Wybór kół
Napisano 22 maj 2010 - 16:50
Co do obręczy to niestety nie pomogę, ale fakt, że są używane w Pucharze Świata MTB, (jako no-name) ze zdjętymi naklejkami jednak o czymś świadczy ;-)
Napisano 22 maj 2010 - 19:07
Szprychy tytanowe do wymysł tępych ch****. Nawet w kołach gdzie są po 32 sztuki takie szprychy nadają się do wymiany po jednym sezonie. W tym czasie rozciągają się o 2-4 mm. A co dopiero jeśli dałoby się 20 sztuk na przód i 24 na tył. Nawet nie udałoby się zbudować kół, na których można by jeździć.
Piasty AC...nie idź tą drogą. Najlepsze obręcze chcesz zapleść na takim gównie? Zarówno przód jak i tył nadają się do wszystkiego, z wyjątkiem jeżdżenia na nich.
Firmy AX nie lubię. Gardzę ich pokazowymi częściami, które pękają gdy założy się je do roweru przełajowego i wjedzie w teren. Obręczy AX osobiście nie zaplatałem. Na WW jest ktoś kto ma komplety kół na Edge 1.45 i na AX. Twierdzi, że jednak obręcze Edge są lepsze.
Napisano 22 maj 2010 - 19:47
Napisano 22 maj 2010 - 20:36
Szprychy CX-Ray tylko. Lekki i dają mocne koła na tak sztywnych obręczach.
Piasty Extralite raczej nie. Tył ma bęben na łożysku ślizgowym co wymaga częstej konserwacji. Tulei teflonowej należy stworzyć niemal sterylne warunki pracy. Jeśli nie piasty Mack to na przód super mocna Mig70 lub spróbować Mig45. Na tył nie dał bym nic lżejszego od Mag160.
O wytrzymałość obręczy nie obawiaj się. Ja swoje 1.45 tłukę na polskich dziurach niemiłosiernie, a są idealnie proste odwdzięczając się dobrym tłumieniem i rewelacyjnym przyspieszaniem.
Napisano 22 maj 2010 - 20:38
Firmy AX nie lubię. Gardzę ich pokazowymi częściami, które pękają gdy założy się je do roweru przełajowego i wjedzie w teren. Obręczy AX osobiście nie zaplatałem. Na WW jest ktoś kto ma komplety kół na Edge 1.45 i na AX. Twierdzi, że jednak obręcze Edge są lepsze.
Ohohoh, a z jakimi to częściami AX miałeś do czynienia, że pozwalasz sobie takie śmiałe teorie wystawiać?
Pokazowe części? A to dobre, a więc uczestnicy Pucharu Świata MTB oraz czołowi polscy zawodnicy MTB jak Marek Galiński muszą się mylić. Rowery guru spec jakim jest Karbon (o którego sportowych osiągnięciach nikt nie słyszał) łamie części AX jak zapałki, a najmocniejsi kolarze na świecie sami te części zakupują i zdrapują z nich logo, by móc ich używać. Zgadnij Karbon, komu jednak bardziej ufam?
Po drugie bredzisz coś o połamanych częściach.
Po trzecie całą swoją wiedzę czerpiesz z for internetowych i uchodzisz za wielkiej klasy specjalistę i znawcę każdego komponentu, nawet tego, którego na oczy nie widziałeś
Po czwarte chciałbym, żebyś dał link do tego porównania z kołami Edge, bo ostatnio takowe czytałem i AX uzyskały znacznie lepszą opinię.
Napisano 22 maj 2010 - 21:02
Nie mam czasu na pierdoły. Zarabiam w przyszłościowej branży dobrze dotowanej przez UE.o którego sportowych osiągnięciach nikt nie słyszał
Sztyce AX mogą być stosowane tylko na szosie. W dodatku mają fatalne jarzmo, które nie jest zdrowe dla siodełek. Nie wiem skąd ten zachwyt tą firmą. Ale jak ktoś się lubi lansować rowerem 4 kg w niedziele to niech robi to co lubi. Jeśli chodzi o parametry sztywnościowe to AX nigdy nie brylowało.
