Skocz do zawartości

Zdjęcie

centrownica

47 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 08 marzec 2009 - 14:02

Siemka
Chodzi mi o centrownicę
Czy warto kupić, jak tak to jaką (znalazłem tylko firmy Tacx i Velomann), którą polecacie, czy używaliście i najważniejsze jak się centruje koła na takiej centrownicy. Czy trzeba mieć jakieś specialne klucze, czy tam już wszystko jest? Posiadam 3 rowery (dwa MTB i jeden szosowy), czyli
20zl * 2 koła = 40zl
40zl * 3 rowey = 120 zl
Z moich obliczeń wynika, że opłaca się, ale czy efekty mojego centrowania będą takie same jak centrowania w sklepie?
Proszę o pomoc.

http://www.velo.com....t/?m=16&id=1371 - Tacx
http://www.centrumro...ca/Produkt.aspx - Velomann

#2 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marzec 2009 - 14:23

Centrownica fajna sprawa, tylko średnio widzę sens zakupu tego do domu, znajomy sobie zrobił z widelca przedniego, i efekt taki sam, klucze musisz mieć normalne do nypli, i cierpliwości co niemiara...

#3 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 marzec 2009 - 14:28

Tacx jest mało sztywna i mało precyzyjna. Zdecydowanie lepiej centruje mi się koła w moim prywatnym warsztacie - centrownica własnego spawania ze stalowych płaskowników. Bardzo sztywna, precyzyjne nastawy śrubek wskazujących bicie.
Veloman wydaje się dużo lepsza, ale nie miałem okazji sie nią posługiwać nigdy.

#4 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 08 marzec 2009 - 14:56

Karbon, a mógłbys dać jakieś foto?

#5 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 08 marzec 2009 - 15:37

Cytat

Karbon, a mógłbys dać jakieś foto?

dołączam się do prośby

#6 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2009 - 16:23

kuba259, pierwsza i najważniejsza sprawa: czy umiesz centrować koła? Z twojego postu wywnioskowałem (może niesłusznie, jeśli tak to mnie popraw), że raczej nie miałeś z tym do czynienia. W tym wypadku kupowanie centrownicy za kilkaset złotych byłoby bez sensu, bo mógłbyś się zniechęcić a urządzenie by stało. Jeżeli chcesz zacząć bawić się w centrowanie na początek wystarczy odwrócić rower do góry kołami, wziąć klucz do nypli i kredę i mniej więcej można koła nacentrować. W necie jest mnóstwo opisów jak to robić, jednak każdy musi w pewnym sensie sam załapać o co w tym chodzi.

#7 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 08 marzec 2009 - 16:29

mjolnir dobrze wywnioskowales, nigdy tego nie robiłem

#8 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 marzec 2009 - 19:12

Cytat

mjolnir dobrze wywnioskowales, nigdy tego nie robiłem

Dlatego dla Ciebie najlepszym wyjściem będzie zmontowanie własnej centrownicy coś na wzór Karbonowej o ile pokaże zdjęcia.

Te centrownice, które podałeś w linkach są do bani. To raczej zabawki niż centrownice.
Kręcisz kołem, a centrownica zaczyna drgać :-/ bądź tu mądry i centruj koło. Powodzenia ;-)

#9 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 08 marzec 2009 - 19:21

ok, dzięki za poradę xD

#10 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 08 marzec 2009 - 20:35

kuba259, mam identyczna centrownice jak Veloman tylko pod inna bandera. Jest fatalna, przy zakreceniu kolem cala sie wygina. Pieniadze wyrzucone w smietnik.

#11 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marzec 2009 - 20:40

Karbon ino podziel sie fotami i małym opisem co i jak!!;)

#12 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Napisano 08 marzec 2009 - 21:33

Tutaj macie linki jak zrobić samemu centrownice ze starych widełek:
http://www.rowery.ma...pic=231.msg1288
http://www.bike.vot....c&forum=15&id=7
A tutaj z fotkami:
http://www.kolorower...5bd23b59168dda9
tylko myśle że w tym projekcie warto zadbać o lepszą podstawkę i tak i tak nogami ją trzymamy ale lepiej coś stabilniejszego myślę np. o jakimś 4 nożnej podstawce. Bo jak np. dasz większą ta drewnianą podstawkę nie koniecznie zwiększy to stabilności. A no i ten patent z gwoździkiem imo nie za dobry. Gwoździk po kilku delikatnych nawet przesunięciach się może wyrobić i latać. Fakt możesz powiedzieć to sobie wstawię nowy, ale ja tam wole raz a dobrze - może jakiś wkręt bo śrub raczej nie brak czubatek końcówki :P Ale do domowej roboty w sam raz ;-)

A tu kolego wzmianka o centrowaniu:
http://www.cyf-kr.ed...y/skladkol.html
http://mtbikes.info/...-warunkach.html

