Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#301 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 12 August 2007 - 13:51

te 500ki sh tez sa warte tyle co nic.

Ja na tych pięcetkach zrobiłem może z 15 000 i nie mam z nimi problemów, tylko raz centrowałem, luzu nie ma, może nie są to koła z górnej półki, ale na treningi są dobre. Tylko że ja nie waże zbyt dużo 62-65kg.

#302 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 12 August 2007 - 14:02

z tymi kolami to tez moze taka loteria.
u mnie wsrod znajomych nie ciesza sie one zbyt dobra opinia.

#303 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 August 2007 - 14:10

te 2200 to miał być żart:):)

#304 Basler

Basler
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGrójec

Posted 12 August 2007 - 15:41

jezdzi moze ktos na kolach fulcrum racing 7 red? jak te kolka sie sprawuja na szosie ? moze ktos wie?

#305 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 12 August 2007 - 18:49

Chyba jednak zrezygnuje z kupna nowych kół i zainwestuje w swoje stare... czyli kupie 4 nowe szprychy, spadł mi łańcuch między kasete a szprychy, zblokował koło przy prędkości 30km/h, niezłego pietra miałem... tył nosiło jak cholera. Koło scentrowane bo 4 szprychy pokrzywił łańcuch.

Mam koła Gipiemme tecno 024 16 szprychowe. Kupiłem je używane i wymieniłem tylko szprychy. Wcześniej miał je kolaż który robił na nich po 15-20 tys km w sezonie i nie nażekał na nie. Ja narazie nażekam bo musze sie bawić w centrowanie i wymiane jeszcze 4 szprych (mam pecha w tym sezonie co do sprzętu). I teraz prosze wytłumaczcie mi... Co wam do cholery nie pasuje w kołach tej marki ?? :|

#306 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 12 August 2007 - 19:00

.. I teraz prosze wytłumaczcie mi... Co wam do cholery nie pasuje w kołach tej marki ?? :|

sa beznadziejne? szprychy strzelaja? piasty padaja?
troche tych kol po mojej wiosce bryka wiec mam jakies rozeznanie w tej sprawie.
a moje spostrzezenia sa potwierdzane na niemal kazdym forum.

15-20 tys na komplecie kol to tyle co nic.
dla zawodowca to ledwo polowa sezonu.

#307 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 12 August 2007 - 19:04

u mnie piasty sie trzymają. Obręcze sa ok, a szprychy wymieniłem odrazu na nowe. W szprychy Gipiemme nie ma co inwestować to sie zgodze... ale obręcze i piasty wg mnie są ok :P

#308 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 12 August 2007 - 19:08

jak masz szczescie to sa dobre ;-)
wiadomo, ze nie wszystkie piasty beda zdychac.. no ale procent padnietych jest dosc wysoki.

#309 FairFaX

FairFaX
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądKrosno

Posted 12 August 2007 - 21:49

no wlasnie ja mam gipiemme i padla mi z tylu piasta, pogialem chyba gdzies os i konus ktory jest zintegrowany z osia polecial... takiej oski k**** niema gdzie dostac.

Zatem kupilem dzis na allegro cos takiego: http://www.allegro.p...szy_model_.html - warte to cos???

#310 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 12 August 2007 - 21:53

Formicki wsadził na Allegro koła American Classic. Mi podoba się ten model: http://www.allegro.p...imano_2007.html
Ciekaw jestem ile są one warte.

#311 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 August 2007 - 21:34

ktoś wspominał że gipiemmie robi dwa rzuty kół jedne na wymagające rynki a drugie na te gorsze.... może kolega ma do czynienia z tymi lepszymi.... ale to tylko domysły i mniemania, mówię tak żeby afery nie wywołać:)

#312 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 August 2007 - 22:40

maciej1986, Gipiemme na inne rynki są kilkunastokrotnie droższe i są to bardzo dobre koła, a to co można kupić w Polsce właściwie dyskwalifikuje normalną ofertę w tym kraju. Nikt przecież nie kupi drogich kół, które każdy uzna za badziewie za 300 zł.

