Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#281 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipiec 2009 - 10:03

time RXE albo RXS first
http://allegro.pl/it...ogi_gratis.html

#282 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 22 lipiec 2009 - 11:17

wojtek10611 jak chcesz tanie pedały niekoniecznie szosowe to kup sobie mtb... ja jeżdżę na 505 shimano i w butach mtb i szosowych z możliwością dokręcenia bloków mtb (bo bardziej uniwersalne są mtb poza tym okazyjnie kupione) i jakoś nie widzę większej różnicy a miałem kiedyś system looka. Wypinam się rzadko jak to na szosie bywa i luzów nie złapały dodatkowych od ponad roku. Co najważniejsze są 2 razy tańsze od szosowych ...i pewnie cięższe ale mi to nie przeszkadza. Luz roboczy jest tutaj ww mtb normą ale ja jeździłem wcześniej na czerwonych blokach z luzem więc mi i tak to ryba;)

#283 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 lipiec 2009 - 16:08

Że tak się spytam - wszystkie buty, które "przyjmują" bloki pod SPD-SL będą dobre dla bloków Looka?

#284 micro

micro
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lipiec 2009 - 23:32

Co myslicie o takim zestawie - rower to Giant SCR4 (o ile to w ogole wazne :P)

http://www.allegro.p...r_44_wa_wa.html

#285 Gosc_Cesiekk_*

Gosc_Cesiekk_*
  • Gość

Napisano 22 lipiec 2009 - 23:46

Ja jeżdże na pedałach shimano spd-sl ultegry i buciki również shimano R131. Szczególnie polecam buty (2 rzepy i zaterzask, który można płynnie regulować w czasie jazdy, karbonowa podeszwa, więc niewielka waga). Zestaw w całości shimano, więc w pełni kompatybilny. Jak dla mnie pełn komfort. Przy mniejszej kasie pedały mogą być 105, czy jeszcze niższy model.

#286 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 07:20

Ja jeżdże na pedałach shimano spd-sl ultegry i buciki również shimano R131. Szczególnie polecam buty (2 rzepy i zaterzask, który można płynnie regulować w czasie jazdy, karbonowa podeszwa, więc niewielka waga). Zestaw w całości shimano, więc w pełni kompatybilny. Jak dla mnie pełn komfort. Przy mniejszej kasie pedały mogą być 105, czy jeszcze niższy model.

Nie polecam tych butów - tj SH-R131 dla ludzie o szerszej stopie - masakra - bardzo nogą się męczy i odparza - ja się z nimi na dłuższych dystansach bardzo męczę...

#287 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2009 - 01:22

kobrys, jak sie kupuje za male czy za waskie buty, to chyba logiczne ze bedzie sie nie wygodnie / nie komfortowo jezdzic... Wiadome tez jest, ze w trakcie wysilku noga puchnie. Warto kupic zawsze troche wieksze buty - o pol nr, lub caly nr.

#288 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2009 - 07:15

moje na długość są idealne - świtne, jednak na szerokość dużo za wąskie... powiedziałem to tylko po to by każdy kto chcesz kupić przez neta się zastanowił nad powyższym faktem

#289 Gosc_Cesiekk_*

Gosc_Cesiekk_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2009 - 16:49

R131 są żeczywiście dość wąskie, na mnie pasują, ale ludzie o szerszej stopie mogą mieć problemy. Puchnięcie stopy na włąsnym przykłądzie też zaobserwowałem. Wyjeżdżając dociskam rzepy, żeby nieściskało, a po kilkudziesięciu kilometrach, szczególnie w upale musze popuszczać, bo jest ciasno.

#290 Tobek

Tobek
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 24 lipiec 2009 - 20:35

Witam. Potrzebuje propozycji najlepszych butów szosowych do ok. 400zł, wraz z pedałami i blokami.

No i adresy dobrych sklepów rowerowych w okolicach Katowic, gdzie byłby duży wybór i spokojnie dało by się zmierzyć ;]

#291 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lipiec 2009 - 13:43

Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem systemu spd-sl, porównywać z koszyczkami nie ma co. Buty kupiłem używane Axo na dwa rzepy, komfort jazdy jest dla mnie super. Mam tylko problem z wypięciem prawej stopy przez ograniczoną ruchomość stawu skokowego. Przez to już jedna gleba zaliczona. Jeśli ktoś w najbliższym czasie ma zamiar kupować pedały spd-sl, to podpowiem, że w http://cyklotur.com/ mają model 5610 za 156zł.

Pozdrawiam!!!!

#292 szmiglo

szmiglo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipiec 2009 - 10:34

witam,

mam problem z pedałami więc nie będę zakładał nowego wątku tylko spytam tu.

Pedały to Shimano SPD-SL, ten podstawowy model. Do tego seryjne bloki i buciki Shimanowskie.

przed każdą jazdą dokręcam bloki, wydaje mi się, że się luzują. Może być to kwestia mocowania w bucie? Buty mają 5.000 przebiegu

kolejna sprawa to taka, że w lewym pedale podczas naciskania na pedał słyszę stukanie. Tak jakby blok się poruszał, ale on się nie porusza :shock:

nasmarowałem i wyczyściłem, to samo.

Ma ktoś jakiś pomysł jak zniwelować to stukanie/pukanie?
dodam, ze to tylko lewa strona, prawa działa idelanie.

#293 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipiec 2009 - 10:41

przed każdą jazdą dokręcam bloki, wydaje mi się, że się luzują.

daj troche kleju (jakis w stylu hermola) (albo farby czy lakieru do paznokci) na gwint przed wkreceniem

Ma ktoś jakiś pomysł jak zniwelować to stukanie/pukanie?

jestes pewnien ze w pedale nie supporcie??

#294 szmiglo

szmiglo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipiec 2009 - 21:48

na pewno w pedale bo jak staram się inaczej naciskać (piętą, nie palcami) to stukanie/pukanie zanika.

Może to kwestia bloków. posmaruje gwinty tak jak poradziłeś jak mi buty wyschną po dzisiejszym :lol:

#295 Tobek

Tobek
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 28 lipiec 2009 - 19:49

Można by prosić adresy dobrych sklepów rowerowych w okolicach Katowic, gdzie byłby duży wybór i spokojnie dało by się zmierzyć obuwie :-> ?

#296 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2009 - 22:15

Tobek, ha! przerabiałam ten problem niedawno. Buty Northwave'a możesz mierzyć w Bikershopie w Katowicach Ul. Jana Matejki 2, Spece i Shimano mają - w niewielkich ilościach zaznaczam!! - w Twomarku w Chorzowie (Księdza Jana Gałeczki 40). Znajdą się u nich chyba też Sidi. Jakieś niedobitki znalazłam w BikeAtelier, ale w moim rozmiarze mieli tylko buty MTB Shimano (ul. Sokolska 27 - uwaga!! trudno tam trafić nie znając udziwnionej topografii terenu). Przechodziłam też dzisiaj koło sklepu rowerowego na ulicy Andrzeja - pamiętam tylko duży napis Giant na szyldzie i mignęła mi w biegu ściana z butami kolarskimi na końcu sklepu - czy mają buty szosowe trudno mi powiedzieć.

Diadora jest raczej nieosiągalna w naszym regionie. Nie wiem jak inne miasta, ale spędziwszy całe popołudnie na podróżach pieszych i autobusowo tramwajowych po całych Katowicach i przymierzeniu 3 par butów dałam za wygraną i zamówiłam przez internet NorthWave'y, z których jestem bardzo zadowolona.

#297 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 lipiec 2009 - 14:15

Może ktoś się orientuje co to za pedały Looka i jakie bloki będą do nich pasować? http://i28.tinypic.com/2cwlpmo.jpg Nic więcej nie ma na nich napisanego. Śrubkę imbusową do regulacji mają z tyłu.

#298 szuwar

szuwar
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 lipiec 2009 - 14:42

Mam pytanie
Przymierzam sie do zakupu butów szosowych pod pedały spd (do tej pory śmigam w
butach MTB), naturalnie chciałbym kupić buty które są kompatybilne z pedałami spd jak i
spd sl, (tak żeby może kiedyś dokupić sobie również pedały spd sl)

czy macie jakieś złe doświadczenia, użytkując te same buty najpierw z
pedałami spd a potem spd sl - nie wiem czy dobrze kombinuje ;-)

#299 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 03 sierpień 2009 - 19:16

Witam,

Moje pedały sh 540 powoli już sizuzwają i niedługo czeka mnie zakup nowych, zastanawiałem sie nad zmianą na inna marke. I tu oczywiście look lub time (budżet to 250-300 PLN). Co polecacie, szczególnie interesują mnie Time np. http://www.centrumro...we/Produkt.aspx lub jakiś wyższy model w granicach podanej ceny.
Prosze o rade.

#300 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 03 sierpień 2009 - 19:24

xanavi, Jeśli masz problemy z kolanami to warto Time'y. Jeśli nie to LOOK'i są też fajne i bardzo lekkie.

Dodaj odpowiedź