Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1621 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 10 kwiecień 2015 - 14:24

Nowe tribany juz na stronie Decathlonu.

43XXS45XS48S51M54L57XL60XXL63

Rozmiarówka w CM wrzucam. Od rozmiaru S (włącznie ) w dół koła 26cali.

#1622 SebaBDG

SebaBDG
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 14:56

Sora niby jest - jest.

Widelec prawie że karbonowy - jest.

Kierownica szosowa - jest.

Jeśli ktoś dopiero zaczyna, a w Decu ( BEZ OBRAZY ) z reguły są powiedzmy najczęściej amatorzy którzy dopiero zaczynają - to 2 tysiące jest dobrą ceną :)

Kross Grand Jocker > Unibike Crossfire GTS > Merida Speeder T1 > Scott Speedster 40

#1623 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 kwiecień 2015 - 15:37

Ja też uważam że triban, na pierwszą szosę jest takim sobie wyborem. Pozornie jest taniej. Za 2-3 lata właściciel decyduję  się na kupno lepszej szosy za przysłowiowe 4 tyś to sumując w tych latach wyda  6 tyś.Z moich obserwacji  zupełnie inaczej wychodzi właściciel, który  od razu startuje z rowerem za 4 tyś i bardzo często pozostaje tylko na na wymianie zużywających się elementów. 

Kupując tribana  sporo się oszczędza przy kupnie, ale potem już jakby mniej. Wiem że padnie argument że mało kogo stać na 4tyś, ale czy nie lepszym wyborem jest kupno roweru z dobrym fram-setem na clarisie i w przyszłości skompletować dobrą grupę w atrakcyjnej cenie? Osprzęt dużo szybciej się starzeje technologicznie niż rama.

Triban jest atrakcyjny dla grupy ludzi którzy chcą mieć rower szosowy i nie planują niczego zmieniać w przyszłości.

#1624 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwiecień 2015 - 16:38

Rower rowerem. Ale czy tylko ja mam wrażenie, że paru użytkowników tutaj aktywnych ma coś wspólnego z tą firmą (pracownik, ew. osoba która ma zlecenie na marketing szeptany) i po prostu pisze opinie/promuje towar z deca na mase. Patrz niżej!

Nowe trib..any juz na stronie Deca...nu.

43XXS45XS48S51M54L57XL60XXL63

Rozmiarówka w CM wrzucam. Od rozmiaru S (włącznie ) w dół koła 26cali.

Tak uprawiany marketing/reklama jest dla mnie najgorsza. Człowiek szuka w internecie rzeczowej opinii o jakimś produkcie. A czyta dziesiątki fałszywych - opłaconych przez producentów. Proceder coraz powszechniejszy.

Szanuję reklamę zawartą przez gościa od Rose - on robi to jawnie i zapewne sponsoruje forum. 

#1625 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 16:43

Rower rowerem. Ale czy tylko ja mam wrażenie, że paru użytkowników tutaj aktywnych ma coś wspólnego z tą firmą (pracownik, ew. osoba która ma zlecenie na marketing szeptany) i po prostu pisze opinie/promuje towar z deca na mase. Patrz niżej!

Przecież to jest zwykła informacja o dostępności nowych rowerów. Nie on, to ktoś inny by prawdopodobnie o tym napisał.

Nawet jeśli ktoś jest pracownikiem to co? Może to i lepiej, bo można zasięgnąć pewnych informacji z pierwszej ręki.

#1626 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:07

Senninho

nie rozumiem Twojego myślenia,że kupno pierwszej za 2000zł,to  ' Po prostu best of the best jako najtańsza pierwsza szosa. Taniej nowego nie znajdziesz  ;-)'. to za ile ja mam kupić pierwszą szosę za 9 tysiecy może styknie?? Pyta wiele osób o szosę jaką mogą kupić za 2tysiaki nową najlepiej,to co mam kupić przez allegro szosę używaną za 2koła potem jeszcze połowę tego dołożyć?

#1627 SebaBDG

SebaBDG
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:11

Jutro pojadę do Deca obczaję te 520.

A co do postu czy Triban sie nadaję na 1 szosę - pamiętaj, że Triban jest często PIERWSZYM rowerem szosowym - dlatego ludzie boją się wydawać te przykładowe 4 tysiące na szosówkę - jeśli im się nie spodoba, prawda :) ? Jeśli szosówki mu nie odpowiadają "strata" będzie mniejsza.

Kross Grand Jocker > Unibike Crossfire GTS > Merida Speeder T1 > Scott Speedster 40

#1628 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:13

mój znajomy w tamtym roku zakupił meridę za niecałe 2tysiące,a czemu taka cena? Przejście z mtb,lubi jeździć,pierwsza w życiu szosa,nie narzekał. 

#1629 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:25

Niebieska
Ale z czym do mnie bijesz bo nie zrozumiałem?

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1630 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:36

Niebieska
Ale z czym do mnie bijesz bo nie zrozumiałem?

uważam,że pierwsza szosa za 2k i tak jak seria triban nie jest złym wyborem. 

#1631 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:50

Nie zrozumiałaś mnie. Ja uważam, że jest wspaniałym wyborem. W ubiegłym roku przejechałem nim ponad 5 tyś bez problemów. W tym roku dalej Triban. Fundusze pozwalają mi na zakup lepszego roweru ale nie czuję jeszcze, że rower mnie ogranicza. Wiem, że narazie muszę pracować nad nogą i głową więc pewnie jeszcze z rok lub dwa razem z T5 będziemy miło spędzać czas.

#1632 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 17:56

to przepraszam,źle odebrałam. Ogólnie rzecz biorąc na co mam patrzeć jak będę wybierać szosę? Jeśli nie znajdę staregoT500 to będę zmuszona kupić jego zastępce .. Plecy mają być nie zgarbione? Spotkałam się z opinią,że i tak plecy bolą po dłuższej jeździe,znaczy okolice karku,to prawda?

#1633 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 kwiecień 2015 - 18:01

Boleć bolą ale dla zdrowego człowieka ból będzie się pojawiał przy dłuższej jeździe i będzie pojawiał się coraz rzadziej jeśli będziesz systematycznie jeździć. O dobieraniu rozmiaru masz cały wątek i tym się sugeruj. O ustawianiu roweru tak samo. Grunt to nie za duża rama i nie zbyt mała. Nawet jeśli jakieś tam delikatne niedopasowanie będzie to ciało człowieka dostosowuje się z czasem o ile sama rama jest dobrana prawidłowo.

#1634 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 18:05

Spotkałam się z opinią,że i tak plecy bolą po dłuższej jeździe,znaczy okolice karku,to prawda?

Oczywiście. Wyrażę swoją opinię na ten temat. Jeśli się mylę co do przyczyny to najwyżej mnie ktoś skoryguje.

Chodzi o to, iż w rowerze szosowym wzrok mamy skierowany w dół, nie tak jak w innych rowerach-przed siebie. Ja na przykład więc z przyzwyczajenia często podnoszę głowę w górę aby obserwować drogę przed sobą, co za tym idzie mięśnie karku mogą od czasu do czasu dać o sobie znać. To tak pokrótce.  :-P

Aczkolwiek rowerem szosowym jeżdżę dopiero od dwóch dni, więc się jeszcze nie przyzwyczaiłem do końca. ;-)

#1635 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 kwiecień 2015 - 19:55

Jutro pojadę do Deca obczaję te 520.

A co do postu czy Triban sie nadaję na 1 szosę - pamiętaj, że Triban jest często PIERWSZYM rowerem szosowym - dlatego ludzie boją się wydawać te przykładowe 4 tysiące na szosówkę - jeśli im się nie spodoba, prawda :) ? Jeśli szosówki mu nie odpowiadają "strata" będzie mniejsza.

Rower za 4 tyś jest atrakcyjnym produktem i na pewno znajdę nabywcę bez dużej straty. Mało tego, jest spora szansa, że nabywca osobiście przyjedzie po rower i postawi "piwko" za zakup. Bo to innej kategorii klienci nastawieni na sprzęt . Przy sprzedaży tribana zainteresowani będą  klienci nastawieni tylko na jak najniższą cenę i najlepiej jak wyślesz w super paczce za pobraniem. Dlatego nie jestem przekonany, czy aby na pewno tak mało stracę przy tribanie.

Ja znam przypadek, gdzie jeżdżący kupił pierwszy rower i nie czuję potrzeby kupna drugiego roweru, bo zainwestował odpowiednią kwotę i rower spełnia jego najszersze oczekiwania. 

Senninho 

Zakupiłeś rower za 2tyś, za rok będziesz na etapie kupna nowego roweru za ok 4tys. Cały budżet wyniesie cię 6tyś.

Dam teraz przykład Pana X.

Pan X zakupił rower za 4tyś, za rok przy takim samym budżecie jak twój bezie dysponował nadal kwotą 2 tyś. Tyle że Pana X zainwestuje te 2tyś w swój rower, np kupując w okazyjnej cenie grupę shimano ultegra.

Senninho niestety ale nie kupisz nowego roweru na ultegrze. 

Przedstawiona przeze mnie sytuacja jest tylko poglądowa i sumy są teoretyczne. Chcę tylko przedstawić, że w dłuższej perspektywie czasu, triban nie jest aż taką oszczędnością.

Pojawiają się głosy że triban spełnia wszelkie oczekiwania. Jeśli jeżdzi się samemu to zapewne tak. Tylko warto czasem gdzieś  skonfrontować się  z innymi bikerami, Okaże się że oni zakręty, ronda łykają i wychodzą z nich szybciej. Może to tylko umiejętna technika jazdy, a może coś więcej?  

• Mediana i RoadBikeRider lubią to

#1636 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 kwiecień 2015 - 20:20

Kolego przeczytaj co piszesz bo chyba na nowo koło chcesz odkryć. Kupy się to nie trzyma. Jak byś przeczytał ten wątek od początku to byś wiedział, że Tribana kupiłem za 1600. To raz. Dwa na moim rowerku jeżdżę z chłopakami na corratecach, simplonach, willierach, trekach, meridach, specach i nie czuję się gorszy. Na prostych trzymam się grupy i nie raz objade kogoś. Co do tego ma marka roweru? Mam też 30 letniego peugeota i też daje rade i w zakrętach i na rondzie. Skąd Ty bierzesz te teorie i obliczenia?

#1637 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 21:26

Przede wszystkim nowy rower za 4k to też nie jakieś cudo:) zresztą poszukałem i pierwszy z brzegu rower za ponad 4k, rama aluminimu i tiagra czyli oczko wyżej niż sora, i chyba nawet korby na HT2 nie ma:)

http://rower.com.pl/...amie-kompaktowe

widziałem testy i czepiali się nawet rowerów za 6-7k bo miały np koła lipne powrzucane.

Mam tribana 500 i może nie jest to cudo ale po prostu solidny sprzęt na którym zrobi się bez problemu wiele kilometrów, a jak ktoś się wkręci to imo. lepszy wyborem jest składanie roweru samodzielnie albo przy pomocy znajomego itp.

Co do wymiany osprzętu w tribanie to imo. nie warto wrzucać nic ponad sorę ;)

Jeśli chodzi o osprzęt to konkurencją dla tribana są tylko używki ale to już każdy musi sobie odpowiedzieć czy ryzykuje i szuka okazji czy kupuje pewniaka:)

#1638 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 21:47

Od wczoraj przy największym blacie z przodu przy mocniejszym depnięciu łańcuch przeskakuje, rozumiem że to najpewniej wina zjechanego blatu?

W związku z tym chce wymienić napęd:

kaste, ta będzie pasować bo jak rozumiem to ta sama co jest w tribanie 300: http://rower.com.pl/...nrace-8rz-12-28

jaka zębatka będzie pasować do korby tribana 300?

#1639 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 kwiecień 2015 - 21:48

Senninho jeśli jest cos jest nie jasnę i nie trzyma się kupy, chętnie grzecznie wyjaśnię. Watek ma 82 strony, chyba nie oczekujesz że zapamiętam każdy szczegół min ilę kosztował zakupiony przez Ciebie triban? Jeśli to jest mój poważny błąd to przepraszam, na usprawiedliwienie dodam, że wszelkie użyte przeze mnie ceny są tylko teoretyczne i mogą tam widnieć dowolne wartości o czym to wspomniałem.

Co do mojego nieszczęśliwego porównania o rondzie i zakrętach. Wyjaśnię prościej. Uważam że są lepsze ramy do ścigania się niż triban. 

Heja banana

Naprawdę nie można znaleźć roweru w okolicach 4tyś na shimano 105?

Wspomniałeś o tribanie, że to solidny sprzęt ale nie warto inwestować w niego powyżej sory. To tylko potwierdza to o czym mówiłem że triban jest mało rozwojowy. 

Moim zdaniem jak ktoś zamierza rozwijać się sprzętowo. Niech kupi rower, w który warto później wstawić coś powyżej sory. W dłuższym przedziale czasowym okaże się być tańszym rozwiązaniem niż kupno 2 rowerów. kropka.

#1640 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 22:00

Od wczoraj przy największym blacie z przodu przy mocniejszym depnięciu łańcuch przeskakuje, rozumiem że to najpewniej wina zjechanego blatu?

W związku z tym chce wymienić napęd:

kaste, ta będzie pasować bo jak rozumiem to ta sama co jest w tribanie 300: http://rower.com.pl/...nrace-8rz-12-28

jaka zębatka będzie pasować do korby tribana 300?

jaki masz przebieg tego roweru tak z ciekawości?:)

Dodaj odpowiedź