Skocz do zawartości

Zdjęcie

TOUR DE POLOGNE AMATORÓW 2013

143 odpowiedzi w tym temacie

#21 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:08

Za wpisowe trzeba wziąć tyle .... ile ludzie zapłacą. TDPA ma najdroższe wpisowe i ? ...... największą frekwencję !

TdPA 2012 w Bukowinie ukończyło 1005 zawodników, 8 Leszczyński Maraton Rowerowy ukończyło 843 zawodników. Przy P-R jakie ma Langteam to porażka. Takie są liczby. Jak dla mnie działaniem na szkodę spółki jest robienie imprezy na odczepnego i kasowanie jak za zboże. Gdyby zrobił fajną pętlę około 40km i zrobił dwa dystanse 40 i 80km dobrze obstawił bufety to za 60-70zł miałby 3-4 tysie startujących w tegorocznej edycji.

#22 siedemosiem

siedemosiem
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:21

ten wyścig jest tylko z pozoru dla Amatorow (w domysle kolarstwa).
Glownie jest to wyscig dla sponsorow (tu sie pokaze baner, tam balonik, wywiad z burmistrzem w Pytaniu na Sniadanie i kasa płynie).

Kolarstwo i caly wyscig to tak przy okazji...

#23 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:23

Dopóki jest popyt będzie taka cena towaru, którym ludzie najwidoczniej są zainteresowani. Niestety podaż na tym rynku jest dość niska i nikt nie ma obawy o konkurencję bo ludzie zawsze przyjadą na któryś z wyścigów.

Czysta ekonomia, czysty rachunek, czysty zysk. Jednak można "zarobić a się nie narobić" ;-)
Byłem na dwóch poprzednich edycjach, w tym roku jednak rezygnujemy ze znajomkami bo koszta rosną a sensu nie widać żeby tak daleko jechać. Dwa lata temu fajnie jeszcze było można nastepnego dnia w Rajczy wystartować i to się opylało, ale teraz ? Mam jechać przez całą Polskę żeby przejechać się po górach 38km ?! :lol:

Lubie to miejsce, mam mega mega wspaniałe wspomnienia {nie tylko rowerowe} ;-) no ale...Czesław przesadza z roku na rok coraz bardziej.

Się nie zdziwię jak za rok będzie tylko podjazd pod Gliczarów, piątka od Czesia i koniec wyścigu :mrgreen: Za dwie stówki :->

Ps.: 1000 uczestników X 140zł = 140 000 zł /2 {fundacja} = 70 tyś dla Czeslaw Teamu.. 70 tyś i Czesław leży do góry brzuchem cały rok bo się nie narobił {impreza równoległa z PROtourem} a zarobił krocie za to że amatorzy w myśleniu i jeździe rowerem przyjechali się pościgać :mrgreen:

#24 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:41

Morze pan Czesław Lang ma brata proboszcza gdzieś w parafii i mu podpowiada w sprawach biznesowych :)

#25 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:42

1000 uczestników X 140zł = 140 000 zł /2 {fundacja} = 70 tyś dla Czeslaw Teamu.. 70 tyś i Czesław leży do góry brzuchem cały rok bo się nie narobił

Dla fundacji jest 10pln od łebka.

#26 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:57

Jeśli to prawda, że na fundację idzie raptem dyszka, to Czesio ma ok 130 000zł dla teamu, sam zgarniając pewnie 3/4 ;-)

Nie zazdroszczę mu, niech ma.. Ale nie moim kosztem {który bagatela ponoszę 3x większy biorąc tam udział}... ale nie jestem zainteresowany już tym produktem w takiej formie.. może jak sie coś zmieni...

#27 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:26

Za wpisowe trzeba wziąć tyle .... ile ludzie zapłacą. TDPA ma najdroższe wpisowe i ? ...... największą frekwencję !

TdPA 2012 w Bukowinie ukończyło 1005 zawodników, 8 Leszczyński Maraton Rowerowy ukończyło 843 zawodników. Przy P-R jakie ma Langteam to porażka. Takie są liczby. Jak dla mnie działaniem na szkodę spółki jest robienie imprezy na odczepnego i kasowanie jak za zboże. Gdyby zrobił fajną pętlę około 40km i zrobił dwa dystanse 40 i 80km dobrze obstawił bufety to za 60-70zł miałby 3-4 tysie startujących w tegorocznej edycji.

Strzeliłeś sobie gola, to nie porażka, bo na tym właśnie polega dobry PR, masz 1000os. po 120pln vs. 850os. po 50pln..., tu nie chodzi o ilość ludzi tylko stosunek ilości do kwoty, przy takiej sumie względem Leszna to nie tylko więcej ludzi a kasacja Leszna... Tu już nie gra roli PR tylko wysokość stawki a budżet startującego i w tym wypadku jak najbardziej Langteam ma plusa -żeby ściągnąć 1000os. przy kwocie 120pln na dystans 48km to niesamowity PR.

*Pisane w odniesieniu do roku ubiegłego*
------------------------------------------------------------------Tu moje przemyślenie:
Problem nie tkwi w dystansie i kwocie tylko w was :lol:
Pierd***cie o tym na fb, tutaj, na tweecie nie patrzałem... -pewnie też, i..., i nic..., Czesiek robi... swoje!
Wiara mu na to przyjedzie i tak!
Swoje zgarnie, i tyle po waszych gorzkich żalach które są śmieszne -co myślicie?! Że Lang czyta forum szosowe..., że buja się po "Fejsie" albo "tweecie"? No ludzie...

Lepiej jak wszyscy pojedziecie, osobiście jadę, i elegancko jako 100 uczestników podczas startu będziemy stali z 30min opóźniając wyścig co to zmieni? Będzie telewizja, wykpimy trochę cp niektórych, i blokując start z 1sektoru może inni się dołączą, proste sprawa nagłośniona, wspomniany PR siądzie, a media lubią dosrywać i wyszukiwać negatywy...

KONKRETY LUDZIE KONKRETY... :mrgreen:

#28 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:27

Muszę też szczerze przyznać, że nie zgadzam się z tymi wszystkimi krytykami (2012) zupełnie i w całej rozciągłości :)

przykro mi ze tak to wyglada z mojej perspektywy - kogos kto startowal w 2012 kolo 35 razy. rzeczywiscie jesli ktos startuje raz do roku to nie ma odniesienia, ale ja mam - i przy 'poziomie' i randze takiego wyscigu zalowanie wody 0.2 litra za zlotowke to jest chamowa na maxa - dla kogos z zagranicy to musi byc po prostu nie do pomyslenia... ale to jak kupe innych rzeczy w tym kraju. dla Ciebie moze to byc nic nie znaczacy detal - dla mnie to jest wlasnie clue tego wyscigu - pokazuje postawe organizatorow w stosunku do uczestnikow - a ta postawa jest dla mnie taka ze nie jestem jej w stanie zaakceptowac. gdybym to zrobil to czulbym sie po prostu wydymany.

inaczej mowiac - dla mnie jest to impreza dla jeleni, o :roll:

#29 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:32

Strzeliłeś sobie gola, to nie porażka, bo na tym właśnie polega dobry PR, masz 1000os. po 120pln vs. 850os. po 50pln..., tu nie chodzi o ilość ludzi tylko stosunek ilości do kwoty, przy takiej sumie względem Leszna to nie tylko więcej ludzi a kasacja Leszna... Tu już nie gra roli PR tylko wysokość stawki a budżet startującego i w tym wypadku jak najbardziej Langteam ma plusa -żeby ściągnąć 1000os. przy kwocie 120pln na dystans 48km to niesamowity PR.

*Pisane w odniesieniu do roku ubiegłego*
------------------------------------------------------------------Tu moje przemyślenie:
Problem nie tkwi w dystansie i kwocie tylko w was :lol:
Pierd***cie o tym na fb, tutaj, na tweecie nie patrzałem... -pewnie też, i..., i nic..., Czesiek robi... swoje!
Wiara mu na to przyjedzie i tak!
Swoje zgarnie, i tyle po waszych gorzkich żalach które są śmieszne -co myślicie?! Że Lang czyta forum szosowe..., że buja się po "Fejsie" albo "tweecie"? No ludzie...

Lepiej jak wszyscy pojedziecie, osobiście jadę, i elegancko jako 100 uczestników podczas startu będziemy stali z 30min opóźniając wyścig co to zmieni? Będzie telewizja, wykpimy trochę cp niektórych, i blokując start z 1sektoru może inni się dołączą, proste sprawa nagłośniona, wspomniany PR siądzie, a media lubią dosrywać i wyszukiwać negatywy...