Ty lubisz AX, a ja nie i niech tak zostanie.
Napisano 22 maj 2010 - 21:18
Poza tym nawet w żaden sensowy sposób mi nie odpowiedziałeś, ciągle tylko wyśmiewasz części AX, a już ci napisałem kto ich używa. Te części zakupują najlepsi na świecie zawodnicy MTB za swoją własną kasę, bo są tak dobre - sztyce, obręcze, czy też siodła. Ty jeździsz sobie swoim spacerowym tempem kilka treningów w tygodniu, nigdzie się nie ścigasz, części tych na oczy nie widziałeś, nie mówiąc o ich używaniu, ale już wiesz, że są g...ne - pękają i są miękkie, a Edge są cudowne i najlepsze. Zdajesz sobie sprawę, że obręczy, sztyc i siodeł AX używa się w Pucharze Świata MTB, wiesz jaki power mają ci zawodnicy? Dla Ciebie to ma być za miękkie, a dla nich nie? Jaja se robisz???? Wiesz, że siodło AX dojechało na podium Tour de France pod Ullrichem?
Z resztą każda część jakiej używasz jest najlepsza. Tak samo z szytkami Vittori, niby wszyscy na świecie ich używają, takie są cudowne. To dziwne, bo znam naście osób, które ich używało i nigdy nie byli zadowoleni, ciągłe awarie i kapcie. Teraz większość tych osób jeździ na Veloflex'ach, różnica bez porównania, a kapci przez 20.000km zero.
"AX nigdy nie brylowało sztywnością" sprawdziłeś sam, czy wyczytałeś na jakimś zachodnim forum?
No i po raz kolejny proszę o rzekome porównanie Edge i AX, gdzie niby AX wypadły fatalnie
pafcio: tu masz recenzje kół na obręczach AX, gość ma też Edge i z tego co pisał AX zdecydowanie lepiej hamują http://weightweenies...php?f=3&t=72916
nie wiem, może to ta recenzja, o której Karbon mówił
Napisano 22 maj 2010 - 21:31
Skoro jesteś taki fachmistrz to dlaczego ja Ci składam koła, a nie zrobisz sobie ich sam? Czyżbyś nie potrafił? Skoro się tyle jeździ to trzeba potrafić poradzić sobie z serwisem roweru.
Jakoś nie widzę potrzeby posiadania czegoś takiego za grubo ponad 1000 zł:
http://weightweenies...der=asc&start=0
http://www.flickr.co...N00/2826009618/
albo rozpadającego się mostka. Obręczy AX jak już pisałem nie znam, więc nie będę pisał o czymś czego nie znam...logiczne.
Napisano 22 maj 2010 - 21:52
I jak tak bardzo lubisz testy to lub je albo albo ZAWSZE , albo NIGDY , a Ty sobie wybierasz , te ktore Ci pasuja. Wiecej konsekwencji.......
A Tobie MARCELN to mozna napisac tylko : przygadal kociol garnkowi.......
Nie zadaj aby KARBON nie wysmiewal jakichs tam komponentow , bo sam to robisz rownie czesto jak on.......
No i podejrzewam , ze Twoja "wiedza" i 85 % madrosci "rowerowych " tez jednak pochodzi w 95 % z internetu....
Napisano 22 maj 2010 - 21:55
Za to ty na temat wszystkich komponentów, jakich na oczy nie widziałeś, piszesz, że są takie i owakie, jakbyś ty był źródłem tych informacji i te komponenty testował. Uznajesz, że tak jest, bo tak piszą na WW i przekazujesz to wszystko nam, a mamy uznać to za świętą prawdę, a Ciebie za wielkiego guru, który w rzeczywistości 90% rzeczy jakie tu napisał, wyczytał na WW. A dodatkowo czasami coś ściemniasz, jak z tymi obręczami Edge, rzekomo lepszymi od AX, tylko nie wiem po co.
