Jump to content

Photo

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 replies to this topic

#781 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 23 February 2011 - 20:23

No i stanąłem przed małym dylematem i chętnie posłucham, znaczy poczytam, bardziej doświadczonych. W ubiegłym roku przełożyłem z mojego MTB pedały spd Shimano 540 do szosy i śmigałem w butach Shimano m122. Kiedy przyszła zima, to pedały wróciły do górala, ale z racji niepraktycznej wymiany pedałów zastanawiam się, czy kupić drugi ten sam komplet i jeździć w tych samych butach na szosie i w razie terenowych wypadów na MTB, czy zainwestować w typowo szosowy komplet pedałów i butów. Jak to jest z użytecznością typowo szosowych zestawów, jaki jest komfort w porównaniu z moimi spd-kami. Będę wdzięczy za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!

#782 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 February 2011 - 13:22

52 strony w wątku, wiem że nie bardzo chce się całość przeglądać, ale o ile dobrze pamiętam, nie raz już padała odpowiedź na Twoje pytania. Po prostu przeczytaj...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#783 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 24 February 2011 - 14:44

prozorze,
zadałem sobie trochę trudu, a raczej czasu i prześledziłem wszystkie strony wątku i uwierz, gdybym znalazł odpowiedź na moje rozterki, na pewno nie zamieszczałbym w nim owego pytania. Po prostu chciałem uzyskać sugestie, bardzo subiektywne rzecz jasna, na temat mojego wyboru. Wiem, że do szosówki to zestawy szosowe, ale czy z ekonomicznego punktu powinienem moją decyzję jeszcze porozważać?
Pozdrawiam!

#784 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 24 February 2011 - 14:59

Jeździłem jakiś czas w systemie looka ale połamałem plastikowe bloki i kupiłem buty mtb i pedały mtb i jak czasem muszę gdzieś przejść to nie martwię się że połamie bloki :mrgreen: Miałem looka z luzem, spd mają też luz i jeździ mi się dobrze ale mam też buty z dość sztywną podeszwą więc różnice nawet jeśli są to dla mnie niezauważalne a poza tym można mieć uniwersalne buty jak ktoś nie ma kasy za dużo. Chodzenie w systemie szosowym jest porażką i jak złapiesz gumę a nie masz zapasu lub z jakiś innych powodów musisz iść to lepiej na boso. To tyle ode mnie ;-)

#785 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 24 February 2011 - 15:06

Dzięki za odezwę i swoje odczucia:)

#786 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 24 February 2011 - 19:31

A czym się różnią Shimano SPD-SL PD-5610 od Shimano SPD-SL PD-5700, bo na któreś chcę się zdecydować.

#787 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 posts
  • SkądKraków

Posted 24 February 2011 - 20:03

Szersza platforma w 5700 lepiej się trzyma but, bo ma lepsze wykończenie. Bierz 5700.

#788 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 24 February 2011 - 20:11

Dzięki, to zaraz składam zamówienie i Formickiego, bo tam jest najkorzystniejsza oferta.

#789 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądNowy Dwór Gdański

Posted 25 February 2011 - 22:33

Dzięki, to zaraz składam zamówienie i Formickiego, bo tam jest najkorzystniejsza oferta.

Przygotuj się na to, że trochę poczekasz na realizację zamówienia.
Zamówiłem w pewien czwartek u nich buty szosowe, zaraz potem wykonałem przelew - również za przesyłkę kurierską. W niedzielę dostałem info, że wyślą buty najpóźniej w poniedziałek (kolejny dzień).
Ostatecznie po kilku telefonach w czwartek, dowiedziałem się, że przesyłka została przed chwilą wysłana (minął tydzień!), bo było opóźnienie z Shimano-Polska. Sprzedają przedmioty, których nie mają na stanie...

#790 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 25 February 2011 - 23:21

Czy ktoś coś słyszał jak się sprawują bloki z luzem na typowo sprinterskich końcówkach ? Bujanie rowerem na boki i takie tam...czy istnieje w takim wypadku ryzyko wypięcia nagle nogi ?

