Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1681 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 15:41

nawet ta rura co jest od sztycy do mostka nie dotyka mojego krocza więc chyba nie jest za duży tym bardziej.że nie jestem strasznie wyciągnięta....

ogólnie jeden triban był oddany chyba 60 ponieważ gość który go kupił,sprawdzał ze stroną,a na żywo i też coś się nie zgadzało. 

Wydaje mi się,że 54 będzie dobrym wyborem,druga sprawa ktoś tu wypowiada się,że 51 jest za duża ale niżej rozmiar to jest 48  gdzie facet z deca podpowiedział,że 48 na 100% JEST ZA MAŁY..

rozmawiałam z kolegą co ma tribana i jest wzrostu adamoz, cytuję jego wypowiedź

" mi że mimo mojego 176 cm wzrostu na 54 czułem się jak na dziecięcym rowerku- dla mnie 57 jest wygodniejsza. przejechałem prawie 400 km i naprawdę Triban 500 w rozmiarze 57 jest spoko."

więc... kwestia indywidualna. 

#1682 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 19 kwiecień 2015 - 16:15

No tak ale 176 jest na pograniczu dwóch rozmiarów a 166 i 54? nie żartuj sobie. Idź do deca, siądź na rower i niech ktoś Ci zrobi zdjęcie. Wrzuć tu i zobaczymy o co chodzi.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1683 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 16:20

senninho z całym szacunkiem ale rozmiar 51 a 54 i mój wzrost też jest na pograniczu tych rozmiarów. Do deca mam w jedną stronę 50 km więc dziś na pewno tam nie pojadę,a pojadę jak będzie rozmiar 54.

#1684 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 16:20

senninho z całym szacunkiem ale rozmiar 51 a 54 i mój wzrost też jest na pograniczu tych rozmiarów. Do deca mam w jedną stronę 50 km więc dziś na pewno tam nie pojadę,a pojadę jak będzie rozmiar 54.

Nie wiem w końcu co robić, pytałam w sklepie jak jest z wymianą, Pan powiedział,że jeśli rower nie był jeżdżony.. ale wiadomo,zawsze mogą odmówić. Jak kupię ciut za duży,to przecież da się regulować siodło,w razie mocnego odchylenia rozmiaru zmienić mostek na krótszy..

:(

teraz dokładnie się zmierzyłam i mam 165cm w 100% a długość nogi mam 73-74 ale tutaj jestem niepewna

#1685 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 16:55

Mam 176 i rozmiar 54 ( co prawda nie Tribana). Mostek 100 ale rozważam wymiane na 90. Rzetelny rozmiar 54 jest na Ciebie za duży  - lepiej wypróbuj 51 i dłuższy mostek ( chyba że masz więcej wzrostu niż mówisz) :-D

#1686 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 16:59

nie wiem jaki jest w tribanie ale jest chyba 11cm mostek ale nie mierzyłam 

#1687 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 17:08

Zrobisz co chcesz ale jesteś 10 cm niższa ode mnie i nie sądzę że będzie Ci wygodnie na rowerze o rozmiarze 54. Co innego przejażdzka po sklepie a co inego trasa 100 km.

#1688 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 kwiecień 2015 - 17:28

165 cm, noga 73 (tułów też ważny, na ogół u kobiet nieco krótszy, niż u mężczyzn) i rozmiar 54 to nawet nie pomyłka, to głupota. No ale jak ktoś chce się o tym przekonać na własnej skórze, to kto mu zabroni?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1689 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:06

165 cm, noga 73 (tułów też ważny, na ogół u kobiet nieco krótszy, niż u mężczyzn) i rozmiar 54 to nawet nie pomyłka, to głupota. No ale jak ktoś chce się o tym przekonać na własnej skórze, to kto mu zabroni?

tylko, że rozmair 51 jest krótszy od 54 jedynie o 1,3 cm więc nie jest to kolosalna różnica. Cały czas szukam roweru dla dziewczyny, która ma 167 i wpisałem jej wymiary do http://www.competiti...?INT_ID=IB12809 i wyszło, że długość górnej rury w jej przypadku powinna mieć 54 cm:)

triban rozm. 51 ma 53,2 cm

triban rozm. 54 ma 54,6 cm

czy to naprawdę wielka różnica?

Nie twierdzę, że rozmiar 54 jest dobry dla osób o wzroście 167, mam po prostu wątpliwości jeśli chodzi o tribana bo rozmiary nie odzwierciedlają faktycznych wymiarów.

#1690 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:11

coś w tym jest,bo ten jeden serwisant w deca mówił, o gościu co miał rozmiar 60 i coś nie zgadzało się z wymiarami ze strony a w rzeczywistości dlatego mam wątpliwości .. Podobno w deca jest jakiś zapaleniec i wicemistrz czy coś takiego mam za 30 min wykonać telefon i dowiem się kiedy pracuje i on mi doradzi. Wtedy ostatecznie podejmę decyzję. 

#1691 tomeeek07

tomeeek07
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:16

Podobno w deca jest jakiś zapaleniec i wicemistrz czy coś takiego mam za 30 min wykonać telefon i dowiem się kiedy pracuje i on mi doradzi. Wtedy ostatecznie podejmę decyzję. 

