Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#921 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2008 - 11:06

kr1zje, zaproponował te koła dla siebie, a nie dla Von Munchhausen, hehe. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam:P

#922 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 12:31

Propozycja Kr1zje może być dobra i dla mnie, ale za rok-dwa. W tej chwili niekoniecznie :D

Najwyżej będą kółka Bontragera. 10-15k km polskich dróg CHYBA powinny wytrzymać, co?

#923 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lipiec 2008 - 13:51

jaki napęd spośród podanych na stronie? Budować Campagnolo, czy jednak Shimano?

Niby ktoś ma Ci odpowiedzieć na to pytanie? I rozumiem, że uwierzysz na ślepo? :D
Chyba nie jeździłeś na rowerach złożonych na tych osprzętach skoro nie wiesz co Ci pasuje.
Jakość łańcucha i napędu nie jesttak malo ważna. Campa posłuży długo, a kiepski łańcuch Shimano (dużo gorszy od Campy) zużyje szybko kasetę, a nawet i tarcze w korbie czego koszty są...zauważalne.
Koła Bontrager są dość dobre. Mają może w ofercie FSA?

na chwilę obecną pedalforce to najrozsądniejszy karbon w niskiej cenie

I nie tylko pod względem ceny, ale i jakości. Bardzo odbre opinie mają te ramy, a jeśli z zakupem się nie śpieszy to można brać ze zbiorowego zamówienia ramę ~850g za ~1700 zł + PP (zimą takie ceny były na RS2.

#924 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 15:04

Karbon, rzecz w tym że dotąd jeździłem, owszem, ale na osprzęcie Shimano. Capagnolo - tylko jedna, półgodzinna jazda próbna... Jeśli chodzi o łańcuchy to tu akurat jest nieco lepiej - korzystam z Campy i jestem BARDZO zadowolony, nie zamierzam korzystać z łańcuchów Shimano.
Pytanie dotyczy raczej tego, czy iść za ciosem i poza łańcuchem brać od Campagnolo także inne elementy, na przykład korby. A skoro korby, to czy kasety także... i tak dalej, i tak dalej.

W tej chwili kombinuję nad trzema możliwościami i w miarę możliwości sprawdzam, ile toto ma sensu, ile będzie kosztować.

1. Całość Shimano, poza łańcuchem. W miarę możliwości dobra korba ( Dura Ace ), nieco słabsza kaseta bo kasety nie są wieczne ( Ultegra, ostatecznie 105 ).
2. Połączenie Shimano i Campagnolo. Korba, przerzutka przednia Campagnolo, tak samo łańcuch. Nad tyłem się zastanawiam.
3. Campagnolo. Komplet, ale z uwagi na cenę prawdopodobnie tylko korba będzie z grup Chorus lub Record, reszta prawdopodobnie Centaur lub nawet niżej w przypadku kasety.

I nie, niekoniecznie uwierzę, ale zawsze dobrze poznać opinię kogoś, kto ma więcej doświadczenia i w dodatku nie jest sprzedawcą ;)
Zwłaszcza, że korci mnie aby tym razem spróbować Campagnolo.
Nic, jeszcze dorzucę bardziej konkretny zestaw.

#925 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lipiec 2008 - 18:54

Jeśli chcesz zaoszczędzić na kasecie to weź...Mirage 12-23. Jest lekka (243 - 244g) i wykonano ją z bardzo twardej i trwałej stali. Jedyne po czym można poznać niską cenę to niklowanie, które niestety się ściera z zębów i wygląda mało estetycznie i w dodatku brak pająka a wszystkie koronki oddzielnie. Biorąc pod uwagę cenę kaset, np. Centaur, Chorus i ich niewiele mniejsze masy to Mirage jest najatrakcyjniejsza. Szczególnie Centaur jest dość ciężka i droga. Już lepiej kupić Chorus'a jeśli celuje się w tę kategorię cenową kaset.
Polecał bym Ci cały osprzęt Campagnolo, ale nie koniecznie z jednej grupy.

#926 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 02 lipiec 2008 - 21:00

Jestem w trakcie wybierania cześci na nowe koła, w cenie tak do 800zł z gumami. Narazie pewniaki to przednia piasta Novateca, ta 81g i szprychy Sapim Laser. Co do reszty mam kilka pytań:

- Największy problem to obręcze - koła mają być na szytki. Jedyne co znalazłem przez net to nieużywane Campagnolo Omega i Ambrosio Montreal na allegro. Tylko że one już mają ładnych pare lat - czy na takich obręczach można zbudować w miare dobre koła, czy musze szukać nowych? Jeśli tak to jakie polecacie?

- Gdzie i za ile można dostać szytki Tufo S3 <215g?

- Zastanawiam się jeszcze nad tylną piastą, pod campagnolo - narazie stawiam na Novateca, ale może doradzicie coś innego? Chciałbym żeby była w miare lekka, waże 68kg, więc z żywotnością nie powinno być dużych problemów ;-) .

#927 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 22:46

Karbon --> niestety, NIE ma kaset Mirage w ich ofercie. Ale sprawdziłem opcję z Chorusem i powiem Ci, że choć cena wyższa - to wciąż do przełknięcia. Konfiguracja taka, jaką podałem wyżej, tylko Mirage->Chorus 11-23. Gdyby jeszcze wymienić gripy Campagnolo na Dura Ace, byłoby naprawdę nieźle ( oszczędzam 80 USD, przy tym wg opisu w przeciwieństwie do sprzętu Campy mogą być indeksowane lub nie ).
Tak czy inaczej: cenowo Campagnolo nie tak straszne, jak malują :D

Do maszyny mam zamiar dokupić siodełko Selle Italia NT1, pedały już mam, hamulce - Shimano Sora, zupełnie nie widzę potrzeby kupowania innych, zwłaszcza że na masie ostatecznej zależy mi jak już pisałem średnio.

