Endomondo I Strava
Napisano 12 sierpień 2015 - 21:10
Napisano 13 sierpień 2015 - 12:27
Ja ze swojej strony polecam NaviMe. Bez żadnego premium pokazuje pełne statystyki, segmenty i nie gubi km.
Czasami czas się tylko buguje, patrzę i po przejechaniu 1km mam już 3h jazdy, oczywiście jeżeli zakończę trasę to czas ruchu jest pokazany normalnie.
Napisano 13 sierpień 2015 - 12:46
Swoją drogą wszedłem ostatnio na labs.strava.com - i pojawiło się parę nowych rzeczy:
- Roster - czyli informacja że "Żwirek kręci z Muchomorkiem". Widzimy z kim najwięcej czasu jeździliśmy, biegaliśmy itp.
- Clustering (bardziej jako ciekawostka - ale widać najpopularniejsze imprezy z okolicy). W Krakowie łapie się kilka biegów, Skandia i... krakowski IC.
Fajnie byłoby mieć jeszcze coś w stylu "Rivals" z veloviewera (czyli generalnie osoba, z którą tniemy się na żyletki na największej ilości segmentów) - taka tam korespondencyjna rywalizacja.
No i nie wiem czy zauważyliście, że - poza liczeniem tras - Strava przeszła zupełnie na dane OSM zamiast Google Maps.
- Greek lubi to
Napisano 15 sierpień 2015 - 13:31
Szybkie pytanko:
ze względu na to, że Strava nie działa na Blackberry, muszę zapisywać treningi na endomondo, potem eksportuje i wczytuję do Stravy.
I teraz, eksportować do *.gpx czy *.tcx. Co dokładniejsze? Co polecacie? Czy nie ma to najmniejszego znaczenia. Z góry dzięki.
Napisano 15 sierpień 2015 - 18:06
Tapiriik i po kłopocie
Wielkie dzięki za pomoc. Co prawda synchronizował ponad godzinę i zrzucił treningi od kwietnia 2014, a na endo miałem od marca 2012, ale zawsze.
Strava nie wygląda więc łyso.
Teraz na bieżąco będę więc przerzucał korzystając z *gpx endo. Aż strava pojawi się na BB, albo dorobię się fajnego komputerka rowerowo-biegowego.
Jeszcze raz: DZIĘKI.
Napisano 17 sierpień 2015 - 09:19
Nie trzeba nic zostawiać - on i tak zrobi to w tle. Co ciekawe działa lepiej niż "oficjalna" synchronizacja Stravy (która nie czyta danych o międzyczasach z pliku .fit - Tapiriik daje sobie z tym radę)
Swoją drogą - wczorajsza burza "zwariowała mi" Garmina - stracił zasięg satelitów+przestawił się czas - generalnie plik .fit był spieprzony. Znalazłem coś takiego - między innymi pozwala poprawić błędy związane ze "skokami w czasie".
https://www.fitfiletools.com/#/top
Naprawił, ale plik wczytany do Stravy i GC dalej był spieprzony (pokazywał tylko dane do momentu "zwariowania"). Jakimś cudem Endomondo ściągnęło go sobie z Garmina i potrafiło jednak poprawnie przeczytać. Poza tym co fajne -ta strona pozwala połączyć 2 aktywności w jedną.
Gosc_kubapie_*
Napisano 18 sierpień 2015 - 03:50
Wielkie dzięki za pomoc. Co prawda synchronizował ponad godzinę i zrzucił treningi od kwietnia 2014, a na endo miałem od marca 2012, ale zawsze.
Strava nie wygląda więc łyso.
Teraz na bieżąco będę więc przerzucał korzystając z *gpx endo. Aż strava pojawi się na BB, albo dorobię się fajnego komputerka rowerowo-biegowego.
Jeszcze raz: DZIĘKI.
W ustawieniach możesz zmienić datę, do kiedy ma synchronizować.
- Grzesiekkry lubi to
Gosc_wojtek10611_*
Napisano 24 sierpień 2015 - 16:57
Zimportowałem dzisiaj trening ze stravy do endo i jakieś jaja mi powyskakiwały ![]()
https://www.endomond...463048/11757372
https://www.strava.c...ities/376442039
Czemu różnica w średniej jest aż 3km, o kaloriach nie wspomnę ale to tam w dupe bo różnica 2 tyś kcal, o max nie wspomnę bo do 70 na liczniku nawet nie dojechałem a tu jeb 72 maksymalna ![]()
edit. zaktualizowałem dystans i czas o średnią z licznika i zjechało na 1400 kcal wiec to jest okej. czy po każdym eksporcie muszę edytować bo to źle przelicza ?
Napisano 26 sierpień 2015 - 06:57
Endomondo liczy średnią z całości trwania aktywności (bez pauz), Strava - tylko z jazdy. Stąd ta różnica.
GPX/TCX - nie powinno być tam specjalnych różnic, jeśli chodzi o pozycję; generalnie TCX zawiera raczej rzeczy typu HR/kadencja/moc itp.
Jeśli o kalorie chodzi - też mają różne algorytmy, Strava bierze jakoś tam pod uwagę różne rzeczy - m. in. tętno, ale też wysokość - czy jej zmianę - natomiast moim zdaniem trochę jednak zawyża
Napisano 27 sierpień 2015 - 08:17
Chodzi mi o dystans na konkretnym rowerze.
Mam zgrane /zsynchronizowane wszystkie wycieczki na Stravie/Endomondo/Grmin Connect ale opcji żeby zerknąć ile konkretnie kilometrów przejechałem na kolarce czy górskim na żadnym z tych serwisów nie widać .( mam wersje free ) .
Jak wrzucam na Stravę to za każdym razem podaję jaki to rower czyli coś tam powinna pamiętać - ale na wierzchu takiej opcji nie widzę , może jest gdzieś ukryta.Trochę to nie czytelne .Jakieś bezużyteczne dane a tego nie widać.
( może trzeba za to płacić- Pozostaje liczenie na piechotę albo eksport z Garmin Conect do Excela, a to i tak bez sensu bo trzeba każdą stroną osobno).
(A jak z,,Aktywnościami oznaczonymi jako PRIV'' u mnie to moje samochodowe jazdy.
Lubię wiedzieś ile czasu gdzieś tam jedzie się ,,moim tempem'' autem)
. Te wszystkie serwisy z tego co widzę łączą Priv z normalnymi- bo mi z boku wyskakuje Longest ride tysiąc ...ileś tam km - wiadomo auto.)