Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1661 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 11 kwiecień 2015 - 11:36

Ciekawe ilu było osób które od razu zainwestowały w mega sprzęt a po kilku miesiącach można było zobaczyć piękną ofertę na allegro ;) Nie wiem na jakim poziomie jeździ większość z Was ale do amatorskiego ścigania o turystyce nie wspominając, naprawdę wiele nie trzeba a to że kupujemy lepszy sprzęt zazwyczaj wiąże się z tym że chcemy poczuć coś więcej, poczuć namiastkę tego co widzimy na Eurosporcie, nie oszukujmy się większość wyścigów amatorów/mastersów w Polsce nawet tych w górach osoba z mocną nogą może wygrać na przysłowiowym Tribanie na tiagrze/105 i budżetowych kołach :)  Jedynym wyjątkiem jest jazda na czas gdzie geometria i pozycja jest trochę inna i rower czasowy/przystawka czasowa potrafią dać wyczuwalną przewagę.

Moim skromnym zdaniem do pewnego poziomu sprzętu trzeba dorosnąć żeby móc wykorzystać jego potencjał i żeby sprzęt jeszcze doskonalej uzupełniał się z nami. Oczywiście nie poruszam kwestii typu kto bogatemu zabroni wtedy jak najbardziej warto na pierwszy rower położyć nawet i kilka/kilkanaście tysięcy. :) 

• kaido2 i grzesio350 lubią to

#1662 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 18:43

Czyli taki zestaw będzie ok?

c98f65ca.jpg

Jeżeli chcesz mieć zachowane fabryczne przełożenia, musisz poszukać kasety 12-25T np:

http://tnij.org/df6fv5z

Na tej, którą pokazałeś będzie twardsze przełożenie, ale szybciej pojedziesz np. z góry czy po płaskim.

Za to może się okazać, że Ci na ostrzejszych podjazdach będzie brakować 25T.

Co do łańcucha, mógłby być, ale najpierw sprawdź ilu ogniwowy jest łańcuch w Tribanie (po prostu policz ogniwa) i taki kup. Jeżeli kupisz za krótki może się okazać, że przeżutka będzie za bardzo naciągnięta na niektórych przełożeniach. Za długi - możliwe, że będzie trzeba go skrócić co jest operacją prostą tylko trzeba posiadać skuwacz/rozkuwacz do łańcuchów lub szlifierkę i trochę umiejętności ;-).

#1663 xbor

xbor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 18:57

Jeżeli chcesz mieć zachowane fabryczne przełożenia, musisz poszukać kasety 12-25T np:

http://tnij.org/df6fv5z

Na tej, którą pokazałeś będzie twardsze przełożenie, ale szybciej pojedziesz np. z góry czy po płaskim.

Za to może się okazać, że Ci na ostrzejszych podjazdach będzie brakować 25T.

Co do łańcucha, mógłby być, ale najpierw sprawdź ilu ogniwowy jest łańcuch w Tribanie (po prostu policz ogniwa) i taki kup. Jeżeli kupisz za krótki może się okazać, że przeżutka będzie za bardzo naciągnięta na niektórych przełożeniach. Za długi - możliwe, że będzie trzeba go skrócić co jest operacją prostą tylko trzeba posiadacz skuwacz/rozkuwacz do łańcuchów lub szlifierkę i trochę umiejętności ;-).

Akurat na zjazdach niekiedy już brakowało przełożeń więc jeden ząbek mniej będzie ok.

Skuwacz mam, więc jak będzie za długi to nie problem, ale ogniwa policzę bo przy za krótkim może być gorzej.

