Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#3621 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 27 September 2010 - 20:38

Witam,
przebrnąłem jakoś przez kilkaset stron tego tematu i szczerze mówiąc mam pustkę w głowie.
Krótka piłka:
Potrzebuje najzwyklejsze, treningowe, tanie, gotowe koła do ok. 500 zł, tak więc pierwsze, co przyszło mi na myśl, to nowe Aksiumy (~500 zł z przesyłką) no i Fulcrumy 7-ki (445 zł w skljepie). Nowe Aksiumy schudły i są prawie o 100g lżejsze od Fulcrumów, jednak słyszałem opinie, że stały się dość kruche (20 szprych z tyłu...). Czy warto dopłacać do Maviców, czy brać rzekomo sprawdzone Racing 7? Mogę też zanabyć używaną Campę Scirocco (tak to się chyba pisze), w niezłym stanie, za 450zł. Tak więc, co wybrać? A może znacie jakieś lepsze zestawy w tej cenie?

Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad kółkami Miche.

#3622 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 September 2010 - 21:27

Te pierwsze na oko widać, że mają bębenek Campagnolo.
W tych drugich bębenka nie sfotografowali, ale napisali w tytule, że są kompatybilne z Shimano - i później w opisie też: "- Kompatybilne z HG 8/9/10 - Shimano i Sram"

OK, wtedy pytałem dla znajomego co ma shimano... Ale geyby rozważać tamte scirocco i Fulcrumy 5 ale na bębenku Campy, to co lepsze?

#3623 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 27 September 2010 - 22:20

Chyba wziąłbym Sirrocco - wydają się być solidniejsze, ale nie wiem na czym ci zależy.
Teoretycznie Fulcrumy nie powinny być gorsze, bo jak wiadomo jest to marka stworzona przez Campagnolo, tylko po to, aby sprzedawać koła z bębenkiem Shimano. Tak więc jakościowo nie powinny odbiegać od kół firmowych Campy.
W sirocco masz więcej szprych w tylnym kole, ale za to zaplot G3, z którym niektóre serwisy mają problem podczas centrowania - dobre serwisy sobie radzą z tym zaplotem.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#3624 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 28 September 2010 - 14:08

Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad kółkami Miche.

Chętnie bym się zastanowił, jednak znalazłem tylko jeden sklep (fhm), który ma je w ofercie, w dodatku najtańsze za 799 zł, co po ich opisie wygląda na cenę bardzo wygórowaną. Na allegro również nic nie ma. O które konkretne modele Ci chodziło?

Tak nawiasem, co sądzicie o tych Aksiumach? Kiedyś w końcu był to must-have w tej klasie cenowej, a teraz są jakby pomijane.

#3625 Gosc_zenek_*

Gosc_zenek_*
  • Gość

Posted 28 September 2010 - 17:45

zenek
TURBO

Wysłany: Dzisiaj 7:15
Panowie szukam sklepów , dystrybutorów klamotów PRO.
Są opinie o ich lekkości i sztywności poszukuję kół RS 50 pod ........opona/szytka.
Są takie na allegro ale może gdzie indziej znajdę taniej.
Szukam w nacie ale nie bardzo mogę znależć firmę dystrybutora.

#3626 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 28 September 2010 - 19:44

Kiedyś szukałem tych kół i ciężko je u nas dostać. Zresztą te na allegro są w całkiem dobrej cenie.
Dystrybutora masz tutaj http://www.shimano-p...x/merken/4.html

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#3627 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 28 September 2010 - 20:20

http://bikecenter.pl...arbonowe-szytka
http://bikecenter.pl...arbonowe-szytka
Tu są pod szytkę dostępne od zaraz, tylko nie mam pewności czy to te same koła :?: Może to tylko literówka, na zdjęciach wyglądają na te same...

#3628 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 28 September 2010 - 21:00

daroq,
Chodziło mi o Miche Reflex. Cena którą podałeś to przesada. W fhm w sierpniu mieli je za 399, a wcześniej, wiosną jak o nie pytałem, to mieli te koła za ok. 500 zł - to taka chyba średnia cena za te kółka, tzn. zwykle po tyle chodzą. Myślę, że powinienieś poczeka do jesieni, z pewnością cena spadnie.

Co do Aksiumów, pamiętam jak sam miałem dylemat jakie koła kupic w cenie 300 -500 zł, to na tym forum spece przestrzegali przed wyrabianiem się częściw tylniej piaście.

Oprócz fhm kiedyś te koła mieli w Olshu.

#3629 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • Skądz wioski

Posted 28 September 2010 - 22:23

Sugerowane detale na te koła PRO to 2059/2319zł P/T (wersja na oponę, obecnie tylko taka jest dostępna w Shimano)

Także 3000 które jest na allegro to jest ekstra cena.

