Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#761 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 styczeń 2011 - 13:06

Panowie ja mam krótkie pytanie: brać Look KeO 2 Max czy się nie ciaćkać i kupić po prostu classic? Pozdrawiam.

Mam ten sam problem, po filmikach w necie jak zobaczyłem jak się wycierają Keo 2 Max chyba jednak kupię poczciwe Classic. Na zagranicznych stronkach użytkownicy zbyt ciepło się o Keo 2 Max nie wypowiadają...
Portfel też się ucieszy ;)
pzdr

#762 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądRybnik

Napisano 18 styczeń 2011 - 13:17

Mój też się nawet uśmiechnął, tak troszeczkę. Dzięki :)

#763 marian38

marian38
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądOsiek

Napisano 22 styczeń 2011 - 09:24

Witam. A ja mam dylemat między wspomnianymi Classic i Sprint ( jest jeszcze trochę tańszy od Sprintów Elle, z tego co się dowiedziałem dlatego, że jest słabsza sprężyna ) a Ritchey Echelon 270pln, chyba żeby poczekać na jakąś okazję Dura Ace, bo ma to być do Kellysa 9.9, gdzie wiadomo, że jest kompletna grupa DA, a i trochę Ritcheya. Dotychczas jeździłem na Chorusach. Z góry dzięki.

#764 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 styczeń 2011 - 14:37

Mam pytanie do posiadaczy Look Keo Classic, które ostatnio kupiłem.
Gdy pociągnę bardzo mocno nogę w górę to słyszę stuk, tak jakby był luz między blokiem, a pedałem. Dokręcałem śrubkę regulacji wypięcia ale dźwięk pozostaje identyczny. Bardzo to denerwujące, szczególnie na podjazdach i sprintach (choć na razie próbowałem tylko na trenażerze). Bloki mam szare.
Też tak macie, czy coś z nimi jest nie tak ?
pzdr

#765 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 29 styczeń 2011 - 14:40

Virenque, Mam to samo. To chyba przez bloki, one mają luz 4,5 stopnia w płaszczyźnie poziomej ale chyba też trochę w pionie (może żeby łatwiej wypiąć).

#766 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 29 styczeń 2011 - 14:53

Ja tak miałem jak były nowe, po jakimś miesiącu i dokręceniu sprężyny mniej więcej do połowy regulacji pukanie znikło.

u5227y2014v4.gif

#767 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 styczeń 2011 - 18:41

Czy pedały looka są kompatybilne z butami/blokami Shimano??

#768 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 styczeń 2011 - 18:50

Nie.

#769 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 styczeń 2011 - 18:51

Z butami tak, z blokami nie...

#770 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 29 styczeń 2011 - 18:54

Z butami tak, z blokami nie...

No należałoby dopisać - fakt. Buty nie ma problemu, przykręcisz bloki takie czy siakie. Blok LOOK-a nie wejdzie w pedał Shimano i odwrotnie.

#771 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 luty 2011 - 17:10

Hej!

W instrukcji do swoich jeszcze niezałożonych pedałów Look Keo Classic wyczytałem, że nie wypinają się one w sytuacji awaryjnej. Do tej pory korzystałem z systemu SPD, gdzie przy wywrotce jakoś but się "sam" wyczepiał...

Czy ktoś może to potwierdzić? Czy to domena pedałów Look, czy wszystkie szosowe tak mają, ze względu na konieczność utrzymania mocniejszego połączenia kolarz-rower?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#772 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 12 luty 2011 - 17:26

Same się nie wypinają, trzeba zrobić nogą ruch w bok. Po jakimś czasie nawet w sytuacjach awaryjnych powinien być odruch do wypięcia, chociaż zaznaczam że sam takich sytuacji nie miałem i nie wiem jak to jest na pewno.

u5227y2014v4.gif

#773 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 12 luty 2011 - 19:43

Radello, raz mnie tir zdmuchnął i się wypiąłem, drugi raz wyleciałem z rowera i wyrwało mnie z pedałów..

#774 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 12 luty 2011 - 19:44

Przy upadku, oś stopy praktycznie zawsze odchyla się od osi podłużnej roweru i każdy rodzaj pedału się wypnie. Wypięcie "do góry" to inna rzecz, tu różnice będą duże pomiędzy systemami, ale moim zdaniem ten mechanizm wypięcia nie ma dużego znaczenia.

#775 Gosc_barman_*

Gosc_barman_*
  • Gość

Napisano 12 luty 2011 - 23:33

Witajcie.

Mam zamiar kupić sobie pierwsze SPD terenowe do pseudo szosy, i mam pytanie, nie mam gdzie przymierzy butów shimano, ale rozmiar wkładki jaki noszę w adidasach to 28,5 cm czyli 44.

Doradźcie mi jaki nr. wg Shimano muszę wybrać. Na pedały i buty mogę wydać max 300 zł, po głowie chodzi mi to:
http://allegro.pl/sh...1434751207.html

Wg tej tabeli wychodzi idealnie 45, lecz na innych stronach znalazłem całkiem inne zestawienie i się już gubię.

Proszę o pomoc :)

#776 bart3k

bart3k
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądSLU

Napisano 12 luty 2011 - 23:47

Zmierz długość stopy, dodaj 0.5-1 cm, sprawdź tabelkę i będziesz miał nr buta. Jest też taka zasada że buty spd powinno się kupować o nr większe od normalnych, więc moim zdaniem 45 powinno być ok.

#777 Gosc_barman_*

Gosc_barman_*
  • Gość

Napisano 13 luty 2011 - 12:04

A jakie polecacie buty, tak aby razem z pedałami wyszło max 300 zł?

#778 bart3k

bart3k
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądSLU

Napisano 14 luty 2011 - 09:26

Jeśli chodzi Ci o buty mtb to ja Ci polecam buty Shimano m122 + pedałki pd-m520. Używałem 3 lata i byłem bardzo zadowolony. Teraz kupiłem szosówki r086 + pedałki 105 :)

#779 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 luty 2011 - 16:09

madrej, PsYhOl, leslaw - wielkie dzięki!

Założyłem i jest OK - w porównaniu do SPD wypinanie (jak i wpinanie) jest o niebo delikatniejsze. Ale to wrażenia z trenażera, nie z asfaltu ;-) Kupię sobie zapasową owijkę...

Może SPD mam wadliwe albo można tam coś źle założyć? Sprężynę mam ustawioną na najmniejsze obciążenie.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#780 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 21 luty 2011 - 17:49

Mam pytanie o trwałość pedałów i bloków Looka Keo Easy? Zaopatrzyłem się niedawno w sprzęt szosowy. Między innymi w/w pedały. Toż to kupa plastiku :shock: Jeden przejazd zaliczyłem i już mam ślady na blokach i pedałach.

Dodaj odpowiedź