Skocz do zawartości

Zdjęcie

Endomondo I Strava

590 odpowiedzi w tym temacie

#401 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 12 sierpień 2015 - 21:10

To jest nieco zależne od telefonu. Ale strava zapisuje u mnie co 1 sek, a endo co 3
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#402 Noderhuse

Noderhuse
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 12:27

Ja ze swojej strony polecam NaviMe. Bez żadnego premium pokazuje pełne statystyki, segmenty i nie gubi km. :) Czasami czas się tylko buguje, patrzę i po przejechaniu 1km mam już 3h jazdy, oczywiście jeżeli zakończę trasę to czas ruchu jest pokazany normalnie.

#403 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 12:46

Swoją drogą wszedłem ostatnio na labs.strava.com - i pojawiło się parę nowych rzeczy:

- Roster - czyli informacja że "Żwirek kręci z Muchomorkiem". Widzimy z kim najwięcej czasu jeździliśmy, biegaliśmy itp.

- Clustering (bardziej jako ciekawostka - ale widać najpopularniejsze imprezy z okolicy). W Krakowie łapie się kilka biegów, Skandia i... krakowski IC.

Fajnie byłoby mieć jeszcze coś w stylu "Rivals" z veloviewera (czyli generalnie osoba, z którą tniemy się na żyletki na największej ilości segmentów) - taka tam korespondencyjna rywalizacja.

No i nie wiem czy zauważyliście, że - poza liczeniem tras - Strava przeszła zupełnie na dane OSM zamiast Google Maps.

• Greek lubi to

#404 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 15 sierpień 2015 - 13:31

Szybkie pytanko:

ze względu na to, że Strava nie działa na Blackberry, muszę zapisywać treningi na endomondo, potem eksportuje i wczytuję do Stravy.

I teraz, eksportować do *.gpx czy *.tcx. Co dokładniejsze? Co polecacie? Czy nie ma to najmniejszego znaczenia. Z góry dzięki.

#405 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 15 sierpień 2015 - 13:45

Ja zawsze zapisuje w gpx i jest OK. Z tcx miałem czasami problemy.

Nabazgrane na Note4 ...

• MarekB lubi to

#406 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 15 sierpień 2015 - 14:00

Tapiriik i po kłopocie ;)
  • piotrkol i MarekB lubią to

#407 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 15 sierpień 2015 - 18:06

Tapiriik i po kłopocie ;)

Wielkie dzięki za pomoc. Co prawda synchronizował ponad godzinę i zrzucił treningi od kwietnia 2014, a na endo miałem od marca 2012, ale zawsze.

Strava nie wygląda więc łyso.

Teraz na bieżąco będę więc przerzucał korzystając z *gpx endo. Aż strava pojawi się na BB, albo dorobię się fajnego komputerka rowerowo-biegowego.

Jeszcze raz: DZIĘKI.

#408 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 15 sierpień 2015 - 18:24

Możesz nadal synchronizować tapiriikiem ;)

#409 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 15 sierpień 2015 - 22:34

Możesz nadal synchronizować tapiriikiem ;)

Na biężąco chyba wygodniej mi będzie eksportując. Ale to zobaczę, jak wyjdzie w praniu.

#410 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 15 sierpień 2015 - 22:41

Tapiriik nie wysyła od razu, trzeba chwilę poczekać. Jeśli jesteś narwańcem, będziesz robił to ręcznie :)
Ja po prostu zostawiam odpaloną kartę w przeglądarce.

#411 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 17 sierpień 2015 - 09:19

Nie trzeba nic zostawiać - on i tak zrobi to w tle. Co ciekawe działa lepiej niż "oficjalna" synchronizacja Stravy (która nie czyta danych o międzyczasach z pliku .fit - Tapiriik daje sobie z tym radę)

Swoją drogą - wczorajsza burza "zwariowała mi" Garmina - stracił zasięg satelitów+przestawił się czas - generalnie plik .fit był spieprzony. Znalazłem coś takiego - między innymi pozwala poprawić błędy związane ze "skokami w czasie".

https://www.fitfiletools.com/#/top

Naprawił, ale plik wczytany do Stravy i GC dalej był spieprzony (pokazywał tylko dane do momentu "zwariowania"). Jakimś cudem Endomondo ściągnęło go sobie z Garmina i potrafiło jednak poprawnie przeczytać. Poza tym co fajne -ta strona pozwala połączyć 2 aktywności w jedną.

#412 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2015 - 03:50

Wielkie dzięki za pomoc. Co prawda synchronizował ponad godzinę i zrzucił treningi od kwietnia 2014, a na endo miałem od marca 2012, ale zawsze.

Strava nie wygląda więc łyso.

Teraz na bieżąco będę więc przerzucał korzystając z *gpx endo. Aż strava pojawi się na BB, albo dorobię się fajnego komputerka rowerowo-biegowego.

Jeszcze raz: DZIĘKI.

W ustawieniach możesz zmienić datę, do kiedy ma synchronizować.

• Grzesiekkry lubi to

#413 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2015 - 16:57

Zimportowałem dzisiaj trening ze stravy do endo i jakieś jaja mi powyskakiwały :D

https://www.endomond...463048/11757372

https://www.strava.c...ities/376442039

Czemu różnica w średniej jest aż 3km, o kaloriach nie wspomnę ale to tam w dupe bo różnica 2 tyś kcal, o max nie wspomnę bo do 70 na liczniku nawet nie dojechałem a tu jeb 72 maksymalna :D

edit. zaktualizowałem dystans i czas o średnią z licznika i zjechało na 1400 kcal wiec to jest okej. czy po każdym eksporcie muszę edytować bo to źle przelicza ? 

#414 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 24 sierpień 2015 - 18:04

Importowałeś plikiem gpx czy tcx? Ja kiedyś zauważyłem - nie wiem, czy to prawda, może placebo - że tcx są pewniejsze.

#415 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2015 - 19:05

gpx. na stronie stravy mam taką opcję jak export gpx. da się w tcx eksportować jakoś ze stravy ? czy przejdzie opcja jak wybiorę typ pliku i w nazwie dodam .tcx ? 

#416 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 24 sierpień 2015 - 19:29

Sorry, źle przeczytałem. Myślałem, że Ty z endo do stravy. A wtedy da się tcx. Sorry jeszcze raz.

#417 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2015 - 20:00

Spoko, no właśnie w stravie jest tylko opcja export gpx. ;/ 

#418 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 06:57

Endomondo liczy średnią z całości trwania aktywności (bez pauz), Strava - tylko z jazdy. Stąd ta różnica.

GPX/TCX - nie powinno być tam specjalnych różnic, jeśli chodzi o pozycję; generalnie TCX zawiera raczej rzeczy typu HR/kadencja/moc itp.

Jeśli o kalorie chodzi - też mają różne algorytmy, Strava bierze jakoś tam pod uwagę różne rzeczy - m. in. tętno, ale też wysokość - czy jej zmianę - natomiast moim zdaniem trochę jednak zawyża

#419 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 sierpień 2015 - 08:17

Chodzi mi o dystans na konkretnym rowerze. 

Mam zgrane /zsynchronizowane wszystkie wycieczki na Stravie/Endomondo/Grmin Connect  ale opcji żeby zerknąć ile konkretnie kilometrów przejechałem na kolarce  czy górskim na żadnym z tych serwisów nie widać .( mam wersje free ) .  

Jak wrzucam na Stravę to za każdym razem podaję jaki to rower czyli coś tam powinna pamiętać - ale na wierzchu takiej opcji nie widzę , może jest gdzieś ukryta.Trochę  to nie czytelne .Jakieś bezużyteczne dane a tego nie widać.

( może trzeba za to płacić- Pozostaje liczenie na piechotę albo eksport z Garmin Conect do Excela, a to i tak bez sensu bo trzeba każdą stroną osobno).

(A jak z,,Aktywnościami  oznaczonymi jako PRIV'' u mnie to moje samochodowe jazdy.

Lubię wiedzieś ile czasu gdzieś tam jedzie się ,,moim tempem'' autem) 

. Te wszystkie serwisy z tego co widzę łączą Priv z normalnymi- bo mi z boku wyskakuje Longest ride tysiąc ...ileś tam km - wiadomo auto.)

#420 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpień 2015 - 08:22

Strava: My Profile
Endomondo: można to uzyskać za pomocą typu treningu. Mountain bike/Cycling sport/Cycling transport

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

Dodaj odpowiedź