Luzy dają się łatwo skasować, po co kupować nowe pedały.Zastanawiam się nad zmianą pedałów, ponieważ obecne 105 mają dość duże luzy
spd , spd-r , spd-sl czy może look ?
Napisano 05 czerwiec 2013 - 03:39
Napisano 05 czerwiec 2013 - 19:15
Czy Buty shimano i bloki shimano
Kolego namieszałeś.
Po pierwsze Shimano robi 2 systemy SPD i SPD-SL.
System SPD, ani buty ani bloki nie podejdą pod keo 2 max.
System SPD SL, buty podpasują pod bloki keo 2 max, bloki SPD SL nie podpasują pod keo 2 max.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś.
#1127 Gosc_wojciech_bmv_*
Napisano 05 czerwiec 2013 - 20:24
Czy Buty shimano i bloki shimano
Kolego namieszałeś.
Po pierwsze Shimano robi 2 systemy SPD i SPD-SL.
System SPD, ani buty ani bloki nie podejdą pod keo 2 max.
System SPD SL, buty podpasują pod bloki keo 2 max, bloki SPD SL nie podpasują pod keo 2 max.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś.
Wziales mnie troche za kompletnego idiote chcacego kostki montowac do spd sl, ale ok. Ten pierwszy system ktory wymieniles w swoim wykladzie to spd pd, tak w gwoli scislosci.
Napisano 06 czerwiec 2013 - 00:35
Dwa szybkie pytania:
1. Czy Buty shimano i bloki shimano będą kompatybilne z pedałami look keo 2 max?
2. Look keo classic i keo 2 max ? Jaś zasadnicza różnica ?
pzdr
1. Buty Shimano szosowę będą kompatybilne z każdym szosowym systemem bloków na 3 dziury. Bloki Shimano są kompatybilne tylko z pedałami Shimano, a nie Look.
2. Maxy mają metalową platformę podpierającą blok, co przekłada się ponoć na lepsze przenoszenie siły. Classici jej nie mają, poza tym są pewnie cięższe. Metalowa platforma może być ciekawym wyjściem, bo moje Keo Sprint są już trochę powygniatane od bloków. Różnią się też regulowanym zakresem siły wpięcia.
Napisano 21 czerwiec 2013 - 08:39
Przymierzam się własnie do przejścia z zwykłych platform z noskami na SPD. Ponieważ często używam roweru jako transportu i na miejscu trochę chodzę to zdecydowałem się na zwykłe SPD a średnio jeżdżę 2-3 razy w tygodniu ok 70km.
Mam pytanie do do wyboru. Ponieważ wiem że najlepiej żeby było jak najsztywniej to myślałem nad kupnem butów Shimano SH-m162 lub SH-XC60. Oba butki w podobnej cenie 430-450zł Jeden o sztywności 8pkt a drugi 7 pkt. Do tego pedały PD-M540. Niestety taki zestaw z powodu drogich butów jest dość kosztowny to alternatywą do której bardziej była by przekonana moja kieszeń to buty SH-M088 które można wyrwać za 230zł ale sztywność podawana przez shimano to 5 pkt.
I tu nasuwa się moje pytanie:
CO WYBRAĆ? :-P
1. Czy ktoś z was miał porównanie tych butów?
2. Czy warto dopłacić 200zł do sztywniejszych butów?
3. Zakładając wybór droższych to czym praktycznie różnią XC60 od M162?
4. Jak realnie mają się punktacje shimano do ich faktycznej sztywności?
Napisano 21 czerwiec 2013 - 09:29
W zeszlym roku zjeździłem całe Czechy, po >100 km dziennie, w butach turystycznych z indeksem sztywności 4/12. Chodziło się w nich wybornie, jeździło też dobrze - w sztywniejszych butach może i jeździłoby się odrobinę lepiej, ale chodziłoby się znacznie gorzej.