O składaniu kół nic nie pisałem, więc nie wiem po co ten temat wyciągasz? A o składaniu powiem tylko, że robisz to super, wręcz zajebiście. Koła u Ciebie składali znajomi, twierdzili, że nikt im tak dobrze kół nigdy nie złożył, teraz ja ci dałem te koła do złożenia i polecam składanie u ciebie komu tylko mogę, wszystkim, którzy chcą to uczynić, bo mam niemal 100%, że zrobisz to świetnie. Także myślę, że kilku klientów ci zapewniłem
Co do połamanej sztycy, to po pierwsze była to pierwsza seria, przed poprawką. Po drugie jest to pojedynczy przypadek, co jak na fakt, że te sztyce sie dobrze sprzedają i są katowane często w mocnym MTB jest wynikiem znakomitym. A po trzecie skąd pewność w jaki sposób powstało to uszkodzenie? Nie wiadomo, czy ciężar zawodnika nie był ponad to co wyznacza producent, nie wiadomo czy rower nie przewrócił się na bok, czy śruba nie była za mocno skręcona - tych czynników może tu być całe multum, dlatego te zdjęcia są warte tyle co NIC.
Napisano 22 maj 2010 - 22:02
A tu gadzeciarstwo u niektorych wzielo gore.
Zauwazylem tez , ze po ostatniej "utarczce" z LUCJANEM, forum stracilo 75% swojej "wartosci".... Juz nic nie jest takie jak kiedys.... Dobije do 1000 postow i zostaje tylko obserwatorem ( od czasu do czasu ). Tak sobie postanowilem.
Napisano 22 maj 2010 - 22:11
Teraz Cię marceln zaskoczę - w ogóle nie czytam WW, ani innych for. Na WW i FWB przeglądam tylko działy "Introduce Yourself". Nie czerpię wcale wiedzy innych for.
jarek996, jeśli jestem czegoś pewny to bronię swojego zdania. Nie boli mnie, że ktoś nie traktuje mnie poważnie. Tak już jest - jeden woli córkę, drugi teściową.
Nie będę też wypisywał z jakim sprzętem się prawie na codzień stykam bo nie widzę sensu. Powiem tylko, że jest to półka klasowa jakiej nie testuje się w polskich portalach, a ja wiem z pierwszej reki, bo od użytkowników jaka część co jest warta.
Kiedyś to forum czytało się z przyjemnością. Od roku poziom mocno spadł. Nie zdziwcie się jeśli dojdę do takich samych wniosków jak Kobrys, zamknę się w sobie i mnie tu nie będzie.
Idę spać teraz, żeby wypocząć przed wyścigiem.
Napisano 22 maj 2010 - 22:13
A Tobie MARCELN to mozna napisac tylko : przygadal kociol garnkowi.......
Nie zadaj aby KARBON nie wysmiewal jakichs tam komponentow , bo sam to robisz rownie czesto jak on.......
No i podejrzewam , ze Twoja "wiedza" i 85 % madrosci "rowerowych " tez jednak pochodzi w 95 % z internetu....
Z Internetu dużo się dowiaduje, a i owszem, ale potem nie klepię, że TAK JEST, że TAK TO WYGLĄDA, ŻE TO JEST G'WNO, tylko wspomnę, że to coś ma przeciętne opinie, a jeśli sam z daną częścią się spotkałem lub testowali to najbliżsi znajomi z kolarstwa lub bW, do których mam zaufanie, reprezentują pewien poziom, znają się na sprzęcie, to wtedy mogę napisać, że tak jest
Akurat kierę AX testowałem (i tylko ją) i mogę powiedzieć, że do tej firmy mam pełne zaufanie. Kiera była lżejsza od Syntace Duraflite o 35-45%, troche sztywniejsza, zero problemów, więc wiem, że to jednak nie G*WNO tylko faktycznie coś, czemu można jednak zaufać.
