Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#1161 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 25 lipiec 2013 - 08:37

Podstawowe look-i Classic i Easy nie mają blaszki z środkowej części- pedał się mocno wyciera i blok wpada coraz niżej - efekt - wycieranie podeszwy o pedał, mega luz na styku blok-pedał.
Look-i bez blachy nie są warte zakupu, lepiej kupić trochę cięższe shitmano 105 ( praktycznie ta sama cena).
Dobre Looki to keo carbon - ale cena od 400 zł

Aż mnie krew zalewa jak zniszczyły te syfiaste looki podeszwę.

Obrazek

Pierwszy raz spotkałem się z czyms takim.
Sam jeżdże na lookach easy juz 3 lata a buty jak nowe. IMO masz wytarte bloki (te gumki) i przez to blok wpada ciut niżej...a może kwestia podeszwy buta? Niemniej dziwne :-/

Bloki 3 razy w sezonie zmieniałem, przy zakupie sam sprzedawca powiedział że jeśli sporo jeżdżę to keo są na max 2 sezony.
Buty zakładam przy furtce, więc nie niszczę bloków po schodach itp.
Look keo to najmniej opłacalny zakup. Jakość/cena

#1162 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lipiec 2013 - 11:39

jacekjacek, jak głębokie są te otarcia na podeszwie? Mam Look Keo Classic czwarty sezon, niczego niepokojącego nie zauważyłem. W pierwszych blokach jeździłem ponad dwa lata, prawie się same na końcu wypinały przy mocniejszym szarpnięciu. Większość moich szosowych znajomych też jeździ na tych samych pedałach, nikt się nie skarżył... Może to specyfika konkretnych butów w połączeniu z tymi właśnie pedałami.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1163 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2013 - 12:04

zeby normalnie chodzic w butach musialbys sobie zalozyc normalne pedaly spd/time/etc. z butami mtb. w szosowych butach z szosowymi blokami chodzic sie za bardzo nie da. po kilku tygodniach/miesiacach bedziesz mial bloki do wymiany, ktore nie sa tanie.
jesli juz wybor padlby na pedaly mtb to polecam time'a. glownie dlatego, ze bloki w tym systemie sa duzo nizsze niz np bloki spd i nie beda sie tak szybko zdzierac. (sam na tym smigam juz 2 sezon i bloki wygladaja jak nowe).
jesli chodzi o trepy to imo typowo sciganckie buty odpadaja. przede wszystkim sa za sztywne i za delikatne zeby co chwile w nich lazic.
kumpel, ktory jest kurierem w ciagu niecalego roku rozwalil doszczetnie sidi bullet. odpadla podeszwa, poprzecieraly sie na zgieciach.
najlepszym wyjsciem byloby kupno dwoch par butow i dwoch par pedalow ;)
jedne do smigania po szosie, a drugie po miescie ;)

Ja tylko mała dygresja odnośnie chodzenia w blokach na 1 post Malika w tym temacie z 2006 roku :D Jak się nie da chodzić, ostatnio 5km wracałem jak kapcia złapałem :D :D 

#1164 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 07 sierpień 2013 - 20:41

pominales 2gie slowo w poscie malik'a : "normalnie"  :-P

ja, dla eksperymentu i z niecheci do nazwy Shimano w rowerze z calym osprzetem Campagnolo i drugim Sram,  kupilem Looki S-track (MTB). Dla mnie rewelka. Wpinanie i wypinanie ciut trudniejsze niz SPD ( ale i bloki mam schowane glebiej niz w Shimano- stad ta drobna niedogodnosc, ktora mozna usunac w 3 minuty zakladajac podkladki ) , noga nie koslawi sie, nie kolebie na boki- jest sztywno wpieta w pedal . Masa w stosunku do cenowo podobnych (50-80€)  Shimano -50%, wyglad +10pkt .  

Wada dla niektorych bedzie zapewne brak "luzu roboczego" - dla mnie to jest zaleta, bo mam wreszcie 3 stawy prosto w osi . 

I majac bloki calkowicie schowane chodze "normalnie" . 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#1165 Beymont

Beymont
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 14 sierpień 2013 - 23:15

Witam. Chciałbym kupić na ebayu Pedały Shimano SPD-SL PD 5700 oraz buty Shimano R064. Chciałbym się dowiedzieć czy zanim zacznę na nich jeździć, to będę musiał jeszcze coś do tego dokupić? Nie wiem czy nie powinno być czegoś pomiędzy butem a pedałem, bo nie wydaje mi się, żeby but wpinał się bezpośrednio w pedał.
Nie znam się, dlatego chciałbym się poradzić kogoś kto jest bardziej doświadczony.
Pozdrawiam.

