Skocz do zawartości

Zdjęcie

centrownica

47 odpowiedzi w tym temacie

#21 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 17 marzec 2009 - 14:15

Jeżeli koło ma lekkie bicie to muszę zrywać szytke, aby je wycentrować?

#22 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 17 marzec 2009 - 14:19

Nie musisz zrywać szytki.

#23 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 17 marzec 2009 - 14:56

Jak ma bicie góra -dół, to niestety musisz. Chyba że chcesz robić koło tej jednej szytki. pozdr

#24 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 17 marzec 2009 - 15:15

"Lekkie bicie" więc pewnie klasycznie na boki i o tym myślałem pisząc :->

#25 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 17 marzec 2009 - 15:29

tak, to bicie na bok
Przyłożyłem kredę po dwóch stronach koła i wyszło mi, że mam bicie w kilku miejscach (naprawdę niewielkie), ale w niektórych w jedną stronę, a w innych miejscach w drugą. Czy coś takiego mogło zrobić się od dziur na drodze? Nie chodzi mi o jakieś duże dziury, tylko o takie nierówności, pęknięcia asfaltu no i jedna, która zaliczyłem 3 dni temu (była głęboka ale mała). Dodam, że koło było niedawno w serwisie do wycentrowania, a ja przejechałem niecałe 40 km (wszystko w mieście). Do jakiego punktu na kole mam się odnieść w centrowaniu, tam gdzie kreda nigdzie nie obciera? Czy w starych kołach są inne rozmiary nypli?

#26 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marzec 2009 - 21:20

1. A czy przed serwisem takze biło w róznych miejscach ???
2. Bicie mogło się zrobic w róznych miejscach od małych nierówności pod warunkiem że koło nie zostało doobrze zacentrowane.
Co oznacza dobrze zacentrowane ? szprychy dobrze zaplecione, ułożone i dooobrze odpuszczone - najważniejszy punkt centrowania - odpuszczone, jeśli w trakcie centrowanai nie odpuszcamy szprych to po x kilometrach mozemy mieć koło bijące w różnych miejscach, zalezy jak szprychy się ułożyły., czasem takie centrowanie trwa dłużej i dużo zależy od jakości obręczy, zakładając że szprychy są porządne firmowe.

Jeśli miałeś stare koło ( ja tak miałem , sprzed 15 lat i strzelały mi szprychy ) to trzeba było rozpleść koło do zera , zapleść i zrobić to jak powinno być.

Krakowskie drogi miejskie u nas są tak francowacie dziurawe, a jednak koło ma ponad tysiaka i trzyma ideał prosty.

Reasumując , porządne centrowanuie kosztuje troche więcej niż takie "zwykłe centrowanie "

Przy centrowaniu samego koła w ręku nie odniesiesz sie do niczego.

Aby odnieść się do przymiaru - czyli przesunięcia koła w osi trza najpierw wyrównać całe koło aby nie biło,na boki w ramie na klockach hamulcowych chocby nawet, , potem da się dopiero przyrównać, no chyba że masz jakiś dłuższy odcinek na obręczy który nie bije.

Nyple, fakt, czasem różnią sie "grubością "

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#27 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 18 marzec 2009 - 08:04

Poczytałem trochę o centrowaniu i mam do Was pytanie
W jednym tekście tłumaczą tak:
Ocieranie wskaźnika o obręcz sygnalizuje konieczność zluzowania szprychy przymocowanej do piasty po tej stronie i naprężenia szprychy zamocowanej do przeciwnej stronie piasty. Poszczególne nyple należy jednorazowo dokręcać i odkręcać o nie więcej niż ćwierć obrotu. - http://bikeboard.pl/...8&d=porady&g=34
i coś takiego
Tak wiec jeżeli obręcz wykrzywi się w prawo, wystarczy naciągnąć szprychy z lewej strony. Należy zacząć od miejsca w którym wychylenie obręczy jest największe, następnie po kolei naciągać szprychy z każdej strony, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu. - http://www.dh-zone.c...owanie_kola.php

Które jest dobre? Czy mam po jednej stronie luzować, po drugiej naciągać, czy po dwóch stronach naciągać?

#28 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 18 marzec 2009 - 09:19

Po stronie po której trze o wskaźnik luzujesz szprychy a po przeciwnej stronie naciągasz, żeby odciągnąć obręcz od wskaźnika - proste ;)

#29 speedek

speedek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 18 marzec 2009 - 12:34

Nie zawsze trzeba luzować szprychy po stronie w którą bije.
Jeżeli bicie obręczy jest niewielkie wystarczy tylko delikatnie naciągnąć szprychy mocowane po 2 stronie piasty.

#30 ~Wojtek

~Wojtek
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 11 maj 2009 - 06:25

Witam, jestem na kupnie centrownicy i mało co nie kupiłem tej Velomanna, na szczęście znalazłem chyba jedyną opinię w necie o tej centrownicy w tym temacie i raczej tego nie zrobie, no chyba, że ktoś napisze coś więcej, że jednak się opłaca i się nie wygina podczas montażu koła. Używałem sporo centrownicy tacxa i w ostatecznosci może być, tyle, że właśnie nie możliwa jest korekcja symetryczności a tego bym potrzebował. W internecie jest jedna porządna centrownica od NUSIU ale kosztuje ponad 7stów, troche za dużo, wolalbym już kupić tego tacxa i coś wykombinować z tym znalezieniem 'środka' :)
Ewentualnie mam zapytanie, czy znacie jakiegoś fachowego spawacza który wykonałby porządną centrownicę w cene tacxa lub velomanna ??

