Skocz do zawartości

Zdjęcie

Endomondo I Strava

590 odpowiedzi w tym temacie

#381 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 luty 2015 - 16:48

Wrzuć linka, bo nie chce mi się wierzyć.

W każdym razie:

Czy strava podaje gdzies łączną wysokość? chodzę po górach obecnie i tylko podaje max przewyższenie.

Nie ma czegoś takiego jak 'łączna wysokość' i 'max przewyższenie'.

Może być max wysokość i łączne przewyższenie.

• extremepl.rw lubi to

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#382 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 marzec 2015 - 13:33

Jako że panują opinie, że strava zawyża przewyższenia, przytoczę cytat, dowodzący że jest przeciwnie - zaniża. Cytat pochodzi z odpowiedzi Stravy na (nie moje - innego użytkownika) zapytanie o sposób naliczania przewyższeń:

"All elevation data is smoothed to take out noise, so we have a 'threshold' where climbing needs to occur consistently for more than 10 meters before it is added to the total elevation gain. Otherwise, the elevation numbers would inflated for longer activities.

What this means is that if any uninterrupted elevation gain on your activity is less than 10 meters, it won't begin tallying toward the total elevation value for your activity; you have to reach that threshold and then continue climbing. Only then will the elevation gain 'count.'

When you create the route, you are accessing a database that is able to create a more accurate estimation of the total elevation."

Jak łatwo zauważyć, kiedy stworzymy sobie trasę przy pomocy 'route buil​dera', przewyższenia wychodzą zawsze wyższe niż na tej samej trasie wrzuconej na Stravę. A więc Strava zaniża.

Ragazza Ravennesa

#383 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 04 marzec 2015 - 13:37

W obu przypadkach może zawyżać, w jednym bardziej, w innym mniej :)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#384 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 04 marzec 2015 - 13:52

Jeśli używasz korekcji wysokości (GPS bez wysokościomierza) - na pewno zawyża (po prostu track będzie wędrować zawsze na boki - na tyle dużo że dane DEM których użyje do kalkulacji przewyższeń będą nieaktualne). Miejscami u mnie dnem dolinek tak właśnie jest; dane są mocno zawyżone (rekord miałem w sumie rok temu w Słowenii, to akurat biegając - 2 pętle dookoła jeziora w Bledzie gdzie trasa praktycznie jak stół płaska naliczyly mi 300m przewyższeń).

#385 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 marzec 2015 - 15:42

@mucher, nie rozumiesz. Strava route builder działa dokładnie tak jak korekcja wysokości - czyli bierze dane wysokości z mapy. A daje wyniki wyższe niż te z realnej trasy - właśnie dlatego, że przy realnej trasie jest próg 10m. 

@Kuba, tak naprawdę wszystko sprowadza się do próbkowania. Jeśli np. bierzemy dane co 100m, to jeśli na tym odcinku podjedziemy i zjedziemy 2 razy po 5m i skończymy na pierwotnej wysokości to będziemy mieli przewyższenie=0, choć tak naprawdę podjechaliśmy 10m. Jeśli zaś próbkowalibyśmy co 10m, to być może będziemy mieli wynik możliwie bliski do realnego.

Idealnym i jedynym całkowicie realnym próbkowaniem byłoby próbkowanie płynne - czyli de facto nieskończenie wiele pomiarów. Jak nietrudno się domyślić - przewyższenia wychodziłyby kosmiczne. Zatem można stwierdzić, że z matematycznego punktu widzenia Strava zawsze zaniża :) A praktycznie podchodząc do tematu - po prostu ważne, żeby zawsze mierzyć tak samo, żebyśmy mogli porównać własne trasy względem siebie. Tu niestety ten 'próg' 10m Stravy jest niepożądany, bo "premiuje" górskie trasy, a płaskie stosunkowo jeszcze bardziej wypłaszcza.

Ragazza Ravennesa

#386 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 04 marzec 2015 - 17:58

Również spotkałem się kilkukrotnie z sytuacją podobną do tej, którą opisał @mucher. Biegając rundkę około 5-6km po krakowie nalicza z kapelusza 200m przewyższeń. 

Jednak @Greek masz rację, trasy porównujemy w tym samym systemie i wszystko wychodzi nam na dobre :)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#387 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 marzec 2015 - 08:02

Jak chodzilem po górach to zaniżała strava. Szczyty były o parenaście m niższe niż w rzeczywistości. A przewyższenie też niższe niż pisano w przewodniku. Szlak miał takie i takie a strava zawsze niższe mi pokazywała

#388 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 09:15

Bo dane GPS nie są idealne - dane DEM również. Nie wiem z czego korzysta Strava, standardowe dostępne dane SRTM mają dokładność chyba 90x90m (25x25 dla USA). W sumie poniższy cytat sugerowałby, że używają właśnie SRTM. Taki kwadrat siłą rzeczy ma uśrednioną wysokość.

Co do zawyżania podczas jazdy:

• The elevation profile has climbs, but the elevation gain is very large. This often happens with activities recorded in mountainous areas outside of the US. The resolution of the data sets can be coarse and the profile may be bumpier than it should be even with interpolation and smoothing. These bumps may pass the threshold in gain calculations and the total gain from the bumps may add up to more than the gain that was perceived on the ride.

Przy planowaniu jest podobnie - Greek/Haligówka, na pewno znacie drogę Zabierzów-Krzeszowice, na odcinku Zabierzów - Rudawa builder pokazuje ~100m przewyższenia - w jednym miejscu jest taki pik, takie artefakty zawsze będą powstawać przy przyjętym modelu planowania tras

#389 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 438 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 marzec 2015 - 10:17

Załadujcie sobie Navime - tam jest dużo danych np. łączna wysokość podjazdów, dystans podjazdów i mamy bezpośrednie porównanie GPS vs dane z mapy. :)

Oczywiście na powyższe dane wpływa jeszcze dużo czynników przetwarzających je, ale porównanie jest ciekawe. :)

M...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#390 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 marzec 2015 - 13:13

Przy planowaniu jest podobnie - Greek/Haligówka, na pewno znacie drogę Zabierzów-Krzeszowice, na odcinku Zabierzów - Rudawa builder pokazuje ~100m przewyższenia - w jednym miejscu jest taki pik, takie artefakty zawsze będą powstawać przy przyjętym modelu planowania tras

Dokładnie, jest tam niezły skok, a jaka moc wychodzi! :P https://www.strava.c...egments/1915827

Ale na szczęście takie przypadki zdarzają się bardzo rzadko - głównie przy stromych ścianach, np. jakieś wąwozy, doliny rzeczne.

Ragazza Ravennesa

#391 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 21 marzec 2015 - 23:37

Że mianowicie nie mogę usunąć głupiego endomondo bo wolę stravę. Endomondo przez FB logowałem i dałem usuń konto ale na email żadne potwierdzenia usuniecia nie przychodzą. Endomondo jeszcze na chama chce trzymać klientów bo nie można konta usunąc. Gówno....

#392 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2015 - 06:35

ehlo,

Wczorajszy update Stravy na iOS - można dodawać zdjęcia z poziomu aplikacji, bardziej rozbudowane statystyki segmentów.

-- 

Marcin Trzaska

#393 ThePX

ThePX
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 24 marzec 2015 - 16:43

Na Androida jest ta sama aktualizacja, jedna z lepszych! Najbardziej na plus możliwość dodawania zdjęć nie tylko z instagrama.

#394 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 marzec 2015 - 20:01

A i tak do serwisu webowego się nie umywa. Do rejestracji trasy może i się nadaje, ale na tablecie wolę webową wersję.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#395 adelnau

adelnau
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 06 maj 2015 - 11:30

Mam problem: samsung s5 z aplikacją endo..... po treningu eksportuję plik .gpx na stravę i okazuje się, że mam zazwyczaj na segmencie kosmiczną prędkość maksymalną (od 63 - 83 km/h - czasem pod górkę, heh) a to ma wpływ na ogólną średnią prędkość i czas i waty... czy jest jakaś recepta, by nie było takich przekłamań? treningi, w czasie których zdobyłem KOMary, musiałem usunąć...

#396 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maj 2015 - 15:14

Ale to raczej nie jest problem aplikacji tylko nadajnika gps w telefonie. Wiadomo, że to nie są doskonałe urządzenia, więc błędy się zdarzają. Zresztą nawet najlepsze urządzenie nie będzie działało idealnie - kiedyś znalazłem fajny opis na chłopski rozum jak to działa i nie można narzekać jak się trafią jakieś uchybienia ;)

Ragazza Ravennesa

#397 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 maj 2015 - 16:36

A od kiedy w telefonie jest NADAJNIK GPS?
  • Greek lubi to

#398 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maj 2015 - 16:57

Okej, masz mnie :D Ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi ;)

Ragazza Ravennesa

#399 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 maj 2015 - 21:06

Nooo, pewno że tak.

#400 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 12 sierpień 2015 - 21:07

Małe pytanko może ktoś wie Endo co ile sekund zapisuje ślad gps? No i do porównania strava co ile sekund zapisuje ślad gps? Pewnie juz było ale nie mogę znaleźć.

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

Dodaj odpowiedź