#791 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 posts
  • SkądSiedlce

Posted 25 February 2011 - 23:56

Ja jeżdżę w systemie looka i nie ma najmniejszego problemu na sprintach z blokami z luzem. Samoczynne wypięcie wynika bardziej ze zużycia bloku, niż z kwestii czy ma on luz czy może nie.

#792 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 26 February 2011 - 07:19

marpol napisał/a:

Przygotuj się na to, że trochę poczekasz na realizację zamówienia.
Zamówiłem w pewien czwartek u nich buty szosowe, zaraz potem wykonałem przelew - również za przesyłkę kurierską. W niedzielę dostałem info, że wyślą buty najpóźniej w poniedziałek (kolejny dzień).
Ostatecznie po kilku telefonach w czwartek, dowiedziałem się, że przesyłka została przed chwilą wysłana (minął tydzień!), bo było opóźnienie z Shimano-Polska. Sprzedają przedmioty, których nie mają na stanie...

Ja zamówiłem buty w poniedziałek z tego sklepu i nie czekałem nawet 48 h żeby zobaczyć pod moim domem przesyłki kurierskie.Jeszcze nigdy tak szybko nikt nie wysłał do mnie zamówionego przedmiotu. :shock:

#793 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 26 February 2011 - 08:57

Mam nadzieję, że w poniedziałek, najdalej we wtorek będę tutaj mógł w superlatywny sposób ocenić organizację sklepu:) Z reguły kupuję w Centrum rowerowym, ale tym razem zaoszczędziłem jakieś trzy dychy z kawałkiem:)

#794 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 28 February 2011 - 14:28

Jak najbardziej polecam Formickiego, zamówienie złożyłem w czwartek wieczorem , a dzisiaj rano buty i pedały trzymałem w ręku, do tego błyskawiczna mailowa odpowiedź, tak powinno się podchodzić do klienta:)

#795 daron_czad1

daron_czad1
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądPoddębice

Posted 01 March 2011 - 20:22

pewnie było już takie pytanie .. ale wolę samemu się spytać.. zamierzam sobie kupić pedały SHIMANO 105 SPD-SL 5700 ale nigdy wcześniej takich nie miałem ( w sensie p. zatrzaskowe). Jaka jest różnica między blokami z luzem a bez ? bloki z luzem nie latają podczas mocnego pedałowania ,np podczas sprintowania ...

#796 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 March 2011 - 20:27

pewnie było już takie pytanie ..

pytanie w tej samej kwestii było pięć postów wyżej!!!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#797 daron_czad1

daron_czad1
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądPoddębice

Posted 01 March 2011 - 20:37

sory .. nie miałem czasu poczytać

#798 Gosc_88orange_*

Gosc_88orange_*
  • Gość

Posted 04 March 2011 - 11:25

Sporo tu w temacie ale zapomniano o jednym, buty/bloki SPD są przeznaczone do jazdy i chodzenia w różnym zakresie, buty szosowe ( Look ) o bardzo sprecyzowanym przeznaczeniu raczej wyłącznie do jazdy i to na dłuższych dystansach, większość z nich posiada również wentylację od strony podeszwy co jest bardzo korzystne w jeździe natomiast przy chodzeniu to mydła by mogło zabraknąć na stopy.

#799 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 March 2011 - 12:35

A czym się różnią Shimano SPD-SL PD-5610 od Shimano SPD-SL PD-5700, bo na któreś chcę się zdecydować.

Szersza platforma w 5700 lepiej się trzyma but, bo ma lepsze wykończenie. Bierz 5700.

Powiem niegrzecznie... bzdura, praktycznie to ten sam pedał tylko z nowym malowaniem.

http://techdocs.shim...69830696867.pdf
http://techdocs.shim...69830706662.pdf

Jak ktoś jeszcze napisze, że 5700 ma lepsze łożyska od 5610 to chyba się powieszę;p

#800 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 March 2011 - 12:52

maciej1986, no pewnie że lepsze, bo przecież droższe :mrgreen:

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

Reply to this topic