Wybór kół
Napisano 04 sierpień 2008 - 21:04
pod szytki token T50,zobaczymy,wziąlbym normalne pod oponkę ale niestety to już wydatek rzędu 4 tauzenów i to znacznie juz przekroczyłoby mój i tak już napięty budżet
Napisano 04 sierpień 2008 - 23:02
Jak zobaczysz jak ciągliwy jest klej do szytek i jak trudno jest odkleić szytkę to się przekonasz, że teraz jesteś w błędzie. Starzy kolarze naopowiadali Ci pewnie, że szytki się odklejają na zjazdach - kiedyś tak było bo klej był kiepski, jakiś butaprem lub podobny. Od hamowania klej puszczał i szytka spadała w zakrętach.
Nowoczesne kleje sa bardzo mocne i ciągliwe. Obręcz karbonową należy lekko zmatowić papierem ściernym w miejscu klejenia, nałożyć klej na szytkę, na obręcz, przykleić i nadmuchać na full.
Napisano 05 sierpień 2008 - 06:40
Nowoczesne kleje sa bardzo mocne i ciągliwe. Obręcz karbonową należy lekko zmatowić papierem ściernym w miejscu klejenia, nałożyć klej na szytkę, na obręcz, przykleić i nadmuchać na full.
a które kleje masz na myśli, tzn jakie są najlepsze ?
i druga sprawa z pompowaniem, faktycznie,słyszałem że w szytki można nabić nawet do
12 bar tymczasem producent tokenów T50 podaje max ciśnienie 125 psi czyli około 9 bar
więc jak to jest ?
Napisano 05 sierpień 2008 - 06:50
a które kleje masz na myśli, tzn jakie są najlepsze ?..
Np continental.
Napisano 05 sierpień 2008 - 10:01
a które kleje masz na myśli, tzn jakie są najlepsze ?
i druga sprawa z pompowaniem, faktycznie,słyszałem że w szytki można nabić nawet do
12 bar tymczasem producent tokenów T50 podaje max ciśnienie 125 psi czyli około 9 bar
więc jak to jest ?
Też nie rozumiem, może to poprostu błąd w opisie.Szytka nie wywiera żadnego niekorzystnego wpływu na obręcz dlatego m.in. można stosować tak wysokie ciśnienia...
Napisano 05 sierpień 2008 - 13:09
Potrzebuję tylne koło. Warto składać samemu (jak polecaliście - np. obręcz Mavic CXP22, piasta Novatec, szprychy - DT Lub Sapim) czy może pójść na łatwiznę i kupić komplet Shimano WH550 ?
Waga ok. 80 kg.
Pzdr.
Napisano 05 sierpień 2008 - 13:17
dlaczego pytasz odpowiedzia? ;-)...Warto składać samemu (...) obręcz Mavic CXP22, piasta Novatec, szprychy - DT Lub Sapim...
Napisano 05 sierpień 2008 - 13:30
Ale mój dylemat taki: składanie - trochę zachodu i jedno koło za 350 czy kupowanie - łatwiej, trochę drożej, ale komplet kół.
Pzdr
Napisano 05 sierpień 2008 - 14:11
Nawet stare obręcze aluminiowe ważące <300g pompowało się mocno i nic się z nimi nie działo, a karbonowy Token ma limit :|
Rawa81, jeśli chcesz iść na łatwizne i mieć jednak atrakcyjniejsze wizualnie koła (atrakcyjniejsze dla tych, którzy się nie znają ) to kup Shimano.
Jeśli złożysz koło zgodnie z podaną przez Ciebie specyfikacją to koło będzie bardzo dobre. Piasty Novatec wytrzymują spokojnie zaplot radialny, więc jeśli chcesz mieć trochę ekstraordynarne koło - oczywiście w angielskim znaczeniu tego słowa, to możesz lewą strone zapleść radialnie, prawą (DS) 3x, albo standardowo obie na 2x.
Ja bym nie brał pod uwagę gotowców, szczególnie jeśli chodzi o tak niską cenę.
Napisano 05 sierpień 2008 - 14:23
Jeśli możesz to powiedz jeszcze, 32 czy 36 szprych ?
I jakie konkretnie te szprychy mają być, z tym mam problem, takie w przedziale 1-2 zł.
Np. DT Champion mogą być ?
Napisano 05 sierpień 2008 - 14:42
Szprychy Mach1 są świetne, DT równie dobre. Widzę, że nie chcesz cieniowanych szprych. Jeśli zależy Ci na kilkunastu gramach to weź nyple aluminiowe.
Napisano 05 sierpień 2008 - 14:48
Czy może korzystać z centrumrowerowe.pl ?
Pzdr.
Napisano 05 sierpień 2008 - 17:38
Trochę głośno terkoczą zapadki w tylnej piaście,no ale trudno,trzeba się przyzwyczaić.
Jutro pierwsza jazda, ciekaw jestem niezmiernie czy dołącze do grona szytmenów czy będę przekl.dzień w którym przesiadłem się na szytki. Oby to pierwsze.Niebawem podzielę się wrażeniami z jazdy
Napisano 05 sierpień 2008 - 19:37
Najlepiej przez internet.
Napisano 05 sierpień 2008 - 19:43
Z innych obojętnie jakich, byle na 24 h to AC, Boplight, itp.
Napisano 05 sierpień 2008 - 19:55
Napisano 05 sierpień 2008 - 20:10
DT nigdy nie było tanie, ale za jakość trzeba płacić. Mack za 3x Twój budżet zrobi Ci piastę. Nawet taka sezonówka jak Rotaz kosztuje prawie 300 zł. Ale Rotaz to to samo American Classic, tylko ma inny nadruk - to ten sam producent. Problem tkwi w tym, że łożyska sa małe i szybko się zużywają, a ponieważ mają niepopularny rozmiar to kupić ich nie można, a jeśli można to w chorej cenie bo sklepy rowerowe korzystają na tym, że w żadnym sklepie z łożyskami nie ma takiego rozmiaru.
Swoją drogą rada dla producentów takich piast, chociaz i tak tego nie przeczytają - więcej by zarobili pieniędzy gdyby robili piasty na łożyskach w popularnych rozmiarach, np. 6802 przód zamiast na jakiś małych kpinach. Bo klient to nie Chińczyk i wybór ma, więc kupi produkt konkurencji, z serwisowaniem którego nie będzie miał problemów.
Napisano 05 sierpień 2008 - 20:21
Napisano 05 sierpień 2008 - 20:31
Anegdota: kolega do Ksyriumów SL chciał kupić bęben Campy. W Harfie (dystrybutor Mavica wyłączny gdyby ktoś nie wiedział) zaśpiewali mu prawie 280 zł. Kolega zadzwonił do łódzkiego sklepu, w którym zaproponowali mu bębenek za 150 zł, a brali towar od dystrybutora, który w detalu od klinta chciał prawie 2x tyle. Kolega zadzwonił do Harfy i się spytal jak się nie wstydza tak w ch*** lecieć, opierdzielając ich przy okazji soczyście.
A wracając do tematu - koła na małą ilość szprych to produkt zaawansowany, drogi. Do małej ilości szprych obręcz musi być bardzo sztywna, muszą być dobre szprychy, a sama piasta musi być wykonana z dobrego materiału i mieć mocne kołnierze.
Tanie koła na małą ilośc szprych? Najjastrawszy przekład to Gipiemme - obręcze pękają pod lekkimi zawodnikami, łożyska zdychają równie szybko, a kołnierze czasem pękają.
*Przepraszam za tyle tekstu któryś raz z kolei, ale chyba coś mi dzisiaj odbiło
Napisano 05 sierpień 2008 - 21:03
Co do tych gipiemme to sam właśnie mam piasty tej firmy i mogę potwierdzić, że syf