PS Mała uwaga do moderatorów/administracji - może lepiej byłoby wydzielić wątek dot. składania przeze mnie maszyny? Mam wrażenie że jeszcze trochę i uda się skutecznie zaśmiecić temat który bądź co bądź dotyczy kółek...

#928 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lipiec 2008 - 01:04

Matheo, możesz śmiało kupować stare obręcze bo te klasyczne szytkowe są bardzo trwałe i mocne i przez wielu poszukiwane, chociaz nie tak bardzo w naszym kraju. Na ile otworów mają być te obręcze?
S3 Lite nie kupisz w Polsce. Musisz sprowadzać je z Niemiec, albo od producenta z Czech.

Von Munchhausen, Nie mieszaj napędu Campy z Sh bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Ubogo całość będzie współpracowała chociażby ze względu na różne mechanizmy polepszenia przerzucania łańcucha. Łańcuchy mają blaszki różnie profilowane, zęby sa inaczej profilowane.
Z tymi hamulcami Sora to rozumiem, że to jakiś żart :D Pomijąc kwestię wyglądu - różnica w działaniu między Sorą a innymi grupami jest wyraźnie zauważalna i nie mam na myśli teraz całej grupy, ale ograniczam się do hamulców.

#929 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 01:12

Karbon --> co do mieszania napędów, właśnie dlatego się pytam, między innymi :D Domyślam się, że optymalnym rozwiązaniem jest dobór sprzętu jednego producenta no ale nie zawsze starcza kasy...

Co do hamulców - Sora to NIE jest najlepszy wybór... ale na czymś jednak muszę oszczędzić. Korzystałem z tych hamulców i na razie chyba przy nich zostanę. Najniższa grupa oferowana na stronie to 105... o parę groszy ZA dużo. A wygląd? Cóż, to akurat mam zamiar nadrobić w nieco inny sposób :D
Także ze względów finansowych cały czas zastanawiam się nad tymi gripami. Hmmm....

#930 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 12:17

ten kto oszczędza, płaci dwa razy :lol:

#931 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 12:29

Owszem. Zależy jeszcze, na czym. Na niektórych elementach muszę oszczędzić żeby reszta była cokolwiek lepsza :]

#932 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lipiec 2008 - 14:55

Skoro masz sprawne hamulce, a nie chcesz się wyciskac z pieniędzy to nic się nie stanie jak w tym roku pojeździsz na Sorach.
Jeśli chcesz klamki Sh to tej firmy musi być kaseta, RD, łańcuch. Korba Campy będzie działała, ale to już nie będzie to co na pełnej Campie. W takim przypadku już zrobić pełną Sh.
Nie jestem w temacie i nie wiem czy Sh nadal ma kasetę DA nie kompatybilną z innymi grupami. Jeśli tak to masz kolejny problem z doborem kasety i kół do niej. Elementy z dowolnych grup Campy możesz dowolnie mieszać, a to jest nie do pominięcia wartość. Jeśli Campa ergonomicznie Ci pasuje to...

#933 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 15:05

I właśnie dlatego myślę, że albo w robocie będzie Shimano z korbą DA i słabszą kasetą oraz przerzutkami, albo komplet Campagnolo.
Z Sorą jest dokładnie tak, jak piszesz Karbon :) W tej chwili od roku jeżdżę na hamulcach Sory ( reszta osprzętu z wyższej półki, 105-Ultegra ) i są OK.
O wymianie hamulców czy kół na lepsze można będzie pomyśleć za rok, jak maszyna będzie mieć za sobą kilka k km...

W każdym razie, dzięki za opinie i informacje :)

#934 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 15:55

Nie jestem w temacie i nie wiem czy Sh nadal ma kasetę DA nie kompatybilną z innymi grupami.

zdaje sie kaseta DA juz jest kompatybilna od tego roku (lub od przyszlego)

#935 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 03 lipiec 2008 - 19:48

Obręcze najlepiej na 32, teraz sie zorientowałem że te o których mówiłem są na 36 :-/
No nic, ostatnio miejscowy mechanik wspominał mi że ma szytkowe obręcze, może coś u niego znajde ;-)

karbonkrieg, mógłbyś podać jakieś konkretniejsze namiary na te szytki? Na stronie Poręby są za 190zł, czy to drogo?

#936 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 03 lipiec 2008 - 20:06

matheo, na allegro sa po 180zł plus 10za przesyłke, spytaj sprzedawcy moze sposci Ci pare złociszy ;-)

http://allegro.pl/it...zsza_cena_.html

Pozdrawiam:P

#937 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lipiec 2008 - 00:59

W Niemczech sa po 42 €. 180 - 190 zł w Polsce to dezczelność, niech sobie je wsadzą w...d***. Za przesyłkę z Niemiec wytargowałem 20 zł. Paczka szła 2 dni kurierem.

#938 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 04 lipiec 2008 - 09:35

u Poreby est raczej niewspolmiernie drogo. pozdr

#939 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lipiec 2008 - 13:12

Zapomniałem dodaj link do szytek: http://www.superligh...nrad_reifen.htm

#940 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipiec 2008 - 11:05

Nie jestem w temacie i nie wiem czy Sh nadal ma kasetę DA nie kompatybilną z innymi grupami.

Kaseta SH nigdy nie była niekompatybilna z innymi grupami. Co innego piasta DA z bodajże 2004 roku.