Najlepszym doradcą jest własna praktyka. :D Ja przed kupnem roweru byłem w Decathlonie z pięć razy specjalnie po to by pojeździć i przymierzyć rower. Łącznie jeżdżąc tam na rowerze spędziłem dosłownie chyba z 6 godzin. Zdarzało się, że jeździłem w kółko po dwie godziny bez przerwy. Ostatecznie dzięki temu zrezygnowałem z jakiegokolwiek tribana i kupiłem  Treka w rozmiarze 50, który jest idealny na moje 170 cm wzrostu. ;-)

#1692 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:17

heja_banana: Tak ale rozmiar ramy wyznaczany jest przez wymiar rury podsiodłowej a nie gornej...

#1693 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:19

wiesz mi ogólnie triban bardzo się podoba więc bardzo bym go chciała. Rozumiem,że nie ma co porównywać jazdy w sklepie, a na odcinku 100km koledzy mają rację,ale naprawdę  chcę kupić wygodny dla mnie rower. 

#1694 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:21

Dokładnie.to jest głupota. Pozycja z rękami na klamkach będzie niesamowicie wyciągnięta. W swoim rowerze mam ramę 1 cm krótsza i mostek 1 cm krótszy niż w tribanie 54 i przy wzroście 176 jest mi komfortowo. Nie wyobrażam sobie jazdy na takim rowerze gdybym miał 10 cm mniej wzrostu. Przymiarka w sklepie może być złudna. Dopiero dłuższa trasa to zweryfikuje. Niebieska jest jednak bardzo uparta i widocznie musi przekonać się na własnych.... Plecach. Uwierz nam że lepiej wziąć mniejszy rozmiar i ewentualnie wydłużyć mostek, choć wątpię aby była taka konieczność. Triban ma ramę slopingową więc to że nie dotyka krocza nie znaczy że jest dobry.

#1695 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:24

adamoz przekonujesz mnie nawet. ;) druga sprawa jest taka kosmetyczna zauważyłam parę rys na rowerze,nie wiem czy mógł być on używany,czy można negocjować cenę. Na części pedała widziałam rychę,na mostku  gdzie są śruby i obok. Nie wiem czy coś takiego jest normalne,że może przez transport.. ewentualnie z kim rozmawiać w sklepie o jakiejś zniszczże czy coś?

#1696 badgirl

badgirl
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:24

adamoz przekonujesz mnie nawet. ;) druga sprawa jest taka kosmetyczna zauważyłam parę rys na rowerze,nie wiem czy mógł być on używany,czy można negocjować cenę. Na części pedała widziałam rychę,na mostku  gdzie są śruby i obok. Nie wiem czy coś takiego jest normalne,że może przez transport.. ewentualnie z kim rozmawiać w sklepie o jakiejś zniszczże czy coś?

#1697 przemasso

przemasso
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:25

Siema. Czy w pieniądzach za około 2000zł nie ma nic innego wartego uwagi poza tym tribanem 520 c1 ? Wiem, że triban 500 2014r, ale tego nie ma prawie nigdzie w rozmiarze 57, a nawet jak jest to nie będę jeździł po wszystkich decach w Polsce. 

http://www.decathlon...id_8322663.html

I takie dodatkowe pytanie laika. Czy te opony które są standardowo zamontowane nie mają w ogóle bieżnika? Co w przypadku gdy złapie mnie deszcz? Da się jechać?

#1698 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:32

heja_banana: Tak ale rozmiar ramy wyznaczany jest przez wymiar rury podsiodłowej a nie gornej...

ale nie w przypadku tribana, zresztą zmierz sobie:)

albo co mi tam: http://biziosona.fil...rt-fr.gif?w=900

btw, nie twierdzę, że triban 51 jest dobry dla osoby, o wzroście 167. imo dla takich osób triban, w ogóle jest złym wyborem i dlatego dziewczynie go odradziłem chociaż sam pomykam na tribanie 500:)

#1699 nithael91

nithael91
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 18:40

I takie dodatkowe pytanie laika. Czy te opony które są standardowo zamontowane nie mają w ogóle bieżnika? Co w przypadku gdy złapie mnie deszcz? Da się jechać?

Mi kilka razy zdarzyło się jechać na tych oponach w deszczu, po deszczu lub w czasie mgły gdy jezdnia była naprawdę wilgotna. Najważniejsze to unikać kałuż i oznakowania poziomego (mokre jest niczym lód), no i nie cisnąć ile fabryka dała tylko myśleć trochę o tym co się chce robić. 

#1700 emphasyst

emphasyst
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 19 kwiecień 2015 - 21:23

Siema. Czy w pieniądzach za około 2000zł nie ma nic innego wartego uwagi poza tym tribanem 520 c1 ? Wiem, że triban 500 2014r, ale tego nie ma prawie nigdzie w rozmiarze 57, a nawet jak jest to nie będę jeździł po wszystkich decach w Polsce. 

http://www.decathlon...id_8322663.html

We wtorek byłem w Krakowie w deca na zakopiance i były przynajmniej 2 tribany w rozmiarze 57. Z tego co wiem to salony mogą między sobą przesyłać towar więc możesz o to zapytać.

Dodaj odpowiedź