Skocz do zawartości

Zdjęcie

centrownica

47 odpowiedzi w tym temacie

#41 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 26 kwiecień 2010 - 19:03

No pisałem, że wymiary prawie mam i tylko się spytałem, czy ktoś nie mógłby mi ich podać jak ma takie coś, ale skoro to taki kłopot to przepraszam i dziękuję za pomoc chociaż w kwestii materiałów ;-) To tylko napiszcie mi jeżeli możecie, bo mam co do tego elementu małe wątpliwości (chodzi mi o centralny punkt tego przyrządu) czy ta śrubka czy jak tam zwał wchodzi na zewnątrz miski?

#42 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 maj 2014 - 21:02

Odnowie temat, zastanawiam sie nad zakupem centrownicy do domowego uzytku. Od razu zaznacze - nie bede probowal zaplatac kol wole to zostawic zawodowcom z doswiadczeniem, chcialbym tylko poduczyc sie i korygowac drobne bicia. Czytalem troche starych tematow i np. centrownice taxc'a nie polecano i tych tanich bo sa malo stabilne przenosza drgania i ciezko wycentrowac kolo, z drugiej strony do korekcji lekkiej centry raz w roku albo dluzej szarpanie sie na park toola za tysiaka to chyba bez sensu.

Mozecie cos polecic, czego sami uzywacie na chacie?

#43 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2014 - 21:20

Do celów amatorskich polecam taką (występuje też pod marką Velomann) :

http://allegro.pl/m-...4194329151.html

Jest składana, więc zajmuje mało miejsca, jest wystarczająco dokładna i całkiem nieźle wykonana. Wymaga może nieco więcej czasu przy pracy, bo jest dosyć wiotka (choć same główne lagi, gdzie mocujemy koło, to solidne aluminiowe rury) i trzeba uważnie obserwować czujniki i nasłuchiwać ocierania, ale jak dla mnie nie jest to problemem.

Jak już będziesz miał, to będzie Cię korcić, żeby zrobić samemu całe koła od podstaw.

Ja we wszystkich swoich rowerach mam już własnoręcznie robione koła i wciąż szukam pretekstu, aby zrobić następne ;-) .

#44 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 maj 2014 - 21:25

A czy ona moze stac i jest stabilna czy mocujesz ja jakos np. do stolu ?

#45 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 maj 2014 - 22:06

Do małych korekt stawiam rower na stojaku i koryguję do klocków. I jest ok. Grubsza robota idzie do fachowca. Pozdr

#46 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2014 - 22:38

Zwyczajnie stawiam ją na stole i jest stabilna. 

Aha, najlepiej postawić ją na białym papierze - daje dobre tło i łatwiej wtedy obserwować odległość czujników od obręczy.

Centrowanie na klocki hamulcowe też jest możliwe, ale to zupełnie nie ten komfort i precyzja co nawet na taniej, amatorskiej centrownicy.

#47 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2014 - 23:45

Według mnie to trochę bez sensu. To tak jak z alkomatami za kilkadziesiąt złotych. Coś mierzy, ale nie wiadomo jak dokładnie i czy ten pomiar jest coś wart. Serwis kół polega nie tylko na niwelowaniu bocznego bicia, ale także radialnego i pomiarze naprężenia szprych. Jest stary sposób centrowania kół "na pazur" i myślę, że przy użyciu tej centrownicy z linku możesz osiągnąć podobną precyzję. Lepiej oszczędzić te pieniądze i poświęcić jeden paznokieć ;) A tak na serio, to lepiej po prostu raz na jakiś czas oddać koła do serwisu, żeby zrobili to dobrze i przeboleć pięć dych. 

#48 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 maj 2014 - 12:28

Dandy Horse, dnia 13 Maj 2014 - 22:45, napisał:

Serwis kół polega nie tylko na niwelowaniu bocznego bicia, ale także radialnego i pomiarze naprężenia szprych. 

Boczne bicie na tej centrownicy widać wystarczająco dobrze, radialne również, a naprężenie sprawdza się palcami i na słuch.

Reszta to już tylko kwestia doświadczenia i ilości poświęconego czasu (którego w serwisie poświęciliby Twoim kołom tylko niezbędne minimum - tam liczy się zysk).

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy