Jump to content

Photo

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 replies to this topic

#661 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 August 2010 - 12:01

Look Keo 2 Max 130g + bloki (ILE WAŻĄ DO NICH BLOKI??)
czy może
Dura-Ace lub Ultegra?

Jeżdże kolarką, ale niestety mam bloki na MTB :/
W końcu pora coś zmienić i nie wiem co wybrać.
Nie mam żadnej wiedzy w temacie pedałów szosowych.

Co najczęściej pada w tych dwóch modelach?
Czy trzeba wymieniać np. metalowe blaszki (słyszałem, że tylko w shimano jest to możliwe)?

Do tego dołączę pytanie czy SIDI w Carbo podeszwach dają karbon czy może jakiś shito-plastic? I jak z ich sztywnością?

Pozdrawiam

#662 Gosc_Rosen_*

Gosc_Rosen_*
  • Gość

Posted 25 August 2010 - 16:16

Panowie, jakie pedały polecilibyście założyć do tego roweru?
Rowerem planuję jeździć co najmniej do końca sezonu 2011.

#663 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 25 August 2010 - 16:22

Każdy pedał ma ten sam gwint, więc rower Cię nie ogranicza, na start dobre są pd-r540 shimano.

#664 Gosc_Rosen_*

Gosc_Rosen_*
  • Gość

Posted 25 August 2010 - 16:34

Czyli SPD?
Czy Look nie będzie lepszy do szosy?

#665 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 25 August 2010 - 16:41

Ciężko powiedzieć który system lepszy, te pedały co zaproponowałem to system SPD-SL a nie SPD.

#666 Gosc_Rosen_*

Gosc_Rosen_*
  • Gość

Posted 25 August 2010 - 17:26

Warto dołożyć do tych ?

#667 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 25 August 2010 - 18:26

Rosen,

Widzisz, skoro teraz jeździsz na SPD to zwróć uwagę na fakt że przesiadając się na SPD-SL przestaniesz mieć możliwość komfortowego chodzenia. Ja kilka tyg. temu zaliczyłem taką przesiadkę i widzę spory problem w łażeniu w butach z carbonową podeszwą i blokiem 10 razy wiekszym niż ten od SPD. Ale mi stosunkowo zależało na chodzeniu więc moze dlatego takie odczucie.

Odradzam Ci R540 bo to gówno, sam się ustrzegłem przed tym czymś. Jestem estetą i uważam że rower powinien być spójny. Czyli skoro jeździsz na Sh 105 to dla mnie oczywiste jest kupienie pedałów Shimano od 105 w górę, ale to tylko mój osobisty wybryk a nie żadna niepisana reguła.

U siebie w pełnym Campagnolo nie wyobrażałem sobie pedałów innych niż Look a w końcu wylądowałem z gównowatymi Miche 302 (co prawda ich cena rekompensuje w 300% ich działanie)

Kup dobre buty i te PD-5700. To będzie wg mnie mistrzowski zestaw jak dla kogoś zaczynającego zabawę z szosowym standardem pedałów 8-)

#668 Michal B

Michal B
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądUstroń

Posted 25 August 2010 - 18:51

Czesc,
proszę o doradzenie w zakresie pedałów i butów do szosówki w kwocie łącznej do 600-800 PLN.
Rower mam na osprzecie SHIMANO 105, patrzyłem na shimano 105 i look geox 2. Nie wiem kompletnie w jakie buty uderzyc.
Proszę rowniez o podanie dobrego sklepu w Warszawie ewentualnie w Polsce.

dziekuje
Michal

#669 RAFAL10

RAFAL10
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądGorlice

Posted 25 August 2010 - 18:54

Ja mam pedały SPD-SL 5610, czyli też Shimano 105. Na allegro są taniej niż te 5700. Nie wiem, czy się czymś różnią, czy nie. Ale piszę dlatego, że są trochę tańsze.

#670 Michal B

Michal B
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądUstroń

Posted 25 August 2010 - 19:10

Czesc,
proszę o doradzenie w zakresie pedałów i butów do szosówki w kwocie łącznej do 600-800 PLN.
Rower mam na osprzecie SHIMANO 105, patrzyłem na shimano 105 i look geox 2. Nie wiem kompletnie w jakie buty uderzyc.
Proszę rowniez o podanie dobrego sklepu w Warszawie ewentualnie w Polsce.

dziekuje
Michal

#671 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 25 August 2010 - 19:48

Michal B,

Shimano SH-R105 i PD-6700

#672 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 August 2010 - 18:39

Ja bym brał 5610 lub 5700, poza mniejszą masą o kilka gram nie różnią się niczym, zaoszczędzone pieniądze dołożyłbym do lepszych butów.

