Jump to content

Photo

TOUR DE POLOGNE AMATORÓW 2013

143 replies to this topic

#61 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 28 July 2013 - 17:11

ruch otwarty wiec nikt ci nie moze zabronic. ja wlasnie tak chce jechac, z aparatem porobic foty z kola na gliczarowie ;)

#62 Tornadotwister

Tornadotwister
  • Użytkownik
  • 596 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 28 July 2013 - 20:02

Tornadotwister, Gliczarów możesz sobie podjechać bez płacenia 120zł :lol:

A wie/próbował ktoś, czy udałoby się wystartować na TdPa bez numeru startowego?

Można i tak , każdy ma wybór ;-)

BodyiCoach Cycling Team, Follow me on Strava

#63 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 29 July 2013 - 08:34

Dzięki przemonr1
Na większość tutaj jestem jeszcze za słaby , a tam przy okazji na zawodowców popatrzę. Więc będąc tam szkoda już nie pojechać. Poza tym ten legendarny Gliczarów ;-) zobaczymy czy uda się pokonać bez podchodzenia :-)

Gliczarów jak Gliczarów, ja wczoraj byłem w Zębie i chciałem sobie zrobić rundkę. A więc przejechałem podjazd pod Ząb i spoko, później zjazd - też spoko, a następnie skręca się w miejscowości Sierockie na Leszczyny i później na Biały Dunajec. I po końcówce zjazdu, który był naprawdę stromy odechciało mi się jechać na Gliczarów, bo się wystraszyłem, że tam będzie jeszcze gorzej (ale nie było, bo przejechałem później samochodem - zjazd oczywiście, bo podjazd samochodem musiałem wjeżdżać na "2-ójce" :-) ) i pojechałem Zakopianką do Zębu i jeszcze raz podjazd (który myślałem, że będzie gorzej wjechać, ale to w sumie jak na wierzbanową - niedaleko myślenic, tylko trochę dłuższy - nie wiem czy ktoś się orientuje).
I wydaje mi się po tym, że pan Lang przesadził trochę, bo ja rozumiem, że chciał pokazać jak jeżdżą profesjonaliści, ale jednak myślę, że pokazanie jakie góry muszą pokonać jest w porządku, zawsze można zejść z roweru i podprowadzić, ale na zjazdach wśród amatorów zawsze znajdzie się jakiś wariat i myślę, że na tym fragmencie skończy się na połamanych obojczykach (mam nadzieję, że tylko). :!:
takie jest moje zdanie.
pozdrawiam wszystkich ;-)

#64 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 29 July 2013 - 08:48

ten znajzd bedzie juz 4-ty raz na tdpa i afaik nikt sie na nim nie polamal do tej pory.

#65 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 29 July 2013 - 09:31

ja tam nie mówię, może przesadzam, ale mimo wszystko uważam, że jak dla amatorów, zjazdy nie powinny być takie ostre. tym bardziej, że będzie tam jechać raczej zwarta grupa, bo podjazd pod Ząb strasznej selekcji chyba nie zrobi.
:-)

#66 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 29 July 2013 - 10:52

zrobi, bedzie po 10 minut roznicy miedzy poczatkiem a koncem peletonu.

#67 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądAndrychów

Posted 29 July 2013 - 15:20

Zakładając, że frekwencja będzie podobna do zeszłorocznej, to pewnie te 10min urwie około 50-ciu z czołówki, co najmniej 5min urwie pewnie kolejnych 300-tu, czyli reszta (jakieś 700) nie zdoła się wystarczająco rozciągnąć przy różnicy czasowej wynoszącej około 5min. Co oznacza ścisk do końca podjazdu pod Ząb dla jadących w okolicach środka stawki i wolniej.

#68 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 30 July 2013 - 07:08

a ma ktoś jakieś doświadczenia z zeszłego roku dotyczące tego zjazdu? dajmy na to, że na podjeździe będę w tych 300 osobach, które urwą 5 minut (jak podjeżdżałem ostatnio to miałem średnią podjazdu ok. 15 km/h, to nie wiem czy to możliwe, że będę w tych 300 osobach?) czy da się normalnie zjechać, bez żadnych przygód końcówkę zjazdu do Białego Dunajca? Bo nie ukrywam, że mnie to najbardziej stresuje obecnie. ;-)
w pewnym momencie aż się zastanawiałem, czy jednak jechać, bo jak jechałem sam to na samej końcówce zjazdu miałem ok. 8 km/h, tak mi się wydawało stromo. :shock:

#69 yoshimura

yoshimura
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądPodhale

Posted 30 July 2013 - 08:18

Jutup Twoim przyjacielem.

Zjazd Leszczyny:

Glyyycarów:

Cza być kwardym, nie mientkim. :-P

ps.
Polecam obejrzenie całości przejazdu tego Pana- fajna dokumentacja.

#70 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 30 July 2013 - 08:25

na tych filmikach nie wygląda to tak źle. chociaż facet który to kręcił zahaczył pobocze na zakręcie :-D

#71 Gosc_manitoba_*

Gosc_manitoba_*
  • Gość

Posted 30 July 2013 - 08:59

na tych filmikach nie wygląda to tak źle. chociaż facet który to kręcił zahaczył pobocze na zakręcie :-D

najwyzej się wyp..ierdzielisz i w końcu będziesz wiedział jaki to zjazd.

