Pompki stacjonarne
Napisano 01 czerwiec 2013 - 09:51
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:33
Ale do rzeczy - zapoznałem się z Waszymi polecaniami i jakoś nie mogłem się zdecydować. Przeleciałem większość dostępnych "na wczoraj" pompek i wybrałem jednak coś innego: Cannondale Airport Nitro
Pompka jest dość spora, zrobiona z nierdzewnej stali, tłok stalowy, rączka z plastyku, ale bardzo solidna i nie sądzę żeby była możliwość jej połamania w normalnej eksploatacji (co mi już się zdarzało z innymi pompkami), podstawa również stalowa z antypoślizgowymi naklejkami - normalnie prawie papier ścierny ;-) oczywiście nie drapie, ale skuteczne to jest.
Precyzyjny i czytelny manometr o średnicy 2".
Długość przewodu 90 cm co jest b.praktyczne. Przewód nieużywany jest przewieszany przez rączkę i mocowany w uchwycie dzięki czemu nie tylko nie pęta się, ale również zabezpiecza tłok przed wysunięciem. Końcówka do pompowania pracuje z każdym typem wentyla - wystarczy założyć, przesunąć dźwignię i pompować. Żadnego przekładania gumek, po prostu nie ma znaczenia jaki wentyl - wystarczy włożyć, przesunąć dźwignię i poruszać tłokiem. Do 120 psi pracuje przyzwoicie lekko, większego ciśnienia nie nabijałem, bo opony mam do 120 psi ;-).
Prezentacja pompki na Youtube.
Dziś wymieniałem opony i komfort pracy pompki mnie na prawdę zadowala. Mogę z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza że cannondale daje dożywotnią gwarancję (jeszcze warunków nie sprawdziłem, pewno gumy głowicy nie obejmuje... ale mogę się mylić ;-)). Dałem 129 zł.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 06 czerwiec 2013 - 22:34
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 27 czerwiec 2013 - 09:28
Napisano 27 czerwiec 2013 - 09:33
Napisano 27 czerwiec 2013 - 09:37
W domu rodzinnym mam pompkę zrobioną z kompresora z lodówki - polecam. Ciśnienia ogromne potrafi nabić :-D Myślałem na mieszkanie do Krk zrobić coś takiego, kompresor by się znalazł, ale cena za manometr, zawory, węże itp. będzie podobna jak takiej pompki stacjonarnej. Z tym, że jak znajomy podjedzie to łatwiej jest znieść pompkę na dół niż wynieść rower po schodach do góry.
Napisano 27 czerwiec 2013 - 10:37
Napisano 27 czerwiec 2013 - 14:06
Ja tą pompkę mogę szczerze polecić, 9 bar bije się bez żadnego wysiłku.
Wytrzymałość po dwóch miesiącach użytkowania również wydaje się w porządku nie widzę słabych elementów które mogły by się szybko popsuć.
Napisano 31 lipiec 2013 - 21:44
Nie widział ktoś, gdzieś części zamiennych do pompek Lezyne ? Najlepiej w kraju.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 01 sierpień 2013 - 22:12
Użytkuję Lezyne Steel Floor Drive. Niestety zepsuła mi się wkręcana końcówka - coś podczas pompowania pstryknęło i teraz przepuszcza w miejscu tego przegubu zapobiegającemu skręcaniu węża.
Nie widział ktoś, gdzieś części zamiennych do pompek Lezyne ? Najlepiej w kraju.
z tego co się orientuję Lezyne jest ogólnie bardzo wadliwe i masa reklamacji jest przez producenta kwestionowana ... ale daj znać jak udało Ci się rozwiązać problem
Napisano 01 sierpień 2013 - 22:37
W normalnych warunkach producent w ogóle nie zajmuje się reklamacjami - rozpatruje je dystrybutor.z tego co się orientuję Lezyne jest ogólnie bardzo wadliwe i masa reklamacji jest przez producenta kwestionowana ...
Napisano 01 sierpień 2013 - 23:17
Może też podejmę próbę naprawy ? Może tylko jakiś O-ring wystarczy wymienić ?
Na reklamację to już za późno.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 02 sierpień 2013 - 10:30
Nie za bardzo chce mi się wierzyć w podobne (niczym konkretnym nie poparte) "opinie", bo wyroby Lezyne wydają się być wysokiej jakości. A zepsuć przez niepodpowiednie użytkowanie można zawsze, podobnie jak są elementy podlegające zużyciu (zaciski, uszczelki).z tego co się orientuję Lezyne jest ogólnie bardzo wadliwe i masa reklamacji jest przez producenta kwestionowana ... ale daj znać jak udało Ci się rozwiązać problem
Wiadomo - z dostępnością części zamiennych w PL może być różnie, dystrybutorzy wciąż nie zrozumieli, co to oznacza dbać o klienta. W Niemczech np. do pompek SKS w każdym większym porządnym sklepie dostaniesz nawet najdrobniejszą uszczelkę za 1 EUR.
W razie problemów zobacz np. na wiggle. Ostatnio kupowałem jakiś drobiazg i wysyłka była bezpłatna.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 02 sierpień 2013 - 11:12
Czytam rozne fora rowerowe ale po raz pierwszy spotykam sie ze stwierdzeniem, ze Lezyne sa "ogolnie bardzo wadliwe".
Malo tego, rzadko natrafia sie na jakiekolwiek narzekania na ta firme. A za to mase ludzi poleca ich wyroby, tak jak wspomnial Radello, ze wzgledu na wysoka jakosc.
Osobiscie mam ich dwie alu pompki i jak dla mnie to ideal funkcjonalnosci i jakosci.