#673 Gosc_Yaxa_*

Gosc_Yaxa_*
  • Gość

Posted 28 August 2010 - 18:38

Witam

Obserwuję to forum od dosyć dawna, dzisiaj postanowiłem się w końcu zarejestrować i podzielić swoimi doświadczeniami (chociaż ich prawie tyle co nic). Mam dosyć duży problem z kolanami i wciąż szukam rozwiązania, które zwiększyło by choć trochę radochę z jazdy. Kiedyś kręciłem na noskach, obecnie są to SPD, bo jeżdżę trochę po dziurach, trochę po szosie (mniejszy ból w kolanach) ale generalnie na MTB. Sugerując się Waszymi podpowiedziami postanowiłem sam się przekonać czy zmiana pedałów może coś pomóc i postanowiłem zainwestować w eksperyment. Właśnie kupiłem na Alledrogo taki komplecik: http://allegro.pl/pe...1192236482.html Cena wydaje mi się dosyć rozsądna jak na inwestycję w zdrowsze kolana. Zobaczę co się będzie działo i postaram się podzielić obserwacjami.

#674 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 posts
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Posted 06 September 2010 - 11:41

Koledzy, mam pytanie związanie z używaniem pedałów szosowych w ostrym kole na co dzień.

Wiadomym jest, że na torze najczęściej widzi się looki czy spd-sl z dodatkowymi paskami lub bez - jednak, na torze się nie hamuje.

Ja jeżdżąc w spd i na pedałach pdm-520, mam czasami sytuację, że w czasie gwałtownego hamowania wypina mi się noga (pomijamy kwestię ustawienia siły wypięcia), a mam gdzieś szosowe pedały shimano 105 i w związku z tym pytanie, czy na pedałach i butach szosowych jest mniejsze prawdopodobieństwo takich sytuacji, czy taki system będzie bezpieczniejszy pod tym względem?

#675 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 06 September 2010 - 14:36

eye_lip, skręć M520'stki na maks i nie powinny się wypinać. Masz gniazda za słabo skręcona najwyraźniej. Przecież te pedały bardzo mocno trzymają jak są skręcone na maks. Popatrz bo może Twoje bloki już są mocno starte i kiepsko trzymają w gnieździe.

Często w ostrym widuje sie nawet ubijaki które słabiej nieco trzymają niż M520 i ludzie jeżdżą.

Szosowe powinny mocniej trzymać.

#676 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Posted 09 September 2010 - 09:03

Mam od jakiegoś czasu pedałki pd-m520 i problem. Mianowicie nie moge ustawic sobie bloków w butach tak aby stopa pracowała anatomicznie. Wczesniej całe życie smigałem w noskach. Mój problem w tych pedałach to za mała odległośc platformy od korby. przy wygodnym ustawieniu zawadzam delikatnie o korbę pietą. czy sa jakieś pedałki trochę mocniej odsadzone od korby?

#677 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 posts
  • Skądłódzkie

Posted 09 September 2010 - 10:38

Jeżeli masz możliwość i chęć rozebrać te pedały, to można przy składaniu ich dać podkładkę, dzięki której tuleja łożyska wsunie się płycej w korpus pedału. Ale więcej jak jakieś 5mm bałbym się zastosować.

#678 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Posted 09 September 2010 - 10:44

5mm chyba by mi wystarczyło. Kurde- 20 lat jeździłem na w sumie dośc szerokich platformach i jakoś tak mi się noga ułozyła, ze w tych pedałkach brakuje mi miejsca na pietę. No ale wygoda w porównaniu do nosków nie do opisania.
Wracając do meritum- tam są łozyska czy klasyczne wianki?
Rozbiera się to jak klasyczne pedały czy od dupy strony czyli odkrecając ten plastikowy dekiel z wielowypustem typu spline od strony gwintu korby?

#679 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 posts
  • Skądłódzkie

Posted 09 September 2010 - 10:52

Jest tam zespolone, podwójne łożysko którego w ogóle nie będziesz musiał rozebrać. Okręcasz tylko plastikową tuleję pedału (od dupy strony ;-)) , wyciągasz całość, dajesz dorobioną podkładkę i składasz. Uwaga tylko na gwint tulei - kierunek dokręcania jest oznaczony.

#680 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Posted 09 September 2010 - 11:17

Dzięki! trzeba bedzie się pobawić przy weekendzie.

Reply to this topic