Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2801 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 marzec 2010 - 08:04

Potwierdzam. Ok. 2 tygodnie temu kupiłem od niego Wolbery super championy i wszystko jest w najlepszym porządku. Tak jak napisał na aukcji, obręcze są nowe a te zarysowania to faktycznie wyglądają na efekt magazynowania, można śmiało od niego brać. A teraz kupiłem też te profil 18 :)

#2802 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 marzec 2010 - 08:16

Novateców na 36 do szosy to ni ma

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2803 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 marzec 2010 - 08:31

spokojnie, na pewno będą, ja parę dni temu kupiłem od tego gościa http://allegro.pl/it...l_4_przod2.html te piasty z linka srebrne na 36 otw. więc myślę że to kwestia zamówienia i tyle.

#2804 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 marzec 2010 - 08:58

Przepraszam, zapędziłem sie, są na 36 otw u Speedera, jakoś przeoczyłem.

Za to są jakby ktoś potrzebował DA 22 srebrne na 32 otw , udało mi sie znależć takie jeszcze, na razie mam w rezerwacji jakby ktos potrzebował takie.

Mam - przywiozłem z wyprzedazy Rigida DP - 18 2 sztuki na 32 otw srebrne, nie wiem , czy zrobić koła czy komuś bardzo potrzebne same obrecze.

Bedą jeszcze szpeja ze zlikwidowanego sklepu, jakby się jakieś szpeja szosowe znalazły to wrzuce liste

#2805 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 07 marzec 2010 - 14:27

mam takie pytanko - co sądzicie o tego typu obręczach jak w rowerku z tego linka. nie chodzi mi o konkretny model tylko o samą ideę takiego rozstawu szprych w tylnym kole. Niby 36 ale pogrupowane w grupy po 4. Miał ktoś coś takiego w jakimkolwiek rowerze? To jest mocny zaplot?
http://www.batavus.n...5-1497-866.jpeg
Jak w ogóle taki pattern się nazywa?

#2806 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marzec 2010 - 14:34

Nazywa się to Buzerancki zaplot kół :lol:
A tak serio to w sumie nie ma znaczenia.
Szprychy grupowane tak jak na zdjeciu - mozesz zapleść zwykłe piasty , ale obrecze są specjalnie robione - dziurkowane.
Jedynie co to tylko że takie obrecze robi się głównie na zamówienie dla danego producenta kół czy rowerów do montażu.
Czasem mozna gdzieś znależć takie obrecze, ale lepiej skupić się na normalnych.

#2807 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 07 marzec 2010 - 14:53

Te ROLFy tez niezla egzotyka.........

http://store.icycles...UID=&GalleryID=

#2808 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marzec 2010 - 15:12

Nie ma znikły :mrgreen:

Mam pytanie do majstrów obecnych, jakie stosujecie podkładki do obreczy karbonowych i skąd je ściągnąć, jakieś zdjecie co dajecie .

#2809 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 marzec 2010 - 20:15

GrzegorzP, ile płaciłeś?

kupowałem w Superlight Bikeparts,bodajże 40 E za szt.

#2810 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 marzec 2010 - 20:40

czy ktoś mial do czynienia z piastami Vorderradnabe Criterium dostępnymi na stronie http://www.superlight-bikeparts.de

#2811 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 marzec 2010 - 21:07

czy ktoś mial do czynienia z piastami Vorderradnabe Criterium dostępnymi na stronie http://www.superlight-bikeparts.de

Tak, to to samo co American Classic. Nie myśl o nich :D

#2812 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 08 marzec 2010 - 11:43

Witam ponownie.
Zamówione mam obręcze pod szytki Wolber profil 18 - 36H
Do tego chce dać Novateci A171 i F172. Moje pytanie, jakie dać szprychy? Jestem wysoki ale bardzo lekki - 64 kg. Czy Sapim Laser wystarczy czy coś grubszego ? :) Przednie chce zrobić na 2 krzyże a tył ? No właśnie na 2 czy 3 X?
Z góry dzieki za pomoc. To będą moje pierwsze własnoręcznie zrobione koła więc nie mam jeszcze doświadczenia. W ostateczności jeśli mi nie wyjdzie to zawioze do jakiegoś serwisu żeby mi zapletli te kółka.

#2813 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2010 - 11:56

To sobie zrób standardowo na 3 X jak na początek.
Przód moze byc 2/1.5 tył daj takze powinien wytrzymać spokojnie 2/1.5 przy 36.

Jak liczyłem coś kiedyś to róznica w 2X I 3 X w długościach szprych - wagowo to wyszło coś około wagi 1-1.5 szprychy.

#2814 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 08 marzec 2010 - 16:47

Spike a powiedz mi dlaczego na początek łatwiej na 3 X ?? Chodzi o to że taki zaplot więcej wybaczy błedów początkującego czy coś więcej??
Z domu dostałem info, że moje obręcze już na mnie czekają. Teraz jeszcze piasty i będę mógł sprawdzić jakia długość szprych. Czy piasty po prostu trzeba pomierzyć ręcznie czy w necie są gdzieś ich dokładne wymiary??
Przepraszam za takie pytania ale jeśli chodzi o zaplatanie koła to jestem na początku drogi :)

#2815 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 08 marzec 2010 - 17:34

Długość szprych wyliczał algorytm na stronie DT, podawało się rozstaw kołnierzy, otworów, obręcz, sposób zaplotu.

Plecenie przodu na piaście Novateca tej 120 gramów i niskiej szytkowej obręczy wymagało 2x bo u dystrybutora brakowało dłuższych szprych. :-)

Lekka szytkowa obręcz i cieniowane szprychy w mojej amatorskiej ocenie to najgorszy zestaw na początek. Sam nigdy nie paliłem się do zaplotu, ale przygody z DT Revolution nauczyły mnie, że nawet doświadczeni serwisanci sobie potrafią nie poradzić, przesadzają z naciągiem.

#2816 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marzec 2010 - 17:37

sly piasty musisz pomierzyć bardzo dokładnie, co do milimetra. Dobrze by było jak bys dysponował suwmiarką, jeśli kupiłeś te novateki o których mówił karbon, i do których ja wymieniłem parę postów wyżej link, to mam gotowe wymiary zarówno piasty i tych obręczy które kupiłeś ( jak mniemam Wolber profil 18 ? też je kupiłem na tej aukcji :) ). Więc tak, jeśli korzystasz z kalkulatora sapima to po kolei:

Wymiary obręczy: D2 średnica obręczy wyszło mi 601 mm; F głębokość oczka wychodzi 3 mm ( cos bylo po przecinku chyba 3,12 ale to nieistotne )

Wymiary przedniej piasty: K = 100; Ka = 14; Kb = 14
Wymiary tylnej piasty: K=130; Ka=27; Kb=46

Średnica między oczkami w przedniej piaście po obu stronach wg. moich pomiarów wynosi 41 mm a w tylnej również po obu stronach 52.

W polu niżej będziesz musiał wprowadzić ilość szprych w każdym kole i w ilu miejscach maja się ze sobą krzyżować ( krótko mówić czy zaplot na 2x, 3x , 4x itd). Jak wklepiesz sobie te wymiary w kalkulator sapima i wybierzesz sobie zaplot to wyjdzie ci gotowa długość szprych. Pozdrawiam Paweł

#2817 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 08 marzec 2010 - 18:08

Jak wyglądają te obręcze - są w magazynowe troszkę czy tak maksymalnie poprzycierane?

Też brałem udział w aukcji, ale okazało się że liczba wystawionych była ponad liczbę sztuk nastanie, awaryjnie dla mnie dostępne są bliźniacze Profile z serii magnezowo tytanowej ( chyba identyczne) Zawahałem się teraz bo w sieci znalazłem opisy pęknięć wokół nypli w jakichś Profilach i tak mnie coś tknęło czy to nie te " magnezowotytanowe" ale z drugiej strony zastanawiam się czy ta nazwa to nie odpowiednik kolorystyczny odpowiedzialny za kolor w stylu Ultegra Grey.

Fakt jest taki że mam już chyba ze 20 kół i znów już prawie dałem się skusić na plecenie nowych.... :-) W końcu zastępuję parchy ładnymi, ale zaczynam za dużo topić w te rowery... W sumie na torze mam już kółka, takie bardzo stare pewnie ciut cięższe obręcze, ale za to klasyczne srebrne, 32 dziury i w starej ramie jak najbardziej na miejscu.

A lekkość szytek przy zrywach. Jest ich warta Pozdrawiam

#2818 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 08 marzec 2010 - 18:15

Obręcze zobacze dopiero po 21:00 bo teraz grzecznie siedzę w pracy :)

Paweł dziekuję Ci bardzo za te wszystkie dane.
Po wprowadzeniu ich do kalkulatora przy zaplocie na 3X przód wyszedł po 296 a tyl 296 i 294.

Może doradzicie mi jakie zastosować szprychy? Pomyślałem o tych Laserach bo są lekkie ale jak mam mieć problemy z zaplotem to może coś innego?

#2819 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marzec 2010 - 18:17

Więc powiem tak, mi sie trafiły piękne egzemplarze, dzisiaj je dostałem. jakieś dwa tygodnie temu kupowałem od tego samego człowieka Wolbery super championy arc-en-ciel, o super wadze około 320 gram/szt tamte miały może ze 2-4 rys ale widac było że nowe, boki obręczy praktycznie nieruszone. Myślałem że z tymi wolberami będzie podobnie, ale jestem miło zaskoczony bo są w takim stanie jak by je ktos osobno w pokrowcach trzymał - zero rys, przytarć itp.

[ Dodano: 2010-03-08, 18:21 ]
Ja zastosowałem lasery do superchampionów ( choć Karbon mi odradzał ) ale to maja byc koła dla mojej narzeczonej która obecnie waży 55 i spada, więc będą miały bardzo lekko tym bardziej że dziewucha sie nie ściaga. a co do tych profil 18 hmmm, karbon radził mi dać na tył sapim race i koniecznie dyple mosiężne na stronę DS ( drive side), jak bym składał je dla siebie to na pewno cały tył zrobiłbym na sapim race a przód na laserach. ale wybór nalezy do ciebie, poza tym podpytaj jeszcze bardziej doświadczonych kolegów, typu karbon, spike bo chłopaki na prawdę wiedzą co mówią. Pozdrawiam Paweł

#2820 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 08 marzec 2010 - 18:28

Swoje szosowe zaplotłem na revo, ale koszt szprych jest wysoki plus 50 zł zaplot, w sprawdzonym miejscu. Przy 32 otworach i 2x z przodu mam 70 kg wagi. I koło czeka na pierwszą jazdę - więc nie mam zdania na temat jego sztywności. Zależało mi na eksta wadze, komplet tych kół będzie jeździł od święta, kilka razy w roku.

Jeżeli jednak kupię te Profile - w planie jest zaplot na cieniowanych do 1.8 szprychach - taniej, ale też na tor ma być sztywno sztywniej i najsztywniej chyba nawet wysokie kołnierze w piastach.