KONKRETY LUDZIE KONKRETY... :mrgreen:

Pożyjemy... zobaczymy...

#30 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:42

Odnosząc się do pożyjemy zobaczymy. Sądzę że do przyszłego roku wprowadzą drugi dystans a tym razem żeby zobaczyć ile zajmie pokonanie krótszego liczą na rodziny z dziećmi chociaż cena to jednak licząc koszta dojazdu noclegu etc. na dzień dzisiejszy absurd... :roll:

#31 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:49

To wszystko składa się na to, że "przeciętnego Kowalskiego" nie stać na taką "zabawę". Chyba, że przy okazji wakacji lub innej imprezy jak to było w roku ubiegłym. Interes jest naprawdę przebiegły bo sporo osób łapie się na słowo "fundacja" a tam idzie raptem 10zł. Tak więc wolę wpłacić na jakąś fundację 20zł i zostanie mi stówka na jakieś wyścigi w okolicy. Będąc potencjalnym klientem w taki sposób rozważam start. Jeżeli kogoś stać, nikt mu nie zabroni, ale obstawiam że w tym roku nie pobiją rekordu frekwencji.

#32 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:58

Odnosząc się do pożyjemy zobaczymy. Sądzę że do przyszłego roku wprowadzą drugi dystans a tym razem żeby zobaczyć ile zajmie pokonanie krótszego liczą na rodziny z dziećmi chociaż cena to jednak licząc koszta dojazdu noclegu etc. na dzień dzisiejszy absurd... :roll:

juz pierwsza edycja miala 2 dystanse.

#33 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2013 - 22:20

Widocznie było mniej chętnych a teraz jest nadto...

#34 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 06 czerwiec 2013 - 22:45

Ja wam coś powiem. Za kilka lat TDPA to będzie naprawdę z....y wyścig kolarski dla amatorów i to na europejskim poziomie podobnie jak TDP. Jeszcze wszyscy będziecie z niego dumni. Mało tego, takich wyścigów będzie u nas więcej.

Jak chyba Wicklowman napisał, żyjemy w kraju, w którym jeszcze bardzo niedawno kolarstwo było w czarnej d... . To prawda. M.in. dzięki temu jak rozwinął się TDP (a stało się to m.in. dzięki Czesławowi Langowi) kolarstwo w naszym kraju bardzo się popularyzuje i rozwija. Bez dwóch zdań. Jednak jak wszystko co dosyć nowe i młode, (a TDPA ma dopiero 3 edycje za sobą), musi ewaluować, próbować różnych form i środków aby w efekcie pozbyć się chorób wieku dziecięcego i stać się wydarzeniem / produktem na najwyższym poziomie.
Jako przykłady w kontrze do TDPA podajecie czasem super wyścigi w różnych krajach europy, od TT do TDF (dla amatorów). OK ja też bym chciał takie wyścigi w Polsce. Tylko jeśli mieliście okazję ścigać się w tych wyścigach, to zobaczcie na ich historię i sprawdźcie ile lat one są już organizowane .... 4? Nie.
Możecie psioczyć ile chcecie, ale obiektywnie uważam że akurat Pan Czesław Lang ma tyle pasji i miłości do kolarstwa oraz jest na tyle skutecznym i sprawnym organizatorem, że jest gwarantem, że TDPA w krótkim czasie dorówna poziomem (nie sportowym oczywiście :)) do TDP.
I nie znam osobiście Pana Langa, żeby nie było, to tylko moje obiektywne oceny.

Zobaczcie jak wygląda w Polsce MMA. Nowa w zasadzie dyscyplina, szybko nabierająca popularności. Żeby ją rozwijać, żeby gale były coraz bardziej profesjonalne i cokolwiek na nich zarobić (a trzeba zarabiać, żeby rozwijać), to trzeba było sięgnąć po freakshowy. I ten cały najazd celebrytów w TDPA to właśnie taki freakshow. Efekt był taki, że fani sportów walki krytykują, a tłum klaszcze.
Z tym że MMA samo w sobie nabrało już takiego profesjonalizmu i popularności, że niebawem te żenujące "walki" celebrytów znikną z gal, a zostanie sam sport na wysokim poziomie. Punktem kulminacyjnym chyba była "walka" Ozdoby z Burneiką (ja przełączyłem kanał, bo to był kanał).

