Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#981 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipiec 2008 - 22:54

Nie mam dostępu do części, jedynie mogę złożyć koła. Ale pewnie kupując części w jakimś sklepie szybciej bedzie zlecić im zaplecenie, jeśli sklep będzie mial dobrego mechanika.
Nie widzę przeciwskazań do stosowania obręczy karbonowych. Są zadowalająco trwałe w większości wypadków. Obręcze Zipp są znane z tego, że mają bardzo cienkie ścianki i szybko się zużywają, ekstremalnie szybko gdy jeździ się w deszczu.
Obręczy Corima tez nie kupuj bo mają bardzo kiepskie powierzchnie hamulcowe, o małej skuteczności hamowania. Kolega ma Aero i boi się jeździć po mieście bo trudno jest zatrzymac rower (ma klocki Corimy).

#982 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 27 lipiec 2008 - 09:54

dzięki Karbon jak zwykle można na Ciebie liczyć,zastanowię się jeszcze nad tymi tokenami,bo cena jest wg mnie atrakcyjna( 2700 za kpl kół karbonowych aero to cena przystępna)
aha i jeszcze apropos kół czy jazda na szytkach ma sens zwłaszcza po naszych drogach?
U nas w grupie(ponad dwadzieścia rowerów) tylko jeden gość jeżdzi na szytkach ale to już nestor

#983 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 27 lipiec 2008 - 10:32

alternatywa dla token moga byc stealth pbo. kola kupowalem z tego sklepu . sa sztywne, lekkie, kapitalnie tlumia (pbo naprawde dziala), bardzo przystepna cena, ladnie wykonane i co najwazniejsze jakosc obslugi klienta ze strony spinergy jest niesamowita (przypadkiem uszkodzilem gwint w bebenku, bezproblemowa dostawa z us w ciagu kiku dni (ten temat opisywalem juz gdzies na forum)).

#984 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipiec 2008 - 15:28

Szytki to same zalety. Jeździłem przez sezon, często po baaardzo kiepskich drogach na szytkach 215g.
2 kafle za koła 1700g - nie warto. Moje koła wazyły 1300 zł i kosztowaly 1300 zł + szytki. Ale jeśli koniecznie chcesz koła aero to sprawa jest inna. Osobiście zkładał bym koła. Wyszloby takiej, lekko i bardzo dobrze. Co by nie myśleć o odchudzaniu, ale jednak warto mieć lekkie koła.

#985 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipiec 2008 - 19:53

nie można mieć jednocześnie bardzo lekkich i jednocześnie bardzo sztywnych kół, oczywiście jeśli mówimy o kołach za "rozsądne" pieniądze

#986 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 27 lipiec 2008 - 20:27

2 kafle za koła 1700g - nie warto. Moje koła wazyły 1300 zł i kosztowaly 1300 zł + szytki. Ale jeśli koniecznie chcesz koła aero to sprawa jest inna. Osobiście zkładał bym koła. Wyszloby takiej, lekko i bardzo dobrze. Co by nie myśleć o odchudzaniu, ale jednak warto mieć lekkie koła.[/quote]

KARBON
na stronie jest podana waga przód 615g tył 815g=1430g to nie 1700 g jak mówi Karbon
i druga sprawa,poczytałem na temat kół spinergy(tak jak mi polecił kolega,thx)i rzeczywiście czytam same superlatywy,że sztywne,super tłumiące,wytrzymałe szprychy w technice PBO,doskonale przyspieszają,znakomite przy jeżdzie po płaskim i na zjazdach(wiadomo aero)
no i przede wszystkim cena ok $ 750 to blisko połowa mniej niż Tokeny
jedyny minus moim zdaniem to waga kpl 1695 g
ciekaw jestem co o tym sądzicie

#987 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 27 lipiec 2008 - 21:57

mialem ten sam dylemat przed zakupem. sprawe rozwiazalem w bardzo prosty sposob. zamiast wozic bidony o pojemnosci 700ml, zaczalem wozic 2*500ml i po klopocie :-) te kola mimo swojej wagi oferuja bardzo wiele i to mialo dla mnie znaczenie nadrzedne. dodatkowe gramy spowodowaly, ze rower wazy 7450g zamiast ~7150g wiec i tak calkiem dobrze.

#988 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipiec 2008 - 22:02

te koła tokena są podejrzanie lekkie, niestety ale lekkie koła aero swoje kosztują :-?