#31 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 06:35

Przypuszczam iż centrownica służyć ma przedewszystkim Tobie, a nie jako narzędzie pracy w warsztacie rowerowym. Wnioskuje, że szukasz czegoś ok. 300-400 zł. Nie rozumiem w czym problem, jest tego opór i do własnego użytku w zupełności wystarczą te oferowane np. na Allegro. Ze spawaczem daj sobie spokój bo w zasadzie nie chodzi tu wyłącznie o umiejętność spawania aluminium czy w osłonie CO2 ect. Przypuśćmy, że znajdziesz fachmana od spawania, który nie wie do czego służy centrownica... chyba, że wszystko mu przygotujesz a on tylko "cheftnie" ;-) Moim zdaniem w grę wchodzi tylko zakup, lecz wybór należy do Ciebie.

#32 ~Wojtek

~Wojtek
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 11 maj 2009 - 06:58

Tak chyba jednak wybije sobie z głowy tego spawacza. Centrownica będzie mi potrzebna na własny użytek ale czasem centruje koła kolegom czy też poleconym klientom. Lecz być może też w przyszłości będę używał jej we własnym serwisie rowerowy, ale pewnie wtedy kupie coś takiego jak NUSIU albo PART TOOL.. Przez jakiś czas pracowałem własnie na serwisie rowerowym i używałem albo takiej wielkiej samoróbki gdzie wszystko co dało się regulować, była na śrubach i przy ustawieniu koła było kupe roboty. Potem właśnie na tej Tacx'a, bardzo prosta centrownica szybko i przyjemnie się centruje tylko, że do bicia góra dół bardziej trzeba było wysilać oko bo ta plastikowa 'płetwa' średnio się nadawała. Ale też mam pomysł jak to poprawić, tak samo jak ustawianie symetryczności.
Ale dalej mnie interesuje ta centrownica Velomann bo znalazłem kolejną wypowiedź w internecie, tym razem pozytywną, że jest wszystko ok tylko ma problem ze stabilnością.Dla mnie to nie bylby problem bo najwyżej przykręciłbym ją do blatu stołu. Może ktoś jeszcze spotkał się z tą centrownicą ?

#33 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2009 - 17:10

No to ja pokażę swój zestaw do centrowaniaDołączona grafika

Wszystko zrobiłem z ogólno dostępnych rupieci, które miałem pod ręką - jedynie kupiłem trekingowy widelec z piwotwmi za 15 zł.
Do piwotów są przykręcone blaszki, którymi można obracać jak wskazówkami zegara i wychylać na boki - chałas jest nieprzeciętny przy wyłapywaniu nierówności koła i o to chodzi. Świetnie się wyszukuje na niej bicie osiowe, jak i promieniowe.
Do ustalenia symetrii koła służy mi ten przymiar obok.

Użyte narzędzia to pilnik do metalu, wiertarka,piła do drewna, wkrętak i nieodzowny młotek, - jak widać można obyć się bez spawarki.

#34 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:39

a ja mam pytanie czy do nauczenia się centrowania kół wystarczy taka centrownica??

http://allegro.pl/it...umrowerowe.html

#35 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:43

Cytat

a ja mam pytanie czy do nauczenia się centrowania kół wystarczy taka centrownica??

http://allegro.pl/it...umrowerowe.html

przejdź do pierwszego posta tego tematu

#36 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:48

Mysle że tak, jak najprostsza.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#37 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:53

a ha... ok dzięki za odp... będę się zastanawiał nad tą i tą Veloman'a

#38 rep003

rep003
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Skądkielce

Napisano 15 wrzesień 2009 - 14:58

Centrownice wcale nie dużym nakładem środków finansowych można zrobić samemu i to nie koniecznie musi być najprostsza centrownica z możliwych. Ja na zrobienie swojej wydałem około 25-35 zł (dokładnie nie pamiętam bo robiłem ją jakieś 2 lata temu). Oczywiście trzeba dysponować narzędziami takimi jak piłka do metalu, wiertarka i w tym przypadku zestaw narzynak i gwintowników. Tutaj kilka zdjęć: http://img22.imagesh...=dsc02047xi.jpg

#39 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 26 kwiecień 2010 - 17:23

Odnawiam wątek. Jestem w fazie budowania centrownicy. Już prawie projekt mam, chyba, że ktoś ma gdzieś już jakieś wymiary to chętnie spojrzę ;-) Ale widziałem jak w serwisie koleś miał taki sprzęt, oczywiście domowej roboty, bo sam mi o tym mówił i miałem to w rękach. Widziałem takie coś w CR ale cena trochę odstrasza.

Przyrząd do sprawdzania centryczności

Czy ktoś mógłby mi podać jakie wymiary są tego "cuda"? i z jakich materiałów najlepiej to zrobić? Liczę na pomoc :-)

#40 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 kwiecień 2010 - 18:33

Wymiary? Trochę logiki. A zrobić z możliwie najsztywniejszych materiałów - aluminium, drewno.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy