spd , spd-r , spd-sl czy może look ?
Started By
Darek80
, 24 sie 2006 21:36
1720 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 styczeń 2009 - 09:45
Mam wielki dylemat z zakupem tego komponentu do mojego roweru... :roll:
Przejechałem już cały temat i zastanawiam się czy tak bardzo początkujący amator jak ja odczuje różnice między 105 a DA , lub między RXE a RXS ?
Oraz czy pedały Time będą pasować do moich butów : Diadora teamracer ? Bo skłaniam się chyba ku Time'om ... 8-)
Pozdrawiam
Przejechałem już cały temat i zastanawiam się czy tak bardzo początkujący amator jak ja odczuje różnice między 105 a DA , lub między RXE a RXS ?
Oraz czy pedały Time będą pasować do moich butów : Diadora teamracer ? Bo skłaniam się chyba ku Time'om ... 8-)
Pozdrawiam
Napisano 19 styczeń 2009 - 11:15
Między 105, a DA różnic wielkich na pewno nie odczujesz. Odczuć można co najwyżej "jakość" wpięcia/wypięcia.
Z kolei w tajmach rxs masz regulację naprężenia sprężyny, której w RXE brakuje.
Mnie osobiście RXE nie przypadły do gustu (za duży luz roboczy).
RXE polecane są głównie ludziom, którzy mają problemy z kolanami.
Timey pewnie Ci się spodobały głównie przez ich niską wagę.. zgadza się?
Ja bym wybierał między PDR540, a look keo classic.
Z kolei w tajmach rxs masz regulację naprężenia sprężyny, której w RXE brakuje.
Mnie osobiście RXE nie przypadły do gustu (za duży luz roboczy).
RXE polecane są głównie ludziom, którzy mają problemy z kolanami.
Timey pewnie Ci się spodobały głównie przez ich niską wagę.. zgadza się?
Ja bym wybierał między PDR540, a look keo classic.
Napisano 19 styczeń 2009 - 11:33
Dzięki za odpowiedź Malik
Time'y prowadzą z 2 powodów :
1. Waga
2. Ten luz roboczy o którym pisało wiele ludzi - nie wiem czy najlepszym pomysłem jest przyspawanie nogi do roweru na początku przygody z kolarstwem - i nie mam pojęcia jak będą zachowywać się moje stawy (jakieś 2 lata temu po tym jak zimową porą biegłem z autobusu do szkoły (około 0,5km) spuchło mi prawe kolano tak, że nie byłem w stanie go zgiąć - nie wiem co się stało , ale napewno nie stanąłem źle ani sie nie pośliznąłem - potem ta sytuacja powtórzyła się za 2 miesiące ... lekarz zrobił usg i powiedział, że wszystko jest ok i nie ma pojęcie co to może być :-? )
No i teraz kolejne pytanie : jak bardzo przydaje się regulacja naprężenia sprężyny ?
Time'y prowadzą z 2 powodów :
1. Waga
2. Ten luz roboczy o którym pisało wiele ludzi - nie wiem czy najlepszym pomysłem jest przyspawanie nogi do roweru na początku przygody z kolarstwem - i nie mam pojęcia jak będą zachowywać się moje stawy (jakieś 2 lata temu po tym jak zimową porą biegłem z autobusu do szkoły (około 0,5km) spuchło mi prawe kolano tak, że nie byłem w stanie go zgiąć - nie wiem co się stało , ale napewno nie stanąłem źle ani sie nie pośliznąłem - potem ta sytuacja powtórzyła się za 2 miesiące ... lekarz zrobił usg i powiedział, że wszystko jest ok i nie ma pojęcie co to może być :-? )
No i teraz kolejne pytanie : jak bardzo przydaje się regulacja naprężenia sprężyny ?
Napisano 19 styczeń 2009 - 12:01
Jest przydatna, zwłaszcza gdy SPD jest dla Ciebie czymś względnie nowym - możesz zdecydować czy chcesz wypinać się łatwo (i być może zbyt łatwo) czy też mieć nogę solidnie przymocowaną do pedałów.
Sam zaczynałem z dość luźnym dokręceniem a gdy poczułem się pewniej i miałem za sobą ileś tam wypięć więcej zmniejszyłem luz.
Sam zaczynałem z dość luźnym dokręceniem a gdy poczułem się pewniej i miałem za sobą ileś tam wypięć więcej zmniejszyłem luz.
Napisano 19 styczeń 2009 - 12:49
Dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze nie wiem na co się zdecyduje (shimano vs time) ale przy najbliższej okazji (tzn. kiedy zakończe sesje ) podskocze do sklepu sprawdzić co będzie lepsze - zobacze które będą mi bardziej odpowiadać ;-) . Jeżeli wpinanie/wypinanie w time'ach będzie odpowiednie a luzu nie będzie aż za dużo to wezmę time'y .
Pozdrawiam 8-)
Jeszcze nie wiem na co się zdecyduje (shimano vs time) ale przy najbliższej okazji (tzn. kiedy zakończe sesje ) podskocze do sklepu sprawdzić co będzie lepsze - zobacze które będą mi bardziej odpowiadać ;-) . Jeżeli wpinanie/wypinanie w time'ach będzie odpowiednie a luzu nie będzie aż za dużo to wezmę time'y .
Pozdrawiam 8-)
#146 Gosc_Qba_*
Napisano 19 styczeń 2009 - 12:57
Z mojej strony mogę Ci polecić popularne PD-R540-ki. Sam używam i w sumie są bardzo w porządku.
Jedni twierdzą, że są bardzo ciężkie i to racja- waga 330g nie zwala z nóg ale dla kogoś kto nie zlicza w rowerze pojedyńczych gramów i nie buduje roweru na wagę to nie jest to jakaś straszna przeszkoda.
Też mają regulację siły wypięcia. Na początku śmigałem na mało naciągniętej sprężynie = łatwe wypięcie a później podobnie jak kolega Von Munchhausen stopniowo podciągałem sprężynę.
I chyba najważniejsza zaleta- na probikes.pl można je wyrwać już za 9 dych :mrgreen: , to chyba najtańsze SPDki 8-)
Pozdro!
EDIT:
W sumie nie jeździłem nigdy w Tajmach ale luz roboczy zależy od bloków a nie od pedałów. Tak przynajmniej jest w Sh.
Pozdro!
Jedni twierdzą, że są bardzo ciężkie i to racja- waga 330g nie zwala z nóg ale dla kogoś kto nie zlicza w rowerze pojedyńczych gramów i nie buduje roweru na wagę to nie jest to jakaś straszna przeszkoda.
Też mają regulację siły wypięcia. Na początku śmigałem na mało naciągniętej sprężynie = łatwe wypięcie a później podobnie jak kolega Von Munchhausen stopniowo podciągałem sprężynę.
I chyba najważniejsza zaleta- na probikes.pl można je wyrwać już za 9 dych :mrgreen: , to chyba najtańsze SPDki 8-)
Pozdro!
EDIT:
a luzu nie będzie aż za dużo to wezmę time'y .
W sumie nie jeździłem nigdy w Tajmach ale luz roboczy zależy od bloków a nie od pedałów. Tak przynajmniej jest w Sh.
Pozdro!
#148 Gosc_Qba_*
Napisano 19 styczeń 2009 - 18:25
Ciekawe... Z opisu jednych i drugich nie wiele a właściwie nic się nie różnią; obydwa modele mają regulację napięcia bloków jak i jej wskaźnik, oś Cr-Mo, ważą tyle samo- 330g para i tak samo wyglądają... I należą do tej samej grupy- 105.
W sumie nie bardzo wiem o co w tym chodzi.
Pozdro!
W sumie nie bardzo wiem o co w tym chodzi.
Pozdro!
#149 Gosc_łukasz_*
Napisano 19 styczeń 2009 - 18:45
witam mam pytanko czym rożnia się te bloki wydaje mi sie ze sa takie same ale cena rozne
http://aukcja.onet.p...?item=533882136
http://aukcja.onet.p...?item=528332322
http://aukcja.onet.p...?item=533882136
http://aukcja.onet.p...?item=528332322
#155 Gosc_Qba_*
Napisano 19 styczeń 2009 - 23:40
Nie, poza tym jak zdjąłem te pokrywki to już wtedy było tam trochę syfu. Podejrzewam, że w deszczową pogodę jakieś błoto musiało się tam od spodu dostać bo pod tymi plastikami są małe dziurki na wylot. Bardzo pomocne, żeby od dołu wypchnnąć jakimś cienkim śrubokrętem owe nakładki ale i żeby brud dostawał się do środka :mrgreen: 8-)
Pozdro!
Pozdro!
Napisano 21 styczeń 2009 - 15:45
a co powiecie na jazde na szosówce na sprzęcie do MTB?
jezdze na TAKICH PEDAŁACH w butach Sidi tez przeznaczonych do MTB...
wyczuwalny jest delikatny luzw płaszczyźnie lewo-prawo, ale ogólne wrażenia z jazdy są bardzo pozytywne.. no i oczywiście cena całego kompletu była lekkostrawna.
dodam, że decyzja taka zapadła, ponieważ mam jedną parę lepszych butów Sidi Blaze,
a jezdze w nich zarowno na szosie jak i MTB, czasem nawet XC...
dwa komplety pedałów i gra muzyka
czy to powazne wykroczenie, czy tez podchodzicie do tego, jako specjalisci, jednak z dystansem ?
jezdze na TAKICH PEDAŁACH w butach Sidi tez przeznaczonych do MTB...
wyczuwalny jest delikatny luzw płaszczyźnie lewo-prawo, ale ogólne wrażenia z jazdy są bardzo pozytywne.. no i oczywiście cena całego kompletu była lekkostrawna.
dodam, że decyzja taka zapadła, ponieważ mam jedną parę lepszych butów Sidi Blaze,
a jezdze w nich zarowno na szosie jak i MTB, czasem nawet XC...
dwa komplety pedałów i gra muzyka
czy to powazne wykroczenie, czy tez podchodzicie do tego, jako specjalisci, jednak z dystansem ?
Napisano 22 styczeń 2009 - 14:39
niedzielnych kolarzy
no wlasnie myslalem, ze PROsy będą to tak odbierać...
ale przeciez nie kazdego stać na dodatkowy zestaw pedały+buty.
nie uwazam sie za cieniasa, zawsze gdzies w pierwszych 15% stawki na mistrzostwach Polski w Tri jestem, a przez 3 lata jezdzilem w koszyczkach...
mozna kogos obrazic takimi uprzedzeniami :roll:
#160 Gosc_felipe_*
Napisano 22 styczeń 2009 - 15:27
To nie są uprzedzenia, fakty są faktami. Mnie osobiście drażni moda na szosę, moda na ostre koło i ludzie, którzy nie mają pojęcia czym tak właściwie jest ten sport, a tylko i wyłącznie dzięki kasie jeżdżą na kolażufce. Może stąd mój komentarz. Przepraszam jeżeli Cię nim uraziłem, ale SPD w szosie to dla mnie taka sama profanacja, jak zakładanie gazu do mocnego, sportowego auta. Zabijanie tego, co jest najważniejsze.