#1166 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 sierpień 2013 - 04:25

Jeżeli kupisz nowe pedały, to w komplecie będą bloki (z ang. cleats), które przykręca się do buta i które odpowiadają za połączenie buta z pedałem. W komplecie są też oczywiście śruby do montażu bloków, także kupując nowe pedały i nowe buty nie potrzebujesz już nic więcej.

Na przyszłość informacja: bloki są elementem wymiennym i raz na jakiś czas kupuje się nowe, kiedy but zaczyna się ślizgać albo trzymać mniej pewnie w zatrzasku pedału. Jeżeli nie jeździsz bardzo intensywnie, możesz swobodnie założyć, że będziesz kupował bloki co najwyżej raz na rok, a jedna para kosztuje w większości sklepów ok. 70 zł.

Pozdrawiam!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1167 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 18 sierpień 2013 - 08:37

Witam,

pomimo iż przeczytałem prawie cały ten wątek to nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtującą mnie kwestię.

Które pedały będą się samoistnie ustawiać w pozycji do wpięcia? Chodzi o to, że przy SPD było to tak intuicyjne, że nigdy nie patrzyłem na to gdzie jest pedał przy ruszaniu spod świateł, a przy Lookach musze kombinować (mam już je 3 lata) przy każdym wpięciu bo ustawiają się przeciwnie jak na poniższym obrazku:

pedaly.jpg

Czy ktoś ma i może potwierdzić, że pedały Time IClick faktycznie są w takiej pozycji jak na poniższym obrazku i poprawia to sytuację?

pedaly.jpg

#1168 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 18 sierpień 2013 - 20:20

Potwierdzam, mam I-Clic 2 Racer i automatycznie właśnie się tak ustawiają. Wpisanie i wypinanie jest z nich bardzo łatwe.

#1169 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 18 sierpień 2013 - 20:52

no to w zasadzie rozwiązałeś mój dylemat i czas udać się na zakupy :)

dzięki

Jakby ktoś znał jeszcze inne pedały, np xpresso lub RXS spełniające ten warunek to też proszę o info.

#1170 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 19 sierpień 2013 - 08:27

Mam Keo 2 Max od 3 lat i mam ich dosyc ze wzgledu na ciagle problemy z cykaniami/trzeszczeniami blokow, uzywam tych z luzem. Na poczatku mialem takie z gumkami ulatwiajacymi chodzenie ale z czasem zuzywania sie ich/odpadania tych gumowych elementow pojawily sie pierwsze trzeszczenia, w koncu wycialem wszystkie gumki i jakis czas byla cisza ale oczywiscie problem powrocil. Niedawno kupilem kolejne nowe bloki - jakies 300km juz wczoraj przy mocniejszym nacisku na pedaly znow uslyszalem uwielbiane trzaski i w tym momencie klamka zapadla - trzeba je zmienic...

Dawniej mialem Shimano PD-R540 i po 3 sezonach mialem nadal te same bloki i zero trzaskow... podobno w shimano sa bloki alu a nie z tworzywa/plastiku dlatego nei wydaja takich dzwiekow.

Teraz mam dylemat kupic sprawdzone np. PD-5700 czy polecicie cos innego typu np. time xpresso 2 co nie ma takich problemow jak looki ? O lookach z kolei czytalem recenzje na zagranicznych stronach to po szybkim czasie slychac lozyska i nie za bardzo jest z tym co zrobic.

#1171 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 sierpień 2013 - 08:38

homzic ciekawa histroia z tym co piszesz, bo to by przeczyło prawom fizyki. Jestem w stanie uwierzyć, że raz na jakiś czas pedał źle się ustawi, ale cięższą stroną do góry za każdym razem??

#1172 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 sierpień 2013 - 13:04

Mam Keo 2 Max od 3 lat i mam ich dosyc ze wzgledu na ciagle problemy z cykaniami/trzeszczeniami blokow, uzywam tych z luzem. Na poczatku mialem takie z gumkami ulatwiajacymi chodzenie ale z czasem zuzywania sie ich/odpadania tych gumowych elementow pojawily sie pierwsze trzeszczenia, w koncu wycialem wszystkie gumki i jakis czas byla cisza ale oczywiscie problem powrocil. Niedawno kupilem kolejne nowe bloki - jakies 300km juz wczoraj przy mocniejszym nacisku na pedaly znow uslyszalem uwielbiane trzaski i w tym momencie klamka zapadla - trzeba je zmienic...

Dawniej mialem Shimano PD-R540 i po 3 sezonach mialem nadal te same bloki i zero trzaskow... podobno w shimano sa bloki alu a nie z tworzywa/plastiku dlatego nei wydaja takich dzwiekow.