Dzięki za pomoc

#1664 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 14:52

Musze się pochwalić! :) Dziś obdzwoniłam Decathlony i mam już zalatwiony "stary" TRIBAN 500 prawdopodobnie na mój wzrost. Będzie chyba pod koniec tyg do obejrzenia i odebrania. W Bielsku Białej są dostępne rozmiary 57 i 60. Ogólnie Ci co chcą jeszcze taki rower kupić, to szukać na fb decathlonu żary oni dali mi informacje gdzie jest dostępny mój rozmiar i fakt jest teraz sprowadzają do decathlonu z mojej okolicy. Możecie w ten sposób próbować szukać. Inny motyw, to pisać maile do Pana który na stronie deca zajmuje się rowerami [email protected] ale mi nie odp na maila może dlatego, że wczoraj wysłałam i do tej pory odp nie ma. Mam nadzieje, ze ten rozmiar który ma być będzie pasować. Powodzenia w poszukiwaniu!

#1665 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 14:56

@niebieska

A jaki wzięłaś rozmiar?

#1666 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 14:57

51 tak jak sugerują parametry techniczne, to na mój wzrost jest.. 166cm.

#1667 SebaBDG

SebaBDG
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 15:56

Łeeee, ja się do nich zraziłem.

Próbowałem, byłem kilka razy u siebie, potem odezwał się do mnie właśnie Wiktor Wojciech, pisałem z nim poprzez maile, na facebooku tez, mieli sprowadzać, mieli ZNÓW dzwonić i nic.

Nie polecam bydgoskiego decathlonu :)

Kross Grand Jocker > Unibike Crossfire GTS > Merida Speeder T1 > Scott Speedster 40

#1668 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 16:23

51 tak jak sugerują parametry techniczne, to na mój wzrost jest.. 166cm.

Może okazać się za duży dla kobiety o wzroście 166cm, bo jak wiemy teoretycznie kobiety mają dłuższe nogi a krótszy tulów w stosunku do mężczyzn, sam nie kupiłem tribana ale gdybym brał rozmiar sugerowany to dla 172cm byłby 54cm ett-545mm, mierzyłem go w sklepie i był za duży, kupiłem rower z ett-530mm -tyle co triban w rozm. 51cm, jest dobrze dopasowany ale nie obraziłbym się gdyby pozioma rura była 1-2cm krótsza a mostek dłuższy :)

#1669 dav80

dav80
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 17:12

Może okazać się za duży dla kobiety o wzroście 166cm, bo jak wiemy teoretycznie kobiety mają dłuższe nogi a krótszy tulów w stosunku do mężczyzn, sam nie kupiłem tribana ale gdybym brał rozmiar sugerowany to dla 172cm byłby 54cm ett-545mm, mierzyłem go w sklepie i był za duży, kupiłem rower z ett-530mm -tyle co triban w rozm. 51cm, jest dobrze dopasowany ale nie obraziłbym się gdyby pozioma rura była 1-2cm krótsza a mostek dłuższy :)

A co kupiłeś w tym rozmiarze?

#1670 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 17:45

Kupiłem Fuji Roubaix 1.3 2015 s/m 52cm ett-530mm, wyższa półka cenowa, duży reach 387mm i gdybym zaufał kalkulatorom albo sprzedawcom w sklepach stacjonarnych to  pewnie kupiłbym coś z rurą 54-55cm i może nawet większym reachem.

#1671 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 17:50

Kupiłem Fuji Roubaix 1.3 2015 s/m 52cm, wyższa półka cenowa, duży reach 387mm i gdybym zaufał kalkulatorom albo sprzedawcom w sklepach stacjonarnych to  pewnie kupiłbym coś z rurą 54-55cm i może nawet większym reachem.

Mi raz w Decathlonie sprzedawca sugerował mierzyć rozmiar 57 na moje 170 cm. Mimo, że wcześniej mierzyłem 54 i informowałem go o tym, że czuję się za bardzo wyciągnięty. Stwierdził, że na większym rowerze może będzie wygodniej.

