spoko tylko piszesz o parametrach wydolnościowych obliczanych na podstawie jakiegoś tam algorytmu z uwzględnieniem kilkunastu wartości pomiarowych w tym np. nie wszystkie są poprawnie zmierzone no i laboratoryjnych warunków nie mamy . Ja pisze o współczynniku ftp do którego brana jest moc z X czasu + waga no i może tętno. Przecież wartości te rejestrują urządzenia pomiarowe i z wykresów widać że rejestrują je poprawnie, rozumiem błąd w jakiś zakresie 5-10% ale nie np. 50% na korzyść
Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Posted 21 April 2023 - 14:38
he he he, 6,3 w/kg ;D z całym pięknym szacunkiem, ale to jest poziom zawodowy z czołówki.
Jednocześnie przykro mi, ale oszukał Cię pomiar. Po prostu w kalibracji poszło coś nie tak.
Haha, mało tego, piszesz, że wyszło Ci nawet 7,4 w/kg. Noo, powiem Ci, wysyłaj papiery do UAE, niech Tadej schodzi na pozycję Twojego pomocnika, będzie Ci woził bidony. Szkoda, że chłop tak tragicznie kończy karierę
Posted 21 April 2023 - 23:14
W Garminie jest jakiś błąd i czasami pokazuje takie wartości. W tamtym roku po jednym z wyścigów wykrył mi FTP 12w/kg co jest oczywiście kompletną bzdurą. Ludzie na forum Garmina pokazywali screeny z wartościami nawet 800w/kg. Ja to wtedy zignorowałem i nie zaakceptowałem a poźniej takich błędnych wyników już nie miałem.
Posted 23 April 2023 - 20:14
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Posted 26 April 2023 - 21:42
Hej! Czy ktoś kojarzy może, serwis powertapa - a teraz juz quarqa czy srama w PL - co ogarnie serwis łożysk w pedałach powertap P1, ewentualnie ktoś nieautoryzowany co się zna? Wiem, że są goście w UK https://www.cyclepowermeters.com/którzy taki serwis przeprowadzają, ale liczą sobie 800 pln za taką usługę. U mnie coś zaczęło stukać w lewym pedale i niesie się po karbonie. Zupełnie losowo. Mają nalot 10k km - i wszędzie piszą, że tyle maks wytrzymują te łożyska (co jest raczej dość absurdalne, bo tyle jest w stanie nalatać średnio zaawansowany amator w rok). Znalazłem jeszcze taki filmik https://www.youtube....XBsYWNlbWVudA==
ale boje się rozebrać te pedałki, żeby ich nie uceglić. Może powpychać ŁT43 w oś ? 😉
Posted 27 April 2023 - 09:00
Swego czasu autoryzowanym dealerem PowerTapa na Polskę był Makra-Sport Kielce. Zadzwoń zapytaj może pomogą.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Dzięki ! Napisałem do nich. Kojarzę, że z 3 lata temu wykopali mi z pod ziemi pokrywę baterii do piasty SL+ Jak się nie uda - to pewnie "dojadę" je do końca (szkoda że to lewa strona, która jest masterem i zbiera dane z obu stron i przesyła po ant+, po Bluetooth niestety - przesyła moc nie pomnożoną przez 2 ) Łożyska i oś ponoć nie do dostania... A płacić 800 PLN rok do roku, to słabo opłacalny biznes. Mam w 2 rowerze 4iii i bez porównania jeśli chodzi o bezwładność... Pewnie pójdę w moc w korbie - chyba najlepszy wybór, jak się ma 1 rower (pomiar z dwóch stron, a cena mniejsza niż assiomów czy vectorów, czy SRMów).
Posted 27 April 2023 - 10:05
Dziś do Bike24 wracają na reklamację moje pedały Favero Assioma Duo. W obu, po około 6000km pojawiły się luzy i stuki przy pedałowaniu. Zobaczymy, jak się to rozwiąże.
pewnie wymienią łożyska. Moja są dawno po gwarancji. Przewaga Asiomy taka, że można samemu sobie kupić zestaw naprawczy, który kosztuje grosze (209 zł - za obie strony). Swoją drogą 6000 km to niewiele - ale pewnie zależy od warunków w jakich się jeździ i od wagi rajdera i mocy jaką generuje
Posted 27 April 2023 - 10:09
Zobaczymy, jeśli to zrobią to będzie super a jak nie to chyba wrócę na jednostronny pomiar w ramieniu korby.
Ja akurat jestem lekki, 63 kg, moc przy interwałach 280-320W, normalny wyjazdy okolice 190-200W także bez szaleństw. Jestem trochę rozczarowany tym, że tak krótko wytrzymały.
W drugim rowerze mam 4iiii w korbie i to jest pancerna konstrukcja.
Posted 27 April 2023 - 10:18
Zobaczymy, jeśli to zrobią to będzie super a jak nie to chyba wrócę na jednostronny pomiar w ramieniu korby.
Ja akurat jestem lekki, 63 kg, moc przy interwałach 280-320W, normalny wyjazdy okolice 190-200W także bez szaleństw. Jestem trochę rozczarowany tym, że tak krótko wytrzymały.
W drugim rowerze mam 4iiii w korbie i to jest pancerna konstrukcja.
4iii jest spoko, ale denerwuje mnie pływanie mocy. Trzeba chwilę poczekać po przyłożeniu siły, żeby waty pojawiły się na liczniku. Powertap tak nie ma. Też wolałbym jednostronny pomiar, ale mam za duży dysbalans L/R - nawet jak nie jadę mocno to jest 46/54 - do 44/56 %. Jak padną pedały to chyba wezmę power2max, albo quarq (inpeak chyba też ma teraz obustronny na shimano, ale realizowany przy pomocy dwóch czujników - w korbach rotora, czujnik jest z jednej strony a mierzy obustronnie)
Posted 27 April 2023 - 10:59
Jeśli chodzi o same łożyska to ostatnio na allegro dałem coś koło 40pln. Gdzieś tu na forum był link do tych łożysk. Pamiętam że kolega @HarveyDent wrzucał, może nawet w tym temacie Moje Assiomy do pierwszych luzów wytrzymały jakieś 50kkm.. Przewaga Asiomy taka, że można samemu sobie kupić zestaw naprawczy, który kosztuje grosze (209 zł - za obie strony).
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
- ogreczek likes this
Posted 07 May 2023 - 20:36
Posted 08 May 2023 - 06:52
Elo elo! Czy ktoś miał problem z miernikiem 4iii i współczynnikiem odpowiadającym za balans l/r? W nowej aplikacji po wciśnięciu przycisku scale factor nic się nie dzieje. W starych aplikacjach typu 1.6 1.9 mogę odpalic, ustawić i zapisać, ale jak połączę się jeszcze raz.z miernikiem to suwaczek jest wyłączony i scale factor ustawione na 1.0. Tak jakby nie zapisywał tej wartości
Coś mi się kojarzy, że kiedyś miałem podobny problem i pomogło wpisywanie wartości z przecinkiem zamiast kropki.
Posted 08 May 2023 - 09:25
Pytanie do osób które miały już kilka porządnych pomiarów. Jak duże są przekłamania na Shimano i tych pomiarach jednostronnych?
Widziałem już u kilku osób dane z pomiaru Shimano kompletnie z dupy. Nasz czołowy młodzieżowiec pokazywał że pojechał czasówkę 404W podczas gdy wiem od kogoś z Jumbo Visma że zwycięzca o prawie identycznych parametrach fizycznych i lepszym CdA pojechał 385W. Wiadomo też z labu że nasz zawodnik nie miał fizjologicznie szans pojechać więcej niż 370-375W. Inny nasz zawodnik, Mistrz Świata Juniorów na torze, mający pomiar Shimano ma regularnie przekłamania rzędu 25-30W. Czy wszystkie te pomiary Shimano są tak beznadziejne? Kolejny junior mający pomiar jednostronny, ale nie wiem jaki, prezentował dane wskazujące że ma moc z 20 min rzędu 6.5 W/kg. Więc pomiar mu przekłamywał o co najmniej 10% a zapewne sporo więcej. DC Rainmaker też twierdzi że pomiar Shimano to gówno. A ma sporo doświadczenia.
Obecnie mamy w rowerach dwa pomiary Power2Max w pająku, jeden SRM w torówce reprezentacyjnej. Wszystkie pokazują niemal to samo. Mieliśmy Quarq w pająku i też pokazywał to samo.
Posted 08 May 2023 - 09:39
Co to znaczy Shimano i tych jednostronnych?
Co do tego, jak mierzą pomiary jednostronne na korbach Shimano, to praktycznie wszystkie mierzą lewą stronę bardzo dobrze lub idealnie.
Ty, wydaje mi się, że porównujesz nieporównywalne, czyli pomiary jednostronne z dwustronnymi. W przypadku korb Shimano można o dwustronnych pomiarach różnych producentów podyskutować, bo na korbach Ultegra i Duraczach prawa strona bywa omylna (przeważnie zaniża w sprintach), co obniża sumaryczny wynik w tych momentach o jakieś 4-8%. Na korbach Shimano 105 (których nie testują rozpieszczeni testerzy i influensery) jest bardzo dobrze tudzież idealnie.
A sama ostatnia generacja pomiarów Shimano na swoich korbach ponoć (wg np. DCR) wypadła słabo.
Posted 08 May 2023 - 09:49
Pytanie do osób które miały już kilka porządnych pomiarów. Jak duże są przekłamania na Shimano i tych pomiarach jednostronnych?
Widziałem już u kilku osób dane z pomiaru Shimano kompletnie z dupy. Nasz czołowy młodzieżowiec pokazywał że pojechał czasówkę 404W podczas gdy wiem od kogoś z Jumbo Visma że zwycięzca o prawie identycznych parametrach fizycznych i lepszym CdA pojechał 385W. Wiadomo też z labu że nasz zawodnik nie miał fizjologicznie szans pojechać więcej niż 370-375W. Inny nasz zawodnik, Mistrz Świata Juniorów na torze, mający pomiar Shimano ma regularnie przekłamania rzędu 25-30W. Czy wszystkie te pomiary Shimano są tak beznadziejne? Kolejny junior mający pomiar jednostronny, ale nie wiem jaki, prezentował dane wskazujące że ma moc z 20 min rzędu 6.5 W/kg. Więc pomiar mu przekłamywał o co najmniej 10% a zapewne sporo więcej. DC Rainmaker też twierdzi że pomiar Shimano to gówno. A ma sporo doświadczenia.
Obecnie mamy w rowerach dwa pomiary Power2Max w pająku, jeden SRM w torówce reprezentacyjnej. Wszystkie pokazują niemal to samo. Mieliśmy Quarq w pająku i też pokazywał to samo.
Niedokładności pomiarów jednonożnych mogą sięgać kilkunastu procent. Balans np. 44-56, utrzymujący się przez dłuższy czas u zawodnika nie jest niczym niezwykłym.
PS: pomiary Shimano to badziew. Śmieć. Znacznie lepsze pomiary na korbach Shimano robią inne firmy.
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Started by dmxzor , 01 Jan 2020 pomiar mocy, powerbox, stages and 3 more... |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Started by @ndrew , 07 Jan 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryStarted by Lason , 03 Dec 2016 Power2max, pomiar mocy and 3 more... |
|