Tak samo z kolarstwem, sami widzicie jak zmieniają się niektóre wyścigi i jak są organizowane coraz lepiej. Jak przybywa również uczestników. Żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał - to nie kolarstwo jest u nas młode, ale w takiej oprawie jak TDP, z takim zainteresowaniem itp. jest to jednak coś nowego, chyba że ktoś pamięta Wyścig Pokoju :mrgreen:
Ja pamiętam, bo mój pierwszy wygrany wyścig to Mały Wyścig Pokoju :mrgreen:

Kris91 - łatwo się komuś liczy przychody, trudniej wydatki. Uwierz mi, że gdybyś podliczył koszty organizacji, zatrudnienia itp i to nie tylko z tego jednego dnia, ale całoroczne, to zobaczyłbyś że te 130 tyś przychodu, to naprawdę nie jest żadną wielką kwotą.
Zarzucacie, że to wyścig towarzyszący, więc organizacja łatwiejsza i tańsza. Nie byłbym tego pewien, ma to swoje ułatwienia ale i utrudnienia. Pamiętajcie, że priorytetem jest TDP, więc trzeba się mocno postarać, aby TDPA i NTDP nie przeszkadzały w TDP. Ruch na drogach zatrzymać na wiele dłużej itp.

Napisałem co myślałem, ktoś się może zgadzać inny nie. Wsio ryba.
Jeśli się mylę z moją kilkuletnią prognozą, to za 5 lat możecie odświeżyć temat i mnie zjechać , że g... się znam.

Póki co TDPA jest OK :-P

#35 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 czerwiec 2013 - 01:30

Ja wam coś powiem. Za kilka lat TDPA to będzie naprawdę z....y wyścig kolarski dla amatorów i to na europejskim poziomie podobnie jak TDP. Jeszcze wszyscy będziecie z niego dumni. Mało tego, takich wyścigów będzie u nas więcej.

Nie będzie. Dlaczego ? Ano dlatego, że z roku na rok jest gorzej, a Pan Lang nie potrafi się uczyć na błędach. Więcej, Pan Lang uważa, że takowych nie popełnia.

Możecie psioczyć ile chcecie, ale obiektywnie uważam że akurat Pan Czesław Lang ma tyle pasji i miłości do kolarstwa oraz jest na tyle skutecznym i sprawnym organizatorem, że jest gwarantem, że TDPA w krótkim czasie dorówna poziomem (nie sportowym oczywiście :)) do TDP.

Zagalopowałeś się. TDP, chwała mu za to, naprawdę. Wyścig na poziomie...chociaż traktowany wśród zawodników elity trochę po macoszemu. Ile to już było wypowiedzi w sieci, że niektórzy jadą bo muszą.
Co do TDPA to tutaj w grę wchodzi tylko i wyłącznie kasa. On ma gdzieś Nas amatorów i prawdziwych pasjonatów. Liczy się nabicie kabzy i nic poza tym. Słusznie stwierdziłeś, że nic się nie robi za darmo. Tylko niech Pan Lang weźmie pod uwagę w jakim kraju żyjemy do jasnej cholery. Niech robi wyścig dla wszystkich, czyli dla ludzi ze Szczecina (przykład daleko oddalonego miasta od Zakopca), co chcą przyjechać tylko na jedną noc i wystartować. Bo na dzień dzisiajeszy robi imprezę dla miejscowych i tych co na dużej przyjechali odpocząć. Niech zrobi TYPOWĄ IMPREZĘ SZOSOWĄ DLA AMATORÓW I NIE TYLKO, a nie piknik. Dystans, który jest do przejechania nie ma nic wspólnego z kolarstwem nawet w wydaniu amatorskim !!!!

Co do "działki" dla fundacji. Ktoś wyżej pisał, że idzie 10 pln od łebka na fundację. Jeżeli jest to prawda to (liczę się z banem czy ostrzeżeniem i zaznaczam, że innego słowa się użyć nie da w tym wypadku) jest jedno, wielkie skurwysyństwo !!!

Jeśli się mylę z moją kilkuletnią prognozą

Mylisz się.

i mnie zjechać , że g... się znam.

Ja już Ci to mogę napisać.

