centrownica
Napisano 17 marzec 2009 - 15:29
Przyłożyłem kredę po dwóch stronach koła i wyszło mi, że mam bicie w kilku miejscach (naprawdę niewielkie), ale w niektórych w jedną stronę, a w innych miejscach w drugą. Czy coś takiego mogło zrobić się od dziur na drodze? Nie chodzi mi o jakieś duże dziury, tylko o takie nierówności, pęknięcia asfaltu no i jedna, która zaliczyłem 3 dni temu (była głęboka ale mała). Dodam, że koło było niedawno w serwisie do wycentrowania, a ja przejechałem niecałe 40 km (wszystko w mieście). Do jakiego punktu na kole mam się odnieść w centrowaniu, tam gdzie kreda nigdzie nie obciera? Czy w starych kołach są inne rozmiary nypli?
Napisano 17 marzec 2009 - 21:20
2. Bicie mogło się zrobic w róznych miejscach od małych nierówności pod warunkiem że koło nie zostało doobrze zacentrowane.
Co oznacza dobrze zacentrowane ? szprychy dobrze zaplecione, ułożone i dooobrze odpuszczone - najważniejszy punkt centrowania - odpuszczone, jeśli w trakcie centrowanai nie odpuszcamy szprych to po x kilometrach mozemy mieć koło bijące w różnych miejscach, zalezy jak szprychy się ułożyły., czasem takie centrowanie trwa dłużej i dużo zależy od jakości obręczy, zakładając że szprychy są porządne firmowe.
Jeśli miałeś stare koło ( ja tak miałem , sprzed 15 lat i strzelały mi szprychy ) to trzeba było rozpleść koło do zera , zapleść i zrobić to jak powinno być.
Krakowskie drogi miejskie u nas są tak francowacie dziurawe, a jednak koło ma ponad tysiaka i trzyma ideał prosty.
Reasumując , porządne centrowanuie kosztuje troche więcej niż takie "zwykłe centrowanie "
Przy centrowaniu samego koła w ręku nie odniesiesz sie do niczego.
Aby odnieść się do przymiaru - czyli przesunięcia koła w osi trza najpierw wyrównać całe koło aby nie biło,na boki w ramie na klockach hamulcowych chocby nawet, , potem da się dopiero przyrównać, no chyba że masz jakiś dłuższy odcinek na obręczy który nie bije.
Nyple, fakt, czasem różnią sie "grubością "
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 18 marzec 2009 - 08:04
W jednym tekście tłumaczą tak:
Ocieranie wskaźnika o obręcz sygnalizuje konieczność zluzowania szprychy przymocowanej do piasty po tej stronie i naprężenia szprychy zamocowanej do przeciwnej stronie piasty. Poszczególne nyple należy jednorazowo dokręcać i odkręcać o nie więcej niż ćwierć obrotu. - http://bikeboard.pl/...8&d=porady&g=34
i coś takiego
Tak wiec jeżeli obręcz wykrzywi się w prawo, wystarczy naciągnąć szprychy z lewej strony. Należy zacząć od miejsca w którym wychylenie obręczy jest największe, następnie po kolei naciągać szprychy z każdej strony, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu. - http://www.dh-zone.c...owanie_kola.php
Które jest dobre? Czy mam po jednej stronie luzować, po drugiej naciągać, czy po dwóch stronach naciągać?
Napisano 11 maj 2009 - 06:25

Ewentualnie mam zapytanie, czy znacie jakiegoś fachowego spawacza który wykonałby porządną centrownicę w cene tacxa lub velomanna ??
Gosc_Anonymous_*
Napisano 11 maj 2009 - 06:35
Napisano 11 maj 2009 - 06:58
Ale dalej mnie interesuje ta centrownica Velomann bo znalazłem kolejną wypowiedź w internecie, tym razem pozytywną, że jest wszystko ok tylko ma problem ze stabilnością.Dla mnie to nie bylby problem bo najwyżej przykręciłbym ją do blatu stołu. Może ktoś jeszcze spotkał się z tą centrownicą ?
Gosc_Anonymous_*
Napisano 14 czerwiec 2009 - 17:10

Wszystko zrobiłem z ogólno dostępnych rupieci, które miałem pod ręką - jedynie kupiłem trekingowy widelec z piwotwmi za 15 zł.
Do piwotów są przykręcone blaszki, którymi można obracać jak wskazówkami zegara i wychylać na boki - chałas jest nieprzeciętny przy wyłapywaniu nierówności koła i o to chodzi. Świetnie się wyszukuje na niej bicie osiowe, jak i promieniowe.
Do ustalenia symetrii koła służy mi ten przymiar obok.
Użyte narzędzia to pilnik do metalu, wiertarka,piła do drewna, wkrętak i nieodzowny młotek, - jak widać można obyć się bez spawarki.
Napisano 06 lipiec 2009 - 21:39
http://allegro.pl/it...umrowerowe.html
Napisano 06 lipiec 2009 - 21:43
Cytat
przejdź do pierwszego posta tego tematua ja mam pytanie czy do nauczenia się centrowania kół wystarczy taka centrownica??
http://allegro.pl/it...umrowerowe.html
Napisano 06 lipiec 2009 - 21:48
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 15 wrzesień 2009 - 14:58
Napisano 26 kwiecień 2010 - 17:23
Przyrząd do sprawdzania centryczności
Czy ktoś mógłby mi podać jakie wymiary są tego "cuda"? i z jakich materiałów najlepiej to zrobić? Liczę na pomoc :-)
Dodaj odpowiedź