Witam. Podepnę się ponieważ mam pytanie ściśle w temacie.
Od 2 sezonów użytkuje Time Z + northwave kameleon - czyli pedałka do dh wraz z najtańszymi butami xc. Oczywiście użytkuje taki zestaw w szosówce. Dystanse jakie pokonuję to 25-130km. Najczęsciej około 70km. Staram się być na rowerze przynajmniej 3 razy w tygodniu. Preferuję siłową jazdę o niższej kadencji na wysokim biegu. Chcę zmienić sprzet. Myślę nad pedałami spd-sl (105/ultegra) / time RXS first / look keo classic oraz butami r087 (stopień twardości 6/12). Nie miałęm do tej pory zadnych problemó z kolanami - dodam iż jest to dla mnie priorytet. Waga pedałków nie ma znaczenia. Lekki but wiadomo pomaga.
1. Jak duża różnica jest między zestawem typowo szosowym a zestawem MTB np. Shimano PDM-530 wraz z butami m087? Taki zestaw mógłbym używać w 2 rowerze.
Na szosówce malo chodzę (sklep lub za potrzebą
2. Jak duża będzie różnica między tym zestawem który miałem, a któryms z podach zestawów typowo szosowych?
3. Czy osoby użytkujące spd-sl oraz look mają po czasie problem z kolanami?
4. Jak duża róznica będzie między butem który podałem r087 (twardość 6/12) a np r191(twardość 10/12)? Czy te dane producenta są aż tka odczuwalne, czy jest to czysty marketing?
5. Jaka jest róznica między 105 a ultegrą? Waga nie jest dla mnie ważna.
6. Wybierając spd-sl bloki z luzem czy bez? Czerwone bloki mogą zniszczyć mi kolana?
Dodam, iż jestem początkującym kolarzem. Sport ten uprawiam reakraacyjnie jednak przykłądam się do treningów, które to są uzupelnieniem dla innej dyscypliny jaką uprawiam na codzień.
Wiem, że zestaw jaki do tej pory użytkowałem był bardzo amatorskim rozwiązaniem. Chciałbym, aby nowy sprzęt dawał lepsze osiągi. Zachowanie zdrowych kolan to najważniejsza sprawa. Proszę o rady i sugestie co do wyboru. Pozdrawiam.