Nie wygłaszam opinii, że EDGE to szajs, bo znalazłem gdzieś jedną taką opinię, chociaż tego produktu na oczy nie widziałem. Czasem mogło się jednak zdarzyć, że pisałem tutaj nt jakichś produktów jakbym je znał, a znałem je jedynie z Internetu - temu nie zaprzeczam, ale nie robię tego BEZ PRZERWY
Napisano 22 maj 2010 - 23:06
Więc pafcio, jeśli myślisz że da rade na Twój ciężar to spróbuj AX. Ale jak jakbym tyle ważył i nie jeździł wczesniej na kołach tej klasy to posuwałbym sie metodą kroków. Wybieram pewniejsze i cięższe obręcze i albo podpasują albo kiedyś tam stwierdzam, że jednak sporo lepiej by było jakby było lżej i zę cos tam może da radę, więc jazda na następne,ale każda zmiana to ryzyko.
marcelna, rozumiem bo sam mam tak że jak firma się sprawdzi i wzbudzi moją ufność to potem staram się jej trzymać.Oczywiście niebezgranicznie (nie opieram się tylko na typowym marketingu i przywiązaniu do "znaczka") :-D
Napisano 23 maj 2010 - 07:41
KARBON ; bronienie swoich racji to jedno , ale szydzenie ze wszystkiego innego to juz przesada. Wiekszosc rzeczy o ktorych piszezsz GOWNO dziala doskonale i ciesza sie nimi tysiace uzytkownikow na swiecie . Ludzie jezdza w koszulkach tanich i drogich i sa zadowoleni , wiec pisanie , ze KAZDA koszulka ponizej jakiejs tam kwoty ( nie pamietam co napisales ) to GOWNO to lekka ( a nawet ciezka ) przesada... Wiecej pokory by sie przydalo.
P.S. A na wyscigu skup sie na tym , aby Cie nie zgubili , a zapomnij na chwile o orgazmach przy jezdzie na VCX :mrgreen:
Napisano 23 maj 2010 - 07:43
Napisano 23 maj 2010 - 08:58
Wkręć się, że szytka w tym przypadku lepsza - to działa. :-DTeraz napisze moze herezje , ale ja nie moge wyczuc roznicy miedzy szytkami a opona ! Serio!
Przypuszczam, że od pewnej granicy klasy sprzętu różnice są coraz mniej odczuwalne, a czasem i zanikają, więc ewentualnie różnice to po prostu nastawienie psychiczne. Jak u audiofili - "ta sieciówka kosztowała 3 000 zł, to wzmacniacz musi lepiej grać".
Człowiek nawet jest w stanie sobie wmówić chorobę, a co dopiero wrażenia z jazdy na szpeju, który w rzeczywistości nie musi wcale lepiej działać.
Pewnie zaraz ktoś się zleci i wygada, że jestem d..a, która nie zna się na tym, bo jeździ na czymś poniżej krytyki (Bogu dzięki silne zafascynowanie sprzętem rowerowym mam póki co za sobą), ale wiem, iż to co mówię jest racją.
Napisano 23 maj 2010 - 09:09
Napisano 23 maj 2010 - 09:49
Jak ktoś jest obeznany w temacie , logicznie i trzeźwo potrafi myśleć , nie jest ślepo zapatrzony w Kogoś lub w Coś to sobie sam wyciągnie wnioski i wyłuska informacje przydatne.
Gorzej jak się jest słabo zorientowanemu , wtedy rzeczywiście można zgłupieć :-(
Napisano 23 maj 2010 - 13:18
Ale żeby nie było całkiem nie na temat to napiszę, że dzisiaj kumpel przyjechał na fabrycznie nowych Cosmicach SL. Te koła trzeszczały mu jak drewniane stropy w kamienicach. Bardzo dziwna sprawa. Czyżby szprychy nie były zbyt dobrze rozprężone fabrycznie? Tak się domyślam. Toczą się płynnie, lekko, są wyważone bardzo dobrze (nie tak dobrze jak moje Edge

Temat jest zamknięty