#1672 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 18:37

57 jest dla osoby od 182 cm więc jest różnica i się nie dziwię 

#1673 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 13 kwiecień 2015 - 19:19

a to, że 54cm był zbyt długi na 170cm-172cm nie doczytałaś czy jak? nie bądź zdziwiona jak 51cm okaże się za duży dla Ciebie, bo będzie, no chyba, że nie jesteś proporcjonalna :)

#1674 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 14 kwiecień 2015 - 03:52

Jak z kolegą pisałam, to na 54, 174cm czul się jak na dziecięcym wiec może, to Ty jesteś nieproporcjonalny? ;) Pozdrawiam

#1675 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 14 kwiecień 2015 - 10:30

No jestem troszkę nieproporcjonalny, mam dłuższy tułów i ręce i tym bardziej powinienem mieć dłuższą poziomą rurę a jednak 54cm był przyduży, rower dziecięcy? to chyba tylko złe wyobrażenie o kolarstwie, rzuć okiem na zawodowców,  tam przy 170-174cm jeżdżą na rowerach z ETT-510mm-515mm (troszkę mniej niż triban 48cm) i mostkami 11-13cm. I nie mam na myśli tego co by kupić od razu rower 2 rozmiary mniejszy ale wybrać złoty środek :) więcej o mojej nieproporcjonalności i rozmiarach ram znajdziesz w tym temacie: http://szosa.org/top...ar-ramy/page-52

#1676 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 12:56

Jak z kolegą pisałam, to na 54, 174cm czul się jak na dziecięcym wiec może, to Ty jesteś nieproporcjonalny? ;) Pozdrawiam

Gdzie leży błąd? To tylko 3 cm różnicy w ramie, a jaka kolosalna różnica  jeżeli chodzi o podane wzrosty. Można mieć różne dysproporcje, jednak są one spokojnie do dopasowania  do danego odpowiedniego rozmiaru ramy. Nigdy nie jest na sztywno podane: rama 54 - zawodnik 175 cm, tylko pewien zakres. Przede wszystkim rower trzeba ustawić pod siebie i się do niego przymierzyć, wtedy jest pewność że jest OK, a nie gdybać po forach czy będzie, czy nie będzie pasował.

Najwyżej podniesie sztycę, przesunie siodło na noffsecie i zmieni mostek na 90-kę.

Na liczniku 80km/h, zaliczona studzienka na zjeździe, rower zzr huragan: waga 13kg, koła stalowe, rama stalowa, widełki stalowe, ogólnie wszystko stalowe, ruchliwa droga, ograniczona widoczność, było poprostu za późno na jakikolwiek manewr, obręcze na szczęście też stalowe, poczułem bardzo mocne uderzenie na rękach, ale kierownicy nie wypuściłem z rąk. Efekt? Nawet koło się nie scentrowało. Jakbym wjechał na aksiumach, które są pewnie dwukrotnie lżejsze, dopompowane do: ile wy tam szaleńcy pompujecie? do maxa? 10 barów? Ja się bałem w górskim pompować do minimalnego: 2,8 bara i był już taki kamień, że nawet nie wiedziałem że amortyzator mi wciąż działa? Gdzie tam 10 barów?! Pierwsze co by się stało na 8 kg. rowerze w konfrontacji ze studzienką to by wybuchła opona. Rozwaliłoby całe koło, a dodatkowe uderzenie poszłoby na widełki, mostek i kierownice. Ja bym przeleciał przez kiere, a mostek, kierownica i ręce były by powyginane i połamane. Przy tej prędkości i jadących za mną jak i przede mną autami, dobrze że jechałem na tym złomie bo inaczej nie wyszedłbym z tego żywy.

Koła żeleziane, ogólnie plastelina. Ostatnio wywwiozłem na złom takich chyba z 5 kompletów. To że miały snake`a to pikuś, ale ranty to było dopiero dzieło, aż strach było na to patrzeć, a dobijane głównie na polskich drogach. Amelinium od tego stopu żelastwa jest sztywniejsze, a przy odpowiedniej konstrukcji obręczy i profilu wytrzyma dużo, dużo więcej. Cienias może pęknąć w takim przypadku( najczęściej na wentylu), natomiast w przypadku najnormalniejszej w świecie obręczy dwukomorowej spokojnie przeżyje, a opona na pewno nie wybuchnie - koło zostanie dobite i co najwyżej złapie laczka.

ile wy tam szaleńcy pompujecie? do maxa? 10 barów?

Przede wszystkim na ciśnienie w oponie  składa się masa zawodnika i tak w przypadku  70 kg jego wagi  ciśnienie w oponach w rowerze szosowym przy jeździe na typowym asfalcie powinno wynosić  ok 8 bar. Nie jest to podyktowane widzimisie, a zachowaniem pewnych parametrów chociażby jezdnych(mniejsze opory toczenia), czy samego  stosunku zużycia  danej opony. Jako dodatkową wiadomość podam iż opona które to maksymalna wartość ciśnienia podane ma ok 11 bar, przy wartościach chwilowych nacisku( dobicie na dziurze, studzience itd..) wytrzyma  średnio 1,5 wartości maksymalnej czyli jakieś 16 -17 bar.

Wracając do Tribana, bo mam takowego, a więc napiszę: Konfrontując go z innymi swoimi rowerami na osprzęcie 105, Ultegra......, nie patyrząc już nawet na jego cenę, uważam że jest to bardzo dobry rower. Jedynie z czasem płyta i ośka może okazać się zbyt mała, ale żeby dojść do takiego wniosku to już trzeba trochę przejeździć zwłaszcza w grupie, gdzie niejednokrotnie dochodzi do bardzo ciekawej zabawy i utrzymanie koła przy 40+ przez dłuższy odcinek może stanowić małe wyzwanie.

CykloOpole !!! :)

#1677 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 13:36

kurde byłam pewna ze triban 500 rozmiar 51 bedzie ok i jest mały.. cholera.. Ktoś taki rozmiar widział w swoim deca???

#1678 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 13:52

kurde byłam pewna ze triban 500 rozmiar 51 bedzie ok i jest mały.. cholera..

Nie chce mi się w to wierzyć, no ale skoro koleżanka tak pisze...

Może wystarczy podciągnąć sztyce do góry? Na rowerze szosowym jest nieco inna pozycja, więc warto o tym poczytać i sobie ustawić rower pod siebie. Zresztą zawsze jest lepiej mieć rower ciut za mały, niż za duży.

#1679 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 13:55

Nie wiem czy lepiej mieć za mały,bo większy,to kupię mostek krótszy i już jest inaczej,zniżę siodło,ustawię. W małym to co z tego,że podniosę siodło,tu chodzi o wyprostowanie kolana .. 

byłam dziś w deca,sprawdzić ten rozmiar i jednak na 54 tylko,że triban 300 jezdziłam i było i wiele lepiej...

Pan Wojtek napisał,że dla mnie może byc a 51/54 rozmiar,ale mówi,że trzeba dobrać tak aby się na nim dobrze czuć ehhh

#1680 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwiecień 2015 - 15:24

Nie wiem czy lepiej mieć za mały,bo większy,to kupię mostek krótszy i już jest inaczej,zniżę siodło,ustawię. W małym to co z tego,że podniosę siodło,tu chodzi o wyprostowanie kolana .. 

byłam dziś w deca,sprawdzić ten rozmiar i jednak na 54 tylko,że triban 300 jezdziłam i było i wiele lepiej...

Pan Wojtek napisał,że dla mnie może byc a 51/54 rozmiar,ale mówi,że trzeba dobrać tak aby się na nim dobrze czuć ehhh

Na 166 cm wzrostu triban 54? To jakaś pomyłka chyba. Ja mam 176 cm i triban 54 jak go przymierzałem był w sam raz, a nawet mógłbym skrócić mostek. Teraz mam canyona S, który jest troszkę mniejszy od tribana 54 i jest w sam raz.

Dodaj odpowiedź