#72 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądAndrychów

Posted 30 July 2013 - 09:16

W zeszłym roku przejechałem gdzieś w okolicach środka stawki. Początkowo jechałem trochę wyżej, ale incydent pod Gliczarowem kosztował mnie trochę czasu.

Z moich obserwacji, peleton zaczyna się wyraźnie rozciągać dopiero po pokonaniu Zębu, na pierwszym zjeździe. Potem jest kilka małych chopek, na których grupa jest mocno przerzedzona a już sam zjazd do Białego Dunajca jedzie się już komfortowo, jak tylko ktoś lubi zjazdy. Następny spory zator robi się pod Gliczarowem, który lepiej pokonać jak najbliżej czołówki, bo im dalsza pozycja tym trafia się tam na coraz większy i coraz mniej przewidywalny tłum a liczba piechurów pchających swoje rowery rośnie zdrowo.

Dzięki przemonr1
Na większość tutaj jestem jeszcze za słaby , a tam przy okazji na zawodowców popatrzę. Więc będąc tam szkoda już nie pojechać. Poza tym ten legendarny Gliczarów ;-) zobaczymy czy uda się pokonać bez podchodzenia :-)

Pamiętaj, jeśli chcesz powalczyć z Gliczarowem na wyścigu to staraj się dotrzeć tam jak najszybciej, inaczej może się okazać, że tam w ogóle nie będzie miejsca, aby gdziekolwiek jechać - można się mocno rozczarować, jeśli głównym celem jest zmierzenie się z ową "legendą".

#73 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 30 July 2013 - 09:58

nie wiem dlaczego jesteś taki niemiły. ja ci nie bronię się czegoś obawiać. Może masz inne obawy nie związane z rowerem (albo i związane, np. z podjazdem pod Gliczarów) i ciebie nie krytykuję, więc ty nie krytykuj mnie. a jak coś ci się nie podoba to nie musisz czytać moich postów.

#74 Gosc_manitoba_*

Gosc_manitoba_*
  • Gość

Posted 30 July 2013 - 10:06

nie wiem dlaczego jesteś taki niemiły. ja ci nie bronię się czegoś obawiać. Może masz inne obawy nie związane z rowerem (albo i związane, np. z podjazdem pod Gliczarów) i ciebie nie krytykuję, więc ty nie krytykuj mnie. a jak coś ci się nie podoba to nie musisz czytać moich postów.

no to dzięki, bo już myślałem ze jednak muszę. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to Ty też przecież nie musisz czytać moich postów.

#75 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 30 July 2013 - 10:21

no to dzięki, bo już myślałem ze jednak muszę. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to Ty też przecież nie musisz czytać moich postów.

tylko, że ja w przeciwieństwie do ciebie nie krytykuje twoich obaw.

#76 Gosc_manitoba_*

Gosc_manitoba_*
  • Gość

Posted 30 July 2013 - 11:30

tylko, że ja w przeciwieństwie do ciebie nie krytykuje twoich obaw.

A jakież to ja mam obawy, przypomnij mi proszę, albo nie... skończmy lepiej tą jałową dyskusję nic nie wnoszącą do tematu. Proponuję byś zamiast trwonić czas na siedzenie przed kompem wsiadł na rower i potrenował trochę - co ja niniejszym mam zamiar uczynić. Koniec dyskusji, amen

#77 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 30 July 2013 - 12:21

Kolego manitoba uspokój się proszę. Najpierw zaczepiasz, a później wzywasz do zakończenia "jałowej dyskusji". Typowe zachowanie trola. I to w swoich pierwszych trzech postach. Gratuluję!

I do tego mój ulubiony złoty argument pt. "idź na trening, zamiast siedzieć przed kompem". Tak, bo każdy z nas trenuje 12 godzin dziennie, poświęcając pozostałe 3 godziny na czynności fizjologiczne, a 9 na regenerację. :lol:

#78 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 30 July 2013 - 14:27

Kolego manitoba uspokój się proszę. Najpierw zaczepiasz, a później wzywasz do zakończenia "jałowej dyskusji". Typowe zachowanie trola. I to w swoich pierwszych trzech postach. Gratuluję!

dokładnie. zgadzam się z przedmówcą :) zanim przeczytałem, co napisał "czmiel", chciałem pisać, że miałem po prostu nadzieję, że onetowych trolli nie ma na forum szosowym, ale już nie będę :-D

a i dzięki yoshimura, za podrzucenie fajnych filmików. obejrzałem całość i całkiem fajnie to wygląda :-)

#79 Koozka

Koozka
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądKraków

Posted 30 July 2013 - 20:50

Aby rozładować nerwową atmosferę...;) kojarzy ktoś ile wynosi czas regulaminowy na przejazd trasy w tegorocznym TDPA? Jaki jest mniej więcej średni czas przejazdu tej trasy?

#80 jacekr

jacekr
  • Użytkownik
  • 25 posts
  • Skądwiśniowa

Posted 31 July 2013 - 06:32

regulaminowy czas, jest taki, że o 9:45 jest start honorowy, o 10:10 start ostry z poronina, a o 12:30 zamknięcie trasy wyścigu dla wszystkich uczestników. a średni czas przejazdu zależy od tego, czy pokonujesz podjazd pod Gliczarów na rowerze czy na nogach. :-)
ale tutaj masz wszystkie informacje:
http://www.tourdepol...t=program-kroki

Reply to this topic