcruma. Jeździł ktoś kiedyś na tych kołach. Rozważam zakup właśnie takich kół, model Racing 5 Evolution, alternatywnie najwyższy model aksiumów od Mavica. Co radzi brać szosowa?

#2 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 04 luty 2009 - 22:52

Fulcrum jest związany ściśle z Campagnolo, więc tak 4 lat to nie ma...

#3 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 04 luty 2009 - 22:54

Tu i tu było o tych kołach troche informacji i opinii.

#4 Gosc_Cesiekk_*

Gosc_Cesiekk_*
  • Gość

Napisano 04 luty 2009 - 23:17

Tak, Fulcrum to firma wywodząca sie od Campy. Po prostu Fulcrum to część firmy Campagnolo, która produkuje koła, tylko pod inną marką. Ta włąśnie marka-Fulcrum jest na rynku od 4 lat.

#5 Viner

Viner
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 06 luty 2009 - 12:45

Koła Fulcrum to dobry wybór. Jeżdżę na Racing 5 i Racing 1. Sztywne i mocne. Żadnych problemów nie sprawiają. Cechą charakterystyczną modelu R5 jest stosunkowo głośna praca zapadek tylnej piasty, ale ja to lubię :-)

#6 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 06 luty 2009 - 15:00

a jak porównasz te dwa modele? 1 5?

#7 Viner

Viner
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 06 luty 2009 - 21:33

Jedynki wiadomo, że lżejsze są i sztywniejsze. R5 to model do treningów, ale na pewno dobry wybór dla kogoś kto szuka tanich kół i jednocześnie trwałych w codziennym użytkowaniu. Trudno tu porównywać te dwa modele ze względu na różnicę w cenie i wadze.

#8 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 06 luty 2009 - 21:57

no mi właśnie chodzi o porównanie wrażeń z jazdy na tych kołach abstrahując od ich wagi i ceny.

#9 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 06 luty 2009 - 22:01

Ja planuje zakupić 7
Jak wypadają na tle konkurencyjnych kól ?

#10 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądZłotów

Napisano 06 luty 2009 - 22:51

Mam 7 i sobie chwalę, póki co nic złego się z nimi nie działo

#11 Viner

Viner
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 08 luty 2009 - 15:36

Cytat

no mi właśnie chodzi o porównanie wrażeń z jazdy na tych kołach abstrahując od ich wagi i ceny.

Jedynki są sztywne i o wiele mniej komfortowe. Rower lepiej przyspiesza ze względu na różnicę w wadze i to jest właśnie to co zawsze wyraźnie czuję. Na Racing 5 jedzie się "przyjemniej" o ile liczy się właśnie na komfort jazdy. Ze względu na cieńsze szprychy i inną obręcz całkiem dobrze tłumią drgania. Po przesiadce z R1 dobrze się to czuje.

Obydwa modele mają inne łożyska, mam wrażenie, że te w R1 obracają się lżej(można to wyczuć dopiero po pewnym przebiegu bo nie używane piasty są solidnie przesmarowane przez co stawiają większy opór). Niedawno czyściłem i smarowałem łożyska w R1 i mogę powiedzieć, że piasty rozkręca się i składa szybko i bez kłopotów.

#12 sadur

sadur
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądSulechów

Napisano 10 luty 2009 - 11:20

Witam.Jestem nowy na tym forum i chciałbym zasięgnąć pewnej informacji odnośnie kół.Zamierzam podrasować swoją kolarke i nabyć koła.Niezamierzam kupować bardzo drogich zestawów tylko takie w przystępnej cenie.Tak do kilku stówek.Zależy mi na wytrzymałości i wadze.Co radzicie?Pozdrawiam

#13 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądUK

Napisano 10 luty 2009 - 11:39

Drogi sadur. Jest zima, masz dużo czasu, zajrzyj tutaj http://forumszosowe....der=asc&start=0 A jak nie masz czasu to tutaj jak na tacy http://forumszosowe....wtopic.php?t=19

#14 sadur

sadur
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądSulechów

Napisano 10 luty 2009 - 12:49

Dzięki.Coś się wykombinuje,ważę 86 kg (ach ta siłownia) więc będe musiał jakieś mocne koła zapodać.

#15 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 29 marzec 2009 - 17:47

Panowie, prosiłbym o Wasze wrażenia z zakładania opon na Fulcrumy. Ja mam R5 i R3 i zakładanie Continentali 4000 sprawia mi sporo kłopotu.
Jak jest u Was ?

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 marzec 2009 - 20:33

A jako użytkownicy, możecie coś napisać o ich wadach ??, czy np. się rozcentrowywują,, nie wiem cokolwiek z punktu technicznego bardziej ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#17 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 marzec 2009 - 22:58

Cytat

nie wiem cokolwiek z punktu technicznego bardziej ??

nom fajnie by bylo zeby ktos sie rozpisal na ich temat co prawda te kola bardzo ladne wizulanie ale ciekawe wlasnie jak sie sprawuja od strony technicznej czyli Sztywnosc , Centrowanie sie .

Bo wagowo sa podobne do mavica Aksium ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 marzec 2009 - 22:30

Bo dużo ludzi opisuje swoje ulubione jako ładne , sztywne super, może troche gorsze niż inny model, ale tak coś o łożyskach, bębenki, obręczy, takie zagadnienie materiałoznawcze, czy szprychy nie pękają itd.
Z góry dziekuje.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#19 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądZłotów

Napisano 30 marzec 2009 - 22:36

moje po pół roku użytkowanie są proste, luzy nie wystąpiły. Są jak nowe, ale wiadomo mały przebieg kilka tysięcy.

#20 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 marzec 2009 - 22:36

Cytat

Panowie, prosiłbym o Wasze wrażenia z zakładania opon na Fulcrumy. Ja mam R5 i R3 i zakładanie Continentali 4000 sprawia mi sporo kłopotu.
Jak jest u Was ?

Mam R7, założenie Michelin Krylium... powiem tak: w końcu się udało, ale nie było zbyt łatwo.
Jeśli chodzi o komfort jazdy - nie mogę narzekać, jeździ się całkiem przyjemnie i nie zauważyłem jak dotąd problemów z centrowaniem ( po przejechaniu ca 1200km i kilku konkretnych nierównościach/dziurach ).

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy