Ja przy takich samych właściwie parametrach biorę 57.
Decathlon - Seria Triban
#582 Gosc_vikem_*
Napisano 05 czerwiec 2014 - 23:02
czemu te dwa Tribany roznia sie osprzetem i ktory jest lepszy?
1. http://www.decathlon...ProductFeatures
2. http://www.decathlon...icalInformation
Napisano 06 czerwiec 2014 - 09:11
Co lepiej wybrać Kross Vento 1.0 czy Triban 300 ?
Na to pytanie nikt Ci chyba nie odpowie. Osobiście dla mnie osprzęt w tej kategorii cenowej miał niski priorytet, cudów nie będzie. Do tego nie wiedziałem czy jazda szosą będzie mi się podobać, więc nie chciałem wydać dużo pieniędzy na ten cel. Zajeżdżę osprzęt to wymienię z tym się liczę, już zbieram na 105tkę ciesząc się jazdą . Po sezonie jak spadną ceny może zacznę coś kompletować na przyszłość.
Wracając do tematu.. oczytany na forach i po przetrawieniu nowej wiedzy, najbardziej zależało mi na doborze ramy. W tej kwestii widzę nie ma dużej tolerancji, albo Ci rama podejdzie albo nie i będziesz się męczył lub sprzedasz rower. Delikatne korekty oczywiście zawsze wprowadzisz, mostkiem lub siodełkiem tylko tutaj też lepiej je wprowadzać do dobranej pod siebie ramy niż do rozmiaru nietrafionego. Dopiero jak przejechałem jednym ciągiem ponad 30km w różnym terenie to zacząłem mieć świadomość, że np. kupiłem max. długą ramę dla siebie. Większego rozmiaru już sobie nie wyobrażam. Siodełko mam za bardzo wysunięte do tyłu, baranek ma zły kąt itp. No i tak teraz kręcę sobie czym się da i patrzę na rezultaty przyzwyczajając gnaty do nowej pozycji na szosie. Zobaczymy co będzie np. po przejechaniu pierwszej setki jednym ciągiem, może znowu coś odkryję
Dlatego moja sugestia jest taka, dobierz ramę do siebie jak najlepiej potrafisz, da Ci to dużo więcej frajdy z jazdy rowerem (w ogóle będziesz mógł jeździć na tym rowerze gdzieś dalej bez ..urwowania) niż super osprzęt czy widelec karbonowy.
... a to co mnie skłoniło do T300 po pomiarach na żywca - dożywotnia gwarancja na ramę, cena, bezproblemowe reklamacje w Decathlonie (przetestowane) i gdzieś tam na samym końcu kolorystyka roweru, która przemawia do mnie. Prawda jest taka, że kupiłbym równie dobrze inny rower jeżeli oferta byłaby dla mnie lepsza ;-)
Sam musisz wybrać to co dla Ciebie subiektywnie najlepsze i na coś się zdecydować, niestety nikt za Ciebie tego nie zrobi ;-)
#585 Gosc_konr@d_*
Napisano 06 czerwiec 2014 - 10:53
I tu pojawia się mały problem. Jeśli będzie to twoja pierwsza szosa, to nie dowiesz się czy ci podpasuje zanim nie nawiniesz na niej dobrych kilkadziesiąt kilometrów. Taki problem mógłby rozwiązać bikefitting. Tylko dla kogo taki pomiar jest? Chyba nie dla nas, szukających szosy za 2tyś.
Napisano 06 czerwiec 2014 - 12:00
Przecież to czyste kapitalistyczne draństwo, zobaczyli że rowery idą jak ciepłe bułeczki, to teraz wsadzili na ramę gorszy sprzęt i zwiekszyli cenę. No jak to tak..
Moze przydział osprzętu Sora im się skończył, ale to skąd tu teraz taka cena. Uważam że to jest nie w porządku wobec konsumentów.
Haha, jeszcze go nazwali Triban 500 SE, powinien mieć na końcu skrót od "second worse edition"
#587 Gosc_vikem_*
Napisano 06 czerwiec 2014 - 12:29
czemu te dwa Tribany roznia sie osprzetem i ktory jest lepszy?
ponawiam pytanie, ktory triban jest lepszy?
