Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#561 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 08:39

zamowiles telefonicznie przez strone decathlonu? Da sie tak? Kiedys do nich dzownilem i powiedzieli ze trzeba czekac.

No jak widać da się, ale czytając posty można zauważyć, że obsługa w poszczególnych sklepach w Polsce podaje zozbieżne informacje. 

Skoro jest takie zainteresowanie to warto zorientować się w temacie, żeby klient wiedział na czym stoi.

Edit: pojawił się Triban 500, ale:

- osprzęt już nie na Shimano Sora,

- cena  2 009zł

http://www.decathlon...id_8306187.html

Edit 2:

Jeśli zamówiłem rower dnia 16 maja - na shimano sora, który wtedy był w cenie 1999 zł to za tyle go muszą sprzedać? 

Bo wnioskując:  microshift jest teraz za 2 009 zł to sora będzie pewnie droższa o ok 300zł... 

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#562 Gosc_konr@d_*

Gosc_konr@d_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:41

I po co ten zamęt. Dostaniesz rower za tyle, za ile go zamówiłeś. Ceny pozostaną takie jak są. Wyluzuj i czekaj na dostawe. ;]

#563 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:57

To nie jest zamęt sam zobacz. Przecież  podnieśli cene  "tylko" o 10zł, ale osprzęt dali słabszy to wydaje Ci się, że zostawią Sorę w cenie 1999zł? 

Czekam zatem jak to się ułoży w najbliższym czasie.

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#564 Gosc_konr@d_*

Gosc_konr@d_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2014 - 12:12

Dalej nie wiem w czym problem, skoro rower już zamówiłeś. Swoją drogą kto by dał 300zł więcej za sorę.. Tiagrę to rozumiem..

#565 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 04 czerwiec 2014 - 12:16

Nawet 300 zł więcej nie sprawi by był droższy niż konkurencja na claris.

#566 Gosc_vikem_*

Gosc_vikem_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2014 - 13:55

ale jaja znow nie ma. Czemu nagle sie pojawily, czy to znaczy ze doszlo zamowienie z Francji i juz wszytsko zostalo wykupione?

#567 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 14:08

Możliwe. Przeglądałem strony krajów europejskich, w których są decathlony i tak:

- jest kilka modeli 500 w rozmiarze 54 i 60 

- prawie wszędzie pojawiły się modele 500 SE w cenie ok 2 000zł

- wszędzie ceny tribana 500 wzrosły o ok 200-300zł czyli do ceny 2200-2300zł

#568 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:31

Wygląda na to, że w Decathlonie (globalnie) jest jakiś okres przejściowy, szykują zmiany a marketingowcy ustawiają ofertę.

Swoją drogą ten SE w tym momencie jest ponad 500zł droższy od T300 a różni się tylko tym, że ma karbonowy widelec i przez to jest parę deko lżejszy. Pewnie to jeszcze nie koniec ale na chwilę obecną to nieźle "pojechali" ;-) ... z ciekawostek - ostatnie zdjęcie z korbą na stronie z SE jest wzięte żywcem z T300 (biała rama), czyżby jeszcze zdjęć wszystkich nie porobili?  :-)

Edit: 

W ogóle chyba zdjęć nie porobili, przerzutka tył też zdjęcie T300. Pierwsze zdjęcie T500 z czarną Sorą  :-)

#569 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:47

Dla mnie to strzał w kolano ze strony decathlonu.

Konr@d Nie mam żadnej wiążącej umowy, powiedziano mi tylko, że cena się nie zmieni, ale to było tylko słowne zapewnienie więc zobowiązujące dla nich raczej nie będzie. Jak mi powiedzą, że mam zapłacić po nowej cenie (prawdopodobnie będzie w granicach 2300zł) to podziękuję. 

#570 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:54

Nie mam żadnej wiążącej umowy...

To samo mi obsługa w sklepie mówiła, a dokładnie to tak, że umowa nie jest wiążąca mogę sobie zamówić, oni sprowadzą, przetrzymają dla mnie, a jeżeli coś mi się nie spodoba to nie ma żadnego problemu, wystawią rower na sklep. Z tym, że i tak nie mogli sprowadzić bo magazyny we Francji stoją puste.

#571 Tytanisus

Tytanisus
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 16:26

Dobrze, że wczoraj zamówiłem swoją 500-tke z ramą 60, bo faktycznie jest jakaś wielka zmiana. Aktualnie na stronie Decathlonu są trzy Tribany 500. Jeden SE i dwa zwykłe. Jeden od drugiego różni się tym, że ten z ramą 48/54/57 to w rzeczywistości Triban 5A z zeszłego roku. 

#572 Gosc_vikem_*

Gosc_vikem_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2014 - 17:02

Dobrze, że wczoraj zamówiłem swoją 500-tke z ramą 60, bo faktycznie jest jakaś wielka zmiana. Aktualnie na stronie Decathlonu są trzy Tribany 500. Jeden SE i dwa zwykłe. Jeden od drugiego różni się tym, że ten z ramą 48/54/57 to w rzeczywistości Triban 5A z zeszłego roku. 