Myśle że na początek wystarczy

#13 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 marzec 2009 - 21:48

Foto dam radę zrobić w następny weekend. Nie mam czasu teraz - przepraszam.
Centrownica zespawana jest z płaskowników stalowych 25x5 mm. Podstawa montowana w imadle - takie duże 1000 kg starej konstrukcji.
Wskaźniki prostoty obręczy to zwykłe śruby stalowe M5, dociskane sprężynami stalowymi, żeby się same nie odkręcały gdy obręcz ociera się o nie. Oczywiście końcówki śrub są spiłowane na okrągło, żeby dotykały do obręczy tylko w jednym punkcie. Śruby wkręcone są do mosiężnych płaskowników połączonych śrubowo do centrownicy.
Szerokość na piasty regulowana poprzez rozchylenie ramion centrownicy. Symetria ustawia się praktycznie sama bo ramiona napierają z identyczną siłą. Oczywiście symetrię kół wyznaczam nie na centrownicy bo aby to było idealnie precyzyjne potrzebna jest bardzo dobra, czyli droga centrownica.

#14 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 08 marzec 2009 - 21:58

Symetrie koła można ustawić na "niesymetrycznej" centrownicy. Wystarczy odwrócić koło. Położenie obręczy względem wskaźnika ma być to samo. Ja tak robię.

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2009 - 22:02

A to ja się pochwale, mam centrownice na warsztacie, jedna z 4 w Polsce robioną z ok 12-14 lat temu na zamówienie, jest cieżka jak diabli, ma każdą część regulowaną w pionie i w poziomie a wykonana ze słusznej grubości materiału, mozna na niej po wymianie chwytów centrować nawet koła do motocykli
Takiego wyrobu się nie spotyka.
Dam fotki jutro po powrocie z pracy , warto będzie zobaczyć, może ktoś na wzór sobie zrobi, tyle że potrzebny jest spawacz-tokarz do tego.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#16 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 marzec 2009 - 23:05

Symetrię kół ustalam kładąc koło płasko na stole, opierając obręcz na klockach drewnianych równej wysokości tak, żeby między końcówką osi piasty a stołem była minimalna szczelina. Potem odwracam koło na drugą stronę i sprawdzam czy szczelina jest taka sama. Najprostszy i najlepszy sposób.

Niedawno miałem okazję popracować z centrownicą Park Tool TS-2. Świetny produkt. Cena całkiem przystępna jeśli buduje się sporo kół. Dla użytkownika, który kilka razy w roku chce wycentrować sobie koła przerost formy nad treścią. Możliwości takiego narzędzia przerastają umiejętności większości młodych mechaników.

#17 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2009 - 23:20

Hm, a ja sobie na ppotrzeby warsztatowe dodatkowo zrobiłem ( w sumie spawnął i wygiął kumpel ) przyrząd do sprawdzania centryczności kół , na wzór Park Toola, tyle że jest zrobiony z jednego kawałka solidnego alu, dzieki czemu jest lekki, a P T jest sporo ciezki.
Ale taką " łape " używam tylko jak robire kóleczka w domu sprawdzając centrycznosć teoretyczna, potem na centrownice i robienie ideala.
Taka łapa to prosta sprawa, w sumie zrobie fotke takze jak mi wyszła.

[ Dodano: 2009-03-10, 20:53 ]
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pierwsze to centrownica ręcznej roboty typowo warsztatowa, a drugie to przyrząd handmade do sprawdzania symetri kół, który służy raczej do pobieżnych pomiarów wstępnych.

#18 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 marzec 2009 - 22:13

SPIKE, fajna centrownica. Ja nie lubię takich dużych wskaźników i nie potrafił bym się tym posługiwać. Centruję na słuch zawsze co wychodzi mi idealnie.
A oto moja uboga centrownica. Uboga, ale cuda można na tym robić :P

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 marzec 2009 - 22:57

Cholernie ciężka jak pisałem i stabilna, można zdrowo koło rozpędzic hewhehe, ale jak pisałem jest czym się pochwalić i pochwalić takze mozna osobe co takie robiła.
Tam wszystko jest regulowane bo ma służyc uniwersalnie.
Ha, ja centruje na słuch i oko .
Ale jak pewnie wiesz , nie tylko centrownica jest ważna ale także zajefajne wyczucie.

Ale mam problem ostatnio i próbuje to rozwiązać, zastanawiam sie jak, bo mam robić koła na piastach przód pod ośke 20 mm a tak jest 2 cm rura przelotowa i nie mam jak zalozyć to w centrownice, może ktoś wie czy są jakieś redukcje , albo coś podobnego ???

Ps.
Jak znajde troche czasu to zaprojektuje i spróbuje wykonać w osobie mojego osobistego spawacza jakąś uoproszczona wersje, która mogłaby konkurować z tanimi "syfami",

A jezcze pytanko, jakim kluczem kręcisz nyple alu, bo ja mam zielony w miare dobrze dopasowany.

#20 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 marzec 2009 - 23:23

Są redukcje 20 mm -> szybkozamykacz klasyczny. Zrealizowane są jako korki wkładane po obu stronach ośki.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy