Jump to content

Photo

Endomondo I Strava

590 replies to this topic

#81 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Posted 03 March 2014 - 18:22

Tak, musisz wyeksportować każdy pojedynczy trening z ENDO a później uploadować po 25 treningów NA RAZ na Stravę.

trochę trzeba posiedzieć nad tym :-D

#82 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts
  • Skądwziąć na nowy rower?

Posted 03 March 2014 - 19:21

Prawie 3 lata używam endo :(

#83 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 March 2014 - 19:50

hurtowo sie nie da :) endo daje wieksza swobode w zapisywaniu planu(silowania, wiosla itp), strava pod tym wzgledem jest bardzo ograniczona, wypada nawet gorzej niz garminconnect. Druga sprawa, ze endo podrozalo dwukrotnie przez ostatni okres, teraz kosztuje tyle co strava :E

#84 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 03 March 2014 - 23:54

Co tu porównywać Endomondo to zabawka w porównaniu ze Stravą. Endo nie daje opcji żadnej opcji analizy treningu, jedynie w premium mamy czas w strefach pulsu. Z kolei w stravie można sobie zbadać dany fragment, a w wersji premium dostajemy pełne narzędzie do analizy treningu z pomiarem mocy (krzywa mocy, histogram z mocy, czas w strefach tętna/mocy, wykres obciążeń treningowych itp itd).

Na dodatek Endomondo mocno wykorzystuje swoją mocną pozycję społecznościową nie udostępniając żadnego API do importu/eksportu aktywności.

#85 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 04 March 2014 - 08:16

Dla mnie oba programy to zabawki, ale w Stravie spodobaly mi się segmenty i jakoś tak kusi żeby poużywać.

#86 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 04 March 2014 - 10:33

Dla mnie oba programy to zabawki, ale w Stravie spodobaly mi się segmenty i jakoś tak kusi żeby poużywać.

No widzisz program to zabawka w obu praktycznie leży i kwiczy obsługa czujników ANT+, ale możliwości na stronie to zupełnie co innego. Segmenty stravy to ich genialny pomysł, ale to nie jedyna zaleta endomondo nawet nie jest wstanie pokazać danych o mocy nie mówiąc już o jakiejkolwiek analizie tych danych. Oczywiście aby mieć co analizować to trzeba mieć odpowiednie dane czyli przynajmniej zapis tętna, a i nie zaszkodziła by kadencja czy moc (tu oczywiście kłania się brak obsługi takich czujników ANT+ przez oryginalne programy)

#87 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 March 2014 - 16:58

Co tu porównywać Endomondo to zabawka w porównaniu ze Stravą. Endo nie daje opcji żadnej opcji analizy treningu, jedynie w premium mamy czas w strefach pulsu. 

to porownywac, ze strava nie nadaje sie do niczego innego poza rowerem i bieganiem. Endo sprawdza sie fantastycznie jako dziennik treningowy, a wlasnie strava imho sprawdza sie jako zabawka do patrzenia na wykresy. Zeby nie segmenty, to by nie bylo czego szukac tam, przynajmniej w przypadku posiadaczy garmina.

#88 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 04 March 2014 - 18:15

Strava nadaje sie wybornie jako zrodlo danych dla Veloviewera - ta strona nadaje sie rewelacyjnie do analizy i agregacji danych. Poza tym jest coraz gorzej - wlasnie zrezygnowalem z premium w Stravie, bo to, co odwalaja ostatnio z layoutem strony wola o pomste do nieba.

Inna sprawa, ze z premium w endo dalem sobie spokoj kilka miesiecy temu, tez po zmianach na gorsze.

#89 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 04 March 2014 - 19:57

Da się jakoś przerzucić wszystkie treningi z Endo na Strave ?

endomondo-export napisany w Pythonie. Gdybyś miał problemy to pisz. Pamiętam że modyfikowałem część kodu, ponieważ niektórych treningów nie chciał importować.
Uruchamia się to z konsoli.
https://github.com/y...ndomondo-export

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#90 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 March 2014 - 20:30

a jest jakas strona polskojezyczna na ktora moglbym dane ze stravy zrzucic a dawalby cos jeszcze? analiza, porownania, lepsze wykresy?

#91 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 March 2014 - 20:39

ehlo,

Możesz pobawić się navime.pl

-- 

Marcin Trzaska

#92 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,033 posts
  • SkądBrzesko

Posted 04 March 2014 - 22:23

Strava u mnie wygrywa właśnie segmentami, kapitalna sprawa.

Dla zainteresowanych garść przydatnych linków:

http://raceshape.com/ - porównywanie i analiza wyników uzyskanych przez różne osoby na podanym segmencie, fajnie widać w którym miejscu i ile straciliśmy / zyskaliśmy do kolegi / rywala :)

http://www.jonathano.../strava/map.php - tutaj stronka może wyrysować nam mapkę uwzględniając wszystkie lub wybrane przejechany trasy. To co oferuje płatne premium mamy za free. Fajnie widać jaki teren 'zaliczyliśmy' na rowerze :)

• mess likes this

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#93 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 04 March 2014 - 22:27

shmoo prosze wytłumacz na polski jak to zrobić z tym endomondo-export bo jestem zielony.

#94 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 05 March 2014 - 06:24

Chyba jeszcze nie korzystaliście z veloviewer.com ;) Znakomite uzupełnienie stravy.

• konik_25 and Koniunl like this

#95 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 March 2014 - 07:21

ehlo,
@Bury, dzięki za link. Wygląda interesująco. :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#96 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 05 March 2014 - 07:33

To teraz chwalic sie, jako kto ma Veloviewer Score :)

#97 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 05 March 2014 - 07:41

To teraz chwalic sie, jako kto ma Veloviewer Score :)

Jeszcze nie wiem o co w tym chodzi bo właśnie przed chwilą przerzuciłem aktywności ze Stravy ale mogę podać... :)

77.67
From 12 of 49 segments.
Maximum possible score: 91.22

#98 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 March 2014 - 08:01

ehlo,
76.29/93.21 wg. danych z tego roku.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#99 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 05 March 2014 - 11:08

Jeszcze nie wiem o co w tym chodzi bo właśnie przed chwilą przerzuciłem aktywności ze Stravy ale mogę podać... :)

77.67
From 12 of 49 segments.
Maximum possible score: 91.22

Tutaj jest objaśnienie o co chodzi:

http://blog.veloview...you-measure-up/

To tylko zabawa, ale Ben, autor strony, wymyślił że pozycja na danym segmencie nie oddaje w pełni skali wysiłku. W telegraficznym skrócie - setne miejsce na obleganym przez tysiące osób segmencie, typu Mt. Ventoux itp, liczy się wyżej niż KOM na segmencie przejechanym przez 10 zawodników.  W ten sposób otrzymujemy punktację bazową. Program bierze następnie średnią z 25%/top 100 przejechanych segmentów (zakładając arbitralnie, że nikt nie jeździ na maksa przez cały czas) i uzyskany wynik to Veloviewer Score.

Mały druczek na dole, to teoretyczna wartość punktowa, którą miałbyś będąc pierwszym na każdym z uwzględnianych w punktacji segmentów.

#100 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 March 2014 - 18:09

fajny ta strona. Wszystko 1000 x lepiej niz interface stravy. a ja z pytaniem; jak analizować sobie treningi? na co patrzeć chociażby w tym velo.

Reply to this topic