Teraz mam dylemat kupic sprawdzone np. PD-5700 czy polecicie cos innego typu np. time xpresso 2 co nie ma takich problemow jak looki ? O lookach z kolei czytalem recenzje na zagranicznych stronach to po szybkim czasie slychac lozyska i nie za bardzo jest z tym co zrobic.

a próbowałeś dać kilka kropelek oleju w sprężynkę? Jeżdżę na lookach i żadnego trzeszczenia nie słyszę.

#1173 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 19 sierpień 2013 - 14:32

Dawalem oleju czyscilem wszystko tez ale to ewidentnie bloki - po wyczyszczeniu ich i miejsca styku bloku z pedałem jest cisza przez jeden lub pol treningu, ja mam ich serdecznie dosc.

Dziwne, ze sie z tym problemem nie spotkales nawet na zagranicznych stronach opisuja ten problem np. tu fragment z BikeRadar:

"

One other note about the cleats: keep them clean and be mindful of wear. Our KéO testers ran nice and quietly for their first few hard weeks but eventually started to develop a subtle squeak under hard pedaling load (or when we ran a year-old set of KéO cleats).

Clean them thoroughly and the din mostly goes away but it's still disappointing that we should have to do that sort of thing when other pedal designs run silent in nearly all conditions."

#1174 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 19 sierpień 2013 - 20:10

homzic ciekawa histroia z tym co piszesz, bo to by przeczyło prawom fizyki. Jestem w stanie uwierzyć, że raz na jakiś czas pedał źle się ustawi, ale cięższą stroną do góry za każdym razem??

nie chodzi mi o to, że cięższy tył jest u góry bo to oczywiście jest wbrew prawom fizyki tylko o to, że "czubek" pedału ustawia się jakby "pod włos" w stosunku do buta. Trzeba wtedy najpierw kopnąć w pedał i dopiero próbować trafić. Niestety często trzeba na pedał patrzeć bo inaczej nie można trafić blokiem.

Czym to grozi przy ruszaniu ze świateł to chyba nie muszę mówić.

Może gdybym nie miał wcześniej SPDów, które zawsze zostają w pozycji horyzontalnej lub łatwo jest je ustawić bo są dwustronne to może bym na to nigdy nie zwrócił uwagi i uznał za normę ale w tym przypadku mnie to po prostu irytuje.

#1175 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 sierpień 2013 - 20:30

Nie rozumiem jeżdżę i w zwykłych SPD w góralu i SPD SL w szosie. Pedał w SPD SL pedał ustawia się w pozycji pionowej i trzeba wykonać odpowiedni ruch stopą (położyć pedał i dopiero nacisnąć), żeby się wpiąć opisane jest to nawet w instrukcji.

#1176 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 19 sierpień 2013 - 20:55

Być może dlatego nie mamy inny punkt widzenia bo jak sobie porównałem ustawienie pedału Shimano (w tym przypadku Dura Ace) i Looka to masz o wiele bardziej komfortowe ustawienie.

Zresztą sam zobacz. W przypadku Looka to nie jest tylko przyłożenie bloku do pedału i wepnięcie.

pedaly.jpg

#1177 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 20 sierpień 2013 - 12:04

Już wiem o co chodzi, ja mam SPD SL PD 5700 i u mnie ustawia się jak na obrazku, a te Looki rzeczywiście nie za wesoło.

#1178 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 04 wrzesień 2013 - 23:06

Ja podłączę się pod obydwa ostatnie wątki. Po przejechaniu ok 2000 km w pedałach KEO EASY pojawiły się opisane wcześniej zjawiska cykania i trzeszczenia (w zależności od siły nacisku). Zastanawiam się nad wyborem takich w których problem nie będzie już występował a jednocześnie będą one w miarę łatwe do wpinania. Myślałem o SPD SL, ponieważ w rowerze MTB mam SPD i zapinam je zupełnie intuicyjnie, natomiast zabawa z wpinaniem butów w szosie podczas ruszania spod świateł to delikatnie mówiąc rzecz bez której z powodzeniem bym się obył, nie wspominając już o zapinaniu butów podczas startu w peletonie. Na ustawkach i treningach widziałem nieraz kolarzy którzy robili to błyskawicznie, czy to kwestia wprawy czy rzeczywiście istnieją pedały ustawiające się w optymalnej pozycji?

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1179 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 05 wrzesień 2013 - 08:04

80% wprawy, 15% odpowiednie ustawienie pedału, 5% szczęscia.

#1180 ronsko

ronsko
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 13:47

w sprawie jakości z info przekazanego od trenera jednej z grup kolarskich to tegoroczne LOOK (modele z średniej półki) jakościowo są b. słabe, na ten moment nawet PD 5700 okazują się o wiele trwalszym wyborem.

Dodaj odpowiedź