Pzdr

#3630 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 29 September 2010 - 10:57

daroq,
Chodziło mi o Miche Reflex. Cena którą podałeś to przesada. W fhm w sierpniu mieli je za 399, a wcześniej, wiosną jak o nie pytałem, to mieli te koła za ok. 500 zł - to taka chyba średnia cena za te kółka, tzn. zwykle po tyle chodzą. Myślę, że powinienieś poczeka do jesieni, z pewnością cena spadnie.

Co do Aksiumów, pamiętam jak sam miałem dylemat jakie koła kupic w cenie 300 -500 zł, to na tym forum spece przestrzegali przed wyrabianiem się częściw tylniej piaście.

Oprócz fhm kiedyś te koła mieli w Olshu.

Rzeczywiście są w fhm po 399zł. Jednak ważą ponad 2 kg, czyli rozumiem, że nadrabiają trwałością w stosunku do wcześniej wymienionych?

A że tak jeszcze ostatecznie namieszam- może warto byłoby dołożyć stówkę i kupić Fulcrumy 5 za 600 zł? Chodzi mi tuta głównie o stosunek wagi do trwałości (jak najlepszy, oczywiście ;-) )

#3631 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2010 - 14:31

Nie wiem, czy Miche z racji tego, że są cięższe są bardziej trwałe - moim zdaniem to dobry wybór - 28 szprych, ale cieniowanych i z tego co zauważyłem, ładnie wykonane, zwłaszcza piasty.
Można jeszcze składac, ale w tej cenie, moim zdaniem, nic lepszego nie złożysz.
Fulcrumy zbierają dobre opinie i chyba są lepsze.

#3632 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 29 September 2010 - 14:33

warto, bierz fulcrumy

#3633 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 29 September 2010 - 14:47

Dzieki wam za pomoc, zdecyduję na Fulcrumy, najprawdopodobniej 5-tki.
Pozdrawiam!

#3634 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 30 September 2010 - 09:18

Dzieki wam za pomoc, zdecyduję na Fulcrumy, najprawdopodobniej 5-tki.
Pozdrawiam!

Bardzo dobry wybór. Polecam.
Zdecydowanie najlepsze koła w tym przedziale cenowym. Mavic, Miche i tym bardziej shitmano chowają się do tych fuli.

#3635 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 11 October 2010 - 16:19

Czy któryś z forowiczów posiada może dane dotyczące wagi realnej obręczy Mavic Open Pro? Znalazłem tylko zdjęcie na wadze ceramicznej wersji http://img216.images...ightsmeax1.jpg/ a kiedyś słyszałem, że ceramiczna i zwykła mają różną wagę. Będę bardzo wdzięczny za info ;-)

P.S. Poszukuję obręczy DT Swiss rr1.1 na 28 szprych w jakimś Polskim sklepie internetowym

#3636 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2010 - 16:53

http://weightweenies...s.php?type=rims

WW jak zwykle pomocne:)

#3637 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 11 October 2010 - 17:32

A może ma ktoś dane dotyczące nowszych wersji bo na WW to najnowsze są 2004, a poszukuję info najlepiej z lat 2008 i nowszych :?:

#3638 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2010 - 17:51

http://karbonkrieg.c...wadze_kola.html

U Karbona znalazłem jeszcze na wadze.

#3639 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 11 October 2010 - 20:02

Mam pytanie do znawców wyrobów firmy Mavic.

Od jakiego rocznika w kołach Ksyrium ELITE wprowadzono wszystkie technologie (oprócz cieniowania obręczy ISM, bo to chyba w 2009).

Szczególnie chodzi mi o zaplot tylnego koła ISOpulse. Czy ten zaplot dotyczy tylko: od kasety na 2X, słoneczko od str. przeciwnej.

Wcześniej było zaplecione na dwa krzyże po obu stronach - czy to też było ISOpulse ? - czasem spotykam się z takim opisem.

I tak ogólnie: czy warto brać starszą wersję kół Ksyrium ELITE, zawierającą w odróżnieniu od Aksium następujące technologie: obręcze z Maxtalu, spawane SUP, wiercone FORE; szprychy p/t : radialnie/ISOPULSE, nyple aluminium M7 typu ABS; łożyska: QRM+

Pytam, bo waga starszych Ksyrium ELITE jest mniej więcej taka sama jak kół Aksium'10.

#3640 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 12 October 2010 - 05:39

Szukam kół do startów na przyszły sezon (parę maratonów na południu i kilka wyścigów masters). Cena do 2000 zł.
Czytałem trochę opinii i wstępnie wybór padł na Fulcrumy.
Czy to będzie dobry wybór ?
http://www.sklep.bik...roducts_id=3606
Potrzebuję coś przyzwoitego, do 2000 zł, nie muszą być super lekkie.
Link proszę traktować tylko "informacyjnie", nie szukałem jeszcze gdzie je można kupić taniej. Moja waga 76-80 kg.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.