Zapomnaiałem o jeszcze jednym...

Zarzucacie, że to wyścig towarzyszący, więc organizacja łatwiejsza i tańsza. Nie byłbym tego pewien, ma to swoje ułatwienia ale i utrudnienia. Pamiętajcie, że priorytetem jest TDP, więc trzeba się mocno postarać, aby TDPA i NTDP nie przeszkadzały w TDP. Ruch na drogach zatrzymać na wiele dłużej itp.

Nie masz zielonego pojęcia co piszesz. Nie wiesz nic na ten temat więc się nie wypowiadaj. Mieszkałem tam parę lat. Rodzice już tam siedzą grubo ponad 10. Faktry są zupełnie inne....to co piszesz to jedna, wielka brednia.

Tak na koniec. Za organizację TDP Lang może dostać Oskara. Za organizację TDPA to powinien dostać dożywocie.
AMEN.

#36 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 07 czerwiec 2013 - 06:37

nabijanie kabzy to nie jest sposob na rozwoj kolarstwa. traktowanie zawodnika jak dojnej krowy to nie jest sposob na rozwoj kolarstwa. ograniczanie kosztow kazdym mozliwym kosztem - przede wszystkim zawodnika - to nawet nie tyle nie sposob na rozwoj kolarstwa co zwykle - dla mnie zaznaczam - zlodziejstwo. i tak jak Wiki pisze - bylo lepiej (no tez dosc odwazne stwierdzenie) a jest gorzej - no to tez niezly rozwoj.

przede wszystkim boli mnie podejscie p. Langa do kolarzy amatorow. i ponownie zaznaczam - mam porownanie z austrii czy nawet slowacji, gdzie widac PRZEDE wszystkim PASJE - kolarz i kolarstwo przede wszystkim, kasa przy okazji...

i na koniec - jesli tak ma wygladac u nas rozwoi kolarstwa to ja ide dziekowac. ci co mnie znaja juz wiedza ze sam zaczynam szukac innych alternatyw sportowych (a nawet juz znalazlem), bo kolarstwo amatorskie w polsce sie COFA a nie rozwija - i tu juz nawet nie chodzi o samych oirganizatorow co o (nie)przychylnosc sluzb wszelakich - ale tu akurat p. Lang nie powinien miec problemu - a moze ma ? nie wiem, nie wnikam, ale jest jak jest i to moim zdaniem - ze zacytuje klasyka - jest ku..wsko daleko od rozwoju ;)

ja juz podziekuje za rozmowe. za rok pewno bedzie 15 km wkolo term w bukowinie za 200 pln i to bedzie dopiero rozwoj kolarstwa, heheh :)

#37 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 07 czerwiec 2013 - 07:24

Ja wypowiem się z punktu amatora, który jeździ od tego roku na szosie.
Chciałem wystartować w TdPA. Wiedziałem, że drogo to wyjdzie (bo dojazd, nocleg) porównując z innymi wyścigami amatorskimi, a opinie z roku na rok coraz gorsze.
Jednak w tym momencie uważam, że ten wyścig to sport elitarny. Nie ważne, czy Pan Lang chcę, czy musi narzucić taką cenę. Ale proszę niech tylko nikt nie piszę/mówi, że TdPA ma promować kolarstwo. Bo jak to robić, kiedy cena za kilometr wychodzi kosmiczna i ludzie jak ja rezygnują z tego.

#38 Vegeta

Vegeta
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 07 czerwiec 2013 - 07:32

Co do "działki" dla fundacji. Ktoś wyżej pisał, że idzie 10 pln od łebka na fundację. Jeżeli jest to prawda to

Ze strony TdPA:

Każda osoba rejestrująca się do wyścigu wpłaca wpisowe, z którego 10 zł zostanie przeznaczone na potrzeby fundacji.

http://www.tourdepol...howNewsLite=131

#39 Gosc_1dynatek1_*

Gosc_1dynatek1_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2013 - 08:21

wpisowe na TDPA w Trento ok. 60zł

#40 Gosc_MrNobody_*

Gosc_MrNobody_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2013 - 09:14

120/140 złotych za 38 kilometrowy wyścig (minus zjazd z bukowiny do poronina gdzie jest ostry start)

Po uwzględnieniu zjazdu trasa wyścigu liczy 30-31 km.

Dodaj odpowiedź