Jeżeli nie zamierzasz cisnąć z wszystkich sił (a domyślam się, że na trasie do/z pracy raczej nie o to chodzi), to polecam buty turystyczne.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 21 czerwiec 2013 - 09:36
Trasa 70km to taka mocno przykładowa odległość, co jakiś czas robię dystanse 100-120km.
Z tym chodzeniem to też chyba trochę źle opisałem. Nie chcę w tych butach robić niewiadomo jakich kilometrów, czy też spędzić w nich 8h w pracy. Bardziej to czesto wpadam rowerem do znajomych na piwko, do dziewczyny z którą jakiś mały spacer po osiedlu czy parku, tego typu rzeczy.
Napisano 21 czerwiec 2013 - 11:01
Ale na codziennych dojazdach ta mniejsza sztywność jest wręcz pożądana, bo chodzi się bez porównania łatwiej, nie będziesz też wyglądał głupio w butach typu turystycznego, a w typowo sportowych SPD w niektórych miejscach możesz już wyglądać dziwnie.
No i przede wszystkim: po co Ci buty za 500 czy 600 zł na dojazdy do pracy? :-) Oczywiście jak Cię stać to proszę bardzo, ale wg mnie to jest strzelanie z armaty do gołębia. Pamiętaj, że buty regularnie moczone w deszczu, a zimą mające kontakt z solą, będą się psuły znacznie szybciej i potem będzie Tobie po prostu szkoda wywalać znowu te 600 zł na nowe.
Osobiście w dojazdówce od lat stosuję zasadę "tak tanio jak się da bez uszczerbku na komforcie" i uważam, że to słuszny kierunek. Tak czy inaczej, życzę dobrego wyboru i zadowolenia z butów ;-)
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
#1138 Gosc_tobo_*
Napisano 22 czerwiec 2013 - 20:58
Prawidłowo buty powinno się - jeśli zachodzi taka potrzeba - "uprać" ręcznie a następnie zostawić do naturalnego wyschnięcia, w dosyć ciepłym pomieszczeniu ale nie wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Wiadomo jednak że bardzo wiele osób pierze buty w pralce i jest to wykonalne, kompletnie nie zalecane dla butów skórzanych. Jednak rowerowe są praktycznie zawsze zrobione ze sztucznych "skór" a tym woda nie zaszkodzi.
Ja uprałbym buty w niskiej temperaturze jak ciuchy syntetyczne, 30 stopni i nie odwirowywał.
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:59
Na początkowych stronach wątku system time zachwalany jest jako najbezpieczniejszy dla zdrowia, i ku niemu się skłaniałem, jest to prawda, czy przesada? W każdym razie nieco póóźniej(tak od 25 strony może :-D )znowu naczytałem się, że w time'ach to się noga telepie niemiłosiernie, zresztą z wielu opinii wynika, że bloki szare looka/żółte shimano posiadają wystarczjący luz, który jest bezpieczny dla stawów.
Jestem skłonny i do looka i do shimano, jednak w związku z moim niedużym budżetem(+/-400 złoty), proszę o doradzenie mi, który system wybrać
Z butów na allegro w rozmiarze 46/45(czyli wkładka gdzieś w granicach 29cm, bo długość mojej stopy to lekko ponad 28 cm), i moim budżecie widzę tylko:
SHIMANO SH R078
Northwave Jet Northwave
i jakieś Force road Forceroad - te jednak są chyba niec za małe? mają 28,5 cm.
Zależnie jakie buty wybiorę, zdecyduje co dalej, myślałem nad Shimano pd 5610 bo są zachwalane, ale jakoś nie mogę nic znaleźć jak wpisuje w szukajke allegrową pd 5610 :?:
za to rzuciło mi się w oczy Shimano PD 5700 za 150 zeta
pedałki1 edit: od 1.07 do 7.08 awia4 ma urlop także zostają mi chyba tylko 540stki 540
z tego co patrzę to looki są ogólnie droższe, także raczej średnio je widzę