Napisano 06 czerwiec 2014 - 13:49
Ten FIT 500 ma takie same przerzutki jak 500 (Shimano Sora),a ponieważ ma prostą kierownicę ma manetki typowe dla MTB (Shimano Deore). Hamulce w FIT - BTWIN tak jak było w samej 500 w 2013, teraz w 500 są hamulce Sora. Czyli reasumując osprzęt jest porównywalny, tylko zależy czy chcesz mieć typową szosę, czy szosę z prostą kierownicą.
Napisano 06 czerwiec 2014 - 14:27
I tu pojawia się mały problem. Jeśli będzie to twoja pierwsza szosa, to nie dowiesz się czy ci podpasuje zanim nie nawiniesz na niej dobrych kilkadziesiąt kilometrów. Taki problem mógłby rozwiązać bikefitting. Tylko dla kogo taki pomiar jest? Chyba nie dla nas, szukających szosy za 2tyś.
Ten problem to jest duży problem z tego co widzę w przypadku 1 szosy, a nie to co będzie napisane na przerzutce. Właśnie dlatego uważam, że dobrze jest mieć tą świadomość i próbować przed zakupem dobrać optimum aby ewentualna korekta była jak najmniejsza. Wywodów, doświadczeń ludzi bardziej doświadczonych na ten temat jest masę. I w tym kierunku sugeruję priorytetowo pomyśleć a dopiero potem o reszcie.
Korzystałem z kalkulatora, którego często polecają na forach:
http://www.competiti...orBike.jsp#type
Ramę mam tip top jak w wyliczeniu. Efekt jest taki, że po jazdach testowych i własnych zmianach, które mi wychodzą na bieżąco faktycznie idę w stronę reszty wartości, które kalkulator wyliczył (sprawdzałem z ciekawości). Czy będzie ok, tego jeszcze nie wiem.
Napisano 06 czerwiec 2014 - 17:25
Chyba podjąłem decyzje - poczekam na zakończenie sezonu i może wtedy coś zakupie.
Dużo znajomych mi poleca zakup używki po sezonie i chyba tak zrobie.
Nie ukrywam, że Decathlon mnie podirytował swoim zagraniem.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 06 czerwiec 2014 - 20:22
Triban 500 - przebieg 2300. Łańcuch ok, przymiar pokazuje, że jeszcze sporo brakuje do wymiany. Manetki chodzą lepiej niż zaraz po kupnie. Opony też się trzymają. Po 50 kilometrach po bardzo mokrym asfalcie i dość brudnym odezwała się tylna piasta. Po wyczyszczeniu roweru piasta dalej lekko chrupała. A, że decathlon najbliższy mam 100 km od domu więc na szybko zdjęłem kasetę, rozkręciłem konusy i serwis. Od strony kasety smaru było sporo, jest tam dość dobre uszczelnienie. Po lewej stronie niestety smaru zbyt wiele już nie było. Piasta wyczyszczona, przesmarowana, skręcona i chodzi jak bajka.
Napisano 06 czerwiec 2014 - 22:57
Chyba podjąłem decyzje - poczekam na zakończenie sezonu i może wtedy coś zakupie.
Dużo znajomych mi poleca zakup używki po sezonie i chyba tak zrobie.
Nie ukrywam, że Decathlon mnie podirytował swoim zagraniem.
Z uzywkami bywa roznie. Szczegolnie kupowanymi "okazjami" na allegro.
Napisano 07 czerwiec 2014 - 08:15
Jasne, że tak. Dlatego będę szukał cierpliwie Bez napalania się. Jeśli nie kupię używki to zostaje zawsze zakup nowego rowerka.
Doradził mi ktoś, żebym kupił rower na "dobrej" (myślałem, że wszystkie są dobre ) ramie i w razie potrzeby dokupywanie lepszego osprzętu do ów ramy. Niby tak, ale muszę właśnie odpowiedzieć sobie jaka jest dobra, co tzn dobra.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 08 czerwiec 2014 - 04:59
http://www.decathlon...id_8306462.html
planuje kupic pierwsza szose, trafilem na ten model co prawda nie ma on kierownicy stylu baranek ale za to czesc osprzetu to tiagra jedynie chyba przerzutka z przodu jest na deore
http://www.decathlon...id_8306944.html
czy triban 500 na sorze bedzie lepszym wyborem ?