#313 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 16 August 2007 - 10:39

Cześć!
Składam właśnie nowe koła, i jestem przy wyborze obręczy. Nie znam się na tym zbytnio, więc proszę was o radę.
Moim priorytetem nie jest niska waga, ale raczej wytrzymałość i długowieczność obręczy. Oczywiście fundusze również są ograniczone, czyli około 100zł za jedną obręcz. (może więcej,jeżeli jakość będzie kosmicznie lepsza). Co proponujecie?
Proszę o pomoc
pozdro

#314 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 August 2007 - 10:48

Lekka, bardzo mocna i tania - to tylko szytkowa Ambrosio Crono.
Z obręczy na oponę nie ma nic co by spełniało wszystkie te warunki.
Poczytaj w temacie "Wybór kół", bo przecież nie bedziemy się powtarzać w kółko tego samego.

#315 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 16 August 2007 - 11:47

czytałem, nie martw się:-) Ale za to widzę, że Ty nie czytałeś uważnie mojego tematu;-) Pisałem, że NIE zależy mi na tym żeby była lekka, Ale wytrzymała (oczywiście nie popadając w skrajność NIE chodzi mi o to, żeby ważyła 600-700g:-) ) Interesują mnie tylko obręcze na oponę.
Jak na razie zastanawiam się nad np. MA3 (jak z wytrzymałością?) Open pro (troche droga i lekka, wiec obawiam się też wytrzymałości), DA22 (znów pytam o wytrzymałość), DA28 (???), Open Sport (???)
proszę o dalszą pomoc i dziękuję za dotychczasową:-)
pozdro

#316 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 16 August 2007 - 12:22

mój tata śmiga na obręczach mavic cxp22 (waży ok85kg) i nie nazeka na nie. Są dosyć ciężkie ok 480-490gr. Moim zdaniem najlepszą propozycją było by kupić open pro (wiem ze drogie, najtańsza srebrna 179zł katalogowo) bo są to ponoć naprawde mocne obręcze. Znajomy z serwisu namawiał mnie do kupna tych obręczy bo mówi ze są piekielnie mocne i wytrzymałe (złożył dwa komplety na tych obręczach dla osób o wadze 120-130kg!!!! i te obręcze wytrzymywały pod nim) :-P

#317 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2007 - 12:34

nie napisałeś ile ważysz, ja śmigam na mavicach cxp22 i jak narazie dają rade, do tej pory zrobiłem 680km i zaliczyłem kilka dziur, ale są prawie idealnie proste, ważę 70kg

#318 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 16 August 2007 - 13:23

Skoro to ma być mocne to musi być mavic cxp33 ;-) . Od kiedy mam koła na tych obręczach dziury w drodze oznaczają dla mnie jedynie brak komfortu. Do wady można zaliczyć cene (180 zł za srebrną).

#319 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 August 2007 - 13:33

Generalna zasada:
Im wyższa obręcz, tym cięższa, ale wytrzymalsza.
Im więcej szprych, tym koło wytrzymalsze.

Więc szukaj wysokich obręczy na 36 szprych :) Poza tym najmocniejsza nawet obręcz nie obroni przed kiepsko zaplecionym kołem.

#320 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 16 August 2007 - 13:57

Ważę okolo 75 kg, ale nie wykluczam zarówno przybrania na wadze jak i wyjazdów z sakwami. (to pierwsze mniej chętnie;-) )
Szprych musi być 32, bo takie mam piasty. Zastanawiam się nad różnicą między MA3, a CXP 22. Widzę różnice w wadze (20g) i to, że CPX22 jest troche wyższa. Jakie są jeszcze różnice, i która była by dla mnie lepsze?
Czy z waszego doświadczenia wynika, że Open pro są faktycznie duużo bardziej wytrzymałe??
Dzięki i pozdro