#989 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 30 lipiec 2008 - 08:33

Gdzie w necie można kupić tylne dobre kółko do 150 zł ? :) ewentualnie co sądzicie nt. tego: http://www.allegro.p...bikestacja.html

lub tego

http://www.allegro.p..._r_30_mach.html

lub tego

http://www.allegro.p...bikestacja.html

Ewentualnie jaką obręcz, jaką piaste i jakie spryche polecacie do złożenia tylnego koła (do 150 zł)

dodam tylko, że waże aż 69 kg ;)

#990 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 30 lipiec 2008 - 15:06

W końcu mam piasty i obręcze. Zastanawiam sie teraz nad zaplotem tyłu. Waże 68kg. Koło na 32h, szprychy Sapim Laser. Czy kombinacja słoneczko po lewej i 2 krzyże po prawej wytrzyma? Czy lepiej zapleść tradycyjnie, z obu stron na 2 krzyże?

#991 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 lipiec 2008 - 16:45

Z obu 2x. Jeśli chcesz koniecznie radial po lewej stronie to od kasety musiał byś dać 3x. Bezpieczniej dla piasty pleść 2x.
Piszesz o tradycyjnym zaplocie na 2x. Tracycyjny jest na 3x. Ja jednak polecam 2x jako nie odbiegający od 3x.

#992 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 30 lipiec 2008 - 16:59

Tradycyjny, w sensie po obu stronach identyczny ;-)

W każdym razie dzieki. Zrobie tak jak miałem w pierwotnych planach, czyli 2x po obu stronach.

#993 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 03 sierpień 2008 - 08:50

panowie jakie koła waszym zdaniem są the best w cenie do 2500 ale nie składane tylko gotowe.(brak czasu)Ważę 83 kg,chodzi mi o zwiększenie prędkości,dotychaczas jeżdziłem na whr 550,niezle ale ciężkie ( z zaciskami ok 2kg).
czy np zakup kół aero zwiększy w zauważalnym stopniu prędkość po płaskim i na zjazdach?
a może jednak ksyriumy ? albo spinergy ?
czekam na wasze typy :mrgreen:

#994 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 03 sierpień 2008 - 12:16

pierro,
na podstawie wlasnych doswiadczen polecam:
-shamal ultra (sztywne, szybkie, lekkie)
-stealth pbo (sztywne, komfortowe, w miare lekkie)

nie posiadam mavic ksyrium, ale slyszalem o nich duzo dobrego

#995 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 04 sierpień 2008 - 18:57

pierro,
na podstawie wlasnych doswiadczen polecam:
-shamal ultra (sztywne, szybkie, lekkie)
-stealth pbo (sztywne, komfortowe, w miare lekkie)
nie posiadam mavic ksyrium, ale slyszalem o nich duzo dobrego

stealth pbo ,tak myslałem też o nich ale wydają się przycięzkawe (bez mala 1700g)
coraz bardziej skłaniam się do tokenów T5O.Ludzie je chwalą na forach zagranicznych,tylko te szytki.No właśnie i tutaj kolejny problem,czy jest możliwe żeby szytka się odkleiła od koła?
Czytałem że takie rzeczy się zdażały nawet na TdF.Po moim wypadku stałem się b.uczulony na bezpieczeństwo jazdy i to mnie właśnie męczy czy jest to w ogóle możliwe z odklejaniem się szytek.Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia.Czytałem że zamiast kleju stosuje się taśmy klejące obustronnie,może to zwiększa pewność szytek?

#996 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 04 sierpień 2008 - 19:21

jesli przestrzegasz procedure wlasciwego przyklejania szytki to nic sie nie stanie!

#997 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 04 sierpień 2008 - 20:03

jeśli przestrzegasz procedure wlasciwego przyklejania szytki to nic sie nie stanie!

ok , spotkałem się z takimi opiniami że szytki w połączeniu z karbonowymi obręczami plus wys.temper.powietrza powodują że ciepło jest żle odprowadzane(zasługa karbonu) co z kolei
powoduje rozpuszczenie się kleju a co dalej to już wiadomo.

#998 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 04 sierpień 2008 - 20:06

po co sie zadreczasz?
kup kola o ktorych wspominalem kilka postow wyzej i po klopocie. czy 300 gram jest warte ciaglej obawy o wlasna skore?

#999 pierro

pierro
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • Skądswiętoktrzyskie

Napisano 04 sierpień 2008 - 20:38

po co sie zadreczasz?
kup kola o ktorych wspominalem kilka postow wyzej i po klopocie. czy 300 gram jest warte ciaglej obawy o wlasna skore?

nie absolutnie nie jest warte i chyba zrobie jak mówisz ;-)

#1000 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 04 sierpień 2008 - 20:54

moze odrobine zle sformulowalem ostatnia wypowiedz i mysle, ze powinna brzmiec: nie neguje szytek bo sa bardzo dobrym wynalazkiem i prawidlowo zamontowane dzialaja znakomicie. jesli jednak ze wzgledow osobistych obawiasz sie je uzywac to wez pod rozwage kola detkowe na przyklad te o ktorych wspomnialem wczesniej