Gdzie widzisz rozmiar 54? :)

2. Z tego co czytam zmienili osprzet w T500, wiec teraz nie oplaca sie wydawac tych 500 zl wiecej i kupic T300?

#573 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 04 czerwiec 2014 - 19:28

Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy - podnosić ceny w chwili, gdy towar schodzi jak ciepłe bułeczki, rozumiem przed sezonem.

Vikem 500 zł różnicy to jest realna cena widelca więc pytanie czy chcesz rower z widelcem z włókna węglowego czy bez wtedy masz odpowiedź na pytanie ;) Ja chciałem widelec z włókna i osprzęt sory w cenie 1999 zł, ale jestem w stanie poczekać na posezonowe przeceny.

#574 elton29

elton29
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • SkądM-Mz

Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:41

Po sezonie to złożysz Sobie na tiagrze taka kolarzówkę.. 

#575 zielony01

zielony01
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 15:22

Czy ktoś z właścicieli Tribana 300 może napisać o grupie microshift w tym rowerze (model) i swoje odczucia w porównaniu do shimano o ile ma/miał porównanie 

#576 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 05 czerwiec 2014 - 15:28

Jeździłem na Microshifcie w T3. Identyko to samo co Sora.

#577 zielony01

zielony01
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 15:54

No dobra. A skoro microshift jest kompatybilny z shimano to czy w razie zużycia przerzutek microshift miałaby sens wymiana ich na np. 105?

#578 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 17:13

Czy ktoś z właścicieli Tribana 300 może napisać o grupie microshift w tym rowerze (model) i swoje odczucia w porównaniu do shimano o ile ma/miał porównanie 

...grupa microshift z oczu świeżaka, który nakręcił dopiero ~60km

1. Klamki jak dla mnie bardzo wygodne, pewny klik, działają elegancko. Trzeba jednak zauważyć, że dla osób z małymi dłoniami dłuższe dźwignie od zmiany biegów mogą mieć spore wychylenie i nie muszą być już tak miłe.

2. Przednia przerzutka ogólnie działa, jednak zauważam, że na tym przebiegu raz mi się rozregulowała, łańcuch zaczął rzęzić na znikomym przekosie. Czyli podejrzenie, że może robić to częściej. Na razie kultura jej pracy nie dała odczucia, że wszystko z nią jest ok.

3. Korba bardzo budżetowa, łańcuch po niej jakoś skacze, ale porównując do LX-a którego ujeżdżam w MTB to tam łańcuch przechodzi można powiedzieć płynnie, wręcz czasami nie czuć przejścia. Rozumiem, też, że jest różnica w korbach i ilości zębów ... tam jest największa zębatka 44 a średnia 32 no ale różnica na nich jest 12 zębów a w microshifcie analogicznie 11z (50/39).

Jednym słowem nie jest tak przyjemnie, jednak wszystko działa, nie trzeba czekać i dociskać manetkę aż w końcu łańcuch zahaczy większą zębatkę ;-)

4. Tylna przerzutka (standardowo kaseta SunRace, łańcuch KMC) przerzuca ładnie, nie ma problemów ani zgrzytów. Pstryk manetką do góry - łańcuch jest u góry, pstryk w dół, jest na dole. Nic nie rzęzi, łańcuch nie szuka trybu itp.

Z innych spraw, napęd jest głośny. Przesmarowałem dobrze łańcuch i niewiele to dało. Z moich podejrzeń i nasłuchu wydaje mi się, że kółka w przerzutce klekoczą z łańcuchem.

Niektóre materiały z których wykonane są przerzutki przypuszczam, że będą dość szybko rdzewieć, nie budzą zaufania ;-) no ale to czas pokaże jeżeli pojeździ się sezon i zaliczy trochę cięższych warunków np. późnojesiennych. 

Ogólnie o microshifcie, w moim odczuciu - szału nie ma, działa, nie sprawia większych problemów. Szczerze to spodziewałem się większego badziewia.. no ale za tą cenę nie ma co marudzić :-)

...aha pisałem o słabych hamulcach we wcześniejszych wypowiedziach. Wyrównanie płaszczyzn dało pozytywny efekt, do tego pewnie już się dotarły. Nie jest źle nawet z tymi "gumowymi" pancerzami.

#579 zielony01

zielony01
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 18:49

Co lepiej wybrać Kross Vento 1.0 czy Triban 300 ?

#580 BAZAAR

BAZAAR
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 21:46

Hej.
Przymierzam się do kupna t300 bądź t500 (o ile wgl będzie dostępny).
Przymierzałem się do ramy t300 rozm. 57 i 60, ale jako, że nie mam doświadczenia kolarskiego, ciężko jest mi określić, która rama lepiej "leży". W dodatku przejażdżka w decathlonie między regałami raczej jest mało miarodajna, więc nie mam jak tego zweryfikować podczas jazdy ;p
Mój wzrost wynosi +/- 184, a długość nogi do krocza ok. 84 cm. Jaki waszym zdaniem powinienem wziąć rozmiar ramy tego tribana?
PS Wg tego kalkulatora wychodzi mi 57, więc chyba powinien taki rozm. być okej?
http://mathmed.blox....kalkulator.html

Dodaj odpowiedź