Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#441 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 październik 2007 - 18:09

szosowe 26" ma chyba 571mm a górskie 559mm

a jeśli ktoś by chciał to mam na zbyciu dwie obręcze 630mm alu, cena to symboliczne złotówka plus koszty przesyłki....

#442 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 25 październik 2007 - 21:49

Witam
Piszę post w imieniu mojego kolegi - razem jeździmy. Kolega posiada koła Campagnolo Vento, kaseta 13-26. Jeśli nie pedałuje to koło tylne strasznie cyka. No słychać go na tyle, że ludzie się ogladają. Jest to wnerwiające.
Pytanie: Czy to jest jakas wada? Czy mozna coś z tym zrobić?
Aha jeszcze jedno pytanie: Jak można sobie cenić takie koła? Dodam, że jeżdżone 1 sezon, przebieg: 4500m.
Pozdrawiam brać szosową.

#443 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 26 październik 2007 - 08:09

:mrgreen: z tym kolem, a raczej bebenkiem jest wszystko w porzadku.
taki jest urok campy jednym sie to podoba, a drugim nie. ja naleze do tych pierwszych.

nowe vento w wertykalu sa po jakies 5 stowek.

#444 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 październik 2007 - 11:23

Przez cały sezon przejechał 4500m?, czyli tylko 4.5km? :lol:

#445 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 26 październik 2007 - 11:42

Sory pomyłka z rozpedu. Kolega przejechał 4 tys 500 metrów.
Pozdrawiam brać szosową.

#446 marcin1212

marcin1212
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 26 październik 2007 - 14:50

Hehe nie lubię sie czepiać ale 4 tys 500 metrów = 4500m

To z podstawówki../ 8-)

#447 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 październik 2007 - 14:57

Znaczy się, generalnie nówki :mrgreen:

#448 Gosc_tlumik 79_*

Gosc_tlumik 79_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2007 - 21:32

Mam pytanie. Nosze sie z zamiarem zakupu kół. Z róznych względów biore pod uwagę 3 opcję: 1) ritchey protocol wcs, 2) ksyrium elite no moze nawet sl tylko ta cena, 3) american classic cr 420 blade.
Znaczenie ma dla mnie sztywność, waga i cena. Mają to byc koła wyścigowe,na trenningi mam inne.
Czy ktoś jeździ na wyzej wymienionych kołach albo słyszał opinie o nich?

#449 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 30 październik 2007 - 09:07

zalezy ci na sztywnosci? to juz na starcie mozesz skreslic wcsy. ze sztywnoscia to one maja malo wspolnego. pomimo niskiej sztywnosci sa to dobre i dosc lekkie kola.
mavici elite sa dosc sztywne, ale do lekkich ich zaliczyc raczej sie nie da.
z AC roznie bywa. jedni chwala inni marudza.

w tej chwili w harfie (do konca roku) mozna dostac sprzet za znacznie mniejsza kase, wiec moze by te mavici sprobowac? nawet slki. (o ile cos tam jeszcze maja... np z avida nie maja juz nic).

#450 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2007 - 09:26

tlumik 79, w cenie AC 420 to bym złożył:
CXP33 przód 24, tył 28
Sapim CX-Ray, przód słoneczko, tył słoneczko/2x
Piasty według uznania - albo lekkie, albo mocne;-)
Pozostaje jeszcze zamówienie zagramanicą piast i obręczy, bo u nas raczej nie dostaniesz.

#451 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 październik 2007 - 13:18

Konik, takie ciężkie obręcze do tak drogich szprych, hmm.
Piasty lekkie i mocne są jak najbardziej możliwe - wszystko jets kwestią ceny. Ale w cenie Ksyriumów Elite można już fajne koła złożyć.
Już widze, że w wolnej chwili musze napisac jakiś artykuł o możliwościach składania kół - z czego, za ile, skąd, jak, itd.

#452 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2007 - 14:33

Karbon, brałem pod uwagę kryteria w kolejności:
sztywność, waga (masa) i cena
CXP33 wcale nie są takie ciężkie. 470 g za średni profil, dobrą sztywność i oczkowanie to chyba nie jest dużo, zwłaszcza że one ponoć trzymają masę (np. Open Pro są w realu często cięższe - nawet ponad 450 g/szt. co pewnikiem zależy od partii)
Ciężkie zaczynają być, gdy składa się je na 14 mm nyplach miedzianych - niektórzy się tego trzymają, inni nie.
Co do szprych, to jeśli kółko ma być na zawody, to opory powietrza się liczą.

#453 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2007 - 15:43

CXP33 wcale nie są takie ciężkie. 470 g za średni profil, dobrą sztywność i oczkowanie to chyba nie jest dużo

cxp33 nie jest oczkowana, to tak na marginesie :mrgreen:

#454 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 30 październik 2007 - 15:56

cxp33 nie jest oczkowana, to tak na marginesie :mrgreen:

cxp33 JEST oczkowana

cxp 23 nie jest oczkowana

[ Dodano: 2007-10-30, 15:57 ]

Już widze, że w wolnej chwili musze napisac jakiś artykuł o możliwościach składania kół - z czego, za ile, skąd, jak, itd.

było by fajnie

#455 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2007 - 18:26

cxp33 JEST oczkowana

jestem przekonany ze cxp33 jest nie oczkowana, cxp23 tez jest nie oczkowana, tylko cxp22 jest oczkowana :mrgreen:

#456 Gosc_tlumik 79_*

Gosc_tlumik 79_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2007 - 20:27

Dzieki za odpowiedz! Raczej nie wchodzi w rachubę składanie,chce jakiś gotowy zestaw. A propos Ritcheya to obecnie jeżdże na modelu pro i nie zauważyłem żeby były one jakoś wyjątkowo miękkie,dlatego biore pod uwagę model wcs (1399 pln
). Jeździłem także kiedyś na obręczach cxp 30 ale na innej ramie dlatego nie mam obiektywnego porównania. Przeglądałem stronę harfy ale ceny jakie tam sugerują są zaporowe (nie mam pojęcia dlaczego u oficjalnego dystrybutora jakim jest harfa-harrysson cena np.ksyrium sl (3180 pln) jest wyższa niz w sklepach internetowych (2599 pln) i to o parę stów).
Na korzyść mavica przemawia dostepność części i raczej pozytywne opinie o tej marce. Minus to cena. Za dużo mniejszą kasę mozna kupić koła o prawie identycznej wadze. Stąd moje wątpliwości. Gdyby nie cena brałbym w ciemno ksyrium sl. Spróbuje dowiedzieć się w harfie za jakie pieniądze można je dostać w tej chwili. Do wiosny i pierwszych startów mamy jeszcze trochę czasu :->
A co sądzicie o DT Swiss RR 1450 (2399 pln) ? Waga ok i firma solidna...

#457 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2007 - 20:33

zawodowiec_;), zobacz na rysunki/szkice przekroju na stronach Mavika, bądź harfy.
Ze względu na ostry grzbiet rurkowe kapsle w CXP33 nie są zaprasowane na zewnątrz obręczy, przez co ich nie widać.
http://www.harfa-har...2&name=przekroj
Natomiast CXP22 są kapslowane pojedynczo, CXP23 wcale.

Mam natomiast pytanie: jaki jest powód zalecania przez Mavika długich 14-milimetrowych nypli do tych obręczy?

#458 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2007 - 21:02

Zwracam honor ;-) zupełnie zapomniałem o tych ‘chowanych’ kapslach :mrgreen:

#459 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 31 październik 2007 - 09:02

Dzieki za odpowiedz! Raczej nie wchodzi w rachubę składanie,chce jakiś gotowy zestaw. A propos Ritcheya to obecnie jeżdże na modelu pro i nie zauważyłem żeby były one jakoś wyjątkowo miękkie,dlatego biore pod uwagę model wcs (1399 pln
).

oczywiscie. wersja pro jest sztywniejsza, bo przy okazji jest ciezsza i ma inne piasty. w protocolach masz jak w morde strzelil piasty AC, ktore maja idiotyczna konstrukcje.
kolnierze niemal wpadaja na siebie :-P.
wersja wcs protocol nie jest sztywna.. uwierz mi. jezdzilem na tych kolach, macalem je itd. to samo wykazali w testach na sztywnosc.

Jeździłem także kiedyś na obręczach cxp 30 ale na innej ramie dlatego nie mam obiektywnego porównania. Przeglądałem stronę harfy ale ceny jakie tam sugerują są zaporowe (nie mam pojęcia dlaczego u oficjalnego dystrybutora jakim jest harfa-harrysson cena np.ksyrium sl (3180 pln) jest wyższa niz w sklepach internetowych (2599 pln) i to o parę stów).
Na korzyść mavica przemawia dostepność części i raczej pozytywne opinie o tej marce. Minus to cena.

moge je skolowac za jakies 2400.
jesli i to by bylo za duzo to mam cosmici elite za 1500.

Spróbuje dowiedzieć się w harfie za jakie pieniądze można je dostać w tej chwili. Do wiosny i pierwszych startów mamy jeszcze trochę czasu :->

czasu nie masz za duzo jakbys chcial kola z harfy w dobrej cenie. do konca roku mozna dostac cos za rosadna kase. (o ile cos jeszcze zostalo ;-))

#460 Gosc_tlumik 79_*

Gosc_tlumik 79_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2007 - 19:52

Dzięki. Rozsądna argumentacja jeśli chodzi o Ritcheya. Dzisiaj sie dowiedziałem że mogę kupić ksyrium sl za 2100 pln tyle,że musiałbym się natychmiast decydować. Nie chciałbym jednak wykładać takiej kasy jeśli możliwe jest kupno kół o podobnych parametrach za dużo mniejsze pieniądze. Popatrze jeszcze,może cos ciekawego się pojawi.
Nie słyszałeś nic o tych DT RR 1450 